Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Storekeeper
Tuco Henchman
Bill Carson / Jackson
Baker
Wat versta jij dan onder argumenten ? Is mijn vrees gegrond als ik het woord "objectief" voel aankomen ?
RemyBl
3 mannen zijn op zoek naar een schat. klinkt saai maar dit is een geniale western. geniale fotografie. geniaal geacteerd door wallach als relativerende factor. geniaal opgebouwd verhaal, geniale muziek. waarschijnlijk een van de beste films ooit.
Wat Mikey onderhond kwalijk neemt, kan hij zichzelf bij deze film tot nu toe ook verwijten.
mikey
@ onderhond Geen idee. Ik kan ze niet verzinnen. Ik gaf deze film een vijf, remember?
Haha jeetje. Ik kan al die punten wel gaan uitleggen. als je wilt. Die lang geleden geschreven zijn.
RemyBl
Het zal vermoedelijk het tegen over gestelde worden van Onderhond, maar je maakt me nieuwgierig.
U-96
- 2081 stemmen
Ik had al ergens opgevangen dat Onderhond deze film zou gaan kijken en was toch wel erg benieuwd naar zijn beoordeling. Het lezen van zijn 0.5-verantwoording kwam gisteren ook best als een klap aan
. Erg jammer dat de film je niet geboeid heeft en dat je er geen schoonheid in kan vinden, maar ik waardeer het serieus dat het op z'n minst goed uitgelegd wordt. Erg eerlijk vergeleken met al die andere 0.5-stemmers, nietwaar? Veel van jouw argumenten vind ik nogal extreem, maar ik kan me voorstellen dat je ze hebt. Als een bepaald thema je niet boeit, dan kan een film je ook amper boeien. Heeft iedereen, ik ook. (Snatch bijvoorbeeld)
mikey
Dat klinkt als huiswerk. brrrr. Hopelijk vond je mijn stukje niet al te aanstootgevend, Remy.
mikey
Okee onderhond, kan je me uitleggen wat je bedoelt met 'visueel niet boeiend'?
RemyBl
Ik zou niet weten hoe ik jouw stukje aanstootgevend zou moeten vinden, maar als je het hebt over je 5* onderbouwing ben ik het daar gedeeltelijke mee eens. Ik vind het minder 'geniaal' dan jou en heb de film 4 * gegeven.
Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe je met kwalitatief betere argumenten dan onderhond de film gaat voorzien van commentaar.
maw, wat er op het scherm verschijnt is niet "mooi", hoe het getoond wordt ook niet. Weinig gestileerd, geen apart of mooi kleurgebruik (veel vaal-vieze bruin-groen kleuren), bekende camerastandpunten, weinig aparte kadreringen gezien. Visueel was er geen enkel moment waarop ik dacht "wauw" of "apart".
AHWA
Ik vind het kleurgebruik wel passen in het stoffige wilde westen. En bekende camerastandpunten? Bekend nu of bekend toen? We hebben het wel over de jaren '60.
Bekend nu uiteraard. Ik heb de film dan ook gisteren gezien . En het kleurgebruik past dan wel, zoals ik al zei, de setting spreekt me helemaal niet aan. Dus eindelijk ik het voor mij niet meer dan consequent in z'n lelijk zijn
Leno
Onderhond vind de film niks hoofdzakelijk vanwege zijn eigen smaak. Zijn argumenten zijn dan ook hoofdzakelijk daarop gebaseerd. Mikey wil graag argumenten die echt ingaan op de film, die hij slechts gedeeltelijk krijgt.
Gelukkig is OH geen professionele recensent , want dan zou hij er niks van bakken.
Het is inderdaad best irritant als iemand een film die je zelf heel goed vind afkraakt met als grote argument dat ie niet van zulke films houdt. Vooral een 0.5 is dan overdreven, zijn die niet voor producties die een belediging zijn voor de mensheid?
mikey
die hij slecht gedeeltelijk krijgt.
De muziek is slecht! is bijvoorbeeld geen argument. dat is mijn point. maar onderhond schreef opeens wat er visueel mis was.. nou dat vind ik dan wel interessant.
mikey
Ja maar kan je dan een voorbeeld geven hoe Leone de plank kompleet missloeg. Een scene waarvan jij vind dat die audio-visueel mislukt is?
Als de film mij nergens op audiovisueel gebied weet te pakken ... de hele film dus. Inclusief die eindscene. Maar ik hou er hier verder mee op. Ik heb al genoeg verantwoording afgelegd, hier moeten jullie het maar mee doen. Leer er mee leven zou ik zeggen.
