• 9.373.194 stemmen

Kruistocht in Spijkerbroek (2006)

Avontuur / Fantasy | 125 minuten

Met onder meer: Johnny Flynn, Stephanie Leonidas en Emily Watson

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 16 november 2006

Plot Kruistocht in Spijkerbroek

De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de Middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht, achtduizend kinderen die op weg zijn naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren.

avatar van Quido

Quido

De vrees voor een zoetsappige of gekuiste versie van het soms ook harde boek van Beckman is ongegrond: Sombogaart levert met Kruistocht in Spijkerbroek een spannende en meeslepende avonturenfilm af die het hart op de juiste plaats heeft zitten. De liefdevolle en oprechte aanpak van zowel cast als crew dringen door het doek heen en vervullen de kijker vaak met een onbeschrijflijke warmte.

Door het meeslepende tempo en karakter van het verhaal, de vele mooie scènes en de prachtige beelden en muziek zal de film elke doelgroep weten te boeien en op momenten zelfs weten te raken. Als kers op de taart heeft men, om de film rustig te laten bezinken en de kijker nog even na te laten genieten, ook nog voor een bijzonder fraaie aftiteling gezorgd. Kruistocht in Spijkerbroek heeft, kortom, alles wat een goede familiefilm moet hebben, en zelfs meer dan dat.

Complete recensie.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Een finke teleurstelling dit. Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik het boek nooit heb gelezen, maar laten we hopen dat deze filmversie er niet op lijkt. Want net als het gelijkaardige 'Timeline' van Richard Donner is dit een bij elkaar geharkt rommeltje van scènes die duidelijk in een breder geheel horen, maar onderling nauwelijks aan elkaar hangen. Ik kan me voorstellen dat het een hele klus moet zijn geweest om het vuistdikke boek van Beckman in een enigszins verfilmbare vorm te gieten, maar wat mij betreft is de uitwerking van van Kruistocht in elk opzicht ondermaats, soms zelfs ronduit saai. Ook het abrupte einde deed de film geen goed.

Wel erg sterk vond ik de acteerprestatie van Joe Flynn. Hij doet zijn uiterste best om er wat van te maken en houdt in zijn eentje de hele film overeind. Wat niet gezegd kan worden van de rest van de cast. Want met uitzondering van Stephanie Leonidas als Jenne loopt iedereen er maar wat verloren bij. Zelfs Jan Decleir maakt zich eigenlijk een beetje belachelijk met zijn nepbaard en onoverkomelijke accent.

De regie van Sombogaart was dan weer wel in orde, al was ik verbaasd hoe visueel slecht Kruistocht er over het algemeen uitzag. Misschien een beetje makkelijk om de film daarop af te schieten, maar de fletse kleuren van het ondermaatse digitale camerawerk haalden me voortdurend uit de film.

Wat niet wil zeggen dat ik de hele speelduur met mijn vingers heb zitten draaien. Want Kruistocht heeft zeker ook zijn goede scènes, vooral als Dolf probeert het leven van de kinderen wat dragelijker te maken met voetbal en broodbakken. De soms wat lullige anachronismen ("We are the Champions") moet je er maar bijnemen. Maar al bij al is deze verfilming overbodig.

2.5 sterren.

avatar van serpico

serpico

Ik ben het gedeeltelijk eens met de reactie hierboven.

Het was voor mij ook een flinke teleurstelling deze film. Ik heb het boek gelezen, en daarmee vergeleken is deze film eigenlijk 3 x niks. Ik probeerde hem toch als film te bekijken, maar dan nog.

Het slechtste vond ik nog wel dat de tocht door de Alpen totaal werd afgeraffelt. Je kreeg niks mee van hoe verschrikkelijk het was om in 1212 door de Alpen te reizen. Ook dat stuk dat Dolf vertelt dat er groepen gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld vissersgroepen en jagersgroepen enz. waar vervolgens totaal niet meer op wordt ingegaan! Beetje raar, want dat was toch echt, sorry, een van de sterkste punten van het boek, dat hij die kinderen verantwoordelijk etc. gaf.

En dom Thaddeus was veel te jong. Hij speelde ook eigenlijk amper een rol. Net zoals Carolus. En Bertho. Het vreemdste vond ik nog wel de toevoeging van het personage Veck of Vick ofzo die dan even de slechterik uit ging hangen. Nouja.

De redding van die ontvoerde kinderen sloeg voor mij ook helemaal nergens op. Dat had zoveel beter gekund. En wat mij ook opviel waren de achtergronden, die uit de computer kwamen, vond ik er vaak wat nep uitzien.

Maar toch waren er nog een aantal goede punten. Ik vond Jenne een sterk personage. De chemie tussen haar en Dolf was zeer goed, en ja, romances vind ik prachtig, dus ik vond het geweldig toen ze uiteindelijk toch bij elkaar kwamen .

Het begin vond ik ook wel goed. Alleen ging je uiteindelijk iets te vaak terug naar het heden. Maar vooruit.
En het einde vond ik juist wel heel erg goed. Dat liet me toch nog met een glimlach weglopen. Kwam ook wel door het goede acteerwerk van Joe Flynn en Stephanie Leonidas. En er waren toch wel wat goede stukken.

Al met al wel een leuke film voor 1 keer, maar er had veel meer uitgehaald kunnen worden.

avatar van gotti

Best aardig. Zoals bij veel tijdreisfilms schuurt het hier en daar met dingen die veranderen in het verleden en dan ook zichtbaar zijn in het heden... De Back to the Future uitleg is nog het meest aannemelijk; hier werkte het iig niet echt. De kids zijn niet onaardig (vond de tegenspeelster van Flynn erg sterk zelfs...)
Einde geloofde ik ook niet helemaal, maar nam het wel voor lief.

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Het klopt dat de film niet strookt met het boek, maar een boekverfilming klopt nooit helemaal.

Ik stoor me dan ook niet aan de dingen die niet klopten maar ik vond het leuk om dingen terug te zien komen uit het boek.

Op sommige plekken vond ik dat ze een goed alternatief hadden bedacht voor een bepaalde situatie. In mijn mening staan het boek en de film los van elkaar wat betreft de beoordeling.

Het enige echte minpunt vond ik dat de film zo abrupt leek te stoppen. Ik heb hem zojuist een 2e keer gezien en het einde past nu wel iets beter, maar het was leuk geweest als we meer van het verhaal te horen hadden gekregen.

Aan de andere kant is dit ook weer positief omdat je als kijker het einde zelf met je fantasie kan invullen.

Al met al een goede film die van mij 4* krijgt.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Eerlijk gezegd had ik al gedacht dat ik het geen topfilm zou vinden maar ik had toch net nog iets meer verwacht een vermakelijke film om eens te bekijken maar ik zeg niet WAUW! tegen deze film ik vind dit dus : geen top maar wel vermakelijke film!

***

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ik had ook de 3-disk editie van Speurders.nl. De film vond ik tegenvallen eerlijk gezegd. Een leuk verhaal en de film verveelt niet. En idd: Waarom is de film in het engels opgenomen? Ik stoorde me echt aan maar toch wel een beetje raar. De film is niet een topper in mijn ogen, maar toch zeker wel vermakelijk.

Van mij 3 *

avatar van thunderball

thunderball

Daarstraks deze bekeken.

Behoorlijke tegenvaller.

Het begon er al mee dat het volledig in het Engels was, wat bij mij de geloofwaardigheid al vanaf minuut 1 deed wegvloeien.

Ik heb het boek nooit gelezen als kind, of tiener (was toch meer lezer van de Bob Evers-serie), dus kan geen oordeel vellen of het een goede boekverfilming is, maar WEL dat de film iets mist.

Het belangrijkste ontbreekt, namenlijk dat de personages je wat doen. De hoofdpersoon heeft te weinig charisma en de film te weinig diepgang om werkelijk te kunnen boeien.

Er zit gewoon geen spanningsboog in en de regisseur lijkt totaal geen feeling met de karakters te hebben.

Het verhaal kabbelt wat voort, af en toe gebeurt er weer wat, maar eigenlijk zal het je een rot zorg zijn.

Einde is ook weer vrij gemakkelijk en alles bij elkaar is deze film een teleurstelling.

Ongeloofelijk dat zoiets dan een Gouden Kalf krijgt, maar die prijs stelt toch al jaren niks meer voor.

Een vijf, ofwel 2,5 ster, maar dat is eigenlijk nog te veel.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

In eerste instantie een teleurstelling van jewelste, zeker na het boek talloze malen te hebben verslonden als Jossetje.

In tweede instantie: verzoening met dit resultaat. Sombogaart heeft m.i. duidelijk hart voor deze film en heeft uit wat er in zit, veel uitgehaald. Jenne met name heeft zich voor mij ingenomen.

Ik denk dat dit een zéér moeilijk boek is om te verfilmen, toch is dit getrouw gedaan.

Maar, om met thunderball te spreken, 'eigenlijk zal het je een rotzorg zijn'. Idd, de film roept niet bovenmatig veel op.

avatar van Theunissen

In het begin vond ik hem nog enigszins interessant maar halverwege vond ik het maar een saaie bedoeling aan het worden.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Kan het boek niet echt goed meer herinneren. Maar dat het boek beter was wist ik wel!

Verschrikkelijke film die amper sfeer creëert. Had het wat avontuurlijker verwacht maar de uitwerking was abominabel. Was meer een saai filmpje. Waardeloze film die niet in de schaduw mag staan van het boek van Thea Beckman. Ze was overleden rond 2004. Maar ik vraag me af wat ze hiervan had gevonden als ze dit nog zag. Ik denk niet dat ze er echt blij mee was geweest.

avatar van MNV2

MNV2

Een uitermate geslaagde familiefilm (of avonturenfilm). Het idee van een modern, hedendaags personage dat in een Middeleeuwse setting beland is natuurlijk niet nieuw maar de uitvoering daarvan is boven verwachting geslaagd. Vreemd om dan ook het lage gemiddelde te zien hier. De sfeer van een Middeleeuws landschap, de effecten en massascène's waarin honderden figuranten rondliepen, de gebeurtenissen en interessante verhaalwendingen, ... droegen toch allemaal bij tot een aangename, meeslepende avonturenfilm. Een ander groot pluspunt was de soundtrack die nergens té overheersend was, behalve dan bij de muziek van Ozark Henry maar dat ervaarde ik als positief. Een aantal zaken zijn natuurlijk onlogisch of ongeloofwaardig maar het blijft dan ook een familiefilm. Enigste kritiekpunt is het acteerwerk dat inderdaad behoorlijk zwak was (al kan dat ook wel komen doordat de versie die ik zag Nederlands gedubt was). Ik twijfel tussen een 3 en een 3.5 maar ik hou het bij het eerste.

3.0 sterren

avatar van xxc

xxc

Beetje jammer dit..

Voordat ik deze film bekeken heb, heb ik al een aantal keer de trailer gezien. Ik had al een groot vermoeden dat de film meer gericht was voor kinderen of jongeren..

Nadat ik deze film dus bekeken heb, had ik ook enorm het gevoel dat ik genoeg te weten ben gekomen in de trailer alleen.. Zonder de film was ik ook prima afgeweest. Ik zou niet veel gemist hebben.

Joe Flynn kwam voor mij overtuigend genoeg over.. Alleen vond ik Emily watson niet zo.. Nu heb ik nooit veel aan haar gevonden, maar toch.

Het verhaal is oké, maar ja.. vind het toch wel ontzettend jammer dat het niet wat 'volwassener' is.

Ik vond de film ook behoorlijk voorspelbaar.. Ik wist bij de eerste 10 minuten al te zeggen hoe het zou aflopen..

Naar het einde toe word het overigens wel wat bloederiger, toch iets meer volwassener.. Maar.. niet genoeg helaas.

Leuk om hem een keer gezien te hebben, maar meer dan dat zal het niet worden..

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het geen misse film, maar vond wel dat hij te lang duurde. Dacht de hele tijd: "zijn ze nu nog steeds niet in Jeruzalem".
Het einde vond 'k eigenlijk maar dom.
Is hij dan nog kunnen terugkeren naar het heden of is hij daar nu gebleven? En mocht hij daar blijven, hij ging toch niet genoeg pillen mee hebben, dus zou hij toch sterven.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een jongen door een ongelukje in de middeleeuwen belandt. Een goed verhaal dat op een leuke manier een stukje geschiedenis laat zien door de ogen van iemand uit deze tijd. Het acteerwerk van de kinderen valt soms wat tegen. De film is redelijk onderhoudend en is als jeugdfilm zeker geslaagd, maar 3.5 sterren zijn net te hoog gegrepen.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Deze film viel mij eigenlijk best wel tegen. Het blijft allemaal best wel op de vlakte. Een voorbeeld hiervan is de kruistocht zelf. Vooral in het begin moet dit toch een verschrikkelijk aangrijpende en indrukwekkende gebeurtenis zijn geweest toen Dolf daar in geraakte, maar het effect bleef wat mij betreft uit.

Ook lees je in het boek veel meer over de godsdienstige waarde van deze kruistocht en hoe deze kinderen er over dachten. Hun beweegreden om mee te doen zijn zeer divers. Het wordt wel aangehaald maar hier had ik wat meer van terug willen zien.

Ja, het overweldigende van de kruistocht mis ik hier toch wel behoorlijk maar verder is het best een goede film om naar te kijken.

avatar van Devedeetje

Devedeetje

Tegenvallende verfilming van mijn meest favoriete jeugdboek.

De film is enigszins aangepast aan de huidige tijd, en dat is op zich niet zo'n groot probleem.

