Flags of Our Fathers (2006)
Genre: Oorlog / Historisch
Geregisseerd door: Clint Eastwood
Met onder meer: Ryan Phillippe, Jesse Bradford en Adam Beach
Releasedatum: 30 november 2006
Bekijk via Prime Video
Plot Flags of Our Fathers
"They fight for their country but they die for their friends."
Het is februari 1945. Terwijl de overwinning in Europa eindelijk in zicht komt, woedt de oorlog in de Stille Oceaan in alle hevigheid voort. Eén van de belangrijkste en bloedigste veldslagen speelde zich af op het eiland Iwo Jima. Vijf mariniers en een veldarts van de marine planten de Amerikaanse vlag op de Suribachiberg. De foto die daarvan wordt gemaakt, wordt een symbool van de overwinning. De Amerikaanse soldaten worden op slag beroemd en worden ingezet om geld bij het volk op te halen om de verdere oorlog te kunnen betalen.
John 'Doc' Bradley
Sergeant Hank Hansen
Colonel Chandler Johnson
Captain Dave Severance
Zwart kijker
Een film die zeer goed verteld hoe de propaganda machine van Amerika al jaren ons/de wereld zand in de ogen strooit .
Je ziet Americanen sterven bij bosjes en ik bedoel elke 10 seconden sterft er wel 1 in de oorlogsscenes van deze film en ondertussen vertellen ze de wereld dat het goed gaat (Foto met flag) Maar ondertussen is het een groote ramp en leugen .
Al is een leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel
Wel goed dat dit elke keer weer word verteld zodat we weer met open ogen en een frisse kijk op de zaken naar de wereld kunnen kijken .
De film is een drama en het verhaal is een drama en de Americaanse politiek is een drama en zo lang geld belangrijker is dan mensen zal het wel altijd een drama blijven .
Clint Eastwood is showing his Weapons of FLAG Destruction en das best moedig
Daarom van mij een 3.5 sterren .
JJ_D
“Clint Eastwood als moraalridder tegen de Amerikaanse leugenmachine”: op zich dreigt dat concept, zeker met een Hollywoodiaanse Eastwood (en geen Clooney bv.) achter de camera, te verdrinken in cliché’s of ongenuanceerde visies. Met de hulp van Steven Spielberg (als producer) lukt het hem om in allebei de valkuilen te sukkelen.
Daarenboven schort ook aan het verhaal heel wat: de opeenvolging van acties is niet altijd even duidelijk (wanneer wordt wie weggehaald vanop Iwo Jima?), net als de personages op zich. Naast de naam weet je eigenlijk niks over hen, wat al snel op de zenuwen gaat werken...
Nog mislukkingen, naast een wanordelijke vertelstructuur en een walgelijk slecht en oversentimenteel einde (met een bij de haren gesleurd auteur die plots nog een halfuurtje komt meespelen en een voice-over opstart)? Neen, want de Spielberg-stempel is wel geslaagd wat betreft de oorlogsenscènering. Iwo Jima baadt in een donker, angstaanjagend licht, waarmee Eastwood de angst – ook voor de kijker – voelbaar maakt: denk maar aan de ijzersterke openingsscène à la ‘Band of Brothers’, die vervolgens pijnlijk doorbroken wordt door een uit z’n slaap gerukte oninteressante oude man...
Maar goed, terug ter zake nu. Dat Eastwood eveneens wat “wreedheden” aanwendt stoort niet, noch shokeren ze (zoals bedoeld) - al zullen de tere zielen die het reeds moeilijk hadden met ‘Saving Private Ryan’ wellicht afhaken.
En toch is ‘Flags of Our Fathers’ zelfs geen groots oorlogsspektakel, want daarvoor ontbreekt alle lijn in verhaalstructuur. Hoe mooi de plaatjes ook mogen zijn, als je er geen idee van hebt waarom iets eigenlijk aan het gebeuren is, dan mag je er van uit gaan dat er iets scheef zit.
Zonder meer mogen we stellen dat Eastwood in zijn opzet slaagt: politiek Amerika eens tegen de schenen stampen. Met Spielberg’s hulp (u ziet dat ik geen gelegenheid onbenut laat om de man te kleineren) doet hij dat echter zodanig klunzig dat ‘Flags of Our Fathers’ soms dichter bij absurdisme staat dan bij realisme. En dat zelfs de goed in beeld gebrachte oorlogsscènes dit treurige schouwspel amper kunnen opfleuren door een gebrek aan verhalende draagkracht, kunnen we alleen maar ten zeerste betreuren. Van ‘Letters from Iwo Jima’ (wellicht morgen te bekijken) verwacht ik stukken meer...
Jeewee
Goeie film.
Je moet het ook niet als een echte oorlogsfilm zien,
maar als een drama met toch best wel schitterende oorlogsacties.
Super Amerikaans.
ik ben het zeker eens met 'Super Amerikaans'. maar ja, 't is Clint Eastwood dus wat wil je:P
xentos
lijkt me wel een mooie film, ik hou wel van oorlog films dus deze moet ik maar snel even gaan kijken
JJ_D
En zijn anti-western 'Unforgiven' dan?
Halrod
Ik vond hem niet zo super goed.
Ik houd van WWII films, maar deze vond ik wat minder. Werd wat te veel in gepraat, wat ik niet zo boeiend vond, in tegen stelling tot Letters From Iwo Jima, waar als er werd gepraat, dat dat daar wel interessant was. De actie was daarintegen wel zeer goed, dus toch nog 3*.
Nohands
Nu hij uit is op DVD ga ik hem zeker op mijn gemak bekijken....heb letters of Iwo Jima in de bioscoop gezien dus ben benieuwd naar deze versie van het verhaal....
wim-film
Hoe dat gegaan zou zijn dat planten van die Amerikaanse vlag dat is het enige interessante aan deze film maar dat heeft de kijker zo door, verder is de film saai en duurt veel te lang.
Carcamel
Al is een leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel
Clint Eastwood is showing his Weapons of FLAG Destruction en das best moedig

