Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Earth
Ik vond de beelden mooi geschoten, maar ik kan me best voorstellen dat het voor sommigen soms iets te "glad" is gemaakt. Zal wellicht er aan liggen dat Verhoeven iets te lang in Hollywood is geweest. Wel vind ik het fascinerend te zien hoe een film waarin Nederlands wordt gesproken er zo mooi uit kan zien.
De muziek is wel aardig, maar zeker niet zo dragend als bij Soldaat van Oranje, maar dat is bijna niet te overtreffen.
hangtangding
Hou nooit zo van Nederlandse films, maar Zwartboek is een uitzondering.
Fantastisch acteerwerk. Catrice doet het super.
Ik zie wel vee ldingen die beter hadden gekund (muziek, meer diepgang in karakters e.d.), maar al met al blijft het een topper.
rose
Hou nooit zo van Nederlandse films, maar Zwartboek is een uitzondering.
Fantastisch acteerwerk. Catrice doet het super.
superbassie
Dit is voor mij zeker één van de beste Nederlandse films. Heb het normaal niet zo op films uit eigen land, maar dit zag er gewoon prima uit! Interessant verhaal en leuke plotwendingen ook. Zelfs het acteerwerk vond ik niet tegenvallen.
83Utreg!
Het camerawerk is duidelijk, hollywood-achtig, en clarice van houten speelt een sterke rol. Het verhaal zit wel aardig in elkaar, maar het 'niet zwart wit' moraaltje word een beetje ver overtrokken mijns inziens. Verder vond ik veel personages tegenvallen, en bij vlagen ongeloofwaardig acteren. hiervan had ik op voorhand meer verwacht.
Ik vind vooral stuitend dat clarice verliefd werd op die mof, wat ondanks het voor duitse begrippen, niet door en door slechte karakter, natuurlijk onvergeeflijk is.
En de grote verzetsheld moet in een keer nog the badguy worden, veel mensen vinden dat diepgaand en speciaal. ik vind het jammer, wij waren goed, zij waren fout, klaar.
Earth
Tjonge jonge jonge, veel van geschiedenis weet je echt niet. Alsof iedereen van het verzet goed was en elke Duitser een mof, als je zo over het leven denk kun je beter niet naar Zwartboek kijken. Het zal voor jou verspilde tijd zijn.
Er zijn talloze jonge meisjes verliefd geworden op Duitsers, vele verzetsmensen hebben dingen gedaan die niet konden (van zwarthandel tot verraad voor geld) en echt niet elke Duitser was een mof.
88Fabian
Het was wel goed gefilmd,maar vind het geen goeie film,toch blijf ik "soldaat van oranje" de beste nederlandse oorlogs film vinden,deze film was daar niks bij,en vond ik op geen enkel moment echt spannend,de kleur die in de film werd gebruikt knalden er ook teveel uit op een of andere manier,het paste er gewoon niet bij,niks klopte echt.
Barrie vd Laan
dan is een 0.5 wel heel laag en niet realistisch. Er bestaat geen film voor jouw die slechter is:p. dat is apart.
88Fabian
Dat is niet apart,er zijn echt films die ik zo slecht vind dat ik het een 0,5 geef.
83Utreg!
Ik zeg niet dat het moraaltje niet klopt, ik zeg dat ie te ver word overtrokken in deze film.
En misschien heb je zelf nog een paar geschiedenislessen nodig, je belicht namelijk alleen de goede kanten, van die geliefde duiters van je. Misschien moet je bedenken wat ze in in nederland en de rest van de wereld hebben aangericht. Als je daar deel van uitmaakte was je gewoon fout, ongeacht je persoonlijke karakter.
Dit gegeven is voor mij inderdaad zwart wit.
Ik weet ook dat er talloze meisjes verliefd zijn geworden op duitsers, ik zei alleen dat dat onvergeeflijk is. En dan nog over die verzetsmensen, deze hebben een hoge prijs betaald voor onze vrijheid, dat er enkele individuele uitwassen zijn, dat zal best. maar zegt niets over de groep als geheel. net zoals een goede mof niets zegt over de duitsers als groep.
