• 9.378.500 stemmen

Flags of Our Fathers (2006)

Oorlog / Historisch | 132 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Ryan Phillippe, Jesse Bradford en Adam Beach

Releasedatum: 30 november 2006

Plot Flags of Our Fathers

"They fight for their country but they die for their friends."

Het is februari 1945. Terwijl de overwinning in Europa eindelijk in zicht komt, woedt de oorlog in de Stille Oceaan in alle hevigheid voort. Eén van de belangrijkste en bloedigste veldslagen speelde zich af op het eiland Iwo Jima. Vijf mariniers en een veldarts van de marine planten de Amerikaanse vlag op de Suribachiberg. De foto die daarvan wordt gemaakt, wordt een symbool van de overwinning. De Amerikaanse soldaten worden op slag beroemd en worden ingezet om geld bij het volk op te halen om de verdere oorlog te kunnen betalen.

John 'Doc' Bradley

Colonel Chandler Johnson

Captain Dave Severance

avatar van Epitaph

Epitaph

Bij de acteurs in deze film staan erg veel IJslandse namen (ong. 30). Is dit deels ook een IJslandse film of zo?

avatar van Mug

Mug

Nee, wel deels opgenomen in [het prachtige] IJsland.

movie*freak

Ik ben benieuwd. Vooral als het door Clint is geregisseerd.

avatar van peter74

peter74

iemand heeft hem 1 stem gegeven, is die film dan al uit in amerika?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ja, 20 oktober volgens imdb. En Streeter woont in de VS, dus zijn stem is geloofwaardig.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

morgen komt hij in de Belgische zalen. De stemmen zullen dan wel binnenstromen...

avatar van wimspeedy56

wimspeedy56

Nu we toch met aantallen smijten:

Er stierven op Iwo Jima toen ongeveer 6400 mariniers, en dat is ongeveer 1/3 van het totale aantal Amerikaanse mariniers, dat in de Pacific in WO 2 sneuvelde.

"By the time Iwo Jima was secured March 16 - 6,318 Marine dead were among the 25,581 casualties".

"In the end Iwo Jima was the bloodiest battle of the Pacific war as the Marines and Sailors suffered 6,800 killed and more than 18,000 wounded. Of 21,000 Japanese soldiers on the island, 200 were taken prisoner, more than 20,000 were killed."

avatar van bebdn

bebdn

Valt mee, ik ben altijd wantrouwig als de Amerikanen films maken over hun "helden", Deze helden voelden zich er zeker geen en men komt zelfs nog iets te weten over hoe propaganda werkt in de states, en hoe er men er aan oorlogsgeld raakt. Niet met de grootste namen maar Barry Pepper en Ryan Phillippe doen dat goed.

Camerawerk van Tom Stern is sterk, met mooie (Ijslandse) lokatie`s

avatar van Sasz

Sasz

Ik zag de trailer van deze film voor Babel en ik dacht eerst; oh we krijgen Saving Private Ryan 2, omdat ik die voice over meteen herkende van die film.

Maar het lijkt me wel interessant genoeg om er naar toe te gaan, ben normaal niet zo'n oorlogsfan.

avatar van Riddick

Riddick

Het lijkt mij een zeer intressante film. En ik hoop nog meer dan dat. Ik heb eerlijk gezegd nog geen slechte film van/ met Clint Eastwood gezien. En dit verhaal lijkt me heel mooi. Ik ga hem zeker kijken.

movie*freak

Opvallend is dat de film met zoeen goeie cast, groote regisseur en geproduceerd door spielberg niet erg goed doet.Voor de film uitkwam bloofde dit toch echt als saving private ryan een klassieker te worden, de film heeft tot nu toe maar 26.6 miljoen opgebracht met een weekend van 4 miljoen met gemiddele cijfer van 7.4, minder dan ik had verwacht maar ik heb de film nog niet gezien dus ben nog steeds benieuwd.

avatar van Martin Van K

Martin Van K schreef:

ik hoop dat je bedoelt oorlogsfilmfan

Eh ja.

