Genre: Actie / Avontuur
Gesproken taal: Duits, Grieks, Engels en Arabisch
Releasedatum: 29 september 1989
Bekijk via SkyShowtime
Plot Indiana Jones and the Last Crusade
"Have the adventure of your life keeping up with the Joneses."
In 1912 zit een jonge Indiana Jones een bende achterna die een kostbaar kruis hebben gestolen. Wanneer het hem uiteindelijk gelukt is het juweel te bemachtigen en aan historicus Brody te overhandigen, kan hij opnieuw zijn baan als leraar oppikken. Op een dag wordt hij na schooltijd opgepikt en meegenomen naar de rijke Donovan. Deze bezit een steen, waarop een soort beschrijving staat die naar de Heilige Graal moet leiden. In het bezit van de notities van zijn vader reist Jones naar Venetië. Met de hulp van dokter Elsa Schneider vindt hij de ontbrekende schakel voor de locatie van de Graal. Eindelijk kan hij samen met zijn vader naar Afrika vertrekken, maar hij is natuurlijk niet de enige die de waardevolle Graal op de kop wil tikken...
- Trailer (YouTube)
- Indiana Jones and the Last Crusade (MusicMeter)
- Kijk op SkyShowtime
Vogel
Kazım
Grail Knight
sofripa
Prima te hebben, zeker beter dan het tweede deel. Inbreng van Connery was een meesterlijke zet. 4 sterren
Weertenaar
Serieuzer, dus sowieso beter voor mij: 3.00 (2.90)
Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het vorige deel. De talloze onbenulligheden zijn gelukkig gelaten voor wat ze zijn, oogt de film cinematografisch een stuk professioneler, ondanks dat Spielberg meer steken laat vallen dan je van hem zou mogen verwachten en doet de aanwezigheid van Connery de prent zichtbaar goed. Het script zit serieuzer in elkaar, en zijn de actiemomenten vele malen beter op het verhaal afgestemd, ondanks dat scenes zoals met die tank behoorlijk uit de toom vallen, maar vooruit, voor een keertje zie ik dat door de vingers. Toch is niet alles koek en ei, want ik had meer dan eens het idee dat scenes te ver werden doorgevoerd, daardoor interesse verloren en de regie in desbalans deden geraken, waar dat niet nodig was geweest. We zijn terug op het niveau van het origineel (en eigenlijk daar overheen), maar het 'magische' van een eerste deel breng je met geen enkel vervolg meer terug. Zo redeneer ik niet, en dus een waardering die een tiende hoger ligt (voor wat het waard is).
mnrk
Deze 3e Indiana Jones is geweldig, gewoon heerlijk genieten.
De film zit weer vol met actie,humor en natuurlijk de mooie locatie's (Venetie & Jordanie ).
Ook Sean Connery als de vader van Indiana is een groot pluspunt en brengt nog meer extra's aan de film.
En mocht je ooit gaan kijken in Petra/Jordanie ga dan eens langs bij de "Indiana Jones Giftshop" ...
...speciaal gekomen na het succes van deze film.
marcjeb
er zijn ook maar 2 andere delen slimmerik..
( even deel 4 niet mee gerekend want die past zowizo niet in deze reeks van 3 delen )
Beetje tam deel. Lang niet zo spannend als deel 1 of spektakulair aks deel 2. Vind opa Connery eerder flauw dan leuk. Doet ook afbreuk aan het personage van Indy, weg mystiek..... Zakt een beetje af naar een Louis de Funnes niveau qua humor.... Deel 4 was nog minder.
Montorsi
Ik weet niet, had bij deel 1 nog wel jeugdherinneringen die de boel duidelijk overeind hield. Maar deel 2 en 3 bevallen me gewoon minder, waarschijnlijk omdat ik die vroeger nooit heb gezien.
De toevoeging van Connery is in eerste instantie best aan de grappige kant, maar tegen het einde was het een geforceerd zooitje. Over de linie wel vermakelijk, maar hey c'mon het derde deel met herhalingsoefeningen van 'we worden op het einde nog even gevangen genomen, maar eind-goed-al-goed. Het wordt allemaal zo lamlendig. Dat een film als deze voorspelbaar is, vooruit, dat het niet bepaald origineel is, nee dat weet je van te voren, maar elke keer die zelfde verhaaltechnische plotjes erin, dat gaat wel serieus vervelen.
Nog wel lichtjes leuker dan deel 2, maar die vond ik dan ook wel behoorlijk sneu, deze gewoon te veel van hetzelfde.
Voor iedereen die denkt dat deze beter is dan Doom:
Scherpe analyse.
EvErT-hAnS-PiNo
Heerlijke traditionele avonturenfilm. De bakermat van veel cliche's rondom het archeologisch avonturiersvak. Komische verhouding tussen Jones sr. (met een geweldig spelende Sean Connery) en Indiana. Wel apart dat het einde me zwaar deed denken aan de ontknoping in Raiders of the Lost Ark, maar dat stoort niet. 4* zijn dik verdiend.
Akron777
Fantastische afsluiter voor de Indiana Jones-reeks. De inbreng van Sean Connery als Jones sr. is zeer goed gedaan. Het verhaal vind ik wederom erg mooi gevonden, vooral een stuk beter opgezet dan bij de voorganger. De referenties naar de Bijbel en religieuze achtergrond van het verhaal zijn erg mooi bedacht. Vooral de rol van Sean Connery als wetenschapper op het gebied van het christendom vind ik erg mooi gevonden, deels door zijn fantastische rol in de film "In the Name of the Rose" enkele jaren daarvoor. Wederom de nodige actie, hoewel ik dat slagveld met de tanks erg lang vond duren. Het haalde de snelheid die in de vorige films zo aanwezig was iets eruit. Fantastische film, 5*.
DragQueen
Weer een heerlijke avonturenfilm. Spielberg heeft wederom alles uit de kast gehaald destijds. de effecten, decors en dergelijke, zagen er weer sfeervol uit. het verhaal zit verder ook goed in elkaar, en de toevoeging van Sean Connory is een goede zet geweest. hij is perfect voor zijn rol. Harrison Ford overtuigt verder weer als Indiana Jones. heerlijk kijkvoer, met vermakelijke actie en humor. 4 sterren.
timmienoelie
vind het de beste van de vier, de mopjes vond ik hier tot mijn eigen verbazing echt wel lachen, wat niet zo was bij de 3 anderen. Enkel het einde, dat was echt belachelijk net zoals bij de 1e en de 4e, het 2e had nog het beste einde. Dat was het dan met indiana jones!
Bla
Recentelijk eindelijk het laatste deel uit de reeks gezien die ik nog altijd moest kijken en hij viel me wat tegen gezien de hoge score hier op MM. Vanaf deel 1 gaat de kwaliteit omlaag met als uitzondering dit deel en als dieptepunt natuurlijk deel 4. Ondanks dat blijft hij toch heel leuk om te zien!
speranza
Vermakelijke film met leuk acteerwerk van Harrison Ford en Sean Connerry.
Betamax
Heb ze alle 4 op Blu ray gezien.
Wel mooi beeld en prima geluid.
Maar...het zijn eigenlijk héél kinderachtige films.
Viel me nu opeens op.
Veel kinderachtige grapjes.
Jonesy
Hmm ik zou zo even niet weten wat er juist zo kinderachtig is aan deze film. misschien de eerste paar minuten met de jonge indy. Maar voor de rest nazigrappen vind ik niet bepaald kinderachtig en het einde ook zeker niet. Denk ook niet dat iemand van 10 deze film begrijpt of in ieder geval de lading die erachter zit.
Heb ze alle 4 op Blu ray gezien.
Wel mooi beeld en prima geluid.
Maar...het zijn eigenlijk héél kinderachtige films.
Viel me nu opeens op.
Veel kinderachtige grapjes.
Daar heb je eigenlijk wel gelijk in, het zijn inderdaad kinderachtige films voor volwassenen. Toen ik nog jong was vond ik de Indiana Jones films best goed (het eerste deel is nog altijd goed) en zo ook deze. Maar tegenwoordig kan ik er niet meer naar kijken want nu vind ik het allemaal flauw en kinderachtig en het Indiana Jones deuntje gedurende de film komt me de strot uit. Maar omdat ik de film vroeger best goed vond zal ik hem toch nog een voldoende geven.
ErikP
Zo hoort een film te zijn. Deze film heeft alles. Nu moet ik er eerlijk bij vermelden dat Indiana Jones (dan het eerste deel) de eerste film was die ik ooit op video zag en daardoor sowieso al het voordeel van de twijfel krijgt, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig, want de films (afgezien van de laatste) zijn werkelijk fantastisch.
communicator
Vroeger vond ik dit werkelijk een spetterend filmpje. Inmiddels snap ik niet waarom deze film nog in de top 250 rondzwerft. De actie is toch bagger en een aantal dingen stinken naar eenvoud, zoals die zwemboei aan het begin van de film. Ja hoor. Dit is een toppertje in zijn eigen tijd, maar nu niet meer.
Ondanks dat, wordt er wel goed geacteerd door de meesten - Ford kan ik niet serieus nemen, hoewel dat meestal een sterke acteur is. Hoogtepunten zijn het naziwijf, de ontmoeting met Hitler die dan zijn handtekening in het dagboek zet (die is zeker schitterend) en de nazi die tot stof verwordt. Maar verder? Er zijn nog meer mooie scènes maar over het algemeen is dit spielerij.
Nee hoor, het was toen ook al niet veel, maar niemand durfde dat te zeggen. Op alle vlakken slechter dan Raiders & Doom.
Skycrawler
Ondanks dat deze film één grote herhalingsoefening is, is het dermate goed geregisseerd en uitgewerkt dat het blijft vermaken, hoewel er minder op het spel lijkt te staan dan in Raiders of the Lost Ark. De toevoeging van Sean Connery is ook een prima keuze geweest. Gezien het slechte laatste deel zijn de nazi's een geduchtere tegenstander gebleken dan de Russen. Toch blijft The Temple of Doom, ondanks het schreeuwerige optreden van Kate Capshaw en het vroegwijze geleuter van ventje Short Round, de ultieme Indy-film.
Lennert
De film is anders behoorlijk gemixt ontvangen toentertijd, maar dat weerhoud mij er niet van te zeggen dat ik deze een behoorlijk stuk beter vind dan het onevenwichtige The Temple Of Doom. Geen irritante kindacteurs of irritante love-interest, dat maakt het toch een stuk beter.
Iedere keer weer genieten. Connery heeft hier helemaal een leuke rol waar hij voor de verandering eens niet de kloeke held speelt, maar een ouwe stuntelende sul, persoonlijk vind ik dat na alle Bondfilms en (al dan niet historische) actiefilms toch een verademing. De film is duidelijk consistenter dan de The Temple Of Doom: minder gore en minder kinderlijke humor, waardoor we gewoon een lekker up-tempo actie/avontuur te zien krijgen met achtervolgingen, knokpartijen, vallen, tanks en vliegtuigen. Het is vandaag de dag in enkele opzichten (helemaal met de vroege CGI) soms behoorlijk knullig, maar oh zo vermakelijk, dat het allemaal niets uitmaakt.
Een briljante film is het echter niet, maar geen van de Indiana Jones films zou ik briljant durven noemen. Het is gewoon erg leuk.
- 2034 berichten
Ah, heerlijk! Net zo'n supergevoel met kijken als met deel 1!
Vond het 2e deel wel behoorlijk minder dus was zeer benieuwd naar deze. Het feit dat de Nazi's weer vertegenwoordigd zijn, evenals in het eerste deel, deed me nieuwsgierig worden.
De jacht wordt dit keer geopend op de Heilige Graal, de beker waardoor je het eeuwige leven kunt krijgen.
Mysterieus genoeg dus.
De aanwezigheid van Sean Connery als vader van Indy was zeer positief te noemen. Eindelijk geen vervelende, zeikerige vrouw als side-kick maar gewoon een zeer grappige Connery. Was een verademing te noemen!
Samen zorgen ze voor hilarische situaties. Het humorgehalte is hoog en zorgt samen met het heerlijke avonturengevoel voor een hoge beoordeling. Die scene met die handtekening van Hitler, haha
Dat het einde ietwat teleurstellend is maakt niet heel veel uit. Films als deze moeten het toch niet van hun geloofwaardigheid hebben.
Ga binnenkort deel 4 herzien, maar blijf met m'n gedachten nog even lekker bij deze hangen!
Dikverdiende 4 sterren!
Akron777
Hoezo een teluerstellend einde? Ik vond dat bij de eerste kijkbeurt vrij angstaanjagend. Dat paranormale komt in iedere film van de serie voor. Ik vond dingen als de minecart chase van de tweede film stukken ongeloofwaardiger.
- 2034 berichten
Meer teleurstellend einde dat de tempel zo makkelijk te bereiken was. Gewoon een grote ingang in een geweldig grote rotsspleet.
Geen instortende gangen of valsstrikken om er in te komen.
Akron777
Dan heb je volgens mij wat gemist, want er waren toch behoorlijk wat dodelijke vallen te bespeuren in die tempel.
- 2034 berichten
Klopt, IN de tempel. De tempel zelf vinden was een eitje, dat had iedereen gekund..
SnakeDoc
Die boobytraps op het einde zijn zo fantastisch. Ik weet nog hoe spannend ik dit vond als kind! Absoluut de beste van de reeks!
Driello
Een van de vele flauwe sequels van de eerste episode die nog steeds de enige is die ik kon waarderen. Die flauwe Connery ook........

Indiana Jones and the Dial of Destiny
2023

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2008

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

Raiders of the Lost Ark
1981

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

De eerste vier Indiana Jones-films staan binnenkort weer op Netflix: 'Spannend, avontuurlijk, op elk punt geslaagd'

'Indiana Jones and the Last Crusade' vanavond (1 september) te zien op televisie

River Phoenix zou vandaag 53 zijn geworden, hier zijn vijf best beoordeelde films

Schindler's List

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
duitslandsaving the worldvenice, italyholy graillibraryriddleouder-kindrelatiewhip schatnazientrapmentcrusader brotherhoodzeppelinbook burning vaderschattenjachtontsnappentanknazi officerboat chaseorder of the templars gestapowoestijnalleenstaande vadertraveling circusarchaeologistbible quotemiddeleeuwsboy scoutsadventurerindiana jonesarcheologygerman soldiermotorcycle chasehindenburggerman agent jaren 30biblical archaeology vader-zoon-relatieadolf hitlergerman languageknights templar nazi germanygerman soldiersmotorcycle-car chaseartifactsthe crusadesarcheologistreligious artifactsmotorbike with sidecarpetra, jordanarches national park, moab, utahcircus traingerman castle