De close-ups zijn aardig, ook niet meer dan dat. De muziek was ook degelijk, maar daar blijft het verder ook bij.
Was dat niet net genoeg voor 1*?
mikey
Ik vind persoonlijk dat de film het argument 'dit is voor de sixties innoverend' hier niet van belang. Omdat deze film niet of zelden geevenaard is. Maar ik waardeer het inderdaad wel als een film historisch gezien belangrijk is. En dat een film door navolgelingen wordt opgepikt en ermee verder werken zoals misschien tarrantino. Wat een verrijking voor de film.
Was dat niet net genoeg voor 1*?
Vind je dit nu ook geen overbodige vraag ?
mikey : Tarantino vind ik ook al niet veel, dus
AHWA
Ach, we moeten Onderhond bedanken. Sinds zijn 0,5* is het gemiddelde van de film alweer met 0,01 gestegen!
Bedankt, Onderhond voor je tomeloze inzet
The One Ring
Als klap op de vuurpijl wint dan nog de verkeerde. Niet dat het veel uitgemaakt had, maar er was maar één overwinnaar mogelijk, en dat wat The Bad. Ook hier gaat de film de mist in.
Sorry dat ik je hier nog mee lastig val, maar ik snap niet waarom je vind dat The Bad moest winnen. Ik ben het wel met je eens dat hij te weinig schermtijd heeft.
Je zei ook dat je een hekel had aan het stoere gedrag van de cowboys. In dat geval kun je blij zijn dat je geen John Wayne-film gekeken hebt. Dan had je Jordy zeker gedwongen om een 0,0* beoordeling mogelijk te maken
Omdat ik liever de typische held niet zie winnen. Dat Tuco het niet zal halen is duidelijk, da's gewoon eigen aan z'n karakter, maar een antiheld als The Bad heeft toch zeker het potentieel om voor een leuk en onverwacht einde te zorgen. Erg jammer dat het dus niet mocht zijn, aangezien dit de film al een stukje gedurfder had gemaakt.
Maar duidelijk niet binnen de film. Hij is het personage dat het medeleven van de kijker dient te krijgen. Kijk de reacties er hier maar eens op na. Bijna niemand die lyrisch over The Bad loopt te schrijven, wel over geweldige Tuco en sublieme Clint.
The One Ring
Het is waar dat The Good het personage is waarvan je hoopt dat ie wint, maar dat neemt niet weg dat ik The Bad ook een leuker personage vond (al vind ik Tuco de echte ster). Personages die sympathie winnen zijn niet automatisch de beste. Dat neemt niet weg dat ik de dood van The Bad niet op zijn plaats vond.
Dat is het net ... het was "op z'n plaats", en dat stoorde mij uiteindelijk. Ik zie graag dingen die "niet op z'n plaats" zijn, zit vaak erg veel humor in
argus
...In dat geval kun je blij zijn dat je geen John Wayne-film gekeken hebt. Dan had je Jordy zeker gedwongen om een 0,0* beoordeling mogelijk te maken
...
Toch vind ik deze film zelf veel beter dan zijn successor 'Once upon a time in the West.' (niet meer dan twee punten in mijn ogen vanwege zijn ongelooflijke sloomheid, en zeer onterecht in de top tien) Die is zo traag, die raad ik dan Onderhond beslist niet aan om die te zien. Daar gebeurt echt helemaal niets in. Dan komt Onderhond met zijn waardering op min-drie uit en moet Jordy zeker gedwongen worden om een - 3,0* beoordeling mogelijk te maken. (geintje)
Waarom ik deze beter vindt? Ik vond dat deze film humor heeft. De hoofdrolspelers zijn best wel karakituraal en daar kan je om lachen. Ook het western-verhaaltje wat er in zit is veel beter dan die van zijn succesor. En de eindscene vond ik wel degelijk erg gevat. Het gaat er n.l. meer om hoe het verhaal eindigt dan wie er nu uiteindelijk als overwinnaar naar voren komt. Ik vond dat heel leuk gedaan. Omdat sommige scenes weer net iets te lang uitgesponnen waren (ik heb het idee dat die Leone zichzelf door zijn successen indertijd steeds meer een genie begon te vinden) kom ik net niet aan vier punten: 3½*.
Once upon a time in the West. Die is zo traag, die raad ik dan Onderhond beslist niet aan om die te zien. Daar gebeurt echt helemaal niets in.
Met een film als Tokyo.Sora in z'n top 10 zou hij dat nu juist weer erg kunnen waarderen......Zeker de volledig uit omgevingsgeluiden opgebouwde soundtrack van de eerste 20 minuten moet 'm wel liggen, maar ik vrees.....

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold