
Kruistocht in Spijkerbroek (2006)
Alternatieve titel: Crusade in Jeans
Nederland / België / Luxemburg / Duitsland
Avontuur / Fantasy
125 minuten
geregisseerd door Ben Sombogaart
met Joe Flynn, Stephanie Leonidas en Emily Watson
De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de Middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht, achtduizend kinderen die op weg zijn naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=srEZYDsyPIM
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,1 / 3535)trailer (YouTube, ondertiteld)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)De vergelijking met het boek kan ik niet maken, want daar heb ik slechts wat fragmenten van gelezen. Thea Beckman kennende zal de toon hetzelfde zijn. Zoals haar boeken is deze film leerzaam en (wederom) avontuurlijk. Natuurlijk geen jaren zeventig dingetjes, maar hier past men het duidelijk aan op onze tijd. Ik dacht trouwens ook dat de tijdreis in het boek gebeurde door een vreemde plaat in de buitenlucht, maar ik kan ook met een ander boek in de war zijn.
Het verhaal is wel heel leuk. Het heeft een hoog roadmoviegehalte, alleen is het een andere tijd. Kinderkruistochten vind ik zelf direct niet bepaald het meest boeiende onderwerp, maar hier wordt het wel vanuit een interessante hoek belicht. Zeker de manier waarop het Christendom en de lokale geestelijke leiders worden neergezet, verrast me. De normale mensen worden dom en onwetend neergezet. Het past allemaal wel binnen de typische vertelwijze van Thea Beckman. Ondanks enkele harde scenes overigens ook een prima kinderfilm. Zeker als je ziet wat ze met het budget van 12 miljoen bij elkaar gebokst hebben.
Ook lees je in het boek veel meer over de godsdienstige waarde van deze kruistocht en hoe deze kinderen er over dachten. Hun beweegreden om mee te doen zijn zeer divers. Het wordt wel aangehaald maar hier had ik wat meer van terug willen zien.
Ja, het overweldigende van de kruistocht mis ik hier toch wel behoorlijk maar verder is het best een goede film om naar te kijken.
Waarom is het toch zo populair om dit soort films compleet af te zeiken?
Heeft niks met populariteit te maken hoor..

Geloof me, ik heb er geen plezier in ofzo om films af te zeiken...ik had ook liever gezien dat ik de film leuk had gevonden.. Dan had ik nog iets gehad aan de 5 euro die ik eraan uit heb gegeven.. En ik had er eerlijk gezegd best veel van verwacht ook ( misschien omdat ik het boek wél gelezen heb en omdat ik daar echt helemaal lyrisch over was ).. En dan zat ik me nu niet tot vervelens toe het hoofd te breken over hoe het toch kan dat er mensen zijn die deze film wél goed vinden.. Maarja, dat heb ik wel vaker ( zie de film 'Stoker' ).. en dan bij mij lievelingsfilms kan ik gewoon écht niet snappen dat niet iedereen ze geweldig vindt.. Tja, over smaak valt blijkbaar echt niet te twisten.
Je zou de regisseur gewoon willen stenigen voor zulk werk.
Lol..best erg dat ik dat geschreven heb...ik was duidelijk wel heel erg teleurgesteld in mijn verwachtingen op dat moment..

De film is enigszins aangepast aan de huidige tijd, en dat is op zich niet zo'n groot probleem.
Maar de samensmelting van de Italiaanse student Leonardo Fibonacci uit Pisa en het jonge
meisje Mariecke uit Keulen (nu Jenne) vond ik de grootste aderlating van het originele verhaal.
Ik weet het..... Je kunt in 125 minuten niet alle karakters uit het boek uitdiepen, er is namelijk
ook nog de dubbele agenda van Dom Anselmus dat een belangrijke rol in het plot speelt, en natuurlijk de vele ontberingen die de kinderen moeten ondergaan tijdens die helse kruistocht.
(dat laatste komt ook al niet helemaal lekker uit de verf... maar alla; kijkwijzer classificatie 9..)
Als losstaande film; met een redelijke 3*** toch een voldoende
Maar het boek blijft vele keren beter ! ! ! ! !
Eigenlijk is het bekende jeugdboek van Thea Beckman een tijdreis-sciencefiction, en een erg goede ook. Omdat Dolf een voetbalwedstrijd wil overdoen gebruikt hij de tijdmachine van zijn moeder. Door een fout komt hij echter in het jaar 1212 terecht ten tijden van een kinderkruistocht. Voor Dolf's twintigste eeuwse denkbeeld is geen plaats in de Middeleeuwen, totdat hij zich nuttig maakt...
Opvallend aan Kruistocht in Spijkerbroek is dat het verpakt is als Nederlandse film, maar aanvoelt als een Britse film. In de eerste plaats omdat de film Engels gesproken is. Johnny Flynn (de Brit die er het meest Nederlands uitzag) speelt een aardige hoofdrol en daarnaast zijn ook Emily Watson (Red Dragon) en Udo Kier (Suspiria) van de partij. Wel zien we een aantal bekende Nederlanders en Vlamingen als figuranten, Jan Decleir en Jack Wouterse bijvoorbeeld.
De film is zeer aardig opgenomen op prachtige locaties Duitsland en Kroatië. Soms zat er wat typisch Nederlandse humor in de film, waardoor het boek van Beckman op geslaagde wijze werd gemoderniseerd (Queen op de ipod bijvoorbeeld) en dan waren er een paar serieuze cinematografische hoogstandjes. De muziek was ook goed verzorgd en zelfs de special effects waren nergens storend.
Het enige kritiekpunt dat ik heb is dat Middeleeuwse Duitsers Engels praten, als ze Diets spraken zoals in het boek en Dolf de taal eerst moest leren zou dat een welkom obstakel zijn geweest. Als Nederlander is het ook best te doen om Diets te leren, maar gezien de film voor Engels kiest snap ik de keuze voor een soort Doctor Who tijdreis waarin alles vertaald wordt wel. Daarnaast is de film ook wat minder in de afronding als het boek.
Dat gezegd hebbende is Kruistocht in Spijkerbroek een jeugdfilm op zijn best. Vol avontuur en met een uitstekend beeld van de Middeleeuwen. Dat de film in het buitenland niet succesvol was is natuurlijk te wijten aan de oer-Nederlandse verpakking en het feit dat het boek buiten Nederland niet bekend is. De kritiek die de film in Nederland krijgt is zoals altijd veel te overdreven. Ik snap sowieso niet wat Nederlanders tegen films over de Middeleeuwen hebben, die worden altijd ondergewaardeerd.
Ooit eens gezien maar zo lang geleden dat ik maar geen stem heb geplaatst. Nu eens herzien en ik blijf eigenlijk achter met hetzelfde gevoel als dat ik bij de eerste kijkbeurt had, en dat is nu niet bepaald heel positief of verrast.
Flynn is opzicht nog wel ok in de hoofdrol, maar echt dragen kan hij niet. Zijn personage is niet interessant genoeg om 125 minuten tegenaan te kijken. Het idee begint leuk, maar al snel komen de clichés om de hoek kijken en begint het steeds minder te worden.
Ik heb het boek nooit gelezen, ook nooit echt interesse in gehad om eraan te beginnen. Kan komen omdat ik de film eerder heb gezien. Omgeving was ook niet bijzonder, op historisch gebied ben ik ook niet bepaald wijzer geworden.
Uiteindelijk is het kijkbaar, maar echt heel goed vond ik het nergens. Te neutraal acteerwerk, voorspelbaar verhaal en een speelduur die net wat te lang doorgaat. Het open einde voegt ook maar weinig toe.