• 9.374.549 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van as

as

Mooie trailer/teaser op dvdrama: http://www.dvdrama.com/ramaplayer.php?nom=pan_1mbps&w=480&h=237&nostart=1

Verheug me erg op deze nieuwe van del Toro.

avatar van robertinho

robertinho

Ziet er leuk uit.

avatar van Hemdale

Hemdale

Ziet er zeker interessant en fantasierijk uit.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Wie weet kan wel wat worden...

Nieuwe Flash trailer. Ik ben er in ieder geval voor gewonnen. Ziet er boeiend uit.

avatar van aegron

aegron

Ziet er gaaf uit.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

ziet er veelbelovend uit. De film werd blijkbaar ook wel gesmaakt op het voorbije filmfestival van Cannes

avatar van Justice4All

Justice4All

Trailer net gezien, ziet er goed uit. Ben benieuwd wanneer het in Nederland uitkomt. Het is spaans gesproken en zou mij niet verbazen dat het engels gesynchroniseerd gaat worden. Maar ja, ik ben benieuwd wanneer het uitkomt.

avatar van gondwana

gondwana

Mooi!

Qua acteerwerk springt Sergi Lopez er opvallend uit.

Schitterende combinatie tussen de donkere fantasie-stukken en de vaak erg intense en rauwe oorlogsscenes. En geen van beide lijkt een excuus voor het andere, elk heeft een goed volwaardig plot.

Visueel klopt alles ook, de sferen beinvloeden elkaar en alles voelt echt aan.

Ben erg tevreden.

Filmfestival is de max, op naar de volgende film....

*noot aan mods voor synopsis: het meisje heet helemaal niet Pan maar Ophelia*

gondwana schreef:

*noot aan mods voor synopsis: het meisje heet helemaal niet Pan maar Ophelia*

Klik hierboven op de tab 'Corrigeren'. Alvast bedankt!

avatar van KoenZ_

KoenZ_

Ik heb de film gisteren op het filmfestivfal Gent mogen aanschouwen en het was niet wat ik er van verwacht had. De film is enerzijds erg rauw sober en hard, en van de andere kant erg fantasievol. Het verhaal vertelt vanuit twee perspectieven, de facistische vader, en het meisje zelf. Deze twee verhalen kennen geen diepere samenhang en dit maakt elkaar een beetje overbodig. De effects zijn over het algemeen ruw en lomp. Het is daarom ook absoluut geen familiefilm. En de plotwendingen zijn niet altijd even ethisch verantwoord.

Dit klink natuurlijk allemaal heel negatief, toch vond ik het een erg uitdagende film. Hij draait nergens om heen, en daardoor weet je als kijker gewoon waar je aan toe bent. Verder voegen de soms wat smakeloze beelden wel degelijk iets toe aan de film, ze versterken de emoties van de kijker enorm. Het acteerwerk is dik in orde, en het tempo blijft er ten alle tijde in. Helemaal geen slechte filmervaring dus!

3.5/5

avatar van jesje

jesje

Mooie film! 3*

avatar van Wouter

Komt ie naar Nederland?

avatar van netschaap

netschaap

Deze film is zonder meer speciaal en volgens mij zelfs vrij uniek te noemen.

De twee verhalen die in de film verstrengeld zitten lijken op het eerste zicht totaal verschillend maar ze zitten toch op een dusdanige manier in elkaar verstrengeld om de film een erg aparte sfeer te geven.

Sfeer heeft deze film zeker en vast: de beelden zijn ronduit prachtig en de kijker wordt gemakkelijk meegenomen in het verhaal, maar hij moet gewaarschuwd zijn: tijdens deze reis wordt hij regelmatig tegen een harde muur van de kille naoorlogse realiteit gesmakt.

Persoonlijk vond ik de confrontatie daarmee soms overdreven gruwelijk voorgesteld, maar dat maakt natuurlijk de emotionele ervaring voor de kijker sterker, en bovendien is er ook nog de meer fantasierijke plot die altijd op de juiste moment kan zorgen voor wat afleiding, zowel voor de personages als voor de kijker zelf.

Ik kan iedereen de film zeker aanraden, grootste pluspunt is de sublieme sfeer - grootste minpunt is in mijn ogen het iets overdreven veel geweld dat toch een klein beetje een bittere nasmaak naliet bij mij - 3.5 *.

avatar van Patat

Patat

Eigenaardig filmwerkje waar moeilijk een genre op te kleven valt. Van het eerder dramatische, grauwe realistische oorlogsverhaal gaat het tot een sprookjesachtig, maar duister fantasy-verhaal met hier en daar horrortrekjes.

We volgen het jonge meisje Ofelia, haar moeder en haar gewelddadige stiefvader Capitán Vidal, een man met een verschrikkelijk slecht karakter, maar erg overtuigend geacteerd. De aanwezigheid van de warme Mercedes was ook erg aangenaam. Ofelia maakt tijdens de film kennis met Pan, een faun die zich erg goedaardig voorstelt, maar is dit wel zo? Ofelia moet drie proeven doorstaan om te bewijzen dat zij een prinses is. De eerste twee proeven zijn erg spannend en mooi in beeld gebracht, al zijn ze beiden wel erg kort. De derde proef is de clue van de film. Het fantasy-gedeelte is erg mooi en mysterieus uitgewerkt, maar naar mijn gevoel iets te kort. Men kon er volgens mij veel meer mee doen.

Het oorlogsverhaal in de film is boeiend, al ben ik geen echte fan van dergelijke setting. Toch is het standpunt waaruit de (na)oorlog wordt bekeken erg interessant en spannend om te volgen. Je leeft mee met het hoofdpersonage en je voelt a.h.w. de angst en uitzichtloosheid van de oorlog.

