• 9.379.846 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van popkesaar

popkesaar

Totaal niet mijn genre film, maar dit was een GEWELDIGE film! Ik heb het in de bios gezien en daarna nog een paar keer gehuurd...

Erg betoverende en indrukwekkende film! Zeker kijken dus.( Zelfs als je niet zo into sprookjesverhalen bent!)

avatar van nightbreed

nightbreed

Mooie sfeervolle film met prachtige effecten en een mooi script. Het kleurgebruik deed me sterk denken aan 'Amelie' en 'Delicatessen'.

avatar van je80roen

je80roen

nightbreed schreef:

Vind je? Vind laberinto del fauno erg grauw en donker terwijl de twee die jij noemt juist erg kleurrijk zijn.

avatar van nightbreed

nightbreed

Ja, dat vind ik. 'Amelie' en 'Delicatessen' zijn ook erg grauw en tegelijkertijd kleurrijk, zoals deze film. Misschien moet je die films nog maar eens bekijken, misschien dat het je dan wel opvalt.

avatar van film_kaza

film_kaza

Sterke en aparte film. De camera is erg goed, het beeld is mooi, de acteurs doen het stuk voor stuk erg goed en het heeft leuke muziek.

Het is een combinatie tussen een realistische burger oorlog film en een origineel sprookjesverhaal. Wat ik nie zo leuk vond was dat er iets te weinig fantasie in zat, en heel veel realisme. Wat ik bedoel is dat de realistische scenes vooral om haat, ellende, lijden en bloed gingen. Niet erg leuk onderwerp.
De fantasie scenes konder er ook wat van maar die vielen wel mee bij de andere.

De bad guy is erg goed geacteerd. Zijn rol komt sterk over en als de film je ergens wilt hebben dan heeft ie je daar ook. Het nadeel met dit soort villains is dat hoe langer zij leven hoe meer je ze dood wilt. Ook bij deze villain had ik opgeefmoment iets van, dood dat ventje nu, hij heeft genoeg erge dingen gedaan.

Zoals ik al zei is het apart. Het wisselt van sprookjes achtig en mooi naar realistisch en wat naar. Dus in overall kom ik op een 4* uit.

Je zou kunnen zeggen dat het een realistische film is en dat al die fantasie figuren gewoon pure fantasie van het meisje waren. Dat komt allemaal overheen met wat er gebeurde.

avatar van Montorsi

Montorsi

je80roen schreef:

Delicatessen is niet bepaald kleurrijk, maar vind het ook niet erg te vergelijken met Pan's Labyrinth, behalve dat ze allebei een grauwe look hebben.

avatar van dtoebast

dtoebast

Zeer mooie film! Er is al zoveel gezegd dus hou ik het hierbij.

nog even dit: Ik moet bijna nooit een traan laten bij een film, maar deze film kreeg het voor elkaar, samen met een paar pinten, dat wel.

avatar van Gsus

Gsus

Het enige wat me van deze film nog bijstaat is die walgelijke scene waarin de neus van een niksnut dwars door de schedel wordt geslagen. Vreselijke maar ó zo pakkende scene.

Toch binnenkort maar weer is gaan bekijken.

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

En ook deze heb ik gehaald bij de bieb!

Ik ga hem zo snel mogelijk kijken!

Maaruh...wat maakt deze film 16 jaar e.o?

avatar van $pecial

$pecial

Er zit een handjevol scènes in die toch nog best heftig zijn. Niet voor niets een volwassen sprookje.

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

Super.... super en nog is super mooi!

Wat een spannend stukje bij die man met die 2 ogen en dat ie dan aan tafel zit en opeens gaat ie bewegen omdat het meisje aan de druiven zit.

En wat een lieve Faun!
Het is een mooie film, het liedje (de soundtrack) vind ik ookal vooral erg mooi. (Diegene die Limewire of een ander programma heeft moet maar is intypen: El Laberinto del fauno en luisteren.

