• 9.376.798 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.293)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Stef1986

ik hou niet van dit soort films... *2,5*

avatar van Uncle_Junior

Uncle_Junior

John Cazale (Fredo) zou vandaag 70 zijn geworden...

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Tony Montanja schreef:

[quote=

Ik denk dat goodfellas meer een gangsterfilm is dan een maffiafilm [/quote]

Volgens mij is het zo: goodfellas is een overduidelijke mafiafilm, the godfather nog duidelijker, Scarface een gangsterfilm. Volgens mij verwarde Tony Montanja Goodfellas en Scarface met elkaar.

avatar van Bartje87

Bartje87

ik heb deze film net voor de 2de keer gezien. hij krijgt nu zeker een plekje in mijn top 10.

Het is gewoon een goede film.

Meer hoeft er over deze film niet gezegd te worden

Scratt schreef:

Ik vond de film erg goed, heb ik al laten merken en ik heb er niks optegen dat deze op 1. staat (hoewel ik shawshank liever op één zie staan ) maar ik wil wel eens weten wat er nu écht zooo bijzonder aan The Godfather is want deze behoort niet tot mijn favorieten en het begint steeds meer een raadsel te worden voor mij hoe het komt dat zoveel dit heilig vinden..

blijkbaar kan niemand et zegge...

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Je kan dat hier toch allemaal lezen, of niet?

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Scratt schreef:

blijkbaar kan niemand et zegge...

Coppola heeft er een familiefilm (ipv een misdaadfilm) van gemaakt:
-Hij heeft zijn zus (Connie), zijn vader (Carmine; de man van de muziek) en zijn dochter (Marry) bij de film betrokken.
-De openingsscene geeft de bruiloft van Connie.
-Als Sonny erachter komt dat Carlo Connie mishandelt geeft hij Carlo op z'n broek om z'n zusje te beschermen.
-Michael die de familie redt door het vermoorden van eerst Solozzo en aan het eind van de film (onder de doopscene, de doop van z'n neefje) de hoofden van de 5 families.
-Het zachtaardige karakter van Don Vito Corleone. Hoe de Don met zijn neefje omgaat, zit te dollen. En hoe de Don vervolgens sterft tussen de tomatenplanten, het neefje (de Zoon van Michael) die hem dood ziet, en dan dat loopje dat ie doet om de anderen te waarschuwen.
-Op de begrafenis van de Don, als broedermoord wordt gepleegd doordat Tessio de familie verraad (hoe de Don al voorspeld had).
-Het verhaal van hoe de Don Tom Hagen in huishaalde.
-De grote zorg van de Don voor Johnny Fontane.

Dit vind ik persoonlijk toppunten in de film. Laat staan de Scenes op Sicilië die ik niet genoemd heb en de personages van de "familieleden" bv. Clemenza, Sonny en de zielige bijna buitengesloten Fredo.

Het is gewoon de ultieme film. Mensen die de film in hun jeugd gemist hebben, hebben een stukje opvoeding gemist.

Vito Corleone schreef:

Ik betwijfel of films waarin paarden onhoofd worden zo goed zijn voor de opvoeding

avatar van J.S.

J.S.

The One Ring schreef:

Bij de mijne wel hoor .

avatar van The viking

The viking

Onderhoudende film met uitstekende acteerprestaties,die opnieuw bewijst op welk hoog niveau er toendertijd werd geacteerd zie o.a :One flew over the cuckoo's nest, The Deerhunter,Midnight express. Mijn inziens kunnen de meeste huidige generatie ,,topacteurs'' ( Denzil Washington misschien uitgezonderd) hier slechts een puntje aan zuigen !

met vriendelijke groet the viking

avatar van Riel

Riel

Wegens de hoge notering ben ik deze film ook eens gaan kijken. Ik geef geen van allen hier ongelijk over deze film, echter, er zijn films die bij mij een diepere indruk achterlaten. Deze doet, eigenlijk, niet veel. 3,5*

avatar van Mark86

Mark86

Riel schreef:

Misschien moet je deel 2 of zelfs 3 eens bekijken.

avatar van Xylonite

Xylonite

Ik bekijk vervolgen op films alleen als voorgaande delen me overtuigd hebben. Ik vond deze film helemáál niet zo bijzonder. Jammer, want anders had ik deel 2 en 3 ook wel willen kijken.

