• 9.378.558 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.293)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Michael Corleone

Sonny Corleone

Connie Corleone Rizzi

Carlo Rizzi

Captain McCluskey

Jack Woltz

mar007

nee hoor je hoeft de film niet goed te vinden ik respecteer ieder zijn mening,

avatar van Perfectly clear

Perfectly clear

Je hebt trouwens wel een mooie nummer 1 in je top 10

Maar snap je mijn redenering een beetje ?

mar007

ik begrijp wat je zegt hoor maar ben het niet helemaal met je eens,mag toch?

jouw top 10 is ook niet verkeerd hoor er ontbreekt alleen 1 film,the godfather

maar ja te oudbollig voor jouw ik begrijp en respecteer het wel hoor

avatar van Perfectly clear

Perfectly clear

Haha, mag absoluut, mijn mening is ook maar een mening

Ik denk alleen dat de Godfather pas met stip op nummer 1 in mijn top 10 inkomt als ik een paardenhoofd in mijn bed aantref

avatar van ehs21

ehs21

Perfectly clear schreef:

Maar geef toe, we zitten qua "classics" wel erg vaak in een vicieuze cirkel, een film staat hoog qua rating en iedereen met een zogenaamd goede smaak moet hem dan ook goed vinden, beetje moe word ik daarvan

Durf eens een film te beoordelen naar de huidige tijdsgeest, veel leuker hoor.

Je moet een film die in 1970 gemaakt is dus maar beoordelen alsof ie in 2010 gemaakt is? Dat slaat toch helemaal nergens op? Op die manier zijn alle films ouder dan 10 jaar dus sowieso slecht. Het kan zijn dat hij iets overgewaardeerd wordt idd, maar dat vind ik van bijv Jurrassic Park ook. Daar wordt heel vaak 5* aan gegeven omdat mensen hem dan als 10 jarige in de bios gezien hebben. En zo kun je wel bezig blijven, uiteindelijk staat een film wel ongeveer waar ie hoort, en zal niemand het helemaal eens zijn met de top 10.

avatar van congo

congo

Inderdaad een beetje een rare beoordeling. Ik vind The Godfather persoonlijk juist een erg mooie film door de 40s/50s sfeer en de Italiaanse/Sicilië uitstraling.

mar007

het verhaal speelt zich af in de jaren 40.

je bedoeld de sfeer van de jaren 40/50.

althans in deze eerste deel.

avatar van congo

congo

Och sorry, ik heb het verkeerd opgeschreven. Inderdaad 40s/50s sfeer. Dat bedoelde ik ook. Ik verbeter het even. Bedankt!

avatar van IceBc

IceBc

Deze filmlengte was lang , maar daar heb ik niks van gemerkt , het vloog zo voorbij , top film!!!

avatar van helloyahya

helloyahya

Fantastisch, ongeëvenaard, formidabel, ongekend, onvergelijkelijk, prachtig.

avatar van Spetie

The Godfather van regisseur Francis Ford Coppola wordt door vele filmkenners en critici gezien als de beste film aller tijden. De verfilming van Mario Puza's maffiaverhaal is dan ook zeer goed uitgewerkt en is een tijdloos document, dat tot vandaag de dag weinig aan kracht heeft ingeboet. Toch is het ondanks dat het allemaal zeer goed is, geen persoonlijke favoriet van mij. Ik geef toe dat het een erg goede film is, maar er zijn zeker meer dan tachtig films, die ik prefereer boven The Godfather. Maar goed, dat het één van de grootste gemeenschappelijke delers is op vele sites, valt goed te begrijpen.

Dit eerste deel is wat mij betreft ook duidelijk de beste. Regisseur Francis Ford Coppola zorgt voor een erg sterke regie en geeft het naoorlogse New York een mooie duistere sfeer mee. Daarnaast weet hij ook hoe je Sicilië op fraaie wijze moet vastleggen. Ik ken geen andere beelden van dit Italiaanse eiland, die zo mooi zijn. Daarnaast bevat The Godfather goed acteerwerk, erg goed acteerwerk mag ik wel zeggen. Marlon Brando en Al Pacino zijn hier natuurlijk al veel genoemd, en de roem voor hun spel is ook zeker terecht. Toch wist op mij persoonlijk James Caan de meeste indruk te maken als Sonny Corleone. Aan de ene kant heeft hij een enorm charisma en dito uitstraling, maar aan de andere kant is het een driftig en opvliegend mannetje. Erg knap hoe Caan tussen die twee uitersten een prima balans weet te vinden. Robert Duvall. Diane Keaton en Talia Shire mogen trouwens ook niet onvermeld blijven en leveren allen ook prima werk af.