Het vakmanschap van een ervaren man op leeftijd

Namen als Paul Haggis, Steven Spielberg en Clint Eastwood klinken als muziek in de oren, maar als mensen van 'vlees en bloed' kunnen ook zij niet altijd garant staan voor artistiek succes. Haggis bewees zich reeds als emotioneel diepgaand schrijver in het fabuleuze 'Million Dollar Baby' en zijn mozaïekprent 'Crash', toch maakt hij er in deze 'Flags of Our Fathers' een structureel rommeltje van. Spielberg zal met zijn verleden zonder meer bijgedragen hebben aan de technische kant, maar qua marketing en distributie laat hij blijkbaar te wensen over (een opvallende beperkte distributie en korte release). Uiteindelijk is het Eastwood zelve die enigszins kan overtuigen, al zal zijn vakmanschap de man geen derde oscar als regisseur opleveren.

'Flags of Our Fathers' is bij momenten de technische evenknie van 'Saving Private Ryan', maar een emotionele snaar raakt deze prent praktisch niet.

Enige duidelijk rond het doel van dit project mag duidelijk wezen: het begrip 'held' een nieuwe betekenis geven. Geen banaal hollywoodiaanse ode aan de held, maar wel een oprecht emotioneel beeld van de soldaten die 'politiek' misbruikt werden, lauter en alleen om oorlogspropaganda te kunnen voeren. Genoeg stof en dramatisch potentieel om er een 'geladen' ervaring van te maken. Waarom 'Haggis en company' echter zo overtuigd waren bij het toepassen van een non-lineaire vertelstructuur, inclusief flasbacks en flash-forwards (die zich vaak op uiterst voorspelbare wijze aankondigen), blijft mij een raadsel. Ook tracht men binnen deze vertelstructuur logischerwijs te werken aan het algehele beeld van het gebeuren, al worden de hoofdpersonages daarbij iets te oppervlakkig afgeschilderd. Weinig opportuniteit biedt zich zo aan om enige meelevendheid naar de personages toe te ontwikkelen. Bovendien passeren moeilijk identificeerbare voice-overs de revue als ware het een dag in de 'intensive care'; subtiliteit is met andere woorden ver zoek.

Gelukkig wordt dit deels gecompenseerd met een fijne neus voor realiteit en periodiek getrouwe decors, al gebeurt het in beide gevallen met een (kleine) dosis CGI. Oorlogsfilms zijn echter een rariteit en aldus was het bij momenten wel 'stevig' genieten; waarvoor dank, meneer Eastwood.

De grootste verrassing krijgt de naam Ryan Phillippe, een jonge knaap die best zijn mannetje weet te staan naast de verder weinig opzichtige cast, edoch bestaande uit veel bekende gezichten.

Alvast een extra bagage om toe te leven naar Eastwoods 'Letters form Iwo Jima'. Een film die naar mijn mening meer potentieel heeft tot het schetsen van een accuraat beeld omtrend de gruwelijke slag van Iwo Jima. Eastwood eigent zich ook de kans toe om een interessant kijk te beiden op het gebeuren, via de ogen van een japanse generaal en zijn troepen.

Deze 'Flags of Our Fathers' krijgt alvast 2.5*.

avatar van Leno

Leno

Mijn verwachtingen lagen hoog na Eastwood's laatste twee films, helaas viel de film toch iets tegen. Het grootste probleem is dat de aceurs niet echt overtuigen en hun karakters niet echt tot leven brengen. De cast is sowieso ook niet echt indrukwekkend. Verder duurde het even voordat ik de structuur van de film doorhad. Sommige scenes zijn wat lang en er is halverwege de film weinig ontwikkeling in het verhaal de 'helden' worden tegen hun zin in naar allerlei feesten en partijen gesleurd, tegen hun zin in. Er gebeurt verder weinig.

