Genre: Misdaad
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 18 januari 1973
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Zondag 1 maart in één bioscoop (Amsterdam)
Plot The Godfather
"An offer you can't refuse."
Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.
- IMDb (9,2 / 2200685)
- Trailer (YouTube)
- The Godfather (BoekMeter)
- The Godfather (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Carlo Rizzi
Captain McCluskey
Jack Woltz
speranza
Robert Duvall zet op uitstekende wijze de rol van consiglière neer. Hij speelt heel ingetogen. Hij is het bindmiddel tussen de intelligente levelingszoon van the godfather en zijn oudste zoon die zich te veel laat leiden door zowel zijn spierballen als zijn hormonen. De scène waarin hij the godfather het slechte nieuws gaat vertellen dat zijn oudste zoon is afgeslacht is slechts één voorbeeld van zijn uitmuntend acteertalent De prachtige muziek en de beelden van het oogverblindend mooie Sicilië spreken ook tot de verbeelding.
Handsome Bill
Dit genre kan me totaal niet boeien.
Het type mensen staat me niet aan.
Het gaat altijd over respect dit, respect dat, maar als er 1 ding is dat ze allemaal geen van allen hebben is het wel respect.
Stelleje helden op sokken zijn het..
Boogie1963
Voor mij een genot om na te kijken, de hele trilogie is voor mij top met als uitschieter deel 3.
Jan met de pet
Goede film, maar een 5 is wat overdreven, in 1972 had ik misschien ook een 4/5 gegeven.......nu een 3,5.
ehs21
Je moet imo wel rekening houden met de tijd waarin een film gemaakt is in je beoordeling.
Al DeNiro
De beste film ooit gemaakt.
Zelfs na 27 jaar blijf je je toch verbazen hoe goed de film nog steeds is.
En alleen de acteurs al: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan.
In Godfather II komt daar nog Robert DeNiro bij.
Ricky Roma
Ik ben zelf ook geen krak in wiskunde, maar ik denk toch dat het 37 jaar is.
Al DeNiro
Haha, je hebt gelijk.
Het was ook laat (23.46).
Het is inderdaad 37 jaar
Jan met de pet
Klopt, maar toch, vind het een goede film maar een nogmaals geen 4/5 waard.......
Edwin Pindahaai
Dat snap ik niet. Waarom zou je?
ehs21
Omdat je een zwart wit film uit de jaren 50 toch ook geen lagere beoordeling gaat geven omdat ie niet in kleur is. Of films met veel special effects (eerste Star wars bijv) lager beoordelen omdat het nu veel mooier kan.
bennied2005
Alle Godfatherfilms krijgen van mij 5 sterren. Persoonlijk vond ik het tweede deel het mooiste om naar te kijken. Gedurende de afgelopen verregende zomervakantie hebben we alle drie delen opnieuw bekeken. Een genot!
coopo
Echt een klasse film en zeker de beste uit de triologie, tenminste dat is mijn bescheiden mening. Ook opmerkelijk dat een film uit het begin van de jaren 70 nog zo hoog staat, dit geeft nog maar eens de klasse van deze film aan. Vooral de rol van Don Vito word geweldig vertolkt door Marlon Brando en de muziek is van een buitengewone kwaliteit. Zeker het kijken waard, meer dan eens als je het mij vraagt!!
Grover
Sterke 1ste film uit de legendarische serie. Met natuurlijk een aantal scenes die iedereen zowat kent.
Het was de jaren zeventig, dus e.e.a ging minder snel en epileptisch aan ons voorbij als dat we nu gewent zijn. Maar dat vind ik persoonlijk geen minpunt.
Cohiba
Dit is één van de weinige films die ik vijf sterren zal geven.
De film zit zo goed in elkaar, zodat bij iedere keer dat je hem opnieuw ziet, er andere details opvallen.
Hou er ook rekening mee dat toen de film werd gemaakt, de opvattingen anders waren t.o.v. wat wij vandaag als 'gewoon' beschouwen bij het bekijken van een film in dat genre. De film heeft toen een toon gezet, ... en aan die toon liggen vandaag nog steeds vele films aan de basis.
