Genre: Avontuur / Fantasy
Met onder meer: Johnny Flynn, Stephanie Leonidas en Emily Watson
Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels
Releasedatum: 16 november 2006
Plot Kruistocht in Spijkerbroek
De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de Middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht, achtduizend kinderen die op weg zijn naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren.
Dolf Vega
Dr. Lawerence
Isabella
Gilles
Quido
99% van niet lijkt me. Dat einde is helemaal niet zo open als men denkt, vind ik. Sombogaart is momenteel trouwens ook bezig met een ander project; Bride Flight. Daarna gaat zeer sterk het gerucht dat hij de verfilming van Hasse Simonsdochter op zich gaat nemen, ook een verhaal van Beckman. Voor die film lopen ook al voorbereidingen.
Een vervolg op Kruistocht lijkt me dan ook niet voor de hand liggend. Tegen de tijd dat bovenstaande films gedraaid zijn en de financiering e.d. van een dergelijk project rond is, zijn de twee hoofdrolspelers uit deze film al te oud om het als een 'echt' vervolg te zien.
nummervlinder
Zit iets in, ja. Maar over dat open einde kan ik niet echt oordelen, moet nog even wachten tot examens gedaan zijn en ga hem dan met klasje in de kerstvakantie zien. Afwachten dus...
nummervlinder
Trouwens weet iemand wanneer hij op dvd uit komt?
Iemand?
Quido
Hij draait net drie weken in de bioscoop ... veel te vroeg om al in te plannen.
nummervlinder
Hij draait net drie weken in de bioscoop ... veel te vroeg om al in te plannen.
Zit weer iets in, ja, hoewel het nu toch al bijna een maand is... . Ik kan de tijd trouwens niet goed in schatten. Hoe lang duurde het bv. bij POTC2 eer dat deze op dvd uitkwam?
soom
Wow, echt een ontieglijk mooie film. Afgezien van wat onlogische puntjes, in één woord: Prachtig!
Dolf is een geweldige rol, ik werd op slag verliefd op die jongen die hem speelde. Blauwe ogen, blond haar.. Hij doet het echt waanzinnig goed, ik was helemaal onder de indruk. Geweldige film, ik vind het echt een super film, ook mooie decors en prachtige drama-stukken, die me zeker met een gevoel van ademloosheid achterlieten.
Wat ik wel jammer vond, is dat ik niet de Nederlandse versie kreeg te zien.
In de zaal waar ik zat, kwam(en) tot mijn grote ergernis twee rijen met kleine jochies te zitten van een jaar of 7-9 jaar. Een kabaal dat ze maakten, niet normaal.
Waarom zou je dan de Nederlandse versie willen zien?
Quido
Lijkt me veel leuker dan de Engelse, ben benieuwd naar de Nederlandse versie namelijk.
soom
Ben je voorstander van nagesynchroniseerde films?
Quido
De Nederlandse versie is precies hetzelfde als de Engelse, maar dan nagesynchroniseerd. Voor de allerkleinsten waarschijnlijk, die moeite kunnen hebben om de ondertitels te volgen.
soom
. Nee, ik ben absoluut geen voorstander van nagesynchroniseerde film.. Heb er een hekel aan, zelfs.
Ik heb nu trouwens de beste film van 2006 gezien. Kruistocht in Spijkerbroek is echt behoorlijk goed, een knap staaltje kunst, en voor Nederlandse begrippen, buitengewoon knap in elkaar gezet. Ik ben nog steeds onder de indruk.
Quido
Het enige wat ik aan Kruistocht minder geslaagd vond, was de montage (af en toe nogal abrupt en hard, wat ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat er zoveel moois te tonen is. Hopelijk komt er een director's cut op de dvd.) en de Amerikaanse afronding van de verhaallijn moeder-zoon. Maar na Zwartboek de beste film van dit jaar, wat mij betreft. Voor de zekerheid zal ik er maar bij zetten: van de films die ik gezien heb.
Niet opgevallen.
wat ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat er zoveel moois te tonen is.
Waarom zou de montage daar onder lijden...?
Hopelijk komt er een director's cut op de dvd.
Hoezo? Is de regisseur gedwongen tot deze versie? Heb ik niks over gelezen.
Quido
Zoals ik in mijn recensie schreef:
Het is knap hoe de scenaristen een dergelijk mooie balans hebben weten te vinden tussen de komische en ontroerende momenten en de film met bijzonder veel vaart door laten denderen. Toch schuilt hierin ook het grootste (kleine) probleem van de film. Doordat er zoveel moois te zien is, worden sommige scènes iets te snel afgeraffeld. Hierdoor benut de film niet alle mogelijkheden die het zichzelf creëert. De scèneovergangen zijn op een aantal momenten nogal abrupt en hard. Bepaalde emoties krijgen hierdoor te weinig tijd en ruimte om je echt diep te raken. Het blijft allemaal bij een kleine bijensteek, terwijl het ook een echte dolksteek had kunnen zijn.
Waarom zou de montage daar onder lijden...?
Ik had achteraf het gevoel dat er op momenten nogal abrupt gesneden is omdat de volgende grote situatie zich alweer aandiende. Voorbeeld is de scène waarin Thies sterft door een aanval van een wolf. We zien Dolf compleet instorten (prachtige scène) en net als je als kijker ook het gevoel hebt dat je zelf ook breekt, zitten ze alweer rond een vuurtje.
