• 158.130 films
 • 9.642 series
 • 28.776 seizoenen
 • 607.405 acteurs
 • 353.058 gebruikers
 • 8.845.316 stemmen
Avatar
 
banner banner

Star Trek: The Wrath of Khan (1982)

Actie / Sciencefiction | 113 minuten / 116 minuten (director's cut)
3,37 484 stemmen

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 113 minuten / 116 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Star Trek II: The Wrath of Khan / De Wraak van Khan

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Nicholas Meyer

Met onder meer: William Shatner, Leonard Nimoy en DeForest Kelley

IMDb beoordeling: 7,7 (126.830)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 29 juli 1982

Plot Star Trek: The Wrath of Khan

"At the end of the universe lies the beginning of vengeance."

Admiraal James T. Kirk (William Shatner) is inmiddels een Starfleet Academy instructeur. Het leven achter een bureau bevalt hem echter maar matig. Dr. McCoy (DeForest Kelley) and Mr. Spock (Leonard Nimoy) overtuigen hem ervan om een simpel klinkende missie aan te nemen, maar met de verschijning van de mysterieuze Khan wordt het erg gevaarlijk.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Admiral James T. Kirk

Captain Spock

Dr. Leonard McCoy

Khan Noonien Singh

Montgomery Scott

Cmdr. Pavel Chekov

Cmdr. Hikaru Sulu

Captain Clark Terrell

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van MRDammann

MRDammann

 • 653 berichten
 • 3120 stemmen

Leuke Science-fiction film. Als dit het niveau is van de volgende films ga ik me heel erg vermaken met deze reeks. Aardig acteerspel, leuk verhaaltje maar ontzettend veel spanning. Wat wil je nog meer? Gewoon kijken en genieten!


avatar van RuudC

RuudC

 • 4636 berichten
 • 2529 stemmen

Dit is (inderdaad) een stuk beter dan The Motion Picture. Nog steeds is het geen briljante materie, maar in elk geval vermakelijk genoeg om de aandacht van de klok te houden. Khan is geen originele badguy, maar de zoveelste in uit het rijtje van wraakgevoelens jegens de hoofdpersoon. Het idee van Genesis is interessanter, al komt het hier nog niet echt tot uiting. The Wrath Of Khan moet het vooral van de ruimtegevechten hebben tussen de Enterprise en de Reliant. Daarbij scheelt het ook al een hoop dat de shots niet zo uitgerekt zijn. De film heeft wat leuke vondsten, zoals met die parasieten, waardoor het een leuk sciencefictionavontuur is.


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

The needs of the many, outweigh the needs of the few

Ik moet toegeven dat ik erg benieuwd was geraakt naar The Wrath of Khan. De eerste film van de Star Trek cyclus was zeker en vast niet slecht, maar ik had al vaker gehoord dat de drie daaropvolgende films van een hoger niveau zouden zijn. Op zich vond ik de filosofische insteek van The Motion Picture wel interessant, het probleem was echter dat Robert Wise er teveel een 'kijk-eens-wat-wij-kunnen-met-een-groter-budget' show van probeerde te maken en de film op sommige punten te lang liet doorgaan. De subtitel van deel 2, The Wrath of Khan, zorgde er in ieder geval voor dat mijn interesse was gewekt, dus vandaag me er eens voor neergezet.

Al vind ik het op zich wel vreemd dat ze hebben besloten om met Khan verder te gaan. The Motion Picture leek me vooral als doel te hebben om de personages buiten de reeks te introduceren en hier gaan ze opeens verder met een personage dat in 1 aflevering in het eerste seizoen heeft meegespeeld. Mij hoor je niet klagen, ik heb de gehele reeks nog niet zo lang geleden gezien, maar dit spreekt de opzet van het eerste deel toch wat tegen. Soit, Khan is dus een personage dat zijn intrede maakte in de aflevering Space Seed en gaat hier op hetzelfde elan verder. De film ontsnapt niet aan een aantal continuïteitsfoutjes, zo heb je Chekov nooit gezien tijdens het gehele eerste seizoen waardoor de herkenning tussen beide personages op zich nergens op slaagt, maar dat betekent niet dat dit niet vermakelijk is. Khan blijft een leuke slechterik en het kat-en-muisspel tussen hem en Kirk is boeiend genoeg om de climax te dragen. Een climax die nog een extra slag uitdeelt met de dood van Spock natuurlijk. Moet toegeven dat ik het zelf ook niet had zien aankomen, dus ik ben erg tevreden. Mooi ook dat de aankleding er ook een stuk beter uitziet dan bij The Motion Picture.

