• 9.374.845 stemmen

Profondo Rosso (1975)

Thriller / Mystery | 126 minuten / 98 minuten (gecensureerde versie voor de VS) / 105 minuten (theatrical cut / exportversie)

Genre: Thriller / Mystery

Speelduur: 126 minuten / 98 minuten (gecensureerde versie voor de VS) / 105 minuten (theatrical cut / exportversie)

Alternatieve titels: Deep Red / The Hatchet Murders / Bloedlink

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: David Hemmings, Daria Nicolodi en Gabriele Lavia

Gesproken taal: Italiaans en Duits

Releasedatum: 1 april 1976

Plot Profondo Rosso

"You will NEVER forget it!!!"

Op een conferentie in Turijn pikt een helderziende vrouw de ziekelijke gedachten op van een moordenaar in de zaal. Wanneer de Engelse jazzpianist Mark Daley getuige is van de gruwelijke moord op het medium, start hij zijn eigen onderzoek in met de hulp van een journaliste en twee collega-vrienden van het slachtoffer. Maar al gauw vallen meerdere slachtoffers en is hij zijn eigen leven niet meer zeker.

avatar van Yak

Yak

Een typische whodunnit. Het allervreemdste aan deze film is de muziek: steeds wanneer er weer zich een sinistere scène aandient (een rondsluipende hoofdrolspeler in de meeste gevallen), begint het te swingen als een gek. In het begin denk je: "huh?". Later in de film denk je: "oh my god, daar gaan we weer." Zelden de plank zo misgeslagen zien worden.

Ook vreemd: op de hoes van mijn versie staat gewoon de hele clue! Het enige wat je van de killer ziet, zijn de handschoenen. Zetten ze een foto achterop waarin je precies ziet wie die handschoenen draagt.

avatar van ichi

ichi

De muziek is hier juist erg effectief. Ik vind de muziek zelf ook erg te gek, The Goblins zijn gewoon cool. Het deuntje wat jij noemt komt inderdaad wel vaak voor, das waar. Er schijnen ook verschillende verknipte versies in de omloop te zijn van deze film. De versie die ik zag duurde ongeveer 100 minuten geloof ik , maar er moet er een zijn van 120 als ik me niet vergis. Anywayz, een goeie Giallo, uit Argento's beste dagen.

avatar van natje

natje

ik vond hem wel vreselijk langdradig. Als er een uur uit was geknipt was het een topfilm geweest.

avatar van Hemdale

Hemdale

natje schreef:

Ik ben het wel met je eens maar een uur is wel wat overdreven, maarja het is toch wel vaak zo bij de films Dario Argento dat ze erg langdradig zijn, zoals bij zijn Suspiria ook.

avatar van gimli f

gimli f

Een goede thriller/ suspense, dit Profondo Rosso.

Nooit wat van Argento gezien, maar dit mocht er wezen. Zelfs voor een niet-genreliefhebber (horror) als ik is deze film nog meer dan vermakelijk.

Op de binnenkant van de hoes stond dat deze film wellicht zijn beste werk/ thriller is, gemaakt in zijn beste periode (midden jaren '70). Dat wekte mijn interesse wel.

In deze film zouden zijn filmische invloeden tot uiting komen, en dat is wel te zien: zo schijnt die Argento vroeger nogal liefhebber van Antonioni en zijn beeldtaal te zijn geweest en diens Blow-Up te hebben willen eren. In deze film komt dat tot uiting in de mooie, trage zijwaartse camerabewegingen.

De film is erg mooi ingekleurd, veel mooier dan ik had verwacht. Terecht dat deze Argento ook voor de niet horrorfans nog genoeg te bieden zou hebben…

P.S.: Extreme heef ook een andere Argento uitgegeven, The Cat 'o nine Tails.

Als ze nu nog eens Suspiria uitbrengen ben ik helemaal tevree.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Eigenlijk meer een thriller met wat bloederige scenes (de badkuipscene vind ik erg goed gedaan, alleen op het einde laten de FX te wensen over). Een heel aardig plot en niet hinderlijk die 126 minuten... *** vind ik hier wel op zijn plaats... Jammer overigens, dat het filmbloed ten tijde van deze film kennelijk nog in de kinderschoenen stond.

avatar van ToNe

ToNe

Ralfke schreef:

Het heeft denk ik meer te maken met het gestileerde visie van Dario Argento.

avatar van Kobayashi

Kobayashi

Goede thriller met naast de suspense ook leuke dialogen en schitterende muziek.