Nasir
Een week voordat ie in de bios draaide kwam ik Carice van Houten tegen in Fortis bank bij de munt. Zal nooit die verbaasde blik vergeten toen ik haar sprak en ze zag dat ik haar herkende. Leuke spontane vrouw maar bovenal een goeie actrice.
Gisteren de film weer bekeken. De Vierde Man blijft m'n favoriet, maar Verhoeven levert hier toch wel weer schitterend werk. De scene waarbij ik steeds in een deuk lig is toch wel met frank lammers wanneer hij in zijn been wordt geschoten en het uitgilt van de pijn in die auto als die andere gasten op zijn been gaan zitten. In wilde mossels gebeurt er ook zoiets met hem. Schitterend!
Earth
Dit gegeven is voor mij inderdaad zwart wit.
Volgens mij schreef dat niet elke Duitser automatisch een mof was, beetje simpel om dan te schrijven dat het mijn geliefde Duitsers zijn. Dat mensen van het verzet goed moeten zijn, echt onzin, daarvoor is er veel te veel verraad geweest. Als je dat echt een hard gegeven vindt, dan zou je waardering voor Soldaat van Oranje ook lager moeten zijn, daar gebeurt dat namelijk ook. Zit ook minimaal 1 "goede" Duitser in.
Verder zou ik maar eens wat lezen over wat er in een totalitair systeem als Nazi Duitsland gebeurde. Als je daar in 1939 vlak voor de oorlog 16 was als jongen werd je automatisch lid van de Hitlerjugend, geen ontsnappen aan. Voordat je het wist zat je een paar jaar later aan het front of als je geluk had in Nederland, mag je mij uitleggen hoe je hier onderuit was gekomen? Dienstweigeraar worden??? Dus ben je dan automatisch fout?
Ik ben afgelopen zomer nog in Sachsenhausen geweest, je hoeft mij dus echt helemaal niets uit te leggen over wat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangericht. Zelf al eens in een concentratiekamp geweest?
Meneer Bungel
Met het risico al teveel off-topic te gaan, is het misschien een idee om ook eens 'In Europa' te gaan zien, met name de aflevering van zondag aanstaande. Een genuanceerd beeld is geen overbodige luxe...
Earth
De bezetting is ook een aanrader, goede box inmiddels te koop voor een aanvaardbare prijs, een beetje bibliotheek heeft hem ook.
[quote]Earth schreef:
Dus omdat er ook bij het verzet, verraders zaten, was het verzet niet goed? ik zou zeggen, lees eens wat over mensen als: walraven van hall, erik hazelhoff, of hannie schaft. Daarom waardeer ik sld van oranje ook, omdat dit gebaseerd is op feiten, en een realistischer beeld meegeeft van wat er speelde.
Je hoeft mij niks te vertellen over nazi-duitsland, of de volgelingen ervan. Deze zijn inderdaad automatisch fout, vrijwillig, of onvrijwillig. Voor een hoop soldaten van de wehrmacht zat er inderdaad niets anders op dan er aan mee te doen. Maar het zijn die zelfde zgn onvrijwillige soldaten (niet de SS) die nog even de dijken hebben opgeblazen, en nog even een bloedbad aanrichtte, vlak voor, en vlak na de bevrijding. maar goed, dat soort dingen vervagen nu eenmaal na lange tijd, en er ontstaat een beeld bij veel mensen, dat bijv. alleen de SS echt slecht was, en de rest eigenlijk niets verkeerd deed. Ikzelf ben kleinzoon van een verzetsman, van wie ik veel geleerd heb, en op wie ik zeer trots ben. Daarom is mijn beeld van duitser, niet zo goed als bij jou of de rest van gematigd nederland.
Of ik zelf al eens in een concentratiekamp ben geweest? Ja, niet in auschwitz helaas, wel in Treblinca, het op een na grootse vernietigingskamp. Zeer indrukwekkend.
Uiteindelijk snap ik jouw redenering ook wel, je kunt natuurlijk ook stellen dat in zekere zin het duitse volk, en dus ook een hoop soldaten, slachtoffer zijn geworden van de nazi's.
