• 9.413.311 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van Don MN

Don MN

Zou ik ook wel willen weten, al twijfel ik of er veel sadistische sprookjes zullen zijn.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Similar Works

The Spirit of the Beehive (1973, Victor Erice)

Life Is Beautiful (1997, Roberto Benigni)

Hope and Glory (1987, John Boorman)

Ivanovo Detstvo (1962, Andrei Tarkovsky)

I Am David (2004, Paul Feig)

Tideland (2005, Terry Gilliam)

MirrorMask (2005, Dave McKean)

The Fall (2006, Tarsem Singh)

Labyrinth (1986, Jim Henson)

The Wizard of Oz (1939, Victor Fleming)

avatar van Baldur

Baldur

Wow, wat een geweldige film was dit. Ik had er erg hoge verwachtingen van maar die zijn ook helemaal uitgekomen. Het was tevens een stuk duisterder dan ik had verwacht (positief punt). De film is echt prachtig vormgegeven, een voorbeeldje zijn de scènes in de boom: echt fantastisch. Daarnaast zien de wezens (denk aan het meesterlijke oogbalwezen!) er ook lekker apart en gaaf uit. Het contrast tussen de oorlog en de fantasiewereld is uitstekend neergezet. Pan's Labyrinth deed me redelijk vaak denken aan één van Del Toro's vorige films, El Espinazo del Diablo, qua duistere sfeer, het oorlogsthema en bepaalde karakters, zoals de enorm harde kapitein (sowieso bevat PL een aantal flink harde momenten). Ook daar was ik al onder de indruk van de manier waarop alles in beeld was gebracht. Deze film overtreft het visueel echter op alle vlakken.

avatar van LucretiaBorg

LucretiaBorg

Van Guillermo Del Toro heb ik al wat films gezien, Spaans én Amerikaans, maar dit blijft toch wel zijn beste werk tot nu toe.

Er had idd wat meer fantasybeelden in verwerkt kunnen worden, maar voor mij was het precies goed. De harde buitenwereld, die nare kapitein (perfect gespeeld trouwens, he creept me out) en haar escape in haar fantasywereld waren prachtig in beeld gebracht, visueel een juweeltje en de cast is subliem.

Wat wil je nog meer, aktie? Dan kan je idd beter Hellboy 1 en 2 kijken, ook van Toro, net zo goed bijna, maar dan meer de aktiekant op, dit was meer een drama verpakt in een fantastisch schouwspel, past helemaal in mijn straatje.

avatar van misterwhite

misterwhite

Een zeer unieke film, een sprookje voor volwassenen. Ik vind het idee echt wel geweldig en ik heb van de film genoten. Het Spaans stoorde mij geen seconde en ik vond de decors prachtig. Het verhaal was van begin tot einde gewoon fantastisch. Echt een aanrader!!!

avatar van glockster

glockster

Vond deze film toch klein beetje tegenvallen. Het verhaal speeld veel te weinig in het sprookjeswereld af, dat vond ik erg jammer.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Ik ga nog ff nadenken over een uitgebreide review, maar mijn eerste indruk viel hij toch tegen. De nadruk ligt teveel op het "gewone" verhaal en te weinig op het fantasie gedeelte.

De film is eigenlijk lang niet zo overweldigend als ik had verwacht. Hij viel mij tegen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Een mooie, betoverende film, die helaas - vooral op het einde - nogal eens tegen het sentimentele aanleunt. De vormgeving is prachtig en ook het subplot - de strijd van de rebellen tegen Vidal - is erg spannend, maar helaas niet zo spannend als het verhaal rond Ofelia. Het is dan ook jammer dat dit subplot halverwege de film steeds meer de overhand begint te krijgen, waardoor Pan's Labyrinth niet zo weet te overweldigen als ik had verwacht. Desondanks is dit sprookje een genot om naar te kijken.

Overigens een eervolle vermelding voor de tweede opdracht van Ofelia; Del Toro weet in die ene scène in één klap klaar te krijgen wat een film als Silent Hill (vergelijking door associatie) maar niet wilt lukken. Bijzónder spannend moment, en daarnaast ook een erg mooi ontworpen monster.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Ik had voor deze twee films van Del Toro gezien, Blade 2 (2,5*) en Hellboy (1,5*), en die bevielen mij niet echt.
Daarnaast ben ik ook nog eens geen fan van het genre Fantasy, dus ik verwachtte er niet veel van.

Maar na afloop moet ik toegeven dat ik uitermate positief ben verrast. Film kent een heerlijk verhaal, is erg sfeervol, spannend en mooi vormgegeven (de faun, en alle andere 'monsters').

De twee losse verhalen (burgerverzet, sprookje) worden naadloos gecombineerd, wat het kijken erg prettig maakt.

Minpuntje is dat het er af en toe wat dik opligt. Vooral met dat vruchten eten en het bloed 'doneren' was dat storend.

Maar al met al een prima film: 4*.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

2de keer gezien en wat blijft dit een FANTASTIESE film !

