• 9.378.621 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Haha, Zo'n beetje alle door OH als negatief ervaren punten beschouw ik juist als de charme van het genre western

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Onderhond schreef:
En dan kan je wel weer zeggen, daar is Onderhond weer als enige, die een beetje negatief komt doen. Sorry, maar ik kan er ook niet aan doen dat de laagstemmers te laf zijn om hun mening te posten.

Laat het duidelijk zijn, ik hou niet van Westerns. Blame AHWA, hij kwam met deze film aanzetten, als één van de opties die m'n gedachten zouden kunnen veranderen.

Wat ik te zien kreeg was niet meer dan een bevestiging van wat ik al wist. Ik vind cowboys niet cool, ik vind ze niet stoer. Des te erger wordt het dan als ze 3 uur lang wel hun uiterste best lopen doen. The Ugly is niet meer dan een kartonnen 'ik lul me overal in en uit' personage, The Good is eigenlijk te dom om los rond te lopen, The Bad het enige personage met ietwat charisma. Vreemd dat hij het minst gebruikt wordt in de film.

Het verhaal is een basic van A naar B find the treasure gedoe. Wat hier geweldig of zelfs geniaal aan zou kunnen zijn ontgaat mij volledig. Wat ik wel zie is erg veel toevalligheden en voorspelbaar gedrag. Elk half uur wordt er wel iemand gevangen genomen, waarna hij 25 minuten later weer ontsnapt. En dat x5 of zo, tot ze aan hun bestemming komen in ieder geval. Wie bedenkt het!

Vond het verder visueel alles behalve boeiend. De setting, de tijdsgeest, de kleuren, ze spreken me niet aan. De close-ups zijn aardig, ook niet meer dan dat. De muziek was ook degelijk, maar daar blijft het verder ook bij. Nergens gegrepen of meerwaarde gevoeld.

Als klap op de vuurpijl wint dan nog de verkeerde. Niet dat het veel uitgemaakt had, maar er was maar één overwinnaar mogelijk, en dat wat The Bad. Ook hier gaat de film de mist in.

Ik vind dit alles behalve sfeervol, mooi, leuk en boeiend. Erg saai, lang uitgesponnen en erg langdradige Western. De 0.5* die daaruit voortvloeien zijn dan voor mij ook erg logisch. Sorry AHWA

Ik ben het vaak met je eens wat betreft oosterse films maar zelden lees ik zoveel argumenten waar ik het niet mee eens ben als die je hier schrijft. Je mag dan niet van westerns houden maar 0,5 voor deze film is gewoon regelrecht vernederend vind ik. Ja het verhaal is basic maar de uitwerking VERRE van. Ja de film is vaak onlogisch maar dit is een spaghettiwestern. Neem alles met een korrel zout en gevoel voor humor en je geniet er met volle teugen van. De close ups aardig?? Dat ogenspel is toch fantastisch?? Alleen dat einde al. Voortreffelijk. Vond je de muziek echt "degelijk"? Dat deuntje staat gewoon voor de italiaanse western. Elke keer als ik aan westerns denk komt dat deuntje in me op. Geniaal en onvergetelijk. Soundtrack-aanschaf waardig. Wat vond je van de soundtrack van "Once Upon a Time in the West" dan?? Leone is een meester in het western-genre. Ok je houdt er niet van maar toegeven dat iets met klasse is gemaakt is niet zo moeilijk. 0,5 is het slechtste van het slechtse!! Ga me niet vertellen dat dit te vergelijken is met bv een "Silence of the Hams" of "Zeemeerman".

P.S. Als je meer van"The Bad" wil zien raad ik je "For a Few Dollars More" aan. Geef het westerngenre nog een kans.

avatar van pascal83

pascal83

dutchtuga schreef:

Dan toch eerder 'Once Upon a Time in the West', denk dat de magistrale beginscene al wel voldoende zou zijn voor een hogere waardering dan de halve ster hier

avatar van Chr.s

Chr.s

Wat zijn julie toch hard leers.

dutchtuga schreef:

Dat vind ik een extreem slecht idee. Ajb geen off topic berichten meer over onderhonds stemgedrag!

