• 9.376.801 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.293)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

MoviefreakRob

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

AddictedToMovies schreef:

Lange films zijn misschien vervelend/moeilijk om aan te beginnen. Maar als het een echt sterke film is waar je wordt ingezogen, dan kan de film voor mij niet lang genoeg duren. Hier ook dus.

Mooi gezegd, hetzelfde!

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Bottleneck schreef:

Het meest pakkende vind ik misschien nog wel de muziek, fenomenaal, beste soundtrack die er is. Drukt de sinistere en weemoedige sfeer van de film perfect uit, brengt het zelfs naar een hoger niveau.

Nino Rota

Klopt, IMHO de beste soundtrack bij de beste film!

Ik kan ieder liefhebber van deze film aanraden om ook de muziek binnen te halen.

MoviefreakRob schreef:

Word dan denk ik wel maar is tijd!

Foei, Foei snel kijken dus.

avatar van IcU

IcU

MoviefreakRob schreef:

Word dan denk ik wel maar is tijd!

Anders doe je je username geen eer aan.

avatar van jbauer

jbauer

Zeer moeilijk heb ik het om een klaar en duidelijke mening over deze film te schrijven.Niet omdat ik hem slecht vind, integndeel, er is geen film die ik zo hoog waardeer als The Godfather. Het is moeilijk omdat hij zo veel emoties en gedachten bij mij losmaakt dat het moeilijk wordt om het in woorden om te zetten.

Ik zag deze film omstreeks min 14de levensjaar en vond er toen nog maar weinig aan, maar naarmate ik meer interesse begon te vertonen in het medium film en begon te beseffen dat The Godfather als een van de beste film aller tijde wordt beschouwd, wou ik hem nog een kans geven.Na hem dan nog meerdere malen te bekijken was ik verkocht.

Het perfecte acteerwerk, de magistrale muziek, de meesterlijke regie, de meeslepende symboliek en zo veel meer maakte een bom van emoties en nog steeds aanwezige filmliefde in mij los. De heerlijke, maar ook verraderlijke wereld van de corleones doet mij tot op de dag van vandaag nog wegdromen.Er is altijd wel één personage waar je je mee kan identificeren. Nino Rota's muziek weerklinkt nog vaak doormijn huidkamer.

Het is allesbehalve pretetieus om te zeggen dat deze film letterlijk mij leven heeft veranderd.

mooie Recensie

Pierre1965

Ongelooflijk eigenlijk maar ook ik had deze film nog nooit gezien.

En eigenlijk nog steeds niet helemaal.

Ik ben pas op de helft.

Ben blijven steken bij de scene dat Vito een bijeenkomst belegd met de hoofden van alle families.

Ben enorm onder de indruk van hetgeen ik gezien heb tot nu toe.

Vanavond het resterende bekijken.

Ik weet bijna zeker dat er nog een ster bijkomt.

avatar van ElGringo

ElGringo

Tjsa wat moet je nou eigenlijk nog over deze film zeggen... Geweldige muziek, legendarische uitspraken/scenes en de moeder (vader?) aller mafia films

Een dikke vette 5*

Pierre1965 schreef:

Ik ben pas op de helft.

Vanavond het resterende bekijken.

Je gaat er geen spijt van krijgen!

avatar van Nomak

Nomak

Miron schreef:

Wat is dat voor een reactie?

Kan toch best zo zijn dat hij geen zin of tijd heeft om deze toch wel lange film in één ruk uit te kijken.

Huh? Waar heb jij het over

Pierre1965

Kan berichten dat ik de Godfather inmiddels heb uitgekeken. Hij dwaalt nog rond in mijn hoofd, sterke nawerking. Voelde me ook verplicht Part2 te huren toen ik deel 1 heb ingeleverd. Ook daar al een deel van gezien.

Ik doe dat wel vaker een film in 2 of meerdere etappes bekijken.

Waarom? Als iets goed smaakt geniet je er nog meer van als je het niet meteen opeet.

clockwork72

mm...ik houd daar niet zo van. Zeker niet bij The Godfather. Die film moet je gewoon in een ruk uitkijken. Om er daarna verder over na te denken. En hem daarna nog een keer op te zetten. Hij verveelt mij nooit.

Pierre1965

Tja iedereen is daar vrij in. Ik vergelijk het met een boek.

Er zijn verhalen die zou je in een keer willen uitlezen.

Meestal ontbreekt daar de tijd voor.

Maar juist in die tussenpozen blijf je toch bezig met het verhaal en verheug je je erop om verder te lezen.

Bij films heb ik dat net zo.

Nog eens opzetten zal ik zeker doen over een bepaalde tijd.