Regisseur Nicholas Meyer en de zijnen hebben trouwens wel wat geluk gehad met Ricardo Montalban. Hoewel ze er zeker van waren dat die wel wou meedoen, was er niemand op het idee gekomen om hem effectief te contacteren. Montalban was inderdaad geïnteresseerd, maar heeft wel zijn opnameschema voor Fantasy Island moeten veranderen. Ik ben blij dat hij dat heeft gedaan, want een andere Khan had een dikke faux-pas geweest uiteraard. De gebruikelijke cast is natuurlijk ook weer van de partij. Shatner blijft weliswaar een nogal beperkt acteur, maar is geknipt voor de rol van Kirk. Kelley, Takei, Doohan, Koenig, ... zijn ook overduidelijk terug in hun sas en ook Nimoy is en blijft de ultieme belichaming van een Vulcan. Hij blijft, hoewel hij de rol eigenlijk beu was, van eenzelfde niveau. Nooit geweten trouwens dat dit het acteerdebuut van Kirstie Alley in de film business was. Een geslaagde rol, al was het even met de wenkbrauwen fronsen wanneer ze continu werd aangesproken als Mr. Saavik terwijl het personage overduidelijk een vrouw was. De reden hiervoor blijkt simpel te zijn: Saavik was in het oorspronkelijke script mannelijk en men is dit vergeten aan te passen in de rewrite. Op zich geraakt Meyer er ook nog mee weg doordat in het zeevaartjargon een vrouw effectief als mannelijk wordt aangesproken omdat er maar één vrouw bestaat, namelijk het schip.

Het klopt dat de eerste film intelligenter in elkaar zat, maar het uitgangspunt van Genesis is op zijn minst even interessant. Daarbovenop is de toevoeging van Khan een erg goede zet en ziet dit er visueel goed uit. De terugkeer van alle belangrijke rollen (de enige die ik mistte was Nurse/Dr. Chapel) maakt het geheel af. Fans van de serie worden hier op hun wenken bediend.

4*


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11126 berichten
 • 5282 stemmen

Prima vervolg op het in mijn ogen matige eerste deel. In dit vervolg is tenminste het verhaal boeiend en soms zelfs spannend (er hangt sowieso een lekker sfeertje omtrent dit verhaal). Ook is de vaart veel hoger en gebeurt er ook meer (inclusief meer actie). Visueel mocht het er ook wel wezen en ook de cast deed het prima inclusief de slechterik Ricardo Montalban in de rol van Khan. Wat men ook goed gedaan heeft, is dat deze film circa 20 minuten korter duurt dan het eerste deel waardoor het geheel zich lekker wegkijkt.

P.S. in deze Star Trek film heeft Kirstie Alley ook een rolletje.


avatar van thunderball

thunderball

 • 5617 berichten
 • 1348 stemmen

Deze tweede Star Trek film is stukken beter dan Star Trek The motion picture, die toch echt zuigde.

Dit heeft vooral te maken dat bij dit vervolg een veel betere en meer aansprekelijke tegenstander zit.
Het was een goede zet van de makers om een vijand uit de originele serie te nemen en deze ook door de oorspronkelijke acteur te laten vertolken. Verder vind ik ook de keuze briljant om hierbij niet ongeveer het zelfde verhaaltje als de TV aflevering te gaan vertellen, maar echt door te gaan en daadwerkelijk het 15 jaar later te laten afspelen.

Ricardo Montalban is als Kahn een fantastische schurk, met al zijn charisma, arrogantie en klasse. Ik heb ook jaren lang gehoopt dat hij ooit een Bondschurk zou gaan spelen, maar dat is er helaas nooit van gekomen.

Wat wel zonde is, is het feit dat zijn eind scene dan weer vrij matig in beeld is gebracht en je hem feitelijk ook niet meer in beeld krijgt wanneer zijn ruimteschip ontploft. Dat had beter gemoeten.