Daarom van mij een 3.5 sterren .
Maar gelukkig zijn wij een stuk beter he
dan die amerikanenNee hier in Nederland is alles zoveel beter he

Waneer heb jij voor het laatst een kritische nederlandse film over het nederlandse optreden in Indonesie, of over 1 van onze andere zwarte bladen uit onze geschiedenis ??
Accoord dat die Amerikanen een hoop fouten hebben, maar ik moet er toch niet aan denken dat nederlanders de baas van de wereld zouden zijn zie Srebrenica/karremans
Over de film kan ik zeggen ik vond hem wat traag, en lang.
Maar toch 3* voor de mooie beelden en de zelfkritiek die de film laat zien
The One Ring
Staat er misschien ook een mooie duopack op de planning voor later?
Beter! Een driedisc-uitgave. Het derde schijfje bevat extra's uiteraard. Ga ik vrijwel zeker kopen, want Eastwood heeft me nog nooit teleurgesteld. De biodscooprelease van deze twee films was vreselijk. Ze verdwenen snel uit de bioscoop en Letters From Iwo Jima draaide alleen dinsdags hier. Gelukkig nog een herkansing op dvd.
OT_Stijn
Knappe film van Eastwood (en stukjes Spielberg)...
Het was de bedoeling het bombastische van helden uit de oorlog een beetje neer te halen, om het geheel een beetje on-amerikaanser maken. Maar eerlijk gezegd gebeurt het toch nog steeds op een Amerikaanse manier. Veel herhaling en beklemtoning van wat er precies bedoelt wordt, waarbij toch nog iets teveel drama ingebracht is naar mijn mening.
Vooral de echte stukjes oorlog erin waren heel mooi gemaakt.
Daardoor vind ik het toch ietsje van zijn bedoelingen afwijkend. Wat niet wegneemt dat het geheel heel aangenaam was om te kijken.
Morgen "Letters from Iwo Jima" kijken, misschien dat ze een meerwaarde aan elkaar geven?
Pascal A
Ik heb echt genoten van deze film, telkens zie je door de flashbacks zie je steeds meer van de waarheid.
Echt goed gedaan !
Lichte tegenvaller dit, vooral door de zwakke structuur en de vlakke hoofdrolspelers. De Iwo Jima scenes worden als flashbacks getoond, waardoor je continu uit de strijd wordt getrokken. Op zich niet zo'n probleem, maar de scenes in de VS zijn helaas weinig interessant en vaak iets te sentimenteel. Jammer, want de oorlogscenes zijn subliem. Kijk voor de (veel betere) japanse kant van het verhaal naar Letters From Iwo Jima.
gentenaar
Zeer goede film die de business toont die achter een oorlog zit, schitterende scenes. Prima regie van Eastwood, blijft verbazen
dikke 4 van mij
jeronimus72
leek veel op pearl harbour film, minder aktie en meer personages leren kennen
voldoende film
Rujar
de scenes in de VS zijn helaas weinig interessant ].
Verder een prima film
Ik vond het een zeer indrukwekkende, maar soms ook zeer verwarrende film. Dat komt doordat ze nogal vaak terug blikten van heden naar verleden en andersom. Soms lastig te volgen.
Maar de keiharde oorlogsscenes waren weer erg indrukwekkend.
Het verhaal was ook mooi. Men verwerkte oorlog en emotie op een mooie manier. En zoveel goede films over de oorlogs in de Pacific zijn er in mijn ogen niet.
Ik vond de film wel wat lang, had wel een half uurtje korter gemogen.
Desondanks een mooie 3,5 ster.
swankel
De mensen die deze film "amerikaans" vinden, dan hebben ze duidelijk de film verkeerd bekeken.
Frankeermachine
Ik weet niet echt wat ik van deze film moet denken, dus ik zit gewoon wat pluspunten en minpunten neer:
Pluspunten:
- goed camerawerk (overeenkomsten met 'Saving Private Ryan'.
- mooie beelden, (grauwige beelden door gebruik van een filter. Net zoals bij 'Band of Brothers) geeft het iets extra's
- goed en intressant verhaal
- personages goed doorgelicht
Minpunten
