• 9.376.793 stemmen

Profondo Rosso (1975)

Thriller / Mystery | 126 minuten / 98 minuten (gecensureerde versie voor de VS) / 105 minuten (theatrical cut / exportversie)

Genre: Thriller / Mystery

Speelduur: 126 minuten / 98 minuten (gecensureerde versie voor de VS) / 105 minuten (theatrical cut / exportversie)

Alternatieve titels: Deep Red / The Hatchet Murders / Bloedlink

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: David Hemmings, Daria Nicolodi en Gabriele Lavia

Gesproken taal: Italiaans en Duits

Releasedatum: 1 april 1976

Plot Profondo Rosso

"You will NEVER forget it!!!"

Op een conferentie in Turijn pikt een helderziende vrouw de ziekelijke gedachten op van een moordenaar in de zaal. Wanneer de Engelse jazzpianist Mark Daley getuige is van de gruwelijke moord op het medium, start hij zijn eigen onderzoek in met de hulp van een journaliste en twee collega-vrienden van het slachtoffer. Maar al gauw vallen meerdere slachtoffers en is hij zijn eigen leven niet meer zeker.

avatar van mikey

mikey

Drs. DAJA schreef:

Het kan nooit kwaad om een bron te raadplegen die misschien wel eens iets meer inzicht in het maakproces heeft dan jijzelf.

Ja maar naast geschreven teksten kan je zelf natuurlijk ook een mening hebben. DUs ik snap deze opmerking wel.

avatar van jipt

jipt

Erg leuke film, met een aantal erg spannende stukjes. De finale van de film vond ik niet zo heel goed en had ik toch wat origineler willen zien. Argento weet wel goed wat hij met de camera doet en dat ziet er ook mooi uit. De score is ook heel erg tof. Er zat ook een gezonde doses humor in de film.

Ik geef 3,5*

avatar van Vascago

Vascago

Prima giallo die mede dankzij mooi camerawerk en een uitstekende soundtrack lekker spannend is. Het verhaal is ook dik in orde en de acteurs doen het goed. De moorden worden allemaal mooi in beeld gebracht. Fijn einde, zag het niet aankomen op deze manier.

Dikke 4 sterren.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een killer met zwarte handschoenen; brute moorden en opzwepende muziek; het giallofeestje van Dario Argento is compleet. Ik kan weinig zeggen over deze film. Hij zit gewoon prima in elkaar. Het camerawerk is ook erg mooi en sfeervol. De muziek van Golbin maakt het sfeertje helemaal compleet. Kortom, een uitstekende genrefilm.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

De minste Argento tot nu toe, deze Profondo Rosso. Helaas een (kleine) tegenvaller dus. 'Suspiria' is en blijft de beste, benieuwd of ik nog een betere Argento ontdek.

De film had wat mij betreft wel een (klein) half uur ingekort kunnen worden. Het duurt gewoon allemaal te lang en veel scénes/dialogen voegen niets toe en zijn regelmatig nogal oninteressant. De soundtrack viel me - als geheel - ook nogal tegen, vooral omdat het geweldige thema wat we o.a. tijdens de opening horen zoveel belooft.

Pluspunten zijn de sfeer, de regelmatig aanwezige spanning en de moordscénes. De stijl (van Argento's films) bevalt me wel; hier had echter als geheel meer in gezeten.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Welke versie heb je gezien, Harm-Jan? Er is een geknipte versie in omloop die stukken minder is als de originele versie. Welke Argento naast Suspiria vond je trouwens beter?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Volgens mij heb ik de ''normale'' versie gezien. Duurde 126 min, zoals ook hierboven staat. 'Tenebre' vond ik beter als deze, zit (net als 'Suspiria') wel tegen een halfje verhoging aan.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Is idd. normale versie. Tenebre is ook niet slecht, maar vond ik qua sfeer toch een pak minder. Haalt het imo niet bij Profondo Rosso, waarvan het camerawerk en de soundtrack meesterlijk zijn. Maar misschien moet je het over een tijdje nog eens proberen. Ben ook ooit begonnen op 3,5*.

goongumpa

Deze kopen of wachten op deze ? Is de aspect ratio van die eerste dvd juist?

avatar van mikey

mikey

Ai.. Deep red, sowiso goeie keuze Goongumpa!

goongumpa schreef:

Deze kopen of wachten op deze ? Is de aspect ratio van die eerste dvd juist?

