• 9.378.042 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

Wat versta jij dan onder argumenten ? Is mijn vrees gegrond als ik het woord "objectief" voel aankomen ?

mikey schreef:

3 mannen zijn op zoek naar een schat. klinkt saai maar dit is een geniale western. geniale fotografie. geniaal geacteerd door wallach als relativerende factor. geniaal opgebouwd verhaal, geniale muziek. waarschijnlijk een van de beste films ooit.

Wat Mikey onderhond kwalijk neemt, kan hij zichzelf bij deze film tot nu toe ook verwijten.

mikey

@ onderhond Geen idee. Ik kan ze niet verzinnen. Ik gaf deze film een vijf, remember?

RemyBl schreef:

Haha jeetje. Ik kan al die punten wel gaan uitleggen. als je wilt. Die lang geleden geschreven zijn.

RemyBl

Het zal vermoedelijk het tegen over gestelde worden van Onderhond, maar je maakt me nieuwgierig.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik had al ergens opgevangen dat Onderhond deze film zou gaan kijken en was toch wel erg benieuwd naar zijn beoordeling. Het lezen van zijn 0.5-verantwoording kwam gisteren ook best als een klap aan . Erg jammer dat de film je niet geboeid heeft en dat je er geen schoonheid in kan vinden, maar ik waardeer het serieus dat het op z'n minst goed uitgelegd wordt. Erg eerlijk vergeleken met al die andere 0.5-stemmers, nietwaar? Veel van jouw argumenten vind ik nogal extreem, maar ik kan me voorstellen dat je ze hebt. Als een bepaald thema je niet boeit, dan kan een film je ook amper boeien. Heeft iedereen, ik ook. (Snatch bijvoorbeeld)

mikey

Dat klinkt als huiswerk. brrrr. Hopelijk vond je mijn stukje niet al te aanstootgevend, Remy.

mikey

Okee onderhond, kan je me uitleggen wat je bedoelt met 'visueel niet boeiend'?

mikey schreef:

Ik zou niet weten hoe ik jouw stukje aanstootgevend zou moeten vinden, maar als je het hebt over je 5* onderbouwing ben ik het daar gedeeltelijke mee eens. Ik vind het minder 'geniaal' dan jou en heb de film 4 * gegeven.

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe je met kwalitatief betere argumenten dan onderhond de film gaat voorzien van commentaar.

De setting, de tijdsgeest, de kleuren, ze spreken me niet aan.

maw, wat er op het scherm verschijnt is niet "mooi", hoe het getoond wordt ook niet. Weinig gestileerd, geen apart of mooi kleurgebruik (veel vaal-vieze bruin-groen kleuren), bekende camerastandpunten, weinig aparte kadreringen gezien. Visueel was er geen enkel moment waarop ik dacht "wauw" of "apart".

avatar van AHWA

AHWA

Ik vind het kleurgebruik wel passen in het stoffige wilde westen. En bekende camerastandpunten? Bekend nu of bekend toen? We hebben het wel over de jaren '60.

Bekend nu uiteraard. Ik heb de film dan ook gisteren gezien . En het kleurgebruik past dan wel, zoals ik al zei, de setting spreekt me helemaal niet aan. Dus eindelijk ik het voor mij niet meer dan consequent in z'n lelijk zijn

avatar van Leno

Leno

Onderhond vind de film niks hoofdzakelijk vanwege zijn eigen smaak. Zijn argumenten zijn dan ook hoofdzakelijk daarop gebaseerd. Mikey wil graag argumenten die echt ingaan op de film, die hij slechts gedeeltelijk krijgt.

Gelukkig is OH geen professionele recensent , want dan zou hij er niks van bakken.

Het is inderdaad best irritant als iemand een film die je zelf heel goed vind afkraakt met als grote argument dat ie niet van zulke films houdt. Vooral een 0.5 is dan overdreven, zijn die niet voor producties die een belediging zijn voor de mensheid?

Leno schreef:

die hij slecht gedeeltelijk krijgt.

De muziek is slecht! is bijvoorbeeld geen argument. dat is mijn point. maar onderhond schreef opeens wat er visueel mis was.. nou dat vind ik dan wel interessant.

No offense, maar ik vind het waarderen van de technische kant van een film veelal onzin. Ik heb niks aan "in de jaren 60 was het wel innoverend", want ik kijk de film nu, door mijn ogen, met mijn achtergrond in films. Misschien begrijp ik niet goed wat jij ziet als "de film zelf", maar naar mijn gevoel is het audiovisueel gedeelte daar een erg belangrijk stuk in, en daar ben ik ook voldoende op ingegaan. Dat zoiets puur subjectief is, ligt voor de hand en zou eigenlijk niet eens ter discussie moeten staan vind ik. Om het cru te stellen, objectieve argumenten bestaan niet.

Om kort te antwoorden, nee. Aangezien het mijn persoonlijke stemmen zijn, duiden 0.5* op films waar ikzelf geen fuck aan vond. Ik, en niet zo'n verdraaid algemeenbeeld van wat goed zou moeten zijn.

De muziek is slecht! is bijvoorbeeld geen argument.
Mag jij mij uitleggen waarom niet, ik vind het een pracht van een argument.

mikey

Ja maar kan je dan een voorbeeld geven hoe Leone de plank kompleet missloeg. Een scene waarvan jij vind dat die audio-visueel mislukt is?

Als de film mij nergens op audiovisueel gebied weet te pakken ... de hele film dus. Inclusief die eindscene. Maar ik hou er hier verder mee op. Ik heb al genoeg verantwoording afgelegd, hier moeten jullie het maar mee doen. Leer er mee leven zou ik zeggen.