- er lopen 3 verhaallijnen door de film. Op zich niet zo erg, maar het haalde het tempo uit de film en tevens was het niet altijd logisch. Zoals de scene midden in de veldslag. De soldaat raakt in paniek, close-up op het gezicht, geluid dempt, er komt een flashback! Maar nee, het verhaal gaat naar de toekomst.
- Iets te langdradig, het verhaal mocht wel iets korter.
Niet echt een minpunt, maar waarom spelen in alle 'goede' oorlogfilms (windtalkers valt niet onder goed) dezelfde acteurs. Ze hebben het blik BoB en SPR maar weer open getrokken.
3,0
safetyposter.nl
Tja het is een oorlogsfilm/vertelfilm en met aardige scenes maar niet meer dan dat.
De achtergrond van het verhaal van de vlag kende ik al dus al dat typisch Amerikaans gekonkel eromheen dat hoefde voor mij niet.
Al met al een drie.
animalkrullie
Een anti-oorlogsfilm, die qua oorlogsbeelden zeker bij de top hoort.
Maar, in mijn ogen, word er teveel naar de propaganda van het hijsen der vlag gekeken.
Iets wat ik jammer vond, hij werd daardoor wat langzaam en saai.
Al met al, geen pareltje maar een aardig drama met super grauwe oorlogsbeelden.
helleke
Geen slechte film maar het verhaal op zich kon me niet echt boeien.
Er zaten wel enkele mooie fragmenten in.
De acteerprestaties waren ook niet zo hoogstaand.
Ik ga vandaag Letters from Iwo Jima halen omdat dit vanuit het perspectief van de Jappen is.
Deze film geef ik alsnog 3 sterren.
BB1991
de beelden en de gevechtjes zijn wel mooi, maar de rest is zo langdradig en saai dat ik het niet heb vol kunnen houden om hem af te kijken.
1,5 ster
MaxB52
1,5 ster
En Crash was niet saai ....
Zeer mooie film. Laat goed zien hoe 'de helden' werden ontvangen en hoe deze vervolgens in werden gezet voor de Amerikaanse oorlogseconomie.
4 ****
Willy Wartaal
En Apocalypse Now was niet saai ....
Heb net de driediscedition ontvangen, zal deze week alles kijken en beoordelen, ben benieuwd. Aan de kritiek, die ik van de meeste mensen lees, (typisch Amerikaans) zal ik me in ieder geval niet storen, verzin eens iets beters.
Ché Cliché
Te weinig uitdieping van de karakters en een zwakke laatste 25 minuten heeft er voor gezorgd dat ik de film niet meer dan 3 sterren kon geven. Ik vond het begin en de oorlogsscenes goed, maar ik miste teveel gevoel bij de hoofdrolspelers. Een krappe voldoende dus voor een film die niet echt lijkt te kunnen kiezen aan wiens kant hij nu staat.
MaxB52
En Apocalypse Now was niet saai ....
Heb je ook 'Letters from Iwo Jima', dat is de Japanse tegenhanger. Ook van Eastwood.
Willy Wartaal
Ja die zit er ook bij, ik heb even snel naar de dvd-discs gekeken en het blijkt dat Flags of our Fathers 2 discs heeft en Letters from Iwo Jima 1. Ik dacht eerst dat ze allebei dan 1 disc zouden hebben en dan 1 disc met extra' s. Ik zie vanavond waarschijnlijk hoe het precies zit. Even kijken of ik genoeg tijd vrij kan maken om ze beide te kijken.
Willy Wartaal
In eerste instantie een 4 gegeven maar denk nu toch meer aan een 3.5. Het laatste gedeelte was inderdaad een beetje zwakjes. De film begon geweldig en je werd er meteen in meegezogen. Eerst waren de flashbacks wel ok maar later vond ik ze toch een klein beetje irritant worden. Zat je net lekker in een stukje met goede aktie werd je weer naar Amerika geflashbacked, waar er toch iets te veel werd doorgehamerd op hetgene wat al duidelijk was. De aktiescene's zijn wel absoluut geweldig, vooral de landing op Iwo Jima (ongelooflijk goed gedaan).
De derde disc bevat dus alleen extra's van FOOF, voor het geval iemand het wilt weten.

Letters from Iwo Jima
2006

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Taegukgi Hwinalrimyeo
Drama / Oorlog, 2004

Zwartboek
Thriller / Oorlog, 2006
japantweede wereldoorlogsterven en doodpacificpacific wariwo jima post-credits sceneduringcreditsstingerjaren 40