• 9.378.621 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.293)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Captain McCluskey

Jack Woltz

avatar van ap1947

ap1947

Nogmaals bekeken maar ik heb toch enige moeite om de film helemaal te bekijken ondanks goed

acteerwerk en de mooie muziek van Rota. Ooit in de bioscoop gezien (1973) en toen vond ik hem ook tegenvallen. Ik zou hem graag heel goed willen vinden maar dat lukt niet.

Curriculum schreef:

Magistrale verfilming van de werkelijke wereld van de mafia. De gehele trilogie is simpelweg ongeëvenaard. Er is geen enkele andere mafia film, die deze film overtreft of maar enigzins evenaart. De acteurs zijn allemaal zeer competent en je zou kunnen veronderstellen, dat ze hiervoor echte mafialeden hebben geworven.

Ik deel je enthousiasme over de kwaliteit van de film. Maar deze film ligt verre van de werkelijkheid van de mafia wereld. Goodfellas staat er wat dat betreft beter op.

avatar van mar007

mar007

laat ik nou ook altijd gedacht hebben dat het juist dicht bij de werkelijkheid van de maffia

wereld zat.

geen enkele andere maffia film vind ik zo overtuigend neergezet als the godfather.

@driello ik ben er niet van overtuigd dat het ver van de werkelijkheid staat of stond.

maar in ieder geval vind ik de film zeer geloofwaardig.

ik kan me dan ook helemaal vinden in de recensie van@curriculum.

Driello

New York mafia leden hebben zelf aangegeven dat het beeld dat van mafia families wordt geschetst in The Godfather veel te mooi en rooskleurig is. Zij zelf hebben gerefereerd aan Goodfellas als een veel realistischer weergave. Ik ga er gemakshalve van uit dat zij weten waarover ze spreken

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Driello schreef:

Wil je geloven maar ben erg benieuwd naar de bronnen waar je deze inforamtie weg hebt en welke mafia leden dit hebben beweerd?! The Godfather stamt naar mijn weten af van Carlo Gambino crew.

Driello

Twas een hot topic toen de film Goodfellas uitkwam. De erkenning door maffieleden, wat ze in contrast stelden met de te romantische weergave in de Godfather serie. Maar als je me op bronnen wil vasstpinnen......sorry, maar dan moet ik je die informatie schuldig blijven.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Driello schreef:

Hehe maakt niet uit Maar zou inderdaad zo kunnen zijn!

avatar van wapner

wapner

I will make him an offer he can't refuse, gosallemachtig wat blijft dit toch een meesterwerk van een film. Prachtig acteerwerk van legendarische acteurs, schitterende locaties en dialogen en op een prachtige manier worden de familie tradies neergezet.

Een Amerikaanse film klassieker!

avatar van linxde1

linxde1

Wat verbleken andere films toch bij de Godfather films.

avatar van conversyl

conversyl

Jullie gaan dade-lijk wat mee maken ,met de nadruk op lijk !

Ongeloof-lijk deze film !

avatar van Franky_JaeGeR

Franky_JaeGeR

Prachtige Film mis het acteerwerk van de jaren 70/90 acteur werk van de jaren 2000 SUCKS!!!

avatar van DutchDanny

DutchDanny

Prima film, ondanks dat het een zit van bijna 3 uur is verveeld de film geen moment.

Vooral Marlon Brando vindt ik perfect acteren.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Het hoeft niet gezegd zeker.... deze film is absoluut topklasse, en zeker de beste film in het genre.

Prachtige acteerprestaties van Marlon Brando, Robert Duvall en vele anderen.

Maar vooral Al Pacino is hier topklasse, zoals steeds eigenlijk.

De film duurt bijna 3 uur, maar je bent zo geboeid door het verhaal dat het lijkt of het is zo voorbij.

Dat er op deze film een vervolg moest komen was duidelijk.

Dit is een film die je moet zien (of gezien hebben) !!

Heb de film in de gerestaureerde versie opnieuw bekeken, en je merkt het, prachtig werk dat men heeft geleverd.

Het is en blijft een topper !!

avatar van Mitchel_M&M

Mitchel_M&M

Nadat ik gister Scarface had gezien moest ik natuurlijk ook nog eventjes deze kijken, dat heb ik dus vandaag gedaan.