De DVD die ik heb is uit bij Anchor Bay en duurt 126 min. Voor sommigen (velen) misschien wat te lang maar ik heb me niet verveeld. 4*

avatar van martijn77

martijn77

Zeer gecharmeerd van deze horror/thriller/whodunnit. Vakwerk op vele fronten; camerawerk, composities, dialogen, muziek. Soms niet helemaal up-to-date (wat verwacht je..) maar ook dat jaren '70 sfeertje (softporno-dubbing) draagt in dit geval bij aan de charme van de film. Het tempo is precies goed en net niet vervelend voor 126 minuten, imo (DVD; extreme). Overtuigend geheel; 4 *

mikey

Goede giallo (moordenaar met handschoen, lange leren jas en hoed) van Argento. Niet zo effectief en misschien wat langdradiger dan Shadows. Aan de andere kant was deze nog enigszins geloofwaardig en je blijft benieuwd wie de moordenaar is. De 'horror' is dit maal niet zo belangrijk als de 'whodunnit'. Over het visuele: misschien is het kunst, misschien wel 70's kitsch. apart is het iig wel. 3.5. Oh ja: Die Goblins worden wel erg overgewaardeerd.

avatar van ghostman

ghostman

mikey schreef:

... misschien is het kunst, misschien wel 70's kitsch. apart is het iig wel ...

Het is KunsT!

Deep Red vind ik enger dan Psycho! Zingende kinderen, spiegels, stem van de killer, leeg huis ---> Prachtige Giallo!

mikey

Ja maar... dat zijn allemaal kitscherige dingen die je opsomt.

avatar van martijn77

martijn77

mikey schreef:

Ja maar... dat zijn allemaal kitscherige dingen die je opsomt.

kitsch, pulp, kunst, gore. Het 1 sluit het ander niet uit.

mikey

Ik had het over zingende kids spiegels etc..

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Opgewaardeerd naar ***1/2.

avatar van Friac

Friac

Wat mij betreft de beste film die ik al van Argento heb gezien (reeds gezien: Suspiria, Tenebre, Profondo Rosso, Phenomena en Inferno), en algemeen gezien wordt het toch ook als één van zijn betere werken beschouwd.

Schitterende muziek (en een schitterend creepy melodietje), leuke chemistry tussen de hoofdpersonages, enkele bijzonder akelige scenes de pop die plots uit het niets opduikt en één van de betere Dargento-eindes (die in het algemeen vrij zwak zijn).

Het is volgens mij ook één van de toegankelijkere giallo's van de grootmeester, ideaal om met het oeuvre van Argento vertrouwd te raken volgens mij.

avatar van Quentin

Quentin

Goede film, met erg mooi gestileerd camerawerk en angstaanjagende muziek van Goblin. Jammer dat de film een half uurtje te lang duurt, waardoor er soms te weinig vaart in zit. 3,5*

avatar van davy_p

davy_p

1 van de beste giallo's die ik ooit gezien. ook al duurt hij meer dan 2 uur kheb hem aan een stuk uitgekeken. mocht wel een slachtoffer meer vallen vind ik persoonlijk maar toch 4 sterren en de muziek vd goblins 5 sterren

avatar van Halcyon

Halcyon

Erg mooie giallo die eigenlijk alles in huis heeft om een goeie horrorfilm te zijn: stijlvolle decors, een goede soundtrack, stabiel verhaal dat de nodige spanning met zich meebrengt en stijlvol in beeld gebrachte moorden. Meer heb ik daar niet aan toe te voegen, gewoon een oerdegelijke genrefilm.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Herzien en doe er toch een half puntje vanaf. Doordat ik het verloop van het verhaal wel wist ben ik eens op andere dingen gaan letten. Zo vond ik de editing vaak zwak. Soundtrack die zomaar ineens afkapte om naar een volgende scene te gaan bv. Gebeurde vaak. De soundtrack viel ook best vaak in herhaling moet ik zeggen. Prima soundtrack hoor verder, maar toch wat graadjes minder dan die van Argento's meesterwerk Suspiria.
Ditmaal irriteerde ik me ook meer aan de scenes tussen Hemmings en Nicolodi die erg kinderlijk waren op momenten. Jammer want het was een storende factor in verder een uitstekende thriller.
Deep Red bevat moordscenes die onvergetelijk zijn. De scene bv waar die pop opeens de kamer binnen wandelt , geniaal! Decors zijn ook zeer mooi te noemen. Maar als ik Deep Red vergelijk met Suspiria kan ik concluderen dat de gotische aanpak van Argento mij meer trekt.

avatar van Charles Manson

Charles Manson

Ik had er van te voren over gelezen en ik ben er als diehard horror-fan eens goed voor gaan zitten, in de hoop een regelrechte klassieker te zien.

Helaas vond ik hem niet zo heel boeiend...

a. ik snapte er geen reet van.

wat had al dat gedoe in dat huis nu te maken met dat lijk, dat enge rot kind en weet ik veel wat allemaal?

b. de muziek wordt door velen als pre gezien, ik vond het de plank echter mis slaan.

hippe 70thies rock-deuntjes die de sfeer totaal onder uit haalden.

kanttekening bij de muziek: het kinderliedje is briljant en werkt extreem duivels!

c. gewoon niet over de volle lengte boeiend.

