• 9.377.434 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van timbo_

timbo_

geweldige film met de mooiste film muziek ooit gemaakt.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Mijn favoriet.. Geweldig, kan er niet meer over zeggen.

avatar van sharky

sharky

De ultime westernfilm. Het derde deel van de spaghetti-reeks van Sergio Leone. A Fistful of Dollars was ok. Daarna kwam For a Few Dollars More die al beter was. Tot slot The Good, the Bad and the Ugly. Toch vind ik Once Upon A Time in the West ook nog altijd een topper!

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik verlaag de film naar 4,5. De ontelbare onwaarschijnlijke toevalligheden waren de laatste twee keer dat ik de film zag storend.

avatar van GerwinF

GerwinF

Mister_Pink schreef:

Huh vertel? (tussen spoilertags dan)

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Mister_Pink schreef:

Ik ben ze tot dusver nog nooit tegengekomen.

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik gok dat hij mede dat kanonschot bedoelt dat hun huis verpulvert, als the "ugly" the "good" op wil hangen, waardoor hij kan ontsnappen....

mikey

3 mannen zijn op zoek naar een schat. klinkt saai maar dit is een geniale western. geniale fotografie. geniaal geacteerd door wallach als relativerende factor. geniaal opgebouwd verhaal, geniale muziek. waarschijnlijk een van de beste films ooit.

Mister_Pink schreef:

Toeval, of het lot oid, is natuurlijk een factor die in het echte leven maar dus zeker ook in films een grote rol speelt. Fictie leent zich nu eenmaal erg goed voor toevalligheden en vele films zitten er vol mee, niet alleen deze film.

avatar van mister blonde

mister blonde

sterker nog; toevalligheden vormen vaak het bestaansrecht van een film.

mister blonde schreef:

sterker nog; toevalligheden vormen vaak het bestaansrecht van een film.

Dat zullen weinig kenners met je eens zijn. Toeval in film werkt zelden goed. Fictie en toeval gaan juist helemaal niet goed samen.

Wouter schreef:

Niet met je eens! Je kunt het misschien ook wel omdraaien: ik vind films zonder toeval vaak wat voorspelbaar. Voorspelbaarheid is een vaak geuite klacht tegen sommige films. Ik kan me daar vaak bij aansluiten. Toeval draagt bij aan een verrassender plot.

mikey

toeval. volgens mij dacht leone zijn films van a tot z uit!

leone/morricone hadden bijvoorbeeld al de filmmuziek klaar voordat hij once upon a time in america begon te filmen.

PartyMarty

Tuurlijk Mikey, maar je moet het even los zien van het feit dat het een film is. Het gaat hier om het verhaal dat, al dan niet, te veel toevalligheden zou hebben.

avatar van Wouter

Toeval draagt bij aan een verrassender plot.

Toeval is te makkelijk. Dan kan alles en heeft het ook geen dramatische betekenis.

"Drama kent geen toeval" is een van de eerste dingen die je leert in scenarioboeken en filmopleidingen.

PartyMarty schreef:

Moet de films snel eens herzien, maar ik herinner me geen storende toevalligheden.

PartyMarty

Ik ook niet Wouter, maar het ging hier om een reactie op Mister Pink die toevalligheden wel storend vond, waarop ik aan gaf dat het inherent aan verhalen en films is.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Door toeval kun je makkelijker een verhaal op gang brengen.

PartyMarty schreef:

Wat dus niet helemaal waar is.

PartyMarty

Vind jij. Tenminste dat beweer je nu, maar er zijn vast wel films die jij goed vindt die bol staan van de toevalligheden.

avatar van Wouter

Dan nog is het niet inherent aan verhalen en films.

mikey

AAAAH. het leven is waarschijnlijk 1 grote toeval!!!!

avatar van MGdutch

MGdutch

Mijn favoriete western!!! 4,5*

avatar van Douwe B

Douwe B

de westernfilm gewoon

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wat is er anders aan de 'extended version' trouwens?

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Captain Pervert schreef:

Wat is er anders aan de 'extended version' trouwens?

Die martelscène van Tuco is nu volledig. In de standaard versie is dat gedeelte nogal ingekort.

avatar van flipsen

flipsen

Je ziet in de extended versie geloof ik ook hoe die paard en wagen met die man die weet waar veel geld verstopt ligt in de woestijn terechtkomt. Ook kom krijg je iets meer te zien van de speurtocht van The Bad naar de andere twee geloof ik.

Het is trouwens een slechte extended edition, je kunt beter de gewone versie kijken, want de extended voegt niet zo veel toe. De extended voegt wel nog wat irritatie toe, omdat de nieuwe scenes zijn ingesproken door andere acteurs.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

flipsen schreef:

Niet helemaal waar, Clint Eastwood en Eli Wallach hebben hun eigen stukken ingesproken.

avatar van flipsen

flipsen

Oh, dat wist ik niet. Ik vind het alleen zo anders klinken dat ik me niet voor kan stellen dat zij het echt zijn, maar dat komt dan door het leeftijdsverschil. Ik zal er de volgende keer op letten. Zal wel een weer een plus zijn als ze de echte acteurs, voor zover mogelijk, wel gebruikt hebben.

avatar van zilver

zilver

Naar mijn mening de beste (spaghetti)western die er ooit gemaakt is. Geen republikeinse John Wayne zooi, gewoon Sergio Leone met de dodelijke muziek van Ennio Morricone (kippevel stuff). Gooi er een Amerikaan in(Clint Eastwood, niet de minste) en een lekker romantiserend western sfeertje en het kan niet meer stuk.

Mooi meegenomen is dat het script en verhaal ook nog goed is. Vooral dat ze de burgeroorlog er ook nog in konden mixen zonder echt teveel van het hoofdverhaal af te wijken.

10/10