Dat is ook een graadmeter als je dat gevoel hebt bij een film.

avatar van speranza

speranza

Ik kijk zelfs een film van 366 minuten met gemak in één ruk uit. Ik moet halverwege alleen even de DVD wisselen om het tweede deel te kunnen zien.

Mijn eerste bericht gaat naar mijn favoriete film!

Ik weet nog goed dat mijn broer met de The Godfather trilogie naar huis kwam. Hij vroeg me of ik mee keek en ik weigerde. Als jonge knaap dacht ik, wie kijkt nu zo'n oude film?

Na veel over deze films te hebben gelezen kreeg ik het over mijn hart om toch maar 9 uurtjes van mijn leven vrij te maken om deze trilogie te bekijken.

Na het kijken van deze films dacht ik: Zeer leuke films, kijk ik nog wel een keer, toch klaagde ik over de lange speelduur. Hoe meer ik naar deze trilogie ga kijken hoe liever! Na een tijdje was de 3 uur film amper nog te voelen. The Godfather is een meesterwerk dat onovertreffelijk is in zijn genre. De acteerprestaties, de donkere beelden die de maffia weerspiegelen zijn geweldig.

Vaak stellen mensen die de trilogie ook hebben gekeken de vraag, welke vind je nu de beste? Geen idee. Ik kan niet kiezen tussen Part I en II. Part III vind ik de minst geslaagde. Het is helemaal anders dan I en II. De donkere kantjes zitten er niet meer in zoals in de andere 2 delen en de harde, kille Michael, die we vooral in Part II zien, is niet meer te vinden.

(een recensie over Part I volgt nog!)

Kortom, een must-see voor alle échte filmliefhebbers.

speranza schreef:

Welke film duurt 366 minuten?

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Daar had ik vier kijkbeurten voor nodig.

avatar van Nomak

Nomak

Miron schreef:

Huh? Waar heb jij het over

Hoe zielig kan je zijn? Je verandert je oorspronkelijke bericht nadat ik erop gereageerd heb.

En dan ook nog met zo een reactie komen achteraf.

Gelukkig ben ik verstandig genoeg geweest om je te quoten.

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Snap eerlijk niet dat deze zo hoog staat. Film was goed oke, maar niet zo denderend dat ik achteraf zo iets had van wow. Paar erg sterke scenes natuurlijk..

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Goede film, maar ik heb beter verwacht eerlijk gezegd. Na scarface en Goodfellas had ik natuurlijk ook al twee sterke maffiafilms gezien, maar ik vind die beter. De thema's draaien ook allemaal een beetje rond hetzelfde. De sterke punten zijn vooral dat je hier een echte traditionele, Italiaanse maffiafamilie krijgt.(Wel raar dat ze in New York zitten) Al Pacino vind ik in bepaalde opzichten wel beter dan in Scarface. Hij zei bv al wat minder 'fuck' .

De muziek was wel zeer goed, ik kende Nino Rota eerst niet, maar nu ben ik volop op zoek in bibliotheken oa naar zijn muziek.

Nu, het blijft wel een meesterlijke klassieker en voor een film van 1972 is het wel fantastisch gemaakt. 4****

JTV-kijker schreef:

De thema's draaien ook allemaal een beetje rond hetzelfde.

Deze film behandelt tientallen thema's.

Er valt meer uit The Godfather te halen dan je op 't eerste gezicht zou denken. Sommige fans gaan zelfs zo ver dat ze beweren dat deze film alle belangrijke aspecten en thema's uit het leven in deze maatschappij weet over te brengen.

Voor mij, als 19 jarig jochie, is dat misschien nog te moeilijk om te begrijpen. Maar ik weet dat elke keer wanneer de deur dichtgaat ik wordt achtergelaten met een machtig gevoel dat geen andere film me nog heeft gegeven.

avatar van Paatje

Paatje

Beste film aller tijden!!! script, screenplay, regie, acteerprestaties, muziek, alles!!!!

avatar van Resh

Resh

Toch nog een poging wagen vandaag.

inderdaad

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Ga vanavond niet weer kijken. Kortgeleden herzien op dvd. Gewoon de beste in de Godfather serie. Ook al weet ik wat er komt, het verveeld nooit.

Tuurlijk staat deze onvergetelijke film zo hoog in de Top 250.

avatar van vinnie2000

vinnie2000

't was gisteren weer genieten!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ja ik heb hem toch ook maar weer uitgekeken voor de 1000e keer.

Het blijft zo'n goede film en door hem af en toe weer eens even te kijken ben je meteen weer bij wie wie ook al weer is en wat hun rol in de maffia is. Dat einde tijdens de kerkscene, I reject Satan haha.