Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Engels, Spaans, Arabisch en Latijn
Releasedatum: 12 januari 2006
Plot Jarhead
"Welcome to the suck."
Anthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.
Anthony Swofford
Fergus O'Donnell
Poitier
Julius
Thomas
Wat een mooie plaatjes zeg.. als er een oscar is voor mooie plaatjes is dan is hij vergeven...
Verder een zeer realistische film zonder enkele actie.
airbus1
Deze film heeft me echt niet kunnen boeien. Het verhaal is op zich wel ok maar 123 minuten is veels te lang!
Het had ook een 50 minuten kunnen duren. Dat was beter geweest
ale viasco
ik vond het een redelijk goede film, alleen jammer dat er zo weinig actie in zit.
een 3.0
Frerke
Er zaten kinderen in de zaal die zich begonnen te vervelen. Kennelijk hadden ze meer schoten en ledematengespetter verwacht.
Maakt deze film juist zo prachtig dramatisch dat het allemaal uitblijft en het enige moment in de film dat het er op aan lijkt te komen ........... (gaat dat zien met die kamelen!!!). Prachtige film die, evenals de ondergewaardeerde Thin Red Line en We were Soldiers, laat zien dat oorlog waanzin is. En die hoofdrolspeler verdient minimaal een nominatie voor dat gouden beeldje in maart.
tessai
Voelde me niet echt betrokken bij de hoofdpersonages...Doordat het verhaal nogal onsamenhangend is en ook nogal voorspelbaar.....
Het geeft waarsch wel een goed beeld van de dagelijkse dingen die de wachtende soldaat doormaakt...allemaal voor dat ene moment dit geeft de film goed weer ...maar het blijft een bijeenraapsel van alle kleine dingetjes ...er komt geen geheel...
....en dan dat vreemde sentimentele einde.. ik vond het niet echt passen in de film...hij lijkt te bijeengeraapt op de een of andere manier...hij greep me niet....het oorlog is waanzin thema is zeker geen garantie voor een goede film.....
niet te vergelijken met american beauty en thin red line IMO
een aantal goede scenes zorgen voor: 3 sterren...
Ghostdog1971
Dit is weer een oldskool topper alla Platoon en full metal jacket......vond alleen jammer dat het begin met de drill instructer was nagebootst van FMJ, Maar dit is weer een film wat laat zien waar oorlog allemaal voor diend.
Nergens voor dus...De soldaten vechten voor hun land maar komen thuis en worden regelrechte psychopaten.
En dat is wat deze film heel sterk heeft een goed en sterk psychologisch gehalte.
Met andere woorden een goed geacteerde film en krachtige dialogen, en niet te vergeten die malotige humor.
Topper 4,5 Starzzz
Waku
Lekkere film die de bijna twee uur lang niet verveeld.
Eigenlijk kijkt men naar de belevenissen en het dagelijkse leven van een groep mariniers in een Koeweitskamp.
De verveling,de harmonie en het haantjesgedrag zijn de rode draad van de film.
De vergelijking van Full Metal Jacket is inderdaad een juiste al ging die een stuk verder in de oorlog met de Vietnamezen.Jarhead kent eigenlijk geen strijd.
Of het moet het gevecht zijn geweest tussen de twee schorpioenen,iets wat ik persoonlijk nou niet echt fris vond om te gebruiken voor een film.
Roins
Ik vond hem geen zak aan!
Geen 1 schot afgevuurd!
Ja op het laatst gingen ze schieten,
Ik dagt oorlogsfilm leuk ,, schieten enz...
maar nee hoor geen schot afgevuurd.
Daarom 2 *
De GeuS
De film moet het vooral hebben van een erg leuk en vlot eerste uur. Daarna zakt het wat in en valt Mendes een beetje in herhaling; 3,5*
mvdw89
geweldige film....
De mensen die denken een oorlogsfilm te zien met veel kannonvoer en bloederige taferelen moet ik helaas teleurstellen...dit is niet zo`n film.
Een film over de emotionele dingen die een oorlog met zich meebrengt en jou morele gedachten daarbij...een erg mooi uitgangspunt voor een film moet ik zeggen.
Het begint al meteen goed...je krijgt gelijk die goede sfeer te pakken wanneer de drill sergeant "Swaff" eens grondig aanpakt. Het begin loopt lekker snel en er gebeurd vanalles (behalve geweld). Er zijn momenten in de film waarbij je actie wilt zien...waarbij je wilt dat er eindelijk eens geschoten word..maar deze momenten blijven vaak uit. Hierdoor is deze film ook nog eens een echte "mindfucker" en dat past zo goed bij het thema van deze film.
Jake Gyllenhaal speelt weer eens erg sterk en ook de rol van staff sergeant word prachtig gespeeld door Jamie Foxx..waar ik na Collateral en Ray steeds meer respect als acteur voor begin te krijgen.
Een ferme 4* vind ik hier op zijn plaats...
Beste Scene: "Thats my fucking wife!".
remco123
mwah vond er niet veel aan,beetje slap verhaal en er gebeurde niet zoveel(wat waarschijnlijk ook het moraal is van deze film)een goeie uitspraak: allemaal onder de douche en dan zegt er iemand:"he look a dick,but then smaller"een 3***
Materny
Sprak me niet aan terwijl ik hoge verwachtingen had.
Het plot kon me niet boeien en de boodschap van de film interesseerde me na verloop van tijd niet meer.
Voelde me totaal niet betrokken bij de acteurs dus kun je spreken over een een kleine persoonlijke flop.
Wel leuke rol van Jamie Foxx en de minder bekende Dennis Haysbert ( President 24 ).