Naast het acteerwerk, worden de personages uit buitengewoon goed uitgewerkt, waarbij we goed beeld krijgen van de maffia en ook hun gebreken zien. Dat is misschien wel de grootste kracht van The Godfather. Er wordt door Coppola uitgebreid de tijd genomen om alles te vertellen en de personages uit de doeken te doen. Het tempo is uitermate traag en ondanks de lange speelduur vliegt de tijd voorbij. Er zitten een aantal zeer sterke scènes in, waarbij die waarbij een paardenkop op bed gevonden wordt, echt fantastisch is. Het laatste wat ik nog wil nummer is de soundtrack, die goed is, maar niet superbijzonder. Desondanks werkt het op sommige momenten wel sfeerverhogend en versterkt het enkele scènes.

Een erg goed film dus dit eerste deel van de beroemde trilogie, die terecht tot de grootste klassiekers aller tijden gerekend mag worden.

avatar van The Beast

The Beast

Ik heb deze godfather triologie nog nooit gezien, dus besloot ik het een tijdje geleden het eens te bekijken.

Ik vond deel 1 een goede film, maar nou niet zo bijzonder dat ik het een cijfer dicht bij het gemidelde dat het nu heeft zou geven.

Ik ben ook niet verder gekomen dan halverwegen deel 2 van The Godfather, ik kwam maar niet in het verhaal, dus heb ik hem afgezet, toch jammer ik had er meer van verwacht, kan aan mijn smaak liggen natuurlijk.

mar007

kan inderdaad aan je smaak liggen of dat je niet zo van dit genre houdt,

en daar is helemaal niets mis mee natuurlijk(smaken verschillen)

avatar van Deckard

Deckard

Geweldig, hoogtepunt in de filmgeschiedenis subliem.

avatar van Beatboy

Beatboy

Ik vond hem niet zo bijzonder.

Ik heb veel betere films gezien.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een hele kluif, maar dan heb je ook wat om op te kauwen. Het had zelfs nog wel wat langer mogen duren. Het uitstapje naar Sicilië komt er wat karig van af en zo'n kleurrijk figuur als Moe Greene had best nog een keertje mogen langskomen. Maar goed, het is zo al een behoorlijk breed uitgesponnen maffia epos. Badend in sfeer en spelend met tegenstellingen.

De openingsscène, een donker kantoor versus een fleurige trouwerij, is er meteen al eentje en bovendien een ideale wijze om het hele spul eens voor te stellen. De koppeling tussen de doop en een bloedbad is ook om andere redenen vermeldenswaardig. Het geweld is anno nu wellicht niet meer zozeer bruut, maar nog altijd wel van het intense soort.

En dat door de berekenende wijze, waarop Coppola het voorbij laat komen De Sollozzo afrekening (die extra kogel!), maar ook de moord op Luca Brasi, waar Coppola net even langer blijft hangen bij het beeld van de stikkende maffioso met een koord om z'n nek. Gek genoeg was de scène in de tuin me nog het meest bijgebleven. Geheel muziekloos. Opvallend.

Dat geldt ook voor de ingetogen en subtiele rol van Pacino. Ondanks een blikvangende Brando is het uiteindelijk toch zijn film. Een uiterst geraffineerde transformatie van een afzijdige zoon tot iemand wiens blikken wel degelijk kunnen doden. Sterk slot ook wat betreft Michele. De oerknal van de maffiafilms is nog altijd een kleine drie uur volop genieten.

avatar van SENGOK

SENGOK

Beste misdaad-film ooit met legendarisch acteerwerk.

avatar van rayman

rayman

SENGOK schreef:

Beste misdaad-film ooit met legendarisch acteerwerk.

Helemaal mee eens............

Elmotje schreef:

Gister een 2de poging genomen om heel de film te kijken (dit keer wel gelukt). Wat bouwt de film langzaam op zeg... het pakte mij echt niet. M.Brando zet wel een prachtrol neer, Al pacino daarin tegen was ik totaal niet van onder de indruk. Het einde was goed.

Met zo'n langzame opbouw is helemaal niks mis mee. Ik hoor ook heel vaak van dat gepraat over dat oudere films heel erg langzaam zijn, maar ik snap niet wat ze daarmee bedoelen. Een visueel geprezen film als The Lord Of The Rings heeft bijv. de meest langdradige gevecht scènes ooit.

Verder snap ik ook niet wat er mis is met een lange film. Dit is een uitgebreid misdaad epos over de Siciliaanse maffia-familie. Dat kan niet binnen een anderhalf uurtje verteld worden.

avatar van nclo

nclo

Ik heb hem net gekeken en hij zit nog vers in mijn hoofd. Ik zal dan ook eerlijk zijn en mij niet laten meesleuren door de rest van de reacties. Het verhaal vond ik erg goed en origineel. Zeker als je het in die tijd beleefd waar drugs en alcohol als den duvel wordt beschreven. Ook vond ik de opbouw erg goed, ook omdat je niet weet wanneer het eindigt. Opeens zitten ze in een gesprek en dan schieten de een de ander dood. Het minpuntje vond ik wel dat het echt moeilijk doorkomen was. Ik heb echt door de zure appel heen moeten bijten, want ik wil later wel kunnen zeggen ik heb the Godfather gezien. Acteerwerk vond ik erg goed, maar op een of andere manier ben ik er niet helemaal ondersteboven van. Misschien omdat het grootste gedeelte van de film emoties geen primair onderwerp was. Ik geef het daarom toch ''slechts'' een 3,5*. Had er eerlijk gezegd wel iets meer van verwacht.