Voor de rest is alles wel nog bij hetzelfde gebleven: matige F/X, houterig acteren en op momenten vrij slechte art direction,
echter.... het grandioze en emotionele einde omtrend Spock weet dit toch allemaal in een klap weg te vagen. Wat een fantastische ontroerende finale!

Een acht, ofwel vier sterren.


avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

 • 115 berichten
 • 0 stemmen

Ricardo Montalban is wel memorabel in deze film:

'Give me some time'

Montalban:

'Time is a luxury you don't have, Admiral!'


avatar van Beertje45

Beertje45

 • 811 berichten
 • 513 stemmen

Revenge is a dish you best serve cold

It's very cold in space


avatar van thunderball

thunderball

 • 5617 berichten
 • 1348 stemmen

Alsof ik Sheldon hoor citeren!


avatar van John Barry

John Barry

 • 3410 berichten
 • 606 stemmen

Als ik eerlijk ben vind ik deze tweede Strar Trek film een stuk minder dan de eerste.

Laat ik maar positief beginnen, vergeleken met de eerste film zijn de special effects erop vooruit gegaan. In de eerste film waren de special effects ook goed, maar dit is in de tweede film duidelijk nog wat beter gedaan.

Vergeleken met de eerste film is het tempo in de tweede film wat omhoog is gegaan, maar het verhaal is wel een stuk minder geworden. De film gaat vooral over het kat en muisspel tussen Krik en Kahn. Maar echt spannend word dit kat en muis spel geen moment. De andere (zij) verhaallijnen waren ook niet echt heel denderend.

Ricardo Montalban als Kahn vind ik eigenlijk helemaal niet dreigend overkomen. Ik vind Kahn dan ook absoluut geen goede dreigende schurk. De rest van het acteerwerk is wel aardig, net als in de vorige film acteert Leonard Nimoy als Spock het beste.

De muziek komt deze keer van James Horner. Op zich komt Horner met een redelijke score aanzetten, maar ik vond de muziek van Jerry Goldsmith in de vorige film een stuk beter.

Al met al zorgt een nogal tegenvallende schurk en een kat en muis spel wat nooit echt spannend of boeiend word dat ik dit toch wel een beetje een saaie film vind. Ik ben toch wel een beetje teleurgesteld.

2 sterren voor deze film.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3075 berichten
 • 3531 stemmen

Aardige Star Trek film, zelf heb ik bijna alles gezien van de series en films over Star Trek.

Het niveau ligt meestal vrij hoog en alles is goed onderbouwd. Ik heb begrepen dat theoretisch vrijwel alles wat gedaan en beweerd wordt in de serie en films realistisch is. Prachtig als je hiervan houdt.

Je kunt je fantasie er goed in kwijt, althans, dat geldt voor mij persoonlijk.


avatar van JW182

JW182

 • 19 berichten
 • 112 stemmen

Persoonlijk beste star-Trek film uit de range, op de voet gevolgd door First-contact. 4.5


avatar van zoutzak

zoutzak

 • 887 berichten
 • 5953 stemmen

Vond deze toch echt beduidend minder leuk dan deel 1!


avatar van Decec

Decec

 • 6597 berichten
 • 8295 stemmen

Een goede actie/avontuur/SF film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Klassieke achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Prima goed breedbeeld, geen HD...

Leuk oud opname, maar geen top vijf...


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Tarkus schreef:

Deze film vond ik evenwaardig aan de eerste, die me toch ook maar matig kon boeien.

Wel betere special effects en ook de film is weer prachtig gerestaureerd in deze Director's Edition.

Ook het scenario is voor mij evenwaardig aan de eerste film.

Heb er toch van genoten en kijk al uit naar deel 3...

Opnieuw bekeken nu ik hem in mijn collectie heb.