- 2092 stemmen
Geweldige film die een totaal nieuwe anti-oorlog formule laat zien. Prachtige beelden van de woestijn met de oliebronnen die zijn aangestoken zijn een lust voor het oog en het verhaal is zowel vermakelijk als emotioneel. Ik meende heel wat overeenkomsten met o.a. Apocalypse Now en Full Metal Jacket te kunnen ontwaren zoals: de scene waarin Gyllenhaal de andere 'jarhead' leert zijn geweer in elkaar te zetten, de scene met 'this is my rifle, there are many like it, but this one is mine' en meer
Heb erg van deze flm genoten, weer een meesterwerkje van Mendes...
Achilles
ik kon hier niet het meesterwerk van Apocalyspe Now in ontdekken.....stukken minder..
Turkeyloverz
Ik verwachtte een oorlogfilm, maar Swofford was de hoofdzaak. Daardoor was het toch meer een dramafilm, wat heel goed past bij Jake. American Beauty van Mendes vond ik al geniaal, met Jarhead heeft hij weer een meesterwerkje gemaakt.
Prachtige beelden van bijv de woestijn en ik leefde ook echt mee met die jongens.Ook geloofwaardig acteerwerk, ik heb er zeker van genoten.
En Jake Gyllenhaal doet het weer perfect na Donnie Darko en The Good Girl..
- 2092 stemmen
Dat zei ik ook niet, ik zei: 'wat overeenkomsten' => een paar overeenkomsten dus...
Reijersen
Prachtfilm!!!
Ik vond de film echt super. De spanning die elke keer opgebouwd werd naar actie die er niet kwam, de humor, maar vooral het gebruik van de soundtrack.
Goed acteerwerk, sublieme film. Ik hou hier wel van. 4,5 ster.
dje-em
hele mooie film, die eigenlijk verplicht kijken moet zijn voor iedereen die het leger in wil je krijgt een zeer straffe training, wordt helemaal opgepompt, en dan wordt je uitgezonden en gebeurt er helemaal niets, je hebt problemen met contact te houden met thuisfront, elk signaal zie je als een relatiebreuk, je kan je emoties niet tonen want dan wordt je het pispaaltje, al is er wel duidelijk een broederschap in de groep
zeer goed acteerwerk van Gyllenhaal, Fox erg mooi hoe hij een belangrijk figuur in het leger is, maar aan het eind getoond wordt dat hij gewoon een vakkenvuller is aan het eind van de film , ook Sarsgaard is zeer goed. Ik dacht trouwens ook de kolonel te herkennen als acteur in Syriana.
Het eind is juist super goed je hebt maanden met elkaar doorgebracht, terwijl je eigenlijk niets met elkaar gemeen hebt, en dan sterft opeens iemand in je groep (niet expliciet vermeld, maar komt waarschijnlijk door gulf war illness) en je realiseert dat je een groot avontuur ging beginnen, wat uitloopt in een grote desillusie, je relatie is stuk, je hebt niets belangrijks kunnen doen, en dan sterft ook nog iemand die alles met je heeft meegemaakt
Ik vond hem net zo goed als Platoon, waar Platoon je het geweld toont, toont Jarhead de emotie van het leger: beide films geven aan dat het leger of soldaatje spelen niet zo simpel is als het lijkt.
Rene1971
Geweldige film! Zeer onder de indruk van de acteerprestaties van Jake Gyllenhaal. Eerste gedeelte van de film vond ik echter beter dan de laatste 3 kwartier. Werd een beetje herhaling van zetten, maar zeker **** waard!
xel
Vond het helemaal niks en zeker niet als je ze vergelijkt met b.v. Full Metal Jacket, Three kings of een Black hawk down.
- 2092 stemmen
Daarmee moet je het ook niet vergelijken. Jarhead is (g)een oorlogsfilm die een hele andere kant van de oorlog laat zien dan je gewend bent van oorlogs- en antioorlogsfilms. Ik vond het erg gedurfd. Het is een prachtig drama-filmpje geworden!
paradis
Prima film. Zeker de moeite waard om te kijken. De opening lijkt inderdaad op FMJ. Een dikke 3*
Turkeyloverz
Juist, ik vind het ook meer een drama.. Dat had je ook bij Donnie Darko (ook met Jake), het lijkt op een horrorfilm terwijl het een drama film is. In beide films zie je een totaal andere kant van het genre.
queenie
het is toch echt een drama film. Geen enkele actie komt erin voor en telkens wanneer je denkt nu komt er iets.....niet dus. Op zich wel mooi geacteerd, maar er had wel wat meer in kunnen zitten. 2* voor de moeite
ikisfilmgek
Goede film. Vooral hoe ze laten zien hoe erg de Amerikaanse mariniers zich verveelde in die oorlog.
B-dead
een goede film die de waarheid laat zien in plaats van die rambo films van de laatste tijd. goede prestatie van jamie foxx
xel
Het blijft een oorlogsfilm, "drama" oke, dan kan ik um beter vergelijken met the pianist, steekt er ook ver boven uit. Maar toegeven, waarschijnlijk vind ik het gewoon niks omdat ik niet echt een fan van Jake ben en hem niet erg overtuigend vind in deze rol.

Jarhead: Law of Return
2019

Jarhead 3: The Siege
2016

Jarhead 2: Field of Fire
2014

Oorlogsfilm 'Jarhead' van Sam Mendes vanavond (30 december) op televisie

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

Netflix kwaliteitscontrole 3: vijf keer 'Populair op Netflix' met een hoog cijfer

Napola - Elite für den Führer

Defiance
Drama / Oorlog, 2008

Armadillo
Documentaire, 2010
californiëgulf warmarine corpssaudi arabiapetrolkuwaitgebaseerd op memoires of autobiografieu.s. marineanti wardesert storm harsh