Ik zou sowieso de eerste links laten liggen. De uitgaves van Anchor Bay / Blue Underground of Dutch Filmworks zijn in ieder geval superieur. Ik heb wel hoge verwachtingen van de nog te verschijnen Arrow dvd.

@ mike: Ik hoop het

goongumpa

@ Peake: Bedankt voor de hulp...

Welke editie zou je kiezen?

Anchor Bay (r1)

Blue Underground

Arrow (nog te verschijnen)

Dutch filmworks (tweedehands editie)

Peake

De edities van Anchor Bay en Blue Underground zijn identiek en van uitstekende kwaliteit. Dutch Filmworks heeft dezelfde transfer gebruikt maar deze is in lichte mate gecomprimeerd. Als je waarde hecht aan Nederlandse subs is deze echter prima aan te bevelen. Je mist dan wel de extra's van de Blue Underground.

Zoals gezegd heb ik hoge verwachtingen van de Arrow editie maar kan ik die dus nog niet vergelijken met bovengenoemde versies. Aan jou de keus.

goongumpa

Kijk, daar heb ik wat aan .

Denk dat ik voor de Anchor Bay / Blue Underground ga. Niet overdreven duur en mooie extra's.

avatar van dominion

dominion

Een van de betere Argento's.

Toch interesseert het werk van Fulci mij meer dan Argento maar Argentos werk is ook zeker niet slecht.
Maar zijn films moeten het ook meer hebben van de sfeer en suspense dan de gore dus heel veel gore zie je niet in deze film ook al waren sommige moorden niet verkeerd bijvoorbeeld dat die vrouw onthoofd wordt door een lift en die moord dat een vrouw haar gezicht ondergedompeld wordt in een bad met kokend heet water en dat heel haar gezicht verbrand.
Maar vond de sfeer in deze film erg sterk en heb bijna nooit gehad dat ik echt een film zo spannend vond.
Acteerwerk was zeker niet verkeerd en kwam ook wel overtuigend over.
Na een herziening was hij me toch beter bevallen.

Verhoog hem met een halve ster .
4,5.

avatar van Bélon

Bélon

Leland Palmer schreef:

Helemaal mee eens: traaaag! Ik viel echt af en toe bijna in slaap (director's cut gezien, was denk ik beter om een kortere versie te zien). Vooral die komisch bedoelde -denk ik- scenes in dat Fiatje 500 waren echt misplaatst, hadden er allemaal uitgesneden mogen worden.

Toch was er wel genietbaar materiaal. De cinematografie was goed -op de SFX van het brandende huis na dan- en de soundtrack helemaal fantastisch (maar te weinig op zo'n lange film). Acteerwerk was niet bijzonder. De moorden waren over 't algemeen fraai gedaan. Maar dat tempo....

"Misschien dat-ie bij herziening....". Ik dacht 't niet, ik ga hier niet nog een keer 2 uur voor zitten.

avatar van shrink

shrink

Vond het een goede thriller met af en toe horror elementen. Ik ben eigenlijk nu wel klaar met Dario Argento. Phenomenia vond ik super en susperia was wel redelijk. Voor de rest heb ik geen interessante films van hem gezien. Ben toch veel meer een liefhebber van zijn italiaanse collega Lucio Fulci. Deze film had een goed verhaal, maar was soms te traag. Door de traagheid bleef ik soms niet scherp en verloor dan het verhaal uit het oog. Het is me een vraag waarom ze een film maken van 2 uur. Het einde vond ik wel goed.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Het is lastig om van deze film evenveel te genieten als van z'n andere werk (tot nu toe). Giallo is nu eenmaal niet m'n ding, merk ik.