[quote]83Utreg! schreef:
Ik heb nergens geschreven dat het verzet goed of kwaad is. Ik wil niet per definitie iedereen bij het verzet in de categorie goed zetten en elke duitser in WOII de categorie fout. Dat is me te zwart wit, te makkelijk en volgens mij ook niet conform de werkelijkheid. Ik denk dat Verhoeven dit ook met de film heeft willen uitdrukken (ik weet het eigenlijk wel zeker).
In Soldaat van Oranje wordt Lex door de omstandigheden min of meer naar de ander kant gepusht (lees: SS). Veroordeelt Erik hem daarom? Neen is het antwoord: kijk maar naar de beroemde Tango scene, voor mij een teken dat de vriendschap tussen beiden er nog is. Ook in Soldaat van Oranje zie je volgens mij dat Verhoeven zaken niet zwart wit wil zien. Ik vind het zelf er wrang om te zien hoe het Robbie vergaat. Kun je hem veroordelen voor wat hij doet? Welke keuze had hij?
Ik waardeer Verhoeven films over de oorlog juist omdat deze niet zwart wit zijn. In dat opzicht is Voorbij, Voorbij ook goed. De films laten ook zien dat je door omstandigheden naar het slechte wordt gedreven.
Laten we de laatste alinea maar als afsluiting nemen, we kijken er anders naar, zelfs al hebben we dezelfde achtergrond wat betreft de interesse in WO II. Zelfs wat betreft het verzet hebben we dezelfde achtergrond. Ook mijn opa heeft bij het verzet gezeten en vrienden verloren. Hij heeft later (in de jaren 70) ook (gelukkig) de andere kant nog kunnen spreken. Een dochter van hem (een tante van mij dus) is getrouwd met een Duitser. Was in het begin niet makkelijk voor hem, maar hij heeft daardoor wel ook beter kunnen zien (door gesprekken in Duitsland zelf) dat je niet alle Duitsers in WOII over 1 kam kunt scheren. Ik heb nooit van mijn opa of oma (een van de velen die op de fiets naar Friesland ging voor voedsel) een beeld meegekregen van de Duitsers in WOII dat ze per definitie slecht waren.
Flipman
. Dat gezegd wil ik er geen oordeel over vellen, je mag stemmen zoals jij wilt en goeddunkt
cornelis
In de kleurnabewerking is 40'er jaren Agfa kleurennegatieffilm nagebootst. Als je dat modern vindt ogen, realiseer je dan dus wel dat het in feite een authentieke 'look' is.
Stephan
Agfa... dat waren tijden. Kan me de promotiefilms nog herinneren. Eindeloos mooi materiaal. Kon Kodak en Fuji een punt aan zuigen.
[quote]83Utreg! schreef:
Ook mijn grootouders hebben mij nooit geleerd, dat alle duitsers slecht waren. Dit was meer mijn eigen conclusie, kijkend naar de persoonlijke en materiele schade die ze berokkend hebben.
Ik denk dat door jouw persoonlijke ervaringen met duitser, welke ik niet heb, jij misschien minder in 'wij en zij' denkt.
En desondanks ben ik me bewust dat, veel mensen geen keus hadden, en slachtoffer werden van hun tijd.
Al met al liggen onze meningen niet heel ver uit elkaar denk ik. En hebben we allebij wel een redelijk beeld van wat er speelde, uiteraard gekleurd door persoonlijk karakter.
[quote]Earth schreef:
Mooie afsluiting, laten we bij deze het weer over films hebben.
Dat is natuurlijk wel met moderne middelen gedaan....
Ik vond het er trouwens allemaal helemaal niet modern uitzien; juist klassiek.
dvd-me
Na nogmaals wat kritischer te denken over de film, is het een halve punt omhoog gegaan.
Dat zou je voor modern kunnen aanzien. Was immers tien jaar geleden niet mogelijk.
Overigens weet ik dat men die ouderwetse look heeft proberen na te bootsen, maar ik zie het niet.
OliverDogg
Ik heb deze film nog niet gezien, maar vond het wel de moeite om dit te posten.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977