Daarom, absoluut terecht 5*
jorissimo
Heb hem onlangs nog een keertje gezien. Blijft een uitstekende film waarin je steeds nieuwe dingen ontdekt. En dat tekent toch ook wel weer een goede film.
DylannW
Ik heb me eerlijk gezegd een klein beetje verveeld bij deze film
in het begin vond ik hem erg goed maar later werd het saai eentonig en vervelend.
funland
wel goed maar eigenlijk duurde die een beetje te lang voor mij weetje.. the dark knight was al veel te lang die duurde een half uur minutes minder..
Apollinisch
Heel aardig eerste deel van het alom bekende misdaadepos. Het reilen en zeilen van familie Corleone is boeiend om te volgen dankzij een sterke sfeerschepping van het New York van de jaren 40 en het acteerwerk is voortreffelijk. Brando met z’n eigenaardige stemmetje heeft terecht een cultstatus verworven, maar bijrollen van onder meer Robert Duval en James Caan doen daar weinig voor onder. Visueel stelt de film weinig voor en ook de muziek is weinig charmant, maar ik heb me ook bij herziening niet verveeld.
Issybizzy
Voor mij is dit de beste film ooit gemaakt. Ik vind het wel jammer dat Don Vito in de twee overige delen er niet bij zit. Al Pacino is ook wel een goede acteur, maar ik zou toch liever Marlon Brando hebben gewild. Ik heb deze film al een stuk of 3 keer gezien en kan er maar geen genoeg van krijgen. Echt een topper!
kimberlyVD
Ik verwachtte veel van deze film maar 'the godfather' heeft mijn verwachtingen niet kunnen inlossen. Op sommige momenten kon de film me boeien, zat ik echt in het verhaal. Maar even later verveelde ik me dood. Het acteerniveau was hier wel énorm hoog. Ik beweer dus niet dat dit een slechte film is, absoluut niet. Maar hij lag me gewoon niet helemaal. Jammer.
- 20609 berichten
typisch een shawshank fan, en dan heb ik niet eens naar je top tien gekeken mocht je die uberhaupt hebben.
Erwinner
Typisch een Godfather fanboy.
- 20609 berichten
Typisch een Godfather fanboy.
Wannes84
Ik sluit me aan bij de mening van KimberlyVD. Sterke film, met name door de acteerprestaties, maar beiden werden we in het verhaal niet echt 'meegezogen' om er een topscore aan toe te kennen.
Me dunkt dat dit helemaal niets te maken heeft met het Shawshank Redemption-fan zijn, laat staan met een persoonlijke top 10. Je bericht klonk trouwens behoorlijk verwijtend naar KimberlyVD. Iedereen heeft (recht op) een eigen smaak...
- 20609 berichten
ik heb gewoon een vermoeden, maar mischien is het wel niet zo.
ik heb het nog niet gecheckt.
edit. laat me raden jij geeft ook 5* aan SSR

kimberlyVD
Lol, ik vind shawshank inderdaad een goede film. Hij staat zelfs in men top10!
Mag dat niet misschien? Ieder heeft toch recht op een eigen mening zeker. En het gaat hier helemaal niet over shawshank maar over The godfather!
'The godfather' is absoluut niet slecht maar gewoon geen film voor mij...

The Godfather: Part III
1990

The Godfather: Part II
1974

Het woord 'maffia' mocht niet in het script van 'The Godfather' voorkomen

'The Godfather' gaat van Netflix verdwijnen: 'Gewoon echt de beste film aller tijden op alle fronten'

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Dit is waarom het woord 'maffia' geen enkele keer in 'The Godfather' te horen is

The Shawshank Redemption

C'era una Volta il West
Western, 1968

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
italiëverlies van geliefdelove at first sightitalian americangebaseerd op boekeuropasymbolismgangsterpatriarchwraakgeorganiseerde misdaadmaffiaadvocaatreligierevenge motivecrime familysicilian mafiareligious hypocrisygun violencerise to powermob bossdead horsegang violenceaggressivejaren 40jaren 50mafia war grandpart of trilogy intensepowerful