Eastwood hanteert altijd een traag tempo, op zich niets mis mee; hier gaan sommige scenes te lang door. Vervelen doet de film echer niet, en het einde is goed. Ook de oorlogsscenes zijn knap gemaakt (bijna in zwart/wit) en nogal gruwelijk. Eastwoods regie is zoals altijd sober maar goed, met de muziek, cameravoering en montage zit het ook goed.
De film gaat niet over de oorlog maar over de helden die geen helden zijn en met een gewetenskwestie worstelen. Verwacht geen oorlogsfilm, het is een drama over de nasleep ervan en misplaatste oorlogspropaganda.

ps ik heb deze film in Australie gezien, waar hij al uit is.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Lijkt me een erg goede film, leuk ook weer dat clint hem regisseerd.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Ik heb het gevoel alsof ik deze film al gezien heb. Waarschijnlijk dankzij de overkill van WOII films.

Ik wacht wel dat 'ie op DVD uit is.

Uier schreef:

Ik heb het gevoel alsof ik deze film al gezien heb.

Flags of Our Fathers is nochthans een vrij atypische oorlogsfilm. Naast het gebruik van groots opgezette actiescenes, het tonen van oorlogsgruwel en het lege gevoel dat je eraan overhoudt, poogt men hier een beeld achter de schermen te bieden. Namelijk een nieuwe definitie aan het begrip 'held' te geven en wat het is om als held naar voor geschoven te worden. Vanuit het perspectief van deze helden bekomt men een zekere tragiek in plaats van een propere ophemeling van de personen in kwestie.

Toegegeven, het resultaat biedt vanwege de rommelige structuur weinig ruimte tot medeleven, maar de intentie blijft hoe dan ook aanwezig.

Matchostomos schreef:

Het vakmanschap van een ervaren man op leeftijd

Deze 'Flags of Our Fathers' krijgt alvast 2.5*.

Zeer goede recensie.

avatar van Jeudi

Jeudi

GEWELDIGE film ik zweer het ik ga je niet vertellen hoe ik er nu al aan kom. maar deze film is geweldig, Het verhaal is historisch correct. en op de vraag Is deze film deels Ijses, Nee hij is op Iwo Jima opgenomen en dat is een coloie van duitsland geweest in WOII vandaar.

5 Punten!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Hij is helemaal niet op Iwo Jima gefilmd.

Matchostomos

Iwo Jima ligt niet eens in de buurt van de plaats waar de oorlogsscenes werden opgenomen, namelijk op het bescheiden eiland IJsland.

Deze locatie levert bovendien enkele knappe panoramische shots op van het eiland.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Ik ken dit wel een beetje van Battlefield 2.

Wil hem wel zien, ben gevacineerd door oorlogfilms.

avatar van Poeha

Poeha

Chattingforum schreef:

Wil hem wel zien, ben gevacineerd door oorlogfilms.

Hoe bedoel je dit?

Ben je er voor ingeënd, of bedoel je toch gefascineerd?

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Mijn koe is gefascineerd voor BSE. .

avatar van mikeh

mikeh

heb zeer hoge verwachting van deze film, ga hem binnekort kijken.

mijn stem komt nog

avatar van neo.nl

neo.nl

ben ook zeer benieuwd na deze film,, hoop hem binnekort keer te gaan kijken, en dan zal mijn stem volgen

avatar van Wouter

Een lor van een film. Had moeite mijn ogen open te houden.

avatar van carp

carp

"Lor"....is een groot woord, maar idd. m'n pa lag te slapen...;-)

Had er ook veel meer van verwacht. Continu flashbacks wat de film niet ten goede kwam, werkte enorm vertragend. Evenals de "indiaan" welke bij mij niet echt overtuigend overkwam deed de film ook geen goed. Maar goed, verwachtte miss. stiekem een 2e Saving Private Ryan....

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ik was van plan deze week naar de bioscoop te gaan om deze film te zien, maar tot mijn verbazing draait hij in heel Amsterdam niet meer. Hopelijk komt er nog een nieuwe release, want een film maar 2 weken de kans geven is wel heel kort.