Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Engels, Spaans, Arabisch en Latijn
Releasedatum: 12 januari 2006
Plot Jarhead
"Welcome to the suck."
Anthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.
Anthony Swofford
Fergus O'Donnell
Poitier
Julius
Diederik58
Een andere film dan ik verwachtte. Ik verwachtte een oorlogsfilm met de nodige actie. Maar niets van dit alles. Eigenlijk wordt alle spanning elke keer afgebroken door een andere wending. Toch bleef de film boeien. Het gaf mij een andere kijk op de manier waarop de soldaten deze oorlog beleven. Met name het prima acteerwerk van Gyllenhaal en Fox droeg bij aan het slagen van de film.
Martin Riggs
Wat een superfilm is dit. Ik ben een echte fan van oorlogsfilms en vond deze film een prachtige weergave van wat er gebeurt met een soldaat in het oorlogsgebied die onder constante spanning staat en maar geen uitlaat krijgt. Telkens weer bijna actie, bijna een schermutseling, bijna een zinnige opdracht en dan.......... weer niets.
Je ziet de trauma's bij de soldaten opbouwen, echt super.
4 ****
finch94
Snap niet dat de waarde van een film moet samenhangen met zgn actie.Alsof dat een waarborg is voor kwaliteit,vond Jarhead zelf een erg goede film,prachtig geschoten ook.Gyllenhaal is op dreef als Swofford,ook Foxx is weer top!Vind het sterk van Mendes om er niet een platte actiefilm van te maken,alsof er voor de gewone soldaten zoveel actie was in de eerste golfoorlog.Het was meer een MTV oorlog,clean en snel geschoten,door electronica beslist.
The Moviefreak
IK hoef Jarhead niet te zien, hij lijkt me overigens wel een goed verhaal maar de soort film spreekt me niet aan
Jellelle
Ik vind dit een toffe film, omdat ze net anders is dan andere oorlogsfilm.
Er is weinig geweld te zien, maar de film blijft toch spannend. De nodige humor/kritiek is ook aanwezig.
Aanrader ****
olivier
Ik zou 'jarhead' nou niet bepaald een 'toffe' film noemen, veeleer een schrijnende film die zeer weinig spannend is, maar dat is ook helemaal niet de ware toedracht van dit pareltje.
Mc
- 2092 stemmen
Hoezo kan een film die schrijnend en weinig spannend is niet 'tof' zijn? Niet dat ik het woord vaak gebruik maar ik zou toch denken dat Jellelle er 'geweldig' en/of 'goed' mee bedoeld.
tof (bn.)
1 [inf.] geweldig, fijn, prettig
felix89
een sterke film, weinig actie maar de daardoor word hij net zo goed
ik vond ook de vertolking van peter sarsgaard zeer sterk
_Casper_
Ik vond het helemaal niks!
oversekste jarheads die de hele tijd rukken, en dat soort shit hoef ik niet ze zien. en dan een zogenaamde oorlog.
helemaal niks, 2 uur nogwel
felix89
Ik vond het helemaal niks!
helemaal niks, 2 uur nogwel
een zogenaamde oorlog wat bedoel je daar mee?
dit is een film die de waargebeurde ervaringen van soldaat swofford laat zien.
INCTRL
Het hoogtepunt van de film was natuurlijk wel toen het Nirvana nummer "Something in the way" gedraaid werd.
AliD
Leuke film,soms wel grappig en niks meer. het leukste was film was dat ze de waarheid laat zien en niet netals tv verkeerd beeld geeft. (relatie tussen Sadam en VS)
Crazy~Dutchman
Full Metal Jacket in een nieuw jasje, maar dan iets minder briljant.
Zou zo ik deze film omschrijven.
- De drill sergeant scene
- De camerploeg scene
- De scene waarin Swofford ineens geconfronteerd wordt met de harde realiteit.
- Het langzaam verliezen van de grip op de situatie van de soldaten etc etc.
Daar waar FMJ dan nog toffe onliners had en volzat met macho scenes, kan Jarhead maar zelden dat niveau halen.
Desalniettemin toch een aardige film.
porcupine
Leuke film,met grappige momenten.Heeft weinig met oorlog te maken maar goed het is zeker de moeite waard om deze eens te gaan zien.*3