Toch weer fantastisch geschoten hoor, belachelijk sfeervol en af en toe zelfs spannend. Verhaal is behoorlijk intrigerend, ook al ben ik daar niet naar opzoek. De hele ontknoping is gaaf, en zeker het wachten waard...al had een iets hoger tempo en iets kortere speelduur niet veel kwaad gedaan.

Af en toe zelfs wat humor en de soundtrack is weer om je vingers bij af te likken. Een dikke 4* en geen 4.5 omdat ik hier (ondanks de klasse) toch minder van kan genieten dan z'n horrorwerk.

Tony's Cinema Trash: Profondo Rosso (1975) - tonypulp.blogspot.com

avatar van Zinema

Ondiep rood.

Deze Giallo duurt niet alleen een half uur te lang, het is vooral het acteerwerk dat stoort. Dit geldt niet voor alle acteurs en de hilarische Italiaanse dubs, die zo mogelijk net zo beroerd zijn als de Engelse, helpen hier hard aan mee. Inhoudelijk had het wonderschone uiterlijk, waarbij vooral het mooie camerawerk opvalt, beter verdiend. Het gebruikelijke Giallo-filmbloed doet het knappe uiterlijk en de titel geen eer aan.

Due.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Wat is dat voor Vertigo poster ?

avatar van Halcyon

Halcyon

Na herziening werd helaas duidelijk dat Profondo Rosso één van Argento's films is die de tand des tijds niet doorstaan heeft. Destijds ongetwijfeld erg innovatief op audiovisueel vlak, maar tegenwoordig leidt het rommelige script teveel af. Profondo Rosso duurt ook veels en veels te lang. Vele scènes zijn slechts opvulsel, het speurwerk te omslachtig en de prille verhouding tussen Mark en Gianna ergerlijk en overbodig. Pijnlijk. Hetzelde geldt voor de tenenkrommende vertolkingen en nasynchronisatie, een mankement waar de meeste Italiaanse genrefilms onder te lijden hebben. Maar in bijvoorbeeld Fulci's zombiepulp biedt zoiets dan weer een meerwaarde met het oog op amusement. Beetje relatief dus. En die soundtrack van Goblin... avant-garde jazzrock - ik ben het ontgegroeid vrees ik. Heb de soundtrack nog eens beluisterd en vergeleken met die van Phenomena en Suspiria en dan merk je dat de muziek in laatstgenoemde films veelzijdiger is, bovendien ook beter geïmplementeerd in de film zelf. Argento blijft natuurlijk een icoon, maar de film die door velen als zijn meesterwerk beschouwd wordt, vertoont voor mij toch flink wat barsten.

avatar van perceived

perceived

Nog eens herzien en oei, dit viel wel heel erg tegen...

Tot voor kort was "Profondo Rosso" zelfs veruit mijn favoriete Argento. Het sfeertje blijft heerlijk en het camerawerk is aardig, al is dat lang niet zo sterk en evenwichtig als bijvoorbeeld "the Cat o' Nine Tails" of "Suspiria".

Het verhaal op zich is leuk, de uitwerking rammelt echter aan alle kanten: een langdradig geheel met soms nietszeggende stukken en onlogische overgangen (gatenkaas), vaak zwakke niet ter zake doende dialogen en een storend romantisch subplotje. Dit alles gaat ten koste van de spanning die maar niet wordt vastgehouden. Het slechte acteerwerk en de slechte dubs doen er nog een schepje chaos bovenop.

Muziek valt ook tegen. Het Carpenter-achtige synthesizerdeuntje smaakte me best, maar het jazzy gepingel werkte me op mijn zenuwen.

Van een dikke acht naar een mager vijfje. 5/10*

Peake

Opvallend dat alle kritieken hierboven gebaseerd zijn op de Director's Cut, terwijl er een veel strakker gesneden Theatrical Cut voor handen is die alle bezwaren met betrekking tot langdradigheid, subplots en overbodige dialogen van de tafel veegt. De goed verzorgde uitgave van Arrow is wat dat betreft een dikke aanrader.

Niet onaardig, vooral filmisch gezien. Mooie beelden, geweldige lokaties en fijn sfeertje.

Ook een paar heerlijke moordscenes.