Wellicht bedoelt Quido een extended version.
soom
Ik zal je maar niet vragen om het schuingedrukte uit te leggen?
mikey
Tja... moeilijk uit te leggen wat er mis mee was.. Behalve dat ik het saai vond, maar misschien komt het ook omdat het een jeugdfilm is (waarin best veel in werd gejankt-jammer). En er waren nogal wat avonturen in te ontdekken die misschien wat beter belicht hadden mogen worden (of een paar scenes minder) dat Rotweiler gebeuren vond ik best interessant, maar werd wel erg soft en slap in beeld gebracht. En het karakter van die mooie blonde knul, nou ja als je daar zo verantwoordelijk bent in de middeleeuwen, waarom ben je dat dan niet in rotjknor in je eigen tijd en zo?.. Of ben ik een gewoon een zeikerd. (ben ik ook al niet zo kapot van de directors andere films)2.5
Keshinjon
De film was opzich erg saai. maar de acteurs waren goed en de decors waren prachtig maar er ontbrak iets dat wel in de boek stond maar niet in de film. maar voor de rest best een goeie verfilimg van een mooi boek.
xangadix
(ben ik ook al niet zo kapot van de directors andere films)
xangadix
Ten opzichte van het boek is dit echt een aanfluiting. Dieptepunt van de film: middeleeuwse kinderen die gezellig samen brood bakken en 'We are the Champions' zingen. Om over de DNA pillen en het einde nog maar te zwijgen.
MoniCaAa
weet iemand of er een 2de deel van deze film komt of dat dit het einde is
mikey
Nee, maar je bent wel onduidelijk. Ik begrijp niet wat je bedoelt.
En ook dit begrijp ik niet...
Dat ik de films van deze regisseur niet goed vind. Verder vond ik het karakter van de hoofdpersoon niet geloofwaardig.
Quido
Inmiddels zijn er al meer dan 200.000 bioscoopkaartjes verkocht voor Kruistocht, van de game al meer dan 15.000 exemplaren en van de filmeditie van het boek gingen al meer dan 65.000 exemplaren over de toonbank. De making of wordt 25 december om 14.15 uur uitgezonden op Nederland 2.
(bron gegevens: MVSP)
tess
Ik heb het boek niet gelezen. Wel dapper twee keer begonnen, maar kon er niet doorheen komen. Slecht, ik weet het. Maar het lukt me niet met de boeken van Thea Beckman. Dus als verfilming kan ik er weinig over zeggen.
Maar als film ziet het er goed uit! Goed geacteerd (Nicolaas even buiten beschouwing gelaten), prima verhaal, mooie sets.
Sommige dingen waren iets minder geloofwaardig (taalgebruik, kleding van sommige figuranten), maar het bleef mijn aandacht zeker vasthouden.
Ga ik snel nog een keer bekijken.
Go, Joe Flynn!
feanaro surion
Prachtige verfilming van één van Thea Beckmans meesterwerken! Werkelijk alles(op die lelijke blauwe effectjes en de stad in het begin na) ziet er prachtig uit, het acteren van de hoofdrolspelers(en alle bijrollen op Nicolaas na) is ook geweldig(Joe Flynn is briljant, kan Daniel Radcliff nog wat van leren) en de bewerking van boek naar script is erg sterk. De karakterveranderingen (geen Leonardo bijv.) was ik eerst heel sceptisch over maar het pakt allemaal goed uit. De hele film is ook erg spannend en rauw(niet alleen voor een kinderfilm) en het einde is ontroerend(wat een prachtige aftiteling).
Minpuntjes zijn er ook(het ging allemaal wel erg snel door de alpen heen(dat was in het boek stukken beter) en wat Dolf nou precies voor de kruistocht doet is ook stukken minder duidelijk dan in het boek. Het lijkt nogal bij eenmalige acties en medelijden met de kinderen te blijven) maar al met al is dit gewoon een erg goed gemaakte en spannende avonturenfilm.
Grappig was ook Jack Wouterse in de rol van bakker in combinatie met We are the Champions
4 sterren.
filmfangirl
k'heb deze daarnet gezien in de bios. TOPPIE FILM !
zelf heb ik het boek nooit gelezen,, dus ik zal het wel leuker vinden dan de mensen die hem wèl hebben gelezen. het boek en de film worden namelijk altijd vergeleken.
wel vind ik het een super film, nou ik zeg het verkeerd. super stukjes! sommige stukjes konden mij echt niet boeien en sommige.. als er een brand uit zou breken zou ik er nog naar kijken, haha
3 en een halve ster
nummervlinder
Ik heb hem gezien, maar ga nog geen punten geven. Maar wat ik wel wou zeggen, het is een aangrijpend, meeslepend verhaal, toch wel. En de spelers spelen hun rol zeer goed. Ik stem nu nog niet omdat ik van plan ben hem aan te schaffen op dvd en hem daar graag in het Engels zou horen, in de bios was hij alleen nog maar in Nederlandse versie. Verder wou ik nog iets zeggen over het einde, op zich is het toch een beetje slapjes, maar na lang nadenken valt het toch wel mee...
Quido
Het einde vond ik juist bijzonder sterk (even afgezien van dat kleine stukje waarin de cliché moeder-zoon relatie aan bod komt). Zelden zo'n mooie aftiteling gezien trouwens.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'