avatar van Driello

Driello

nclo schreef:

Emotie is juist een enorm onderwerp in deze film. Aleen al dat het tonen van emotie fataal afloopt (door het tonen van emotie door Sonny wordt zijn vader in feite neer geschoten, de emotie van Sonny wordt hemzelf fataal). Alleen wordt het dikwijls niet hardop uitgesproken. Er zit bij The Godfather juist zeer veel emotie in het acteren, bijvoorbeeld in de gezichtsuitdrukkingen.

coño

Emotie is sterker nog één van de sterkere aspecten van The Godfather.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

die scène in de tuin waar Don Corleone praat met Michael over de aanslag die Barzini op Michael zal gaan plegen.
Don Corleone is even afgeleid, en dan krijg je dit, waarna hij weer gelijk terzaken komt.
Mijn god wat mooi!

judgepaddy schreef:
Mijn god wat mooi!

Prachtige scene idd. Mooi gefilmd en bevat ook een aantal schitterende dialogen.

avatar van ehs21

ehs21

coño schreef:

LotR Fellowship heeft ook een zeer trage opbouw idd, niks mis mee zolang het maar goed gedaan wordt. Zelfde geldt voor de speelduur, zolang het blijft boeien is er niks mis met een film van 3 uur, maar uiteraard zijn veel films hier gewoon niet geschikt voor.

avatar van stefan dias

stefan dias

Wat mij betreft kan The Godfather niet lang genoeg duren, waar LotR maar ellendig lang bleeeeef aanslepen.

avatar van Dhr. PBVD

Dhr. PBVD

Gewoon de hele trilogie is prachtig!

Vorige week heb ik ze alle drie weer eens gezien en toen is me pas opgevallen hoe prachtig mooi de opening-scène is met Salvatore Corsitto en Marlon Brando. Dat gesprek is gewoon prachtig gefilmd: gewoon al die close-up van Corsitto's gezicht waarna dan de camera uitzoomt.

Verder is de cinematografie van The Godfather ook erg mooi. Het is lekker sfeervol en de Siciliaanse maffia-familie wordt erg goed neergezet.

Ik kan eigenlijk wel zeggen dat The Godfather trilogie de mooiste maffia-films ooit zijn.

avatar van Curriculum

Curriculum

Magistrale verfilming van de werkelijke wereld van de mafia. De gehele trilogie is simpelweg ongeëvenaard. Er is geen enkele andere mafia film, die deze film overtreft of maar enigzins evenaart. De acteurs zijn allemaal zeer competent en je zou kunnen veronderstellen, dat ze hiervoor echte mafialeden hebben geworven.

Het verhaal voelt ook werkelijk aan. Alsof ze de mafia hebben geobserveerd en vervolgens hun handelingen hebben geprojecteerd als deze film. De personages zijn individueel krachtig en hebben elk een verhaal. Santino (Sonny) Corleone vond ik persoonlijk het krachtigst. Echter was hij niet geheel geschikt als een leidinggevende gezien zijn overhaaste en weliswaar hachelijke beslissingen. Een van deze beslissing werd helaas zijn dood. Desalniettemin was hij toch een van de weinigen, die geen angst vertoonde. Aanvankelijk vond ik Luca Brasi het krachtigst omdat hij tevens geen angst vertoonde en zijn extreme loyaliteit tegenover zijn familie, maar helaas werd hij subiet geëlimineerd door Bruno Tattaglia en Virgil Sollozzo.

Daarom vind ik het niet meer dan terecht, dat deze film een onderdeel is van de top 10 beste films ooit geproduceerd. Hij bevindt zich tevens in mijn top 10.

I'll make him an offer he can't refuse

Blijft een grootse film, heerlijk sfeertje zit er in de film. Er zijn er vele die op 12 jarige leeftijd ( toen zag ik hem voor het eerst) helemaal niks van deze film snappen, maar ik vond het toen al een van de beste films die ik ooit had gezien en ik heb laatst ook Part II gekocht en gekeken en die sluit perfect aan op dit geweldige eerste deel, ik ben inmiddels aanbeland bij het derde deel en ik ben benieuwd of die de eerste twee geweldige films kan evenaren. Ik heb trouwens ook Apocalypse Now gekocht en ik denk dat het tijd is om die ook een keer te gaan kijken, want daar zie ik ook vele goede reacties over.

Blijft een van de beste films van de meesterlijke regisseur Francis Ford Coppola