Ofelia heeft charme en je krijgt veel simpathy voor haar je leefd gewoon erg mee.Ik hoor mensen soms klagen over te wijnig fantasie ik vind dat juist goed,zo blijft het een beetje balans,ongeveer 65 35 % schat ik.

De acteurs zijn perfeckt gecast kan zeker niet beter van Capitain Vidal tot Sargento Bayona geweldig

De soundrack is erg mooi en blijft de film van het begin tot eind lekker volgen en is betoverend mooi.

Ik kom effe terug op het begin en eind ik denk dat er geen film is met zo'n mooi begin en eind ! alles zit erin mooie shots pakkend emotie en de soundrack en heel knap.

Ik heb niemand trouwens over de voice over gehoord dat vind ik ook heel keurig erin passen en lijd je verder in het avontuur en maakt het wat intenser.

Ik zou zeggen vergeet Harry Potter of Lord of the Rings.

Laberinto del Fauno, El is de nieuwe koning van de fantasie ik denk dat dat ook altijd zal blijven

Ik kan nog verder schrijven maar ik zal het maar niet doen want mijn spelling is dramaties helaas. Dam wat een film !

avatar van Rascal

Rascal

Lekker onheilspellend, omdat ik van te voren wist dat het een sprookje voor volwassen is. Visueel erg mooi, en kreeg zelfs een kort irreversible flashbackje.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Ik was behoorlijk gehyped voor deze film, en niet voolkomen onterecht. Desondanks was de film toch anders dan van te voren voorgesteld. Ik verwachte een duistere dark fantasy die alleen maar oog zou hebben voor het labyrinth. Iets totaal anders bleek het geval.

Het gaat om de weerspiegeling tussen de 'echte' wereld en de fantasy wereld waarin Ofelia wordt gezochen. Ondanks dat ik hier tijdens het kijken van de film nogal teleurgesteld over was vond ik achteraf dat de diepere lagen die de film bevat toch beter overgekomen zijn dan ik aanvankelijk dacht.

Ik ging zitten voor de film met de gedachte een simpele dark-fantasy te kijken waar er veel te weinig van zijn. Ik vind het wel jammer dat er relatief weinig aandacht ging naar de fantasy wereld zoals aanvankelijk verwacht. De costuumdesign is overigens prachtig gedaan en de faun komt veradelijker over dan hij eigenlijk is

Al is de manier waarop beide werelden samen komen op het einde toch wel weer een sterke afsluiting van de film. Overall was de film zo slecht nog niet, al had ik ook graag een dark fantasy gezien zonder het 'real-world-perspective' wat overduidelijk 5 sterren waren geworden.

4/5

avatar van Betamax

Betamax

Heb hem een tweede keer gezien en vond hem toen een stuk beter.

Hoe dat kan weet ik ook niet.

avatar van gillette

gillette

Ziet er een rare film uit.

avatar van misterwhite

misterwhite

gillette schreef:

Ziet er een rare film uit.

Het is helemaal niet raar, het is 1 van de mooiste films die er ooit gemaakt is!

avatar van wildcatje

wildcatje

ik vond dit een prachtige film. had er heel lang naar uitgekeken om deze film te kijken en hij heeft alle verwachtingen waargemaakt.

vooral het verhaal dat zich afspeelt in de burgeroorlog vond ik erg aangrijpend

avatar van rep_robert

Mooie film.

Drama en fantasy zijn prima verweven tot 1 film.
Verwacht geen vrolijk gehuppel door een kleurrijk fantasiewereldje.
De film is grauw, geeft een mooie tijdsweergave van 1944 in Spanje weer, bevat mooie fantasiepersonages, bevat sadistische scenés en schuwt ook niet om minder plezierige dingen weer te geven.
De kleine meid doet het uitstekend in de hoofdrol, de kapitein is een zeer sterk personage, waar je oprecht een hekel aan krijgt.
Die scene dat hij die arme boeren dood mept en schiet geven dat mooi weer.
De faun is ook een zeer mooi personage, maar toch ook heel duister. Je weet niet of de bedoelingen goed zijn of hij een slechterik is, mooi mysterieus. De uitdagingen zijn ook interessant en het wezen met de ogen in zijn/haar handen is werkelijkwaar briljant uitgevoerd.
Wat een fantasy moet je hebben als je deze film maakt.

Die fantasiewereld zorgt ook voor mooie beelden, ook al zijn ze grauw en nauwelijks vrolijk. Op het einde na, dat is wel mooi en vrolijk. Ondanks dat Ofelia onze wereld "verlaat".

Ondanks alle fantasy blijft de film toch realistisch en zijn de gebeurtenissen in de film zeker geloofwaardig. Mooi staaltje weer van Guillermo del Toro!!

Deze film laat je toch met een goed gevoel achter, zeker een aanrader om te kijken!

Een heel mooie en diepgane film.

Heb in de voorbije 10 jaar niet zo een mooie film gezien als deze.

De muziek, de beelden, de sfeer, alles zat direct tip top in orde.

Het verhaal is echt onvoorstelbaar origineel.

Ik heb hem ondertussen al zoveel keren gezien, maar hij blijft mij verbazen.

avatar van Yehudit

Yehudit

Ik vond 'm echt geweldig. Guillermo del Toro had me al bij El Espinazo del Diablo, maar deze was nog net iets beter. Geweldig, dat meisje, fantastische actrice.

