• 9.375.650 stemmen

Star Trek: The Wrath of Khan (1982)

Actie / Sciencefiction | 113 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 113 minuten / 116 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Star Trek II: The Wrath of Khan / De Wraak van Khan

Geregisseerd door: Nicholas Meyer

Met onder meer: William Shatner, Leonard Nimoy en DeForest Kelley

Releasedatum: 29 juli 1982

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Star Trek: The Wrath of Khan

"At the end of the universe lies the beginning of vengeance."

Admiraal James T. Kirk (William Shatner) is inmiddels een Starfleet Academy instructeur. Het leven achter een bureau bevalt hem echter maar matig. Dr. McCoy (DeForest Kelley) and Mr. Spock (Leonard Nimoy) overtuigen hem ervan om een simpel klinkende missie aan te nemen, maar met de verschijning van de mysterieuze Khan wordt het erg gevaarlijk.

Admiral James T. Kirk

Cmdr. Hikaru Sulu

Captain Clark Terrell

avatar van megaman

megaman

Zaterdag 22 November: Na het bekijken van Motion Picture zat ik al goed in het Star Trek sfeertje. Wat ik miste in de eerste film was de nodige aktie en daarin slaagd Wrath of Khan weer wel. De effecten zijn er een stuk op vooruit gegaan (in bepaalde stukken van de film) en de schurk was zeer goed gecast naar mijn mening. Een halve punt meer dan Motion Picture vanwege de aktie en spanning. Deel 2 komt gewoon wat toegankelijker en aantrekkelijker over dan 't ietwat langdradige de filosofische eerste deel. Een minpunt in de film is het ontbreken van de 'main theme' die James Horner niet heeft overgenomen van Jerry Goldsmith. Op naar Search For Spock!

avatar van Kimmiie12

Kimmiie12

ik heb het boek van deze film gelezen, maar wil toch ook graag de film zien..

het is volgens mij wel goed!! ik geef gewoon een 3.5

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Wat minder lang dan Star Trek: The Motion Picture maar dat is helemaal niet erg. Het tempo ligt hier gelukkig ook een stuk hoger zodat het allemaal wat moderner aanvoelt.

Het verhaal is wel ietsje minder dan de eerste Star Trek film. Een vrij eenvoudig wraakverhaaltje maar wel met een leuke schurk, al had Montalban het iets kleiner mogen spelen. De grootste verrassing komt toch op het eind als Spock zowaar sterft. Dat zal toen heel wat hebben losgemaakt bij de fans. Het levert in ieder geval een sterke scène op.

Simpel verhaal, leuke schurk, meer tempo. Hetzelfde cijfer als TMP: 3,5*.

avatar van Betamax

Betamax

Uit '82 al weer. Blijft gewoon een prima SF film.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Toch wel underrated hier, vond hem echt goed! Ik zit nog een beetje te twijfelen tussen 3.5 en 4.0 maar houd het nu bij 3.5. Dat is hoger da dat ik Star Wars heb gegeven, en vind hem ook leuker. Genisis is cooler dan de Death Star, omdat het niet je typische moordwapen is, maar het beide kanten op kan.
Khan vind ik echt een geweldige schurk, is misschien niet zo memorabel als Darth Vader, maar bij hem hoef je niet te denken aan een zeikende kleuter, waardoor Khan toch enger over komt. Die beesten echt geweldig, zo lekker je oor in

avatar van movie fan

movie fan

geweldige film , zelfs nog beter dan de eerste , heb me zeer vermaakt met deze film .

avatar van ErwinH

ErwinH

De beste star-trek film ooit, geweldig verhaal, visueel helemaal top,

De ultieme star trek film. Voor het eerst gezien in 1983 en voor het laatst in 2009 en 30 keer ertussen.

Deze film is echt voor de liefhebber van klassieke SciFi.

Hou je daar niet van, dan zou ik deze maar overslaan.

Ik geef deze 7 sterren, 2 vallen buiten beeld.

avatar van goongumpa

goongumpa

De onbegrijpelijke technische uitleg, de Playstation-effecten, de foute one-liners, de potsierlijke kostuums, de kitscherige decors (hoe meer knopjes en lichtjes, hoe beter), de lachwekkende, opgedreunde dialogen, het onlogische scenario, de overactende acteurs die een oscarwaardige prestatie denken neer te zetten en een Oudengels sprekende bad guy met tieten... Wat wil je nog meer?

Pure camp!

avatar van Zinema

Tegenvallend vervolg.

Op een beter deel 1, mijns inziens.

Visueel gezien netter, met betere SFX. De cast is echter erg wisselvallig en, met name, Montalban schmiert er lustig op los. En niet alleen hij.

Voeg daar aan toe een knoepert van een goof (Kirk's leesbril is plotseling weggebeept?. En een amper werkend kat en muis spel met Khan. Ook de talloze tegelwijsheden komen de film niet altijd ten goede.