jimbo79
n.*3
hoe heeft weinig met de oorlog te maken laat andere kant zien eens niet temidden van het geweld maar achter de schermen als het ware. het zijn allemaal echte mensen en geen helden zoals amerika ze wilt laten zien. schitterende film met een schitterende jake gyllenhaal. hij gaat een grote carriere tegemoet. kijk maar ook naar brokeback mountain en je weet dat ik gelijk heb.
olivier
Dat is net wat ik bedoel: ik wil niet gaan mierenneuken, maar vond 'jarhead' niet bepaald léuk om naar te kijken...
olivier
Desalniettemin toch een aardige film.
Net de sterkte van 'Jarhead' en de zwakte van 'FMJ'. Godzijdankt blijven in Jarhead de macho-scènes zwaar beperkt en ligt de nadruk op iets essentiëels terwijl in 'FMJ' de nadruk gewoon op niets ligt...
Beek
Gisteren opgehaald vandaag maar even kijken. Ik verwacht er veel van als zijn niet alle reacties erg postitief..
feanaro surion
Het lijkt wel alsof je of Full Metal Jacket of Jarhead goed moet vinden terwijl het gewoon allebei geweldige films zijn op hun eigen manier.
olivier
Neen hoor, helemaal niet, maar ik vond 'full metal jacket' gigantische rommel en 'jarhead' helemaal niet, terwijl ik me in feite verwachtte aan een ongeïnspireerde 'fmj'-kloon, vandaar.
feanaro surion
Juist een geinspireerde leuke, mooie film met verwijzingen naar FMJ inderdaad.
Crazy~Dutchman
Beetje jammer, ik vond FMJ juist weer wat beter.
Begrijp me niet verkeerd, vond jarhead ook niet slecht, maar sommige scenes leken wel rechtstreeks gejat uit FMJ.
Die macho scenes met het stoere gelul zijn wat dat betreft toch vrij realistisch in het leger.
In FMJ ligt de nadruk ook op het verhaal hoe een gezonde jongeman in een aantal maanden tijd compleet brainwashed en verknipt kan worden.
Vind alleen de manier waarop beter aansluiten op mijn smaak.
maar ja, smaken verschillen,....en gelukkig maar
Beek
Ik heb gisteren deze film gekeken en vond het een goede film. Heel goed neergezet, zoals de scene waarin de mariniers opdracht krijgen wat zij tegen de journalisten moeten zeggen. Zij vergelijken hun meerdere dan met Saddam Houssein, die deed dit ook toch? Ik heb FMJ nog niet gezien maar die moet ik ook zeker kijken als ik de racties zo lees. *3.5
savi_7
Een aparte film over een onderdeel uit de mariniers. Klinkt niet echt spanned dat is deze film ook niet maar hij is wel goed.
je kon alleen spanning voelen toen ze voor het eerst een kill hadden, het klinkt vreemd maar het was net als dat het enigste is wat die gasten willen.
verder goed geacteerd, goede dialogen. And i like the wall of shame!! erg grappig.
rupie
zeer goede film, die een interssante kijk laat zien in de wereld van de krijgsmacht. groepsbinding, hierarchie, training, tragedie,etc.
Sam Mendes blijft een goed regisseur!!!
olivier
Oneens, 'full metal jacket' lijkt véél minder op 'jarhead' dan men hier wel wil doen geloven. 'Jarhead' is naar mijn gevoel een véél pertinentere film...
Oke
, maar toch ga ik FMJ zeker kijken..
Oke
, maar toch ga ik FMJ zeker kijken..
Zeker doen, het is en blijft een bekende film waarrond veel tedoen is geweest
Vinco
Zeker een film met een sterk verhaal en een goed beeld in de beleving van de soldaten in zo oorlog!
4,0

Jarhead: Law of Return
2019

Jarhead 3: The Siege
2016

Jarhead 2: Field of Fire
2014

Oorlogsfilm 'Jarhead' van Sam Mendes vanavond (30 december) op televisie

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

Netflix kwaliteitscontrole 3: vijf keer 'Populair op Netflix' met een hoog cijfer

Napola - Elite für den Führer

Defiance
Drama / Oorlog, 2008

Armadillo
Documentaire, 2010
californiëgulf warmarine corpssaudi arabiapetrolkuwaitgebaseerd op memoires of autobiografieu.s. marineanti wardesert storm harsh