Onderhond schreef:

De close-ups zijn aardig, ook niet meer dan dat. De muziek was ook degelijk, maar daar blijft het verder ook bij.

Was dat niet net genoeg voor 1*?

mikey

Ik vind persoonlijk dat de film het argument 'dit is voor de sixties innoverend' hier niet van belang. Omdat deze film niet of zelden geevenaard is. Maar ik waardeer het inderdaad wel als een film historisch gezien belangrijk is. En dat een film door navolgelingen wordt opgepikt en ermee verder werken zoals misschien tarrantino. Wat een verrijking voor de film.

Reinbo schreef:

Was dat niet net genoeg voor 1*?

Vind je dit nu ook geen overbodige vraag ?

mikey : Tarantino vind ik ook al niet veel, dus

avatar van Reinbo

Ach, je vraagt er gewoon om....

avatar van AHWA

AHWA

Ach, we moeten Onderhond bedanken. Sinds zijn 0,5* is het gemiddelde van de film alweer met 0,01 gestegen!

Bedankt, Onderhond voor je tomeloze inzet

Onderhond schreef:

Als klap op de vuurpijl wint dan nog de verkeerde. Niet dat het veel uitgemaakt had, maar er was maar één overwinnaar mogelijk, en dat wat The Bad. Ook hier gaat de film de mist in.

Sorry dat ik je hier nog mee lastig val, maar ik snap niet waarom je vind dat The Bad moest winnen. Ik ben het wel met je eens dat hij te weinig schermtijd heeft.

Je zei ook dat je een hekel had aan het stoere gedrag van de cowboys. In dat geval kun je blij zijn dat je geen John Wayne-film gekeken hebt. Dan had je Jordy zeker gedwongen om een 0,0* beoordeling mogelijk te maken .

Omdat ik liever de typische held niet zie winnen. Dat Tuco het niet zal halen is duidelijk, da's gewoon eigen aan z'n karakter, maar een antiheld als The Bad heeft toch zeker het potentieel om voor een leuk en onverwacht einde te zorgen. Erg jammer dat het dus niet mocht zijn, aangezien dit de film al een stukje gedurfder had gemaakt.

The One Ring

Ach, The Good is ook meer een anti-held eigenlijk.

Maar duidelijk niet binnen de film. Hij is het personage dat het medeleven van de kijker dient te krijgen. Kijk de reacties er hier maar eens op na. Bijna niemand die lyrisch over The Bad loopt te schrijven, wel over geweldige Tuco en sublieme Clint.

Onderhond schreef:

Het is waar dat The Good het personage is waarvan je hoopt dat ie wint, maar dat neemt niet weg dat ik The Bad ook een leuker personage vond (al vind ik Tuco de echte ster). Personages die sympathie winnen zijn niet automatisch de beste. Dat neemt niet weg dat ik de dood van The Bad niet op zijn plaats vond.

Dat is het net ... het was "op z'n plaats", en dat stoorde mij uiteindelijk. Ik zie graag dingen die "niet op z'n plaats" zijn, zit vaak erg veel humor in

avatar van argus

argus

The One Ring schreef:

...In dat geval kun je blij zijn dat je geen John Wayne-film gekeken hebt. Dan had je Jordy zeker gedwongen om een 0,0* beoordeling mogelijk te maken ...

Klopt, die John Wayne-films, dat zijn pas echte pure klote films, met een puur kloterige voorspelbaarheid.

Onderhond schreef:

Jij bent het non-conformistische type en gaat graag de wat meer onbegaande paden op. Om het wat meer over de psychologische boeg te gooien. Waarom dan mensen jou mening niet met respect willen behandelen kan eigenlijk alleen maar betreurd worden en is erg onterecht. En ik zie ook niet in waarom ze zich zorgen zouden moeten maken. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen voorkeuren. Over smaak valt niet te twisten.

Toch vind ik deze film zelf veel beter dan zijn successor 'Once upon a time in the West.' (niet meer dan twee punten in mijn ogen vanwege zijn ongelooflijke sloomheid, en zeer onterecht in de top tien) Die is zo traag, die raad ik dan Onderhond beslist niet aan om die te zien. Daar gebeurt echt helemaal niets in. Dan komt Onderhond met zijn waardering op min-drie uit en moet Jordy zeker gedwongen worden om een - 3,0* beoordeling mogelijk te maken. (geintje)

Waarom ik deze beter vindt? Ik vond dat deze film humor heeft. De hoofdrolspelers zijn best wel karakituraal en daar kan je om lachen. Ook het western-verhaaltje wat er in zit is veel beter dan die van zijn succesor. En de eindscene vond ik wel degelijk erg gevat. Het gaat er n.l. meer om hoe het verhaal eindigt dan wie er nu uiteindelijk als overwinnaar naar voren komt. Ik vond dat heel leuk gedaan. Omdat sommige scenes weer net iets te lang uitgesponnen waren (ik heb het idee dat die Leone zichzelf door zijn successen indertijd steeds meer een genie begon te vinden) kom ik net niet aan vier punten: 3½*.

argus schreef:

Once upon a time in the West. Die is zo traag, die raad ik dan Onderhond beslist niet aan om die te zien. Daar gebeurt echt helemaal niets in.

Met een film als Tokyo.Sora in z'n top 10 zou hij dat nu juist weer erg kunnen waarderen......Zeker de volledig uit omgevingsgeluiden opgebouwde soundtrack van de eerste 20 minuten moet 'm wel liggen, maar ik vrees.....