De film duurde best lang maar ik heb me geen moment verveeld(komt wss ook omdat de maffiawereld me wel boeit), verder vond ik Marlon Brando geweldig acteren. Het verhaal vond ik ook geweldig.

een mooie 4.5 voor deze geweldige klassieker.

avatar van filmfreak 101

filmfreak 101

Ik was slechts redelijk onder de indruk maar vond deze film nu ook geen plaats 2 in de top 250 waard. Maar dat is natuurlijk mijn eigen mening . Het verhaal zat wel goed en was boeiend van begin tot eind, ook het acteerwerk was zeer goed. Toch vond ik films zoals the shawshank redemption een stuk beter dan the godfather maar een slechte film is ie zekr niet een 4*. Zou graag de volgende delen es zien maar lukt niet om te downloaden, dan maar wachten tot ij op tv is

avatar van Assassins

Assassins

Echt een goede film, zowel Marlon Brando als Al Pacino doen het weer geweldig.

Marlon zoals een echte oude baas zich zou gedragen, en Al Pacino die eerst een heel andere toekomst tegemoet wil gaan, toch in la familia verzeild raakt. Topfilm!

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Weer eens herzien, wat een topfilm is dit toch!

avatar van mnrk

mnrk

Leave the gun. Take the cannoli.

Gewoon een meesterwerk van Francis Ford Coppola...

Het verhaal is gewoon helemaal in orde en kijkt heerlijk weg, mede door de hele setting en aankleding heeft deze film ook de sfeer die er helemaal bij hoort...

Ook de cast in deze film is natuurlijk helemaal top (Marlon Brando, Al Pacino, James Caan en Robert Duvall)....aangevuld met een voor de rest prima groep acteurs...

En natuurlijk de soundtrack in deze film...past er helemaal bij gewoon

Nino Rota - The Godfather (1972) - MusicMeter.nl

avatar van Dh PING

Dh PING

Een geweldig eerste deel van een, naar mijn mening, legendarische Mafia-saga.

De opening met de muziek van Nino Rota geeft je gewoon een gevoel van kippenvel: wat dan volgt is een geweldig portret van de misdaadfamilie Corleone uit Sicilië. Die briljante Tarantella dansjes, die geweldige Italiaanse taal en de schitterende locaties doen soms zelfs denken aan de vroege renaissance. En tja het acteerwerk: Marlon Brando is een legendarische acteur en Al Pacino is gewoon een van mijn persoonlijke heden dus ja: het acteerwerk is gewoon geweldig en ze weten op een geloofwaardige manier de familie tragedies neer te zetten.

The Godfather is een Amerikaanse film-klassieker.

5 sterren!

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Had hier eigenlijk veel meer van verwacht... De superscore van deze film spreekt voor mij boekdelen over het gebrek aan kritische zin van onze kijkers, en meer bepaald over de veramerikanisering van onze cultuur. Voor mij was dit een erg simplistisch en oppervlakkig, typisch Amerikaans product. Een Amerikaanse kaskraker zoals er 13 zijn in een dozijn, maar dan met de zogenaamd legendarische Marlon Brando en Al Pacino...

avatar van qwertzu

qwertzu

Dank je! Het bovenstaande commentaar daarentegen zegt zeer veel over jou respect voor andermans mening!

Niet eens zijn met de waardering en score is één ding, andere mensen op die manier wegzetten is iets heel anders....

Maar ja blijkbaar voel jij jezelf met je uitmuntende filmkennis en smaak ver verheven boven het gepeupel dat graag simplistische en oppervlakkige films kijkt! Ieder zijn ding, alleen wel grappig dat de film een score heeft van 9.2 op IMdB en hier een 4,36 dus wie heeft er hier nu geen verstand van films jij met je 2,5 of de rest met die veel hogere score....tja daar kun je over blijven twisten.