Als de core van een film zich binnen een ruimte afspeelt, huur dan goede acteurs in zou je zeggen. Toch is e.e.a. vermakelijk (for all the wrong reasons) en zit er een vlot tempo in dit deel t.o.v. het eerste deel. Het eerste uur is i.i.g. goed.

Redelijk.

avatar van kirk douglas

kirk douglas

Een fan van ''Star Trek'' ben ik nooit geweest,desondanks vond ik deze film best goed.

goede effecten en redelijk acteerwerk.

de schurk vond ik zeker goed gekozen.

natuurlijk zal deze film nooit uit de schaduw van bijv. een ''star wars'' of ''a space odyssey'' treden maar zo is hij natuurlijk niet bedoeld.

gewoon vermaak meer is het niet.

avatar van DVD-T

DVD-T

Toch wel een stuk minder dan het eerste deel. Vooral verhaal technisch is het daar een stuk beter.

De film wordt meteen over een heel andere boeg gegooid dan The Motion Picture. De focus wordt nu wat meer gelegd op de actie ipv. het verhaal. De verwijzingen naar voor God spelen zijn nog steeds aanwezig, maar in mindere mate. Ook het motief van Khan is een beetje mwah. Hoe moest Kirk nu weten dat de planeet naast Ceti Alpha 5 zou gaan ontploffen . Een beetje vreemde motivatie om wraak te nemen. De film heeft wel een upgrade gehad, zo zien de effecten er veel mooier uit, en is het opnieuw genieten geblazen van het space gedoe. Ook het tempo ligt een stuk hoger. Op sommige momenten komt dit de film ten goede, maar op ander momenten gaat het allemaal wat te snel en te gemakkelijk.

Acteerwerk is niet allemaal van een hoog niveau dit keer. Ik stoorde mij vooral aan het overdreven acteren van die man die Khan speelt. Shatner doet het weer erg leuk, en ook Spock's rol is fantastisch. De rest deed het maar middelmatig.

avatar van Lennert

Lennert

Persoonlijk vond ik deze toch een stuk leuker dan de eerste film, die echt te langdradig was en qua filosofische inhoud teleurstellend was. Deze film is wat vlotter, Shatner acteert een stuk minder afgrijselijk dan in de voorganger en er zit een stuk meer humor in. De special effects staken wat mager af tegen de effecten van het voorgaande deel, al kan dit ook liggen aan het feit dat ik deze film niet in de geremasterde versie heb gezien.

Alles bij elkaar begin ik nu wel langzaamaan het idee te krijgen dat de Star Trek films nooit van uitzonderlijk hoog niveau zullen zijn door hun enorme kitscherigheidsgehalte. Toch maar eens verder kijken, want dit deel was dermate vermakelijk dat ik geen problemen heb met het verder volgen van de serie.

avatar van MMXMMX

MMXMMX

Heerlijke film erg spannend .

Hopenlijk komt het goed met spock

avatar van Akron777

Akron777

Nog eens begonnen met Star Trek te herzien. Wrath of Khan is toch een van de betere. De centrale thema's van leven en dood, verouderen en wraak zijn mooi in elkaar gevlochten. Mooi om te zien hoe het verhaal over Khan in deze film nog een staartje krijgt, die overigens een fantastische rol had met veel one-liners. Verder nog prachtige en sfeervolle special effects. Dat einde in die gaswolk is werkelijk fantastisch, bewijst toch dat Star Trek boven Star Wars staat.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Lichte verbetering op de eerste Star Trek-film. De film verloopt gelukkig nu een stuk vlotter en de special effects (die sowieso wel oke waren om te zien) zijn er ook nog eens op vooruit gegaan. Verhaaltechnisch vind ik dat er weinig aan te beleven is. Bad Guy Khan is wel heel karikaturaal neergezet .

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Toch een halve ster erbij, heb de Blu-Ray gekeken, maar dat is toch zoals God het bedoeld heeft hoor

avatar van Beertje45

Beertje45

Stukken beter dan zijn voorganger is deze film. Sluit perfect aan op de aflevering uit de tv reeks, waar Kirk en zijn bemanning in aanvaring komen met Khan. Montalban is heel indrukwekkend. Een beetje teveeel wordt verwijst naar Moby Dick, maar stoort me niet echt. Het einde bracht zelfs mijn moeder, totaal geen star trek liefhebber, tranen in de ogen. Moest meteen deel 3 bovenhalen. hihi. Er gebeurd wel een kanjer van een fout in het verhaal: Khan kan onmogelijk Chekov herkennen, want in de aflevering uit de tv reeks kwam Chekov nergens voor. Toch een uitstekende, spannende en dieptrieste aflevering uit mijn favoriete sf reeks.

avatar van wihu61

wihu61

Ik vond "the motion picture" stukken beter; meer een échte film met een verrassend einde.