"El Laberinto del Fauna" is een gedurfde film die heel wat mensen zal plezieren mits de nodige inleving in de oorlogs- en de fantasy-setting, een eigenaardige combinatie die met momenten nogal wringt, maar die uiteindelijk een unieke filmervaring opleveren.

Mijn oordeel: een goede 3,5/5.

Het genre is niet zo moeilijk. Een sprookje in de pré-klassieke zin van het woord.

Rauw, best hard, gruwelijk en fantasierijk. Enkel de setting is wat moderner. De vermenging met de burgeroorlog is mooi, hoewel ik stiekem toch steeds zat te wachten op de volgende sprookjesscene.

Mooi dat het ook echt een keertje fantasierijk is. Daar mist het dan toch vaak aan, in dit soort film. De wezens zijn beperkt in aantal, maar wel prachtig uitgewerkt. De faun, maar vooral dat beest aan het buffettafel zijn magnifiek. Veel horrorfilms gezien de laatste tijd, maar geen enkele waar een creatuur inzat met zulke morbide uitstraling.

Verder met veel verve in beeld gebracht, dramatisch mooi en voorzien van prachtig sounddesign. Veel scenes die lang zullen blijven hangen, en een bloedmooi einde. Hoewel het eerst iets te happy leek, is de allerlaatste scene toch een koude douche. Maar wel erg mooi dus.

Erg leuk voor een avondje cinema. Verwacht je wel aan een aantal harde, weinig subtiele scenes, maar zo waren sprookjes ook ooit. Knap werk.

4 dikke *

avatar van Linn

Linn

Prachtige film!

Veel beter als ik verwacht had. Ik ben altijd een enorme sprookjesfan geweest maar in films heb ik het nooit zo mooi gezien als in deze. Mooi ook dat het niet alleen telkens sprookjesachtig was, maar dat er ook een rauwer verhaal tussendoor speelde. Ik was totaal verrast door het einde al was ik al niet veel rozengeur en manenschijn gewend bij films van Guillermo del Toro, zoals al duidelijk naar voren komt in zijn film El espinazo del diablo.

4,5* voor dit prachtige verhaal en de geweldige uitwerking ervan. Ik kan nu al niet wachten hem weer eens te herzien

avatar van BobdH

BobdH

Wouter schreef:

Komt ie naar Nederland?

Jan Doense, directeur van het Amsterdams Fantastisch Film Festival, vertelde me vandaag dat hij waarschijnlijk niet in Nederland in de reguliere bioscoop zal draaien

avatar van oertrooper

oertrooper

Zeker één van de mooiste/betere fantasy films van de afgelopen jaren 4*

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Eigenaardige combinatie van oorlog-gruwel en morbide fantasy , met een prachtig einde.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Echt mijn ding.

Echt geen minpunten en het eindresultaat is prachtig en bijzonder aangrjipend. Leidende actrice is misschien niet de beste jonge actrice ter wereld, maar zulke dromerige en integere uitstraling is zeldzaam.

Het titelmelodietje (slaapliedje) zit al dagen in mijn hoofd.

Bovendien ben ik wel benieuwd naar de symboliek van het fantasie-onderdeel. 't Is misschien persoonlijk, maar de twee verhaallijnen lijken wel veel met elkaar te maken te hebben.

Ben hem 2 keer gaan zien. Mijn indruk en oordeel blijven onveranderd.

avatar van Jimske

Jimske

Vandaag ben ik deze film gaan zien. Ik was eigelijk best onder de indruk van de film. De combinatie oorlogsverhaal en fantasy vond ik wel leuk.. al was ik wel telkens blij dat er weer werd overgeschakeld op het sprookjesgedeelte. Enkele gruwelijke scènes maakten het plaatje wel af. Soms wel wat overdreven in beeld gebracht maar soit. Niet voor gevoelige kijkers dus. Graag de mening van andere filmkijkers gevraagd, lees de volgende spoiler Kan iemand me wel even uitleggen of het het meisje nu alles zelf creërde in haar fantasy of dat het echt werkelijkheid was? er zijn twee tegengesteldheden in de film: de eerste keer met dat levend wortelachtig iets die in het kommetje melk ligt, die wordt ontdekt door de kapitein en uiteindelijk gooit de moeder het in het vuur en sterft ze bijna direct daarna waardoor je dus kan aannemen dat haar 'sprookje' dus echt gebeurd. Langs de andere kant krijg je op einde van de film de kapitein die het meisje achtervolgt tot de labyrinth; het meisje staat te praten met de 'faun' en terwijl de vader komt zie je uit zijn ogen niemand staan; geen faun en denk je dus dat ze hett zich inbeeld. Maar misschien moeten we rekening houden dat alleen de 'uitverkorene' de 'faun' kan zien. Vandaar dus een vraagteken en een gemengd gevoel:het is erg dat ze dood gaat maar ze wordt als we aannemen dat het echt gebeurd toch de prinses van de onderwereld? iemand die een gedacht heeft over het juist ineensteken van het verhaal?

avatar van Linn

Linn

Deze film blijft me echt bij..omhoog naar een dikke 5* en een top 10 notering

avatar van djelle

djelle

El Laberinto del Fauno brengt ons cinema zoals we het niet vaak meemaken: 'Een sprookje voor volwassenen' wordt het genoemd.

En neem die 'voor volwassenen' maar serieus. De film brengt ons een soort Alice in Wonderland, maar dan wel eentje met een behoorlijk morbide kantje, en gemixt met Alice in kutland. De Alice in het verhaal heet namelijk Ofélia, ze groeit op tijdens een van de meest vreselijke periode’s uit de Spaanse geschiedenis (1944: toen Franco nog aan de macht was) en