• 9.382.747 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van 606

zeer mooie en perfect opgebouwde film, het verhaal en de aankleding.

ontroerend en goed geacteerd.

avatar van Earth

Earth

Drie in Hong Kong, maar valt een beetje in het niet bij Spiderman 3

avatar van crimedevil

crimedevil

sluit ik me bij aan!

fantastichse film!

in de hele film heefd GEEN MENS van het publiek ook maar wat geluid gemaakt iedereen was still (volle zaal)

geen moment verveeld!

Barrie vd Laan

Eigenlijk is het wel vreemd. Deze film kreeg niet echt goede recensies maar op publieksites heeft hij hele hoge cijfers. (bij imdb en ook op moviemeter ong een . De recensies hebben dus eigenlijk geen gelijk. Het gaat er toch om hoe de film door het grote publiek gewaarderd wordt. En bij zwartboek is dat dus gewoon goed. Een van de beste Nederlandse films ooit.

Barrie vd Laan

een acht bedoelde ik bij dat incoontje

avatar van cornelis

cornelis

Deze film kreeg niet echt goede recensies

In Nederland? In het buitenland? En waar baseer je dat op dan?

cornelis schreef:

In Nederland? In het buitenland? En waar baseer je dat op dan?

In de Volkskrant kreeg zwartboek 2 sterren. In het parool 3 sterren. In Vrij Nederland werd de film zelf afgekraakt. In de spits ook 3 sterren. Ik baseer het inderdaad op Nederland Cornelis. Maar deze recensies komen toch niet overeen met de cijfers die je ziet op imdb.com en moviemeter.

Barrie vd Laan

Een wereldfilm in Nederland. Dat is wel mooi gezegd over deze film. Iets wat je bijna niet voor mogelijk houdt lukt toch. Zo veel geld als deze fim koste.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Goede, spannende film. Acteerprestaties van Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman en zeker ook van Derek de Lint en Halina Reijn zijn erg goed. Dat geldt evenzeer voor Waldemar Kobus, die de Duitse slechterik, SD-officier Franken, speelt. Toch fijn dat Nederland zo'n topregisseur als Paul Verhoeven heeft. Ook de filmmuziek vond ik erg mooi en passend bij de film.

Vrolijk word je niet als je de film hebt gezien, maar dat geeft aan dat het impact heeft.

bugno

Ik had de film al een tijdje terug gezien,..................ongelofelijk dat hij zo'n hoge waardering krijgt,.................onze B-film regisseur ,P.Verhoeven,heeft er weer een zooi van gemaakt,..............................de film verzuipt gewoon in zijn onkunde,..........................zeer bedroevend acteerwerk,past eigenlijk wel bij dit zwartboek,................................de film voegt niks toe,plaatst alle drama's in een verkeerd beeld en trapt louter open deuren in,..............0.5 * is het laagste wat ik kan geven,helaas

bugno schreef:

Hij maakt bijna nooit b films Paul Verhoeven. Dit is een mening die eigenlijk niet kan. Je hoeft alleen maar naar de feiten te kijken en dan zie je dat hij louter a-films maakt. Behalve showgirls dan. Dat je hier een 0.5 voor geeft is natuurlijk ongelooflijk.

iets wat realiteit is geweest kun je toch een 0,5 geven

avatar van veron35

veron35

606 schreef:

iets wat realiteit is geweest kun je toch een 0,5 geven

Waarom zou je dat niet kunnen doen? Het verhaal moet je nog altijd aanspreken.

veron35 schreef:

Waarom zou je dat niet kunnen doen? Het verhaal moet je nog altijd aanspreken.

verhaal het is niet verzonnen maar dan nog 0,5

avatar van Wouter

Vreemde logica, 606.

Waarom zou een waargebeurd verhaal geen 0,5 kunnen krijgen?

\Bovendien is dit geen waargebeurd verhaal (alhoewel er wel gebruik is gemaakt van veel waargebeurde zaken)

Wouter schreef:

Vreemde logica, 606.

Waarom zou een waargebeurd verhaal geen 0,5 kunnen krijgen?

oh ja ik wil het wel uitleggen alleen lukt niet.

maar goed misschien houd hij niet van oorlogs films.

en ik vind het wel gek dat je da een 0,5 geeft, wel er zoveel aan gedaan is om het op te zetten met auto's en aankleding wa net of het rechtstreeks uit 1940 kwam vandaar is een 0,5 gewoon erg weinig

avatar van by_the_way

by_the_way

606 schreef:

wel er zoveel aan gedaan is om het op te zetten met auto's en aankleding

Mensen willen bloed zien.

by_the_way schreef:

Mensen willen bloed zien.

ja oke ik kijk er anders tegen aan.

ik wil ook bloed zien maar dit licht met deze film anders

avatar van hinie

hinie

licht?

ligt foutje

bugno

Tsjaa,.....ik beschouw mezelf wel als kenner op het gebied van de 2e wereldoorlog,.......dus een goede oorlogsfilm ( Der Untergang b.v.)................kan ik zeker wel waarderen,.....................veel bloed hoeft er voor mij zeker niet in te zitten,...................en ja wanneer we al tevreden zijn als de acteurs de juist gedateerde kleding dragen ( wat trouwens tot mijn verbazing,in een aantal momenten NIET het geval was),.....................en we zien een duitse pantserwagen die wel een beetje echt lijkt,.................pffffff,......hebbe we dan een power film!!!!!!!!!!!,.............ik denk het niet.........................toch?

avatar van Quentin

Quentin

Kom dan eens met duidelijke onderbouwing en dan graag in een NORMALE typografie.

avatar van Wouter

Hoeveel het allemaal op de realiteit lijkt interesseert me steeds minder.

Quentin schreef:

Wat stoort je het meest,............................mijn niet normale typografie?,.........................................of mijn gebrek aan onderbouwingen?............

avatar van axel33

axel33

bugno schreef:

Wellicht komt 't door je wel erg lage waardering en al die........... zogenaamd............ veelbetekenende................ stiltes? Komt op mij persoonlijk over als bewust de boel willen jennen om reacties te ontlokken.

Maar goed, ik heb ook nog 'n mening over de film, dus daar ga ik nu maar even kort op in. Ik vond de film redelijk, maar zeker niet geweldig. 't Verhaal was warrig en huppelde me iets te vlotjes van incident naar incident waardoor ik er telkens weinig bij kon voelen. Verder vond ik Carice's acteerwerk zeker niet meesterlijk. Over 't geheel acteert ze behoorlijk - nergens groots - maar in 'n paar heftige dramatische momenten waarbij intense emoties moeten worden overgebracht overtuigt ze mij totaal niet. Aangezien 't hier gaat om sleutelmomenten in de film vind ik dat ondermijnend werken voor de hele rol die ze speelt. Al met al toch nog net wel 3*, maar dus bepaald geen superfilm.

avatar van by_the_way

by_the_way

bugno schreef:

,.......dus een goede oorlogsfilm ( Der Untergang b.v.)....?

Wie bepaalt dan dat dat een goede oorlogsfilm is.

by_the_way schreef:

Wie bepaalt dan dat dat een goede oorlogsfilm is.

Nou een ieder bepaald wat goed is, lijkt me. Ik gebruik Der Untergang slechts als voorbeeld. Hij is werkelijk tot in detail perfect. Geschiedkundig klopt hij en dat is wat zwartboek totaal mist. Maar nu zal ik wel weer de boel jennen.

avatar van Quido

Quido

bugno schreef:

Denk dat over beide films nog genoeg te discussieren valt wat dat 'geschiedkundig correct zijn' betreft.