2,5 *

Scratt

Marlon Brando's laatste film zou een animatiefilm zijn waar hij de stem heeft van een of ander hoofdpersonage. Ik weet niet of hij het heeft kunnen afmaken voor zijn dood.. de film heet 'Big Bug Man' die in 2006 uitkomt.

De stemmen voor het 'The Godfather' game was volgens mij wel rond.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Scratt schreef:

De stemmen voor het 'The Godfather' game was volgens mij wel rond.

Het rare is dat hij wel de stem van een vrouw doet.

Pieter Montana schreef:

Het rare is dat hij wel de stem van een vrouw doet.

lol, wist ik nie...

avatar van Pacino88

Pacino88

Was altijd een van mijn favoriete films,maar na hem vandaag voor de 20 e keer ofzo gezien te hebben,ben ik hem toch een beetje zat,laat hem weer wat langer staan.

Conclusie: niet echt een film die je elke maand pakt,wat ik bij andere misdaadfilms wel heb,zoals Goodfellas,Casino,Scarface en Heat.

avatar van Redlop

Redlop

Ook een rolletje voor Sterling Hayden trouwens

Hele goede rol zelfs.

avatar van J.S.

J.S.

Even m'n gal spuwen : 1 van de Vlaamse zenders (vijftv) heeft vandaag het tweede deel van The Godfather Part II uitgezonden, daarvoor Part I , goeie zaak natuurlij maar ze zijn uitgezonden op werkdagen s'middags...

Waar ben je in godsnaam mee bezig als je films als dit uitzend op een tijdstip dat er zo weinig mogelijk mensen kunnen kijken, Zijn deze films dan zo verouderd voor het publiek da ze het nietmeer waard zijn om op een normaal tijdstip uitgezonden te worden ?

Redlop schreef:

Ook een rolletje voor Sterling Hayden trouwens

Ik kan me alleen niet meer precies herrinneren welke rol dat nou is. Ik ken Hayden vooral van zijn prachtrol in Dr. Strangelove en zijn rol in The Killing, maar hier is hij mij blijkbaar ontschoten.

De politie-commandant.

kos schreef:
De politie-commandant.

Ik had zoiets al begrepen, maar dat zegt me zo weinig. Is dat die ene die wordt neergeschoten in dat restaurant?

Yep.

avatar van Filmnerd

Filmnerd

Woorden schieten tekort!!

Gewoon een hoogstandje!!

J.S. schreef:

ja, begrijp ik ook nie.. maar ja... "VijfTv"...

Laat het me weten als ze s'ochtends The Shawshank redemption uitzende ..

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

Ik ben nu het boek "de peetvader" aan het lezen. Tot nu toe vind ik het echt een super mooi boek. Ik kan alles wat ik lees zo voor me zien, omdat ik de film ook al 5 keer heb gezien. Echt super!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Daar heb ik bij boeken geen film voor nodig...

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

feanaro surion schreef:

Daar heb ik bij boeken geen film voor nodig...

Ik in principe ook niet maar ik kan bepaalde gebeurtenissen in het boek heel goed voor me zien hoe het gebeurd omdat ik de film ook heb gezien. Wanneer je alleen het boek leest heb je denk ik meer een eigen invulling. Maar dat verschilt per persoon denk ik.

Zo dan.

Qua sfeer zat deze film wel aardig. Valt beter te pruimen dan het werk in Goodfellas in ieder geval. Wat minder blabla en wat meer dreiging.

Uiteindelijk kan ik ook wel begrijpen waarom deze zo hoog staat. Net zoals wel meer films in de top 25 gaat het om lange vertelsels met enige soapachtige kwaliteiten. Acteerwerk is erg stabiel (hoewel ik vind dat er weinig echt goeie prestaties geleverd worden - doorvoor net teveel typetjes), lekker gewichtig sfeertje en lange speelduur waardoor je de personages "echt gaat kennen". Dat laatste is niet meer dan een variatie op het succes van alle soaps natuurlijk.

Degelijke film, visueel matig maar stoort nergens, soundtrack is een beetje kut maar het verhaal is aangenaam om volgen met hier en daar een paar goeie scenes (de moord op de politieagent in het restaurantje). Maar verder een beetje een grijze muis vind ik.