Dit vond ik eerder een uitgebreide aflevering vd TV-serie.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

"You are in a position to demand *nothing*. I, on the other hand, am in a position to *grant* nothing."

In dit erg vermakelijke vervolg op Star Trek: The Motion Picture, zit de vaart er wat meer in. De film duurt ook een stuk korter dan zijn voorganger, maar is naar mijn mening ook minder serieus dan de eerste film. Dat is per definitie geen nadeel, want qua entertainment gehalte heeft deze film meer te bieden. De effecten zijn zeker vooruit gegaan en het is net een lange Star Trek aflevering van The Original Series, maar dan met beter effecten uiteraard.

Het geweldige aan deze film vind ik dat het een opzet is naar deel III. Eigenlijk kan je deel II en deel III als een film zien. De rode draad voor deel III is aan het begin van deze film al te zien.

Ook zit er mooie Star Trek drama in deze film. Vooral op het eind, en William Shatner laat daar gewoon zien dat hij een prima acteur is. Heerlijke Star Trek film, meer entertainment en ansicht betere effecten dan zijn voorganger. Vooral de zwevende astronauten waren aanzienlijk minder dan in deel I, gelukkig maar, want ik stoorde me er echt aan.

4* voor deze leuke Star Trek film.

avatar van Askikker

Askikker

Dit ''toetje'' smaakte heerlijk.

Wat ik helaas wel miste waren de exoplaneten; de scenes op de exoplaneten vind ik altijd het hoogtepunt van de star trek series, en dan vooral van de originele series; die machtige uit spuitschuim opgetrokken decors in technicolor dream.

Dit was allemaal wat moderner, maar toch ook weer schitterend vorm gegeven (ja, ik zie nog steeds liever de effecten uit TOS; dat ontroerend stuntelige), en het verhaal had ook wat om het lijf, dat bleef in de vorige fim aanvankelijk wat achter.

Kijk al uit naar deel 3

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Dit was absoluut prettiger dan het eerste deel. Iets meer te zien, en iets minder geklets over technische zaken. Wederom een paar hele mooie momenten. Bijvoorbeeld de planeet met nieuwe levensvormen gecreëerd door Genesis. Zag er heel aardig uit.

Het verhaal was ook wat toegankelijker dan het eerste deel.

Kan wel stellen dat ik nu de smaak te pakken heb. Door naar deel 3 .....

baspls

Geweldige film!! Stukken beter dan Star Trek - The Motion Piture. De eerste film met CGI Effecten, alhoewel er maar een paar minuten CGI inzit en de rest wel gewoon ILM is. Veel spannender en avontuurlijker dan Star Trek - The Motion Piture. De dood van Spock komt totaal onverwacht. Goede film. Goed Geacteerd. Goede Effecten. Goed verhaal en mooie locaties.

wihu61 schreef:
Dit vond ik eerder een uitgebreide aflevering vd TV-serie.

De dood van Spock vind ik best verrassend als je hem voor het eerst ziet. en er is helemaal niets mis met de tv-serie dus dat zou luist leuk zijn.

avatar van frolunda

frolunda

Waarom zegt Kirk elke keer mr Saavik tegen Kirstie Alley?

avatar van frolunda

frolunda

Toch wel een aardige SF film,soms best wel spannend maar wat ziet die Khan gang er belachelijk uit,lijkt wel de Goombay dance band

frolunda schreef:

Waarom zegt Kirk elke keer mr Saavik tegen Kirstie Alley?

Vind ik ook erg raar. Begon al te denken dat ze een man speelde. Maar in het vervolg noemen ze haar wel weer een vrouw. Beetje raar.

avatar van pdonidvie

pdonidvie

• 1971 stemmen

Star Trek probeerde altijd de geslachtstaboes te doorbreken. Zo kwamen er vaak mannen in jurken langs in de originele serie. Vandaar.

Over de film. Hij wordt hier nogal geonderwaarderd, seg? Dit is veruit de beste Star Trek film uit heel hun geschiedenis. De kostuums zijn beter. Het verhaal is sterker. De regie is top. De acteerprestaties waren (voor hun kunnen) veruit het beste van wat we tot dan toe gezien hadden. En die muziek is onovertroffen. Ik mis ze telkens als ik de vervolgen kijk.

De nieuwe films komen nog niet in de buurt, maar worden vreemd genoeg wel beter gewaardeerd. Spijtig.

baspls

@pdonidvie Vind dit ook de beste Star Trek-film. Ik ben het helemaal met je eens.

avatar van Beertje45

Beertje45

baspls schreef:

Deel je mening helemaal

avatar van Timba69

Timba69

Stuk beter dan de 1e film. Er zat vaart in en ook het verhaal (al is het cliche) sprak mij meer aan. Al blijf ik mij verbazen over hoe slecht sommige acteurs toen waren. Zelfs de hoofdpersoon William Shatner komt er niet al te best af.