En wat een paar coole stukjes waren (mooi gemaakt!) is De sprinkhaan die vliegt, en dat die man een bier of wijn fles tegen het hoofd van een man slaat, en dat een andere vrouw (is volgens mij haar moeder) die man snijd door zijn mond heen!

Geweldig!
Ik dacht in het begin.. spaans, kan ik dat wel goed volgen? Met ondertiteling.
Maar de film zorgt er gewoon voor dat je het kan volgen!

5.0! De 3 oscars zijn het waard!

narva77 (crew films)

Wow, twee 5* films in één week tijd gezien!!

Na "Låt den rätte komma in" heb ik me dan eindelijk (véél te laat) aan "El Laberinto Del Fauno" gewaagd!

De Art Direction en de Make-Up zijn werkelijk verbluffend, evenals de vreemde creaturen (de Faun en de "bleke man")!

En verder natuurlijk het prachtige camerawerk van Guillermo Navarro, die terecht werd bekroond met de Oscar voor beste Cinematografie (alhoewel ik de cinematografie van "Children of Men" uit hetzelfde jaar óók heel geweldig vond en zeker Oscar-waardig!)!

Mooi gebruik van kleuren ook, veel grauwe en donkere tinten.

Verder ook mooie rollen en goed geacteerd van met name natuurlijk Ivana Baquero, maar óok van Sergi López als de wrede kapitein en Maribel Verdú als de goedaardige huismeid van de familie!

Alleen jammer dat Maribel Verdú er niet zo knap uitzag als in "Y tu mamá también", maargoed, wie maalt daarom?

Grappig detail trouwens in de aftiteling:

De twee kleine wezentjes waarvan de kop wordt afgebeten door de "bleke man zonder ogen", worden op de aftiteling genoemd als Cheech en Chong!

En daaronder staat dan; "May they rest in peace"!

schram101

Prachtige cinematografie waar de film inderdaad zeer terrecht een Oscar voor gewonnen heeft. Het fantasy verhaal is prachtig weergegeven en alles ziet er werkelijk schitterend uit.

Ook het acteerwerk van de film is erg goed, de Spanjolen zetten allen een geloofwaardige rol neer. Ook de muziek is erg mooi.

Toch heb ik het gevoel dat ik iets miste. Heb het idee dat de film een boodschap over wilde brengen maar dat deze totaal langs me heen geschoten is. Dit is zonde, want dit kost de film punten. Het mooie einde doet dan wel weer goed aan de film.

avatar van Mattyz111

Mattyz111

Ik kreeg wat kritiek over deze film te horen als in: Donkere tinten... erg grauw, etc. Los van het feit dat mensen die dit soort kritieken op een film geven niet op deze film-liefhebbers site horen, slaat dit natuurlijk nergens op. Regisseurs hebben een bepaalde stijl en ze zoeken kleur bewerkingen die bij het verhaal past.

Een film die donker en grauw van kleur is, is niet meteen slecht uitgelicht of niet goed overwogen. Een (goede) film is vaak een blik in de ziel van een regisseur die eindverantwoordelijke is voor de artwork en het artistieke karakter.

Dit is een film die je MOET zien. Als donkere tinten je irriteren en je uit een film halen moet je maar (niet Burton-) Disney-films gaan kijken.

De Spaanse taal irriteert je? Ik irriteerde me aan de Nederlandse ondertiteling! Je bemint je zus niet... je houd van haar. Los van de vertaalfouten stond het ook bol van spelfouten. (Ik ben dyslect, moet je nagaan)

Het was geen Harry-Potter-like Fantasy! Nee! Dat maakt het verschil tussen goede en mindere films. En deze film is niet voor mensen die nog serieus kijken naar Harry Potter (ik kijk de films en ik heb de boeken gelezen... maar kwaliteitsverschil is pijnlijk zichtbaar.