AHWA

Ach, Onderhond. Toch bedankt dat je het hebt geprobeerd. En sinds de film op tv is geweest, is het gemiddelde juist weer een beetje gestegen, dus om jouw 0,5* maak ik me eigenlijk niet zo druk .

Ik vind dat je inderdaad gelijk hebt dat je de film niet mooi vindt als het genre je al niet ligt. Dit is juist een soort film waar je van geniet als je van westerns houdt, en die je kan haten als je niet van dat slome cowboygedoe houdt.

Misschien had je met wat Lucky Luke-cartoons moeten beginnen om er wat in te komen .

avatar van speedy23

speedy23

Onderhond schreef:

Een beetje?

Ik ben op Lucky Luke cartoons opgegroeid beste AHWA . Heb er zelfs nog comics van liggen.

Als een film als deze als humor wil werken, dient het heel wat meer over-the-top te zijn wil ik er van genieten. Ik heb geen problemen om iets met een korreltje zout te nemen, als de film mij daartoe uitnodigt. Dat gevoel had ik alles behalve bij deze film.

Wel zeggen dat veel van zulke kritiek ontstaat door verveling tijdens de film. Verhalen boeien mij niet zo, en ik vond het visueel erg saai. Bij gebrek aan interessepunten ga je dan maar op andere dingen letten, en dan komen zo'n punten snel naar boven. Ik zie dat ik ook nog niks gezegd heb over de vreselijk dubbing, bij deze dan.

Dat mag dan wel "typisch" zijn voor spagettiwesterns, da's verder geen reden om het goed te praten vind ik. Net hetzelfde met de muziek. Herkenbaar is het deuntje zeker, maar da's die Celine Dion track van Titanic ook. Zijn we daar blij mee ? Nee.

Als afsluiter nog een mooie quote van Chr.S:

Wat zijn julie toch hard leers.

AHWA

Om de muziek van Ennio Morricone met Celine Dion te vergelijken, gaat wel heel ver. De muziek is juist een van de sterkste punten van Leone's westerns.

Vooral het nummer wanneer The Ugly het kerkhof op rent.

De muziek wordt hier prima gebruikt om de spanning op te bouwen en dat werkt in mijn optiek heel goed in combinatie met de close-ups.

mikey

Is dit geen manier om aandacht te krijgen?

mikey schreef:

Is dit geen manier om aandacht te krijgen?

Hoe bedoel je?

mikey

Heel negatief doen over dingen waarvan je weet dat je wel goed zijn in de hoop reakties uit te lokken?

AHWA

Waarom zou je dat doen? Iedereen heeft recht op z'n eigen mening bij een film en als hij er niets aan vond, dan zegt hij dat. Er zijn vast ook films die hij mooi vindt, en jij niet, en dat zeg jij dan toch ook?

Ik snap niet waarom iedereen deze of een film mooi MOET vinden.

Om de muziek van Ennio Morricone met Celine Dion te vergelijken
Ik vergelijk het ook niet kwalitatief, maar het ging dutchtuga erom dat Morricone's muziek herkenbaar was ... dat kan best zijn, maar dat zegt dus niks over de kwaliteit.

Qua spanningsopbouw ... de eerste vereiste daarvoor is toch dat een film je aanspreekt. Als je al 2.5 uur op je uurwerk hebt zit kijken, en het einde al 1.5 uur eerder zag aankomen, wat ben je dan met spanningsopbouw ? Dit is niet meer dan het rekken van een film die je toch op geen enkel gebied aanspreekt, en werkt dus helemaal niet meer

PS: ik heb al maanden de gewoonte bij elke film neer te schrijven wat ik er van vind. Zowat bij elke stem van mij vind je een verantwoording, ik vind het eerder flauw wanneer mensen bij lage beoordeling niks posten omdat ze dan tegen de stroom inmoeten. Er zijn bij deze film ook al 15 onvoldoendes, maar bij de 10 paginas discussies lees je daar niks van terug. En elke keer wanneer mensen op hun tenen getrapt zijn komen ze weer met hetzelfde verhaaltje ...

AHWA

Natuurlijk zie je het einde aankomen, maar het gaat er wat mij betreft in deze film niet om dat er een verrassend einde komt. Het ging mij erom hoe het einde eruitzag en dat zag er prachtig uit. Daar wil ik best twee uur op wachten, en daarmee bedoel ik niet dat de rest van de film saai is, allerminst zelfs.

