• 9.378.898 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.293)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Jack Woltz

avatar van Wannes84

Wannes84

combi schreef:

ik heb gewoon een vermoeden, maar mischien is het wel niet zo.

ik heb het nog niet gecheckt.

akkoord, maar dit is al de zoveelste, maar ik kan het helemaal fout hebben, mischien vind ze SSR nog slechter.

edit. laat me raden jij geeft ook 5* aan SSR

Ik heb inderdaad ook een 5 aan Shawshank gegeven, en so what ? Ik blijf erbij: iedereen heeft recht op een eigen mening en die dien je te respecteren. Daar dient zo'n forum per slot van rekening ook voor.

Als enkel jouw mening de juiste is, moet je in Rome gaan solliciteren als Paus.

Bovendien gaat het KimberlyVD en mij totaal niet om Shawshank, maar om ons gevoel bij The Godfather. Of zullen we eens pakweg Before sunrise gaan vergelijken met The deer hunter? Is even zinloos...

avatar van Wannes84

Wannes84

kimberlyVD schreef:

Lol, ik vind shawshank inderdaad een goede film. Hij staat zelfs in men top10! Mag dat niet misschien? Ieder heeft toch recht op een eigen mening zeker. En het gaat hier helemaal niet over shawshank maar over The godfather! 'The godfather' is absoluut niet slecht maar gewoon geen film voor mij...

Beter kan ik het niet verwoorden...

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

deze film is gewoon een 5 waard !

het staat 1ste plaats in mijn top 10 .

de beste film dat ik ooit van mijn leven gezien heb , al pacino acteerde SUPER goed , ik vind de eerste beter dan de tweede maar niet veel verschil , ze zijn alletwee heel goed , de derde heb ik jammer genog nog niet gezien ...

avatar van Aragorn

Aragorn

de derde film is wat minder als de eerste twee hoor. Maar blijft wel nog van goede kwaliteit =)

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Enorm mooie film! De film geeft een echte sfeer, een Maffia-sfeer! "Once Upon a Time in America" had dat ook! zoals de Western-sfeer! Ook de muziek was mooi (van Nino Rota)

en een uitstekende acteerprestatie van O.A. Marlon Brando, Robert Duvall en Al Pacino zorgen ervoor dat deze film een welverdiende 4,5 sterren krijgt! mischien later zelfs nog wel een 5*. Maar, en dat mag je me niet kwalijk nemen, De beste Maffia-film vindt ik nog steeds "Once Upon a Time in America". Maar deze is zeker ook fantastisch!

avatar van SuperErt

SuperErt

Geweldige cast, vooral Marlon speelt geniaal en de jonge al pacino past ook geheel bij de rol.

Het feit dat de film uit de jaren 70 komt, en daardoor wat oudbollig oogt, geeft een extra demensie aan de film.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Eindelijk een herziening van The Godfather gehad. Hadden Scorsese en De Palma maar hetzelfde gedaan voordat zij hun maffia/gangster filmpje maakten.

Wat voor mij het grote pluspunt is aan The Godfather is dat de film meteen begint met het neerzetten van sfeer, welke redelijk vrolijk begint en steeds dreigender en zwaarder wordt. Dit zorgt er ook voor dat je redelijk snel in het verhaal zit, wat je steeds verder meeneemt. Fijn ook dat deze film geen verhaalopbouw heeft volgens het rise&fall principe. Wat me ook opviel is dat deze film in tegenstelling tot de twee bovengenoemde eindelijk echt memorabele scènes kent en naar fatsoenlijke climax toegaat.

Acteerwerk is van zeer hoog niveau. Pacino die zijn overacting lekker thuislaat en wat meer ingetogen speelt, een fantastische Brando en een leuke bijrol van James Caan. Toch spreekt het personage van Robert Duvall mij nog het meest aan. Verder zijn helaas niet alle personages even goed uitgewerkt en moet eerlijk zeggen dat het personage van Caan toch ook wel heel erg een typetje is.

Visueel degelijk maar had meer ingezeten. Toch wel een paar mooie scènes, en wat mooie shots. De soundtrack is er echt een waar je van moet houden. Soms vond ik deze prima bij de sfeer passen maar bij vlagen heb ik me er ook aan zitten ergeren.

Tot slot vind ik toch wel dat hij ietsje aan de lange kant was, zaten ook wel een paar scènes in die eruit gemonteerd hadden mogen worden.

Toch maar een half puntje eraf, wat overblijft:

avatar van Bazaar

Bazaar

Erg goede film, de maffia sfeer wordt erg mooi weergegeven.

Vind dit toch het beste deel van de trilogie.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Bazaar schreef:

Erg goede film, de maffia sfeer wordt erg mooi weergegeven.

Vind dit toch het beste deel van de trilogie.

Dino's?!

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

Bazaar schreef:

Alleen jammer dat er zo weinig dino's in voorkomen.

Ja, daar ben ik het mee eens. Sowieso weinig reptielen in deze film, de Turk even buiten beschouwing gelaten.

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

Een klassieker. Ongelooflijk sterke acteurs. Maar de film vond ik persoonlijk te saai. Langdradig, niet erg interessante dialogen. 2,0*

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Ik heb vandaag de Godfather trilogie gekocht en ik heb het eerste deel al gezien. Het is een heel erg goede film, een van de beste misdaad films na Scarface vind ik zelf. Goede acteurs en een goed verhaal. Ik ben benieuwd hoe de andere 2 delen zijn, maar over deze film ben ik meer dan tevreden. Een nummer 2 is het zeker wel waard.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Mag ik vragen om welke reden(en) je Scarface een betere Maffia-film vindt dan Godfather 1 (niet stom bedoeld, gewoon nieuwsgierig)?

avatar van speranza

speranza

Ik ben ook oprecht nieuwsgierig waarom Bart Simpson Scarface (1983) een betere misdaad film vindt dan The Godfather (1972).

@ GinolaEHV Scarface (1983) is een misdaad film maar geen maffia film. The Godfather (1972) is zowel een misdaad film als een maffia film.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Naar mijn weten bestaat het genre: maffia-film niet maar misdaad wel. Ik vind Scarface een betere film omdat er meer actie in voor komt. Maar het oordeel wat ik nu heb, is slechts een oordeel over deel 1. Eerst ga ik nog deel 2 & 3 kijken, als die beter zijn is het gemiddeld ook ''een'' betere film.

avatar van speranza

speranza

In dit topic wordt vrij helder uitgelegd wat een maffia film is en waarom Scarface (1983) niet onder dit subgenre valt.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Ja, klopt. Ik heb de verkeerde term gebruikt. Ik bedoelde ook misdaad-film te zeggen.

avatar van Nabiel_Martis

avatar van dvd-me

dvd-me

Saaimen schreef:

Beste film ooit gemaakt mede dankzij Marlon Brando

En Al Pacino, Robert Duvall, James Caan en de rest!

avatar van Loki87

Loki87

Bart Simpson schreef:

Deel 2 is nog beter^_^. Dus snel kijken! Sowieso raad ik mensen aan alle 3 de films achter elkaar te kijken als je van een goede marathon houdt.

avatar van marcjeb

marcjeb

Staaajn_ schreef:

deze film is gewoon een 5 waard !

het staat 1ste plaats in mijn top 10 .

de derde is stuk minder ! 1 en 2 zijn super ..

avatar van DeCol

DeCol

Maffiafilms of misdaadfilms, het is nog steeds niet echt mijn genre, vaak vind ik ze goed maar mist net hetgene wat ze geweldig(5*) maakt voor mij. Ik ben druk bezig om er zoveel mogelijk te zien en wie weet wordt het toch is mijn genre. Ook The Godfather is zo'n voorbeeld. De film waar zoveel mensen vol lof over praten. Ik had hem nog nooit gezien. Vorige week stond ik in de Free Record Shop met een film in mijn handen die ik toen wilde halen. "3 voor 25" zag ik erop staan en ik koos er nog twee uit, waaronder The Godfather, eindelijk! Een bijna drie uur lange speelduur zou voor een lange zit zorgen. Vandaag was ik er klaar voor.

Het verhaal is bekend, niet zo heel speciaal maar prachtig uitgewerkt. De toon qua sfeert wordt gelijk op het begin van de film gezet. Aan de ene kant blijdschap en feesten, aan de andere kant zakendoen in een duistere kamer. De hele "maffiesfeer" om het maar even zo te noemen is gelijk aanwezig en wordt voor de rest van de film uitgebouwd. De sfeer zorgt er ook voor dat je gelijk wordt meegesleept in de film. Het leek soms wel of ik daar in de kamer zat. Dit bleef ook gedurende de film en hij werd mij dan ook geen moment saai of te lang.

Naast de sfeer zorgen ook de acteerprestaties voor een prachtige film. Stuk voor stuk zetten ze een geweldige prestatie neer. Brando is fantastisch! James Caan, die ik nog niet op deze manier heb zien spelen was ook zeer aangenaam.

Visueel was het in orde en met de muziek had ik geen problemen. Veel mensen stoorden zich hieraan maar daar had ik geen last van. Nogmaals de lange zit valt mee, je word helemaal in de film meegesleept en de film is klaar voordat je het weet.

Maar zoals ik al eerder mist ook deze film net weer iets. Voor mij moet een vijf-sterrenfilm of iets speciaals zijn voor mij of een film waar ik na afloop met een open mond zit (of natuurlijk beide). Maar dat is dan ook het enige wat ik hier mis want het is (ook) voor mij een prachtige film!

Goed voor:

Nu ben ik zeer benieuwd naar de andere twee delen. Ik ga deze ook maar eens aanschaffen binnenkort.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

marcjeb schreef:

de derde is stuk minder ! 1 en 2 zijn super ..

Waarom is die derde toch zoveel minder? ik vind 1 en 2 een hele kleine voorsprong op 3 hebben, maar 3 is ook echt helemaal fantastisch. De enige trilogie die allemaal 5* krijgen.

avatar van Rmie

Rmie

Op aanraden van een vriend heb ik deze en ook deel twee en deel drie bekeken.

Zelden een film gezien waarin ik geen enkele sympatie had voor welke persoon dan ook. Wel sterk geacteerd.

twee en halve ster.

avatar van gizmoart

gizmoart

Rmie schreef:

Op aanraden van een vriend heb ik deze en ook deel twee en deel drie bekeken.

twee en halve ster.

we beoordelen hier deel 1 niet deel 1 2 en 3

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Kinderachtige off-topic discussie verwijderd.

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

Beste film ooit !

prachtige maffiafilm , de beste die er bestaad !

avatar van Chucky92

Chucky92

Iemand enig idee, hoe duur de Godfather box is bij de Media markt?

avatar van metalfreack

metalfreack

Vond dit een zeer goeie film:o

Dit was echt een film waarmee ik rap mee was en waar ik veel mee meeleefde, soms zat ik echt zo van YES YES YEEES of ouh neen:( dat meen je niet, en dan het einde vond ik ook zeer goed, is een welverdiende 5. Een zeer goed meeslepend verhaal