Maar de samensmelting van de Italiaanse student Leonardo Fibonacci uit Pisa en het jonge

meisje Mariecke uit Keulen (nu Jenne) vond ik de grootste aderlating van het originele verhaal.

Ik weet het..... Je kunt in 125 minuten niet alle karakters uit het boek uitdiepen, er is namelijk

ook nog de dubbele agenda van Dom Anselmus dat een belangrijke rol in het plot speelt, en natuurlijk de vele ontberingen die de kinderen moeten ondergaan tijdens die helse kruistocht.

(dat laatste komt ook al niet helemaal lekker uit de verf... maar alla; kijkwijzer classificatie 9..)

Als losstaande film; met een redelijke 3*** toch een voldoende

Maar het boek blijft vele keren beter ! ! ! ! !

avatar van baspls

baspls

Na 4 jaar Kruistocht in Spijkerbroek weer eens gekeken. De grote internationale film van Ben Sombogaart, die eerder zeer positief verraste met De Tweeling.

Eigenlijk is het bekende jeugdboek van Thea Beckman een tijdreis-sciencefiction, en een erg goede ook. Omdat Dolf een voetbalwedstrijd wil overdoen gebruikt hij de tijdmachine van zijn moeder. Door een fout komt hij echter in het jaar 1212 terecht ten tijden van een kinderkruistocht. Voor Dolf's twintigste eeuwse denkbeeld is geen plaats in de Middeleeuwen, totdat hij zich nuttig maakt...

Opvallend aan Kruistocht in Spijkerbroek is dat het verpakt is als Nederlandse film, maar aanvoelt als een Britse film. In de eerste plaats omdat de film Engels gesproken is. Johnny Flynn (de Brit die er het meest Nederlands uitzag) speelt een aardige hoofdrol en daarnaast zijn ook Emily Watson (Red Dragon) en Udo Kier (Suspiria) van de partij. Wel zien we een aantal bekende Nederlanders en Vlamingen als figuranten, Jan Decleir en Jack Wouterse bijvoorbeeld.

De film is zeer aardig opgenomen op prachtige locaties Duitsland en Kroatië. Soms zat er wat typisch Nederlandse humor in de film, waardoor het boek van Beckman op geslaagde wijze werd gemoderniseerd (Queen op de ipod bijvoorbeeld) en dan waren er een paar serieuze cinematografische hoogstandjes. De muziek was ook goed verzorgd en zelfs de special effects waren nergens storend.

Het enige kritiekpunt dat ik heb is dat Middeleeuwse Duitsers Engels praten, als ze Diets spraken zoals in het boek en Dolf de taal eerst moest leren zou dat een welkom obstakel zijn geweest. Als Nederlander is het ook best te doen om Diets te leren, maar gezien de film voor Engels kiest snap ik de keuze voor een soort Doctor Who tijdreis waarin alles vertaald wordt wel. Daarnaast is de film ook wat minder in de afronding als het boek.

Dat gezegd hebbende is Kruistocht in Spijkerbroek een jeugdfilm op zijn best. Vol avontuur en met een uitstekend beeld van de Middeleeuwen. Dat de film in het buitenland niet succesvol was is natuurlijk te wijten aan de oer-Nederlandse verpakking en het feit dat het boek buiten Nederland niet bekend is. De kritiek die de film in Nederland krijgt is zoals altijd veel te overdreven. Ik snap sowieso niet wat Nederlanders tegen films over de Middeleeuwen hebben, die worden altijd ondergewaardeerd.

avatar van Shadowed

Shadowed

Heeft niet zo veel.

Ooit eens gezien maar zo lang geleden dat ik maar geen stem heb geplaatst. Nu eens herzien en ik blijf eigenlijk achter met hetzelfde gevoel als dat ik bij de eerste kijkbeurt had, en dat is nu niet bepaald heel positief of verrast.

Flynn is opzicht nog wel ok in de hoofdrol, maar echt dragen kan hij niet. Zijn personage is niet interessant genoeg om 125 minuten tegenaan te kijken. Het idee begint leuk, maar al snel komen de clichés om de hoek kijken en begint het steeds minder te worden.

Ik heb het boek nooit gelezen, ook nooit echt interesse in gehad om eraan te beginnen. Kan komen omdat ik de film eerder heb gezien. Omgeving was ook niet bijzonder, op historisch gebied ben ik ook niet bepaald wijzer geworden.

Uiteindelijk is het kijkbaar, maar echt heel goed vond ik het nergens. Te neutraal acteerwerk, voorspelbaar verhaal en een speelduur die net wat te lang doorgaat. Het open einde voegt ook maar weinig toe.