Acteerwerk was dan weer niet helemaal super, en ik kan die irritante Hemmings sowieso al niet uitstaan. De funky rockscore was wel lekker, maar zorgde niet echt voor spanning.

avatar van congo

congo

Wat heeft die poster overigens toch veel weg van Vertigo!

avatar van congo

congo

Uitstekende giallo/horror van Dario Argento die het woordje 'klassieker' wel mag dragen. Op het gebied van sfeer is deze film met name heel erg sterk, dat komt met name door de geweldige muziek van Goblin. Verder is de film ook mooi geschoten: die geweldige shots zijn erg sterk gefilmd en de film heeft opmerkelijke close-ups. En natuurlijk als groot horrorliefhebber zijn de moord-scenes ook lekker bloederig in beeld gebracht en ook erg goed neergezet. Het enige irritante is de switch van Engelse naar Italiaanse taal dat volgens mij heel erg duidelijk gedubt is, niet heel erg maar het is wel duidelijk aanwezig. Verder lijdt de film een beetje aan een langdradig tempo maar daar kan ik zeker wel voorbij kijken. Voor de rest is dit een prachtige giallo horror klassieker van jewelste. Briljante film! *4,5

avatar van P.C.96

P.C.96

Een Italiaans giallo meesterwerk! De film wordt eigenlijk qua suspense gedragen door de dreigende soundtrack van Goblin. Verder hebben we door de geweldige mise-en-scène een beetje een soort enge band met de killings en de personages.

Een sfeervol meesterwerk van Argento!

avatar van wapner

wapner

Een giallo/horror klassieker van jewelste!

Dario Argento is sowieso een held voor mij binnen het horror genre maar ik vind zijn Profondo Rosso ofterwijl Deep Red een meesterlijke giallo! Het felle kleurrijke camerawerk is prachtig en verder is het soundtrack deuntje werkelijk eng!

Ik zal eigenlijk willen zeggen dat Deep Red het beste werk van Argento ooit is, maar helaas staan zijn werkjes Suspiria en Phenomena nog hoger in mijn ambte. Deze film komt dus mooi op een 3de plaats.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

“Deep Red/Profondo Rosso” mag gerust beschouwd worden als één van de beste films die Dario Argento ooit gemaakt heeft en is ook een hoogtepunt in de wereld van de horror en de giallo. Tijd dus om up te graden van mijn huidige Dutch Filmworks DVD naar de Blu-Ray van Blue Underground, die deze van Arrow nog overtreft. Zowel de kortere Engelse versie als de langere Italiaanse director's cut staan op de disc.

Marc Daly is een Engelse Jazz pianist die woont in Rome. Op een avond hoort hij geschreeuw van buiten zijn flatgebouw, gaat het appartement binnen waar het gebeurde en vindt uiteindelijk het verminkte lichaam van een Duitse telepathiste. Al snel ontdekt hij dat ze vermoord is omdat ze een duister geheim kende. Marc voelt zich sterk tot de zaak aangetrokken en zal proberen met een journaliste de moordenaar op te sporen, om tot de vaststelling te komen dat er nog meerdere mensen uit zijn omgeving worden omgebracht en het voor hem zelf niet meer veilig is.

Door zijn vloeiende camerabewegingen, ongewone camerastanden, vlotte montage, nauwgezette belichting, moderne gotische settings, beklemmende sfeerschepping en terugkerende thema's van gebroken glas en spiegels, bereikte regisseur Argento met “Deep Red” een waar hoogtepunt in zijn carrière. Sommige moorden zijn voor die tijd erg bloederig in beeld gebracht. Talrijke fragmenten zijn echt onvergetelijk. Het script is erg sterk, visueel is het prachtig in beeld gezet, de cast acteert heel goed en de muziek van Goblin draagt perfect bij tot het creëren van de suspense. Brutaal, impressionistisch, artistiek en soms surreëel. Dit is een klassieker en volgens mij een heel stuk beter dan het latere bombastische "Suspiria".

Als je de film aan je collectie wil toevoegen, neem dan de Amerikaanse Blu-Ray van Blue Underground: die heeft echt de beste beeld-en geluidskwaliteit.