Even goed als de eerste, dus heb niets toe te voegen aan mijn eerste commentaar.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6373 berichten
 • 6306 stemmen

Heel wat beter dan zijn voorganger. Leuke film met een prima verhaal.


avatar van arno74

arno74

 • 8700 berichten
 • 3342 stemmen

Hoewel ik geen fan ben van de good guy - bad guy insteek bij Star Trek-films was deze toch wel erg vermakelijk. De echte Star Trek sfeer is goed voelbaar en de film is volledig trouw aan de reeks. Naast de hoofdrolspelers kent het genoeg interessante bijrollen en subplots. Een van de betere Star Treks, 3,5*


avatar van jono

jono

 • 315 berichten
 • 3834 stemmen

In de originele Star Trek-aflevering 'Space Seed' uit 1967 wordt de superieure oorlogsmisdadiger Khan Noonien Singh (Ricardo Montalban) door captain Kirk achtergelaten op de onherbergzame planeet Ceti Alpha VI. Vijftien jaar later arriveert een onderzoeksteam van een USS-ruimteschip op de planeet, waarna ze overmeesterd worden door de handlangers van Khan. Khan neemt vervolgens bezit van het ruimteschip met maar één doel: wraak op captain Kirk.

Star Trek: The Wrath of Khan is de tweede film uit de reeks van Star Trek-films, en een van de betere. Een stuk beter dan het zwakke Star Trek: The Motion Picture (1979), in ieder geval goed genoeg om de aandacht gedurende de lengte van de film vast te houden. Een aardige sciencefictionfilm dus. 3,5*


avatar van scorsese

scorsese

 • 11449 berichten
 • 10005 stemmen

Goeie film waarin de Enterprise om een trainingsmissie is totdat ze worden opgeroepen voor een echte misse. Vergeleken met de eerste film bevat dit tweede deel flink wat meer humor en is het geheel een stuk avontuurlijker. Dit levert uiteindelijk een meer vermakelijke en onderhoudende film op. De personages krijgen genoeg ruimte en de dood van Spock onverwachte keuze.


avatar van korenbloem02

korenbloem02

 • 692 berichten
 • 1752 stemmen

Iets vlotter als de eeste, maar ik vind deze wat verder van TOS afstaan als de eerste film, en wat minder ambitieus. Toch is de film sterker dan de episodes met Khan wat mij betreft.


avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

 • 2062 berichten
 • 15080 stemmen

scorsese schreef:

Goeie film waarin de Enterprise om een trainingsmissie is totdat ze worden opgeroepen voor een echte misse. Vergeleken met de eerste film bevat dit tweede deel flink wat meer humor en is het geheel een stuk avontuurlijker. Dit levert uiteindelijk een meer vermakelijke en onderhoudende film op. De personages krijgen genoeg ruimte.

Helemaal mee eens. Dit vervolg is zeker beter dan het eerste deel, herzien ergens in juli (die zuinig aan met de hakken over de sloot een magere voldoende van mij heeft gekregen, ivb met te weinig actie en spanning. Dit vervolg had dit wel. Ik heb dan gisteravond dan ook een amusante avond gehad met het herzien van o.a. deze film.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8639 berichten
 • 3973 stemmen

Net als de eerste Star Trek, krijgt deze 3*. De personages hangen hier beter aan elkaar en de eindtwist was een verrassing van formaat. Echter vond ik de bad guy een lullig figuur die eruit zag als een lid van een glam metalband. Enkel zijn elektrische gitaar ontbrak nog. Terwijl het verhaal sterker was in de eerste film, krijgt men hier een standaard wraakverhaaltje opgediend met een villain die op captain Kirk afstormt als een stier op een rode lap. Spannend en spitsvondig vond ik het allemaal niet maar als kijkvoer waar je tussendoor eens je berichten op messenger kan checken werkte het wel.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7129 berichten
 • 4666 stemmen

Het tweede ruimteavontuur.

De eerste film uit de reeks viel me tegen, en dat was hetzelfde met de nieuwste delen. Als films redelijk losstaand van elkaar terwijl ze toch dezelfde personages, namen, schurken en locaties gebruiken. Deze The Wrath of Khan wordt klaarblijkelijk als het beste deel in de reeks beschouwd, maar dat zet eerder direct de toon voor wat er nog komen gaat.