avatar van RuudC

RuudC

Toch er wel een kern van waarheid in. Mensen zijn kuddedieren en over het algemeen bang om door hun mening buiten de boot te vallen. Ik geloof er namelijk ook helemaal niks van dat de bijna 4000 mensen die de film vijf sterren gegeven hebben, deze stuk voor stuk de film zo subliem vinden.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Tuurlijk zit er een kern van waarheid in. Maar de manier waarop hij het zegt klink vrij arrogant. Misschien is het niet zo bedoelt, maar zo klinkt het wel. Ik snap hem ook heel goed, maar je kunt niet ontkennen dat hij knap gemaakt is. Dat het je smaak niet is oke. Dat kan, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die deze wel geweldig vind een kuddedier is. Film is en blijft smaak. En maffiafilms zijn nu eenmaal voor veel mensen leuk. En de godfather is een maffiafilm die de perfectie benadert.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

ThomasVV schreef:

Ben ik toch wel benieuwd naar die andere "Amerikaanse kaskrakers" die met deze film vergelijkbaar zijn.

avatar van RuudC

RuudC

filmliefhebber92 schreef:

Als je een echte fan bent, moet je er eigenlijk ook niets van aantrekken. Je zult nooit meemaken dat er alleen maar medestanders zijn. De toon in zijn bericht is inderdaad niet helemaal netjes, maar ook dat zul je blijven houden.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

ThomasVV schreef:

Dan kan je alles wel simplistisch noemen. Een verhaal over de schuld die ouders op kinderen overdragen, over eer en opkomen voor de familie, over de onmogelijkheid soms je eigen leven te kiezen, een metafoor voor Amerika van toen met haar immigranten (nog duidelijker in Part II) en dat alles verrassend soepel in een verhaal gegoten; dat is eerder knap dan simplistisch.

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Ik vrees dat je gelijk hebt, mjk87: deze film is een metafoor voor (een groot deel van) Amerika...

Brrrr.... Je kunt het natuurlijk een vlotte en ontspannende film vinden, vind ik trouwens ook, maar om dat soort film nu met z'n allen 5 sterren te geven, kom nu... We zijn toch geen Amerikanen...

avatar van mar007

mar007

@thomasvv

ik begrijp niet zo goed waar je de film op afrekent,omdat het een amerikaans product is?

kom ik wel vaker tegen hoor hier...mensen die volgens mij gewoon anti hollywood zijn of zo.

misschien begrijp ik je niet helemaal maar het komt bij mij over alsof je iets tegen een amerikaans

product hebt.

niet dat je deze film goed moet vinden verder ieder zijn mening maar ik wordt er soms

niet goed van als men het heeft over een typisch amerikaans produkt... en wat dan nog?

ik denk dat veel mensen dit terecht een meesterwerk vinden en daarom 5 sterren geven

en dat heeft niets met kudde gedrag te maken.

avatar van Flipman

Flipman

Inderdaad, ik ben ook geen groot fan van Amerika maar deze film vind ik heel mooi verteld en ondanks dat ie bijna drie uur duurt heb ik nog niet eens het idee dat ik er de helft van de speelduur naar heb zitten kijken. En dat vind ik knap.

Natuurlijk zijn er nog vele andere elementen die me aanspreken, zoals het tijdsbeeld en de personages maar wat ik net noemde maakt het geheel voor mij bijzonder.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

ThomasVv heeft in zoverre wel gelijk dat er iets bestaat als kuddegedrag. De test met de lijntjes en iedereen die meegaat in de fout die iedereen voor hem maakte. Overigens weet je dat iets goed gewaardeerd wordt dus omgekeerd zou je ook teleurgesteld kunnen zijn bij te hoge verwachtingen. |Dat gaat direct in tegen je betoog.

Neemt niet weg dat kwaliteit, voor zover je dat kan meten, er wel is en dat ook zorgt voor hogere scores bij volgers. Maar dat is echt niet iemand die het helemaal ruk vindt en vervolgens 5* geeft, en voor lang niet iedereen geldt dat hij deze film over waardeert. Net als ik vind ik de 5* meer dan verdiend.

En waarom? Sfeer, muziek, spel (van vooral Pacino waar ik sowieso fan van ben) , regie, de keuze voor het groteske en de link tussen religie en de misdaad - dat alles boven de inhoud die ik een aantal posts hierboven noem. En ten slotte verveelt de film nooit, hoe vaak ik hem herkijk, Dat is niet meelopen, dat is zelf de keuze maken.