Maar ik kan dat wel begrijpen als je dat vindt. Nogmaals, het moet je liggen. In zekere zin is Dolls ook een trage film, en die moet je liggen of niet. Deze lag mij wat beter dan Dolls.

Maar dat is maar een voorbeeld.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Deze en Dolls liggen me allebei even goed maar op een andere manier. Ik heb wel respect voor onderhonds mening alleen is het voor mij een beetje moeilijk te verteren als het bv visueel saai wordt genoemd. Er zitten naar mijn mening een paar werkelijk prachtige shots in de film. Maarja, je hebt het tenminste geprobeerd

avatar van speedy23

speedy23

Ik denk dat er hier zijn die beter een boek lezen dan films bekijken.

Da's een mooi streepje zelfkennis speedy23 ...

AHWA schreef:

Ik snap niet waarom iedereen deze of een film mooi MOET vinden.

Ik wordt ook niet hysterisch als ik de nachtwacht zie, maar om dat nou meteen de laagste score te geven. Of WF Hermans te vergelijken met kasteelromannetjes. Dat zou je toch ook niet geloven..?

AHWA

Ja, kijk, als je een film echt niets aan vindt, en alles in de film staat je tegen, dan ga je de film niet een voldoende geven omdat de makers hun best hebben gedaan of zo.

AHWA schreef:

en alles in de film staat je tegen

Ja en dat kan dus niet!! In DEZE film kan je altijd wel ergens kwaliteit vinden. Het maakt mij ook niet uit wanneer iemand alle films een 0,5 geeft. Ik kan er niet tegen de discussie die erop volgt tussen de stemmer en de rest. Volkomen belachelijk.

AHWA

Dat kan wel. Als een film je niet zint, dan ga je je overal aan ergeren. Dat bedoel ik daarmee. Als een film een gemiddelde heeft van boven de 4, wordt het door de meeste users als een goede film beschouwd. Als er iemand dan een halve ster voor geeft, vragen die users zich af waarom. Ik vind wel dat sommige mensen overdreven reageren als iemand een halve ster geeft aan een film die zij geweldig vinden.

Als die user daar goede/begrijpelijke argumenten voor heeft, dan waarom niet? Dat heb ik veel liever als iemand die zegt: Wat een kutfilm, 0,5*.

AHWA schreef:

Dat heb ik veel liever als iemand die zegt: Wat een kutfilm, 0,5*.

Dat wordt hier in feite ook gezegd alleen dan in 3 alinea's

Ik zie geen argumenten. Sorry. Behalve van de 'toevalligheden' maar die discussie is al oud hier.

AHWA

Nee, dan moet je dat stukje nog maar eens goed doorlezen. Hij geeft argumenten waarom hij het een kutfilm vindt.

Ik ben het niet met hem eens, want ik vind het een geweldige film die ik met trots in m'n top tien heb gezet, maar smaken verschillen nu eenmaal.

Noem er eentje!

Kort samengevat voor mikey:

- ik hou niet van Westerns
- Ik vind cowboys niet cool, ik vind ze niet stoer.
- The Bad het enige personage met ietwat charisma (rest niet dus)
- Het verhaal is een basic van A naar B find the treasure gedoe.
- Vond het verder visueel alles behalve boeiend
- De muziek was ook degelijk, maar daar blijft het verder ook bij.
- de verkeerde wint.

Nog korter samengevat: visueel vond ik het niet boeiend, muziek deed me ook niks, verhaal was saai en voorspelbaar, de personages vond ik ook al niks.

mikey

Zo kan je elke film beoordelen. Saturday night fever bijvoorbeeld: domme muziek.. lelijk camerawerk.. domme romance gedoe.. ik haat disco.. 0,5. Geef me er nog eentje en ik brand hem kompleet af.

Volgens mij ben je tot existentiële wijsheden aan het komen. Heeft heel dit gedoe toch nog enig nut ..

mikey

Je doelt op Satre? dat zou meer op jou slaan, denk ik in dit geval. Tuurlijk mag je je keuzes maken. Maar neem dan ook eens fantsoenlijk je verantwoordelijkheid ervoor.. als je kan.. en beargumenteer!

AHWA

Dat doet ie nou al drie keer