Kijk deze film. Veel betere films zul je niet zien in je leven

avatar van Mattyz111

Mattyz111

Oh nog een ding.

De film zit tal vol verwijzingen... Mythische verwijzingen: De stier in het labyrint Verwijzingen naar de bijbel: Abraham moest zijn zoon Izaäk offeren... Hij weigerde niet en werd toen tegen gehouden door engel... Gabriël??? Ofelia weigert wel... maar is bereid haar eigen bloed te verspillen, De kindermoord in Egypte binnen het verhaal van Mozes zit er ook duidelijk in

De naam Ofelia betekent 'helper'. Duidelijk terug te zien in het verhaal. Ophelia is ook een karakter uit The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, Shakespeare. Dit is een karakter die gek wordt en waanbeelden krijgt.

Samen krijgt dit verhaal een hele speciale betekenis... Daaruit trek je de achterliggende betekenis.

narva77 schreef:

Mooi gebruik van kleuren ook, veel grauwe en donkere tinten.

Mattyz111 schreef:

Huh???

Als je het over mij hebt, dan heb je het toch echt mis! Ik gaf dus géén (negatieve) kritiek, maar juist lof over het kleurgebruik!!! (Maargoed, dat is technisch gesproken óók kritiek, maar dan positieve).

Volgens mij heb je dat niet helemaal goed begrepen....

Mattyz111 schreef:

Ten eerste is dat een mening, en géén feit!

En ten tweede, wie ben jij om dat te bepalen?

Je hebt je net twee dagen geleden aangemeldt, wat weet jij nou van Moviemeter, en wat er zich hier afspeelt?

geweldige, of liever gezegd overweldig film.

Zo mooi en goed in elkaar gezet je komt ze maar zelden zo tegen.

avatar van dancingbunny

dancingbunny

Wauw!

Film wisselt sprookje en realiteit erg mooi af

Echt een aanrader voor iedereen...

avatar van arab-strap

arab-strap

narva77 schreef:

Dat is grappig ik heb die film juist gekeken omdat ik een aantal recensies gelezen had waar de twee films vergeleken werden. Ik vond deze wel echt een stuk beter. Maar dit is dan ook wel een van mijn lievelingsfilms.

narva77 (crew films)

Nah, ik bedoelde ook niet dat ze met elkaar zijn te vergelijken hoor. Ik zei het alleen omdat ik het allebei hele mooie films vind, en waarschijnlijk allebei een 5* zal gaan geven. Dat was eigenlijk mijn vergelijking.

Ik vind ze trouwens totaal niet met elkaar te vergelijken, snap niet dat sommigen wel vergelijkingen of parallellen tussen beide films zien!

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Bij 'fantasy-film' dacht ik eigenlijk aan films met een sprookjesachtig verhaal, en geschikt voor kinderen.

Dit is op sommige momenten een redelijk zieke film met al het bloedvergieten enz.

Ook moest ik wennen aan de Spaanse taal en het soms overdreven geacteer van de Spaanse acteurs/actrices. Het leek wel op zo'n overdreven soap op de Spaanse tv.

Ook had ik op meer visuele effecten gehoopt, want de Faun en dat ondergrondse figuur waren natuurlijk prachtig vormgegeven en het klopte allemaal precies.

Over een lange tijd nogmaals kijken !

?

avatar van Don MN

Don MN

Misschien op meer van dit soort taferelen gehoopt.

Veel mensen klagen over te weinig fantasie en te veel realiteit in deze film.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

?

Dat er dus meer fantasy-figuren in voor zouden komen.. Had stiekem gehoopt dat er bij die 'derde opdracht' nog wel een mooie creatieve naar boven werd getoverd, maar het bleef bij een schamele wortel...

Het klopte allemaal in de lijn van de film

schram101

Aha, ik begrijp je. Ik kon er wel mee leven op deze manier.