Sommige zaken vond ik ook wel sterk.

Cinematographisch was alles mooi, mooie beelden, mooie locaties, soms heel erg mooi gefilmd.

De scene waarin de held tegenover de dronkenlap staat, met een fontein in hun midden, is bijvoorbeeld zeer fraai, toneelachtig.

Ook de scene met het medium is erg mooi, schitterende locatie.

maar al met al kunnen die pluspunten de film voor mij niet redden.

Ik ga nog wel Suspiria proberen.

Maar deze film was het voor mij allemaal net niet.

Jammer, want als hij mij beviel, dan lag er nog een hele grote wereld aan te bekijken Argento en aanverwanten-films voor me open.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Suspiria zal je echt wel bevallen. Je zal er geen spijt van krijgen.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ik heb die film ondertussen al meerdere keren bekeken en vind het steeds meer één van de beste gialli die er ooit werden gemaakt. Volgens mij een heel stuk beter dan Argento's latere bombastische "Suspiria".

De sfeerschepping is bijzonder geslaagd, er zijn wel enkele erg groteske bloederige moorden, maar het geheel is netjes in beeld gezet. Het camerawerk en de decors zijn effenaf prachtig. De muziek van Goblin draagt perfect bij tot het creëren van de suspense.

De Dutch Film Works DVD is een koopje. Slechts 5 EUR voor een briljante horrorthriller. Hopelijk kan je hem nog op de kop tikken via bvb FreeRecordShop.

*4,5*

avatar van gorelover

gorelover

deze film zit met nog 19 andere horrorfilms in een horrorbox bij free record shop (24.95).

o.a ebola syndrome, ring, last house on the left etc.

goede koop

avatar van Reinbo

Film duurt wel wat lang en komt langzaam op gang. Wel kent de film de typische handtekening van Argento met mooie cinematografie en bloederige scenes met andacht voor detail. Ware kunstwerkjes zijn het soms. De geweldige finale is net niet goed genoeg voor 4* dus ik hou het op 3,5 hele dikke.

avatar van mister blonde

mister blonde

Mja, best goed, maar had er iets meer van verwacht. Vond Suspiria een stuk beter. Alle Italiaanse horrorfilms die ik tot nu toe gezien heb van o.a. Deodato, Fulci, Bava en Argento zijn erg interessant en ook wel sterk, maar kennen helaas ook wel veel zwakke momenten, waardoor het net geen grote meesterwerken voor mij zijn.

Deze film ook. Best een spannend whodunnit verhaaltje, maar ik zat niet op het puntje van mijn stoel zoals bijvoorbeeld bij de drie films die op de poster genoemd worden. Soms is het ook gewoon niet boeiend en nogal langdradig. Daartegenover staan wel weer briljante scenes met geweldige (hoewel wat te nadrukkelijk aanwezige) muziek. Had de hele speelduur verwacht dat die journaliste de dader was. Gelukkig was het eind wel sterk, goed gecamoufleerd en eigenlijk best logisch en in dit geval vind ik dat het slagen van de film voor een groot deel daarvan afhing. Daardoor toch nog 4 sterren. Want dat Argento wat kan, dat is duidelijk.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Sfeervol, maar te lang. Prachtige muziek, maar in het verhaal en montage zaten een paar slordigheidjes. Aardig...tot nu toe heb ik van Aregento Prondo Rosso gezien, No Ho Sonno en Suspiria. Wat is er in Nederland allemaal nog meer van hem te krijgen?

Waarom moesten die paranormale vrouw en die andere vrouw van dat boek dood ?

avatar van Wouter

Bij vlagen écht briljant. Zag de wat lange Italiaanse cut, wellicht dat de internationale versie wat strakker is.

****

avatar van JorgXIV

JorgXIV

Yak schreef:

Een typische whodunnit.

Dat is het dus niet. Het is een klassieker uit de jaren zeventig waar een hoop latere regisseurs voor hun films inspiratie uit hebben geput. Bovendien is de suspense in combinatie met het pallet van bonte kleuren en de extreem gruwelijke moorden typisch Dario Argento.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Volgens mij is alles over deze film nu wel zo'n beetje gezegd. Italiaanse cluedo-horror van Argento. Beter dan de gemiddelde Amerikaanse slasher, maar niet beter dan Susperia, dat qua soundtrack en camerawerk gewoon mooier is gedaan. Helaas komen er geen occulte zaken in voor, want dat is voor mij altijd een halve punt extra waard en ik had het wel verwacht. Niettemin prima vermaakt: 3,5*.