Een van de beste films die ik de afgelopen tijd heb gezien.

avatar van Queen-Bee

Queen-Bee

Waanzinnig zwart sprookje (voor grote mensen)... heb intens genoten. De Toro heeft dit genre opnieuw uitgevonden.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Betoverend duister sprookje.
Erg origineel, vooral de creaturen die je voorbij ziet komen zijn mooi vormgegeven en hebben ieder wel iets memorabels, is het hun look niet dan is het wel een scene Boom scene bijvoorbeeld
Gaaf verhaal, toffe stijl, sterk acteerwerk, mooi einde en al zakt het af en toe wat in, het word nergens saai of voorspelbaar.

Geweldig, 4*

avatar van what is truth

what is truth

heerlijke film, nu nog eens kijken of the Espinazo del Diablo, El (2001)

Alternatieve titel: The Devil's Backbone ook zo goed is.

avatar van je80roen

je80roen

what is truth schreef:

heerlijke film, nu nog eens kijken of the Espinazo del Diablo, El (2001)

Alternatieve titel: The Devil's Backbone ook zo goed is.

Helaas is die wel wat minder. Je ziet duidelijk dat die film een beetje de opmars is geweest naar deze en naar El Orfanato. Er komen kenmerken van beide films in voor. Maar slecht is ie zeker niet, maar het viel mij een beetje tegen omdat ik deze ook eerst gezien had.

avatar van Schaakmat

Schaakmat

Met zo een hoge notering moet je toch de moeite nemen om deze film te zien!

Een 4,9

Wat maakt deze film nou goed en onvergetelijk?

Vraag me echt af of het nou komt door de acteer prestaties of puur het originele verhaal en een creatieve geest van de maker die voornamelijk uit is om ons filmliefhebbers te trakteren op genot!

Allleen al het feit dat ik de moeite neem om, om half 3 's nachts na 2 jaar niet ingelogd te zijn, deze reactie te geven zegt genoeg over deze film. ( of over mij )

Requiem for a dream was mijn eerste post, deze de 2de.

Deze film was in ieder geval zeker briljant. Ik vergelijk het eigenlijk met eten... Ziet er uit als een standaardgerecht... Maar de smaak is zo anders en apart dat je het gevoel krijgt voor het eerst echt 'kip' te eten.

Een orgasme van bijna 2 uur lang... Alsof je even niet op deze wereld bent en iets ziet / proeft wat jouw geest / tong niet voor mogelijk hield.

Heeft iemand nog andere speciale ´recepten´ voor mij die origineel en tijdloos zijn?

avatar van wesley82

wesley82

Persoonlijk vond ik het een waardeloze film. Misschien komt het omdat ik hier een ander soort film voor ogen had. Hij heeft me helaas niet kunnen boeien

avatar van Ozymandias88

Ozymandias88

Net een stukje van de film gezien(tot wanneer ze de boom wil binnen gaan voor de eerste proef) maar ik moet zegggen dat wat ik heb gezien geweldig is.
Erg spannend en mysterieus. De momenten van de ontmoeting met de faun en wanneer kapitein vidal een man dood slaat met een flesje zijn erg aangrijpend.
Ik ga snel weer verder met de film!

avatar van Zidaan

Zidaan

Kan niet anders zeggen dan een prachtige film, voorlopig 4* zal na herziening en verloop van tijd ongetwijfeld hoger uitvallen!

avatar van powerman

powerman

Guillermo del Toro heeft met deze "El Labirinto del Fauno" een meesterlijk staaltje film afgeleverd. Zijn mix van waarheid en fantasie, vernuft camerawerk en prachtig art-direction maakt dit tot een zeer vermakelijke filmervaring. Het is een modern sprookje voor volwassenen.

De realistische, wrede wereld staat in groot contrast met de fantasierijke sprookjeswereld, maar is zo in elkaar gevlochten dat het niet stoort. Del Toro brengt het als twee aparte werelden die niets met elkaar te maken lijken te hebben (hoewel het einde iets anders voorstelt). Je wordt vanaf het begin in het intrigerende verhaal gezogen en dat is, behalve door al het moois wat je ziet, ook te danken aan de goede acteerprestaties van de hele cast.

De film is grimmig en soms wreed. Toch heeft de film iets te zeggen; een thema als opoffering haal ik eruit. Het kan twee kanten opgaan: Vidal die zich opoffert voor "een nieuw en schoon Spanje" en de weg kwijtraakt of Ofelia die zich opoffert voor anderen en gelukkig is. Een bijzondere, geslaagde film!

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Niet mijn genre.

Nou heb ik mezelf ook niet echt aangespoord om serieus naar de film te kijken, kwas in een melige bui.

Miss gaat mijn cijfer na een herziening wel omhoog.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wow, zeldzaam goede film zeg: mooi schrijnend sprookjesverhaal. De muziek van Javier Navarette en de cinematografie waren overigens top. De scenes waarbij Ofelia in contact komt met de fantasiewezens waren echt heel mooi.