Fantasy is er in vele soorten en maten en de hier gekozen fantasy sprak mij niet echt aan. Toch was het een mooie en sterke film.

ArnoldusK schreef:
Het klopte allemaal in de lijn van de film

Huh, was dát de derde opdracht? Je bedoelt met die wortel onder het bed van de moeder?
De eerste opdracht was met die sleutel en de reuzenkikker. De tweede met die lange tafel vol lekkernijen. Ik dacht dat er nog een andere opdracht was?

Dan moet ik hem nodig nóg eens kijken!

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Schitterend.. Wat een mooie combinatie van fantasy en oorlog. Van het ene op het andere moment word je geworpen vanuit een sprookjesachtige beleving in de harde oorlogsrealiteit, maar beide werelden zijn van een grauwe en betoverende matheid. Alleen de soldaten, burgers en creaturen zijn smetteloos helder en springen eruit, super.

Het sprookje zelf, de wereld die Ofelia als toevlucht voor zichzelf en de baby creëert contrasteert mooi met de hardheid van de oorlog en wordt bij iedere opdracht steeds fraaier. De kikker is al aardig, de bleke man is een geniaal en bizar schepsel, en de laatste opdracht laat je met kippenvel achter terwijl het kinderliedje rustig speelt, een subliem einde dat het helemaal afmaakt.

Net als in El Espinazo del Diablo is er wel weer een heel vastomlijnd verschil tussen de goeden en de kwaden, erg plat en zwart-wit, maar in een sprookje kan ik me daar amper druk om maken, het hoort erbij. En passant krijg je nog wat lesjes mee (niet zomaar alle opdrachten uitvoeren -van de elfjes en de Faun bijvoorbeeld- ), maar ook dat misstaat niet in een sprookje en vormt zelfs de opstap naar het mooie einde.

El Laberinto del Fauno is dus te vergelijken met een Hollywood-fantasy, maar dan met een stuk minder bombastiek en melodramatiek, en met "oprechte" overtuigingskracht en een prachtige cinematografie.
Nou ja goed, het applaus op het einde was iets teveel van het goede.

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Nee, fantasy is ab-so-luut niet mijn favoriete filmgenre, maar och, wat een positieve verassing was deze film!

De schitterende settings, de machtig mooie beelden en uiteraard de - ookal waren ze beperkt - prachtige wezens. Allemaal bij elkaar gebracht in één film waar ik vol verbijstering en soms met afschuw (been amputatie, de marteling en het openrijten van het gezicht) naar zat te kijken.

Ik zal er verder niet te veel over uitwijden, aangezien er al ruimzat over is verteld, en gewoon mijn cijfer geven: 5*

avatar van HIMMY

HIMMY

Na een lange tijd gezocht te hebben naar deze film. Toch eindelijk gevonden maar hij was op alles de moeite waard. Vond het echt een topper. Fantasy verhaal wat ook een orgineel is.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Mexicaanse of Spaanse films zijn mij totaal vreemd, tijd om er aan te beginnen dus. En ja, zeker een geslaagde film. De film weet drama en fantasy uitstekend te combineren en nam me helemaal mee. Wat knap is, als je nou eigenlijk bedenkt waar je naar zit te kijken. Een slechterik en een sprookjeswereld. Dit klinkt negatief, maar de film weet het heel goed te brengen. De mooie, sfeervolle beelden, de muziek en de acteurs creeëren een geweldige, duistere, sprookjessfeer. Sergi Lopez zet de door-en-door slechte Captain goed neer, het meisje Ivana Baquero speelt ook uitstekend, evenals de rest van de cast. De drama (gezin en oorlog) is sterk en aangrijpend, en het sprookje wist me helemaal in te pakken. Ook een mooi einde, waardoor je de film op je eigen manier kan invullen. Hele goede regie, acteerwerk, settings, muziek, alles is helemaal in orde. Een film met zowel drama, oorlog en fantasy. Een aparte, maar pakkende combinatie.