Ondanks dat het een stukje beter is dan het vorige deel die eerder saai was vind ik het nog steeds niet goed genoeg voor een voldoende. Het voornaamste voordeel is dat er nu een lijn inzit. Daarmee volgt het iets voorspelbaardere lijnen, maar dat vind ik niet erg, want anders krijg je zoiets als The Motion Picture. The Wrath of Khan voelt nu wat avontuurlijker en actievoller aan, en dat bewijst zich gelukkig ook weer voordelig.

Toch kampt de film met dezelfde problemen als het vorige deel. Klaarblijkelijk moet je de serie zien om er verliefd op te worden, maar ik blijf liever van de personages weg. Erg saaie verschijningen die blijkbaar al ontwikkeld zijn in de serie waardoor ze in de film levenloze en charismaloze verschijningen zijn. Het acteerwerk voelt gedemotiveerd aan, alsof ze er niet willen zijn. Dat neem ik ze overigens niet kwalijk, ik zou hier zelf ook niet willen zijn.

De effecten ogen wat groter en maken toch wel indruk ondanks dat ze wel degelijk verouderd zijn. Bij de grotere reeksen komt het niet in de buurt, maar het is gelukkig wel zijn eigen ding. Het vermaakt en er worden genoeg ideeën in verwerkt. Hadden ze alleen maar meer ideeën rondom Khan, die net als de helden nergens echt weet te overtuigen. Bovendien voelt het verhaal flinterdun aan voor een film die 113 minuten moest duren.

Ik vond er niet veel aan, maar wilde het deel vanwege de status toch even opzetten. Voor nu is de reeks even klaar, want ik betwijfel dat de andere delen me gaan smaken nu ik de eerste twee achter de rug heb. Voor die tijd is het indrukwekkend, ondertussen kan ik er simpelweg niet zo veel meer mee. De productie is leuk gedaan, maar de elementen eromheen werken het tegen. Jammer.


Mooie khan wordt hier wer door Ricardo Montalba (Naked Gun) gooed uitgevoerd. Het is een goede film en geeldig goed ook door nimoy als spock gespeeld. Jammer het einde zo eindigt, toch wel geweldig net als kirks zoon en vrouw.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1607 berichten
 • 651 stemmen

Wrath of Khan staat in sterk contrast met The Motion Picture, niet omdat het een betere film is wat mij betreft maar wel omdat er een meer traditioneel avontuur wordt opgedist met genoeg spanning en veel meer tempo. Montalban is een uitstekende villain. Het Genesis project is een interessante SF-toevoeging in het verhaal. Met het gegeven van de ex en de zoon van Kirk wordt wel erg weinig gedaan. Maar de strijd met de genetisch superieure maar ook wraaklustige Khan (verwijzend naar 1 van de latere afleveringen van seizoen 1 van TOS) is vermakelijk en met genoeg vondsten utigewerkt.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30207 berichten
 • 5130 stemmen

Hoe begin je in hemelsnaam aan een franchise met 13 films en 12 series die samen zo'n 45 seizoenen bevatten... En er komt nog zoveel meer bij. Ik heb wat afleveringen gezien, enkele reboots en ook de eerste film. Het is zeer kitscherig en toch een pak minder avontuurlijk dan tegenhanger Star Wars. The Wrath of Khan zou de beste film zijn van de reeks, althans volgens de fans. Met deze 2e films zijn er al 3 seizoen van serie 1 achter de rug, 2 seizoenen van een animatiereeks en een film. Ik ken meer van Star Trek door de parodieën en de vele knipogen in The Big Bang Theory.

Wrath of Khan is weinig boeiend en toch wat gedateerd. Visueel is de Enterprise wel mooi, maar grotendeels speelt alles zich toch vooral af in de besturingsbrug. Ik zal veel verwijzingen missen en fans kunnen alle mensen en aliens zonder probleem bij naam noemen. Khan doet me wat denken aan de evil brother van Flash Gordon. Wat eigen aan de tijdsgeest in de 80's zeker?

Het is moeilijk om mijn weg te vinden in de Star Trek franchise, en ook deze film heeft daarbij niet echt geholpen. Het zal mijn dingen niet zijn blijkbaar. Al vielen de reboots best wel mee.


avatar van wiammeke

wiammeke

 • 3 berichten
 • 3 stemmen

zoutzak schreef:

Vond deze toch echt beduidend minder leuk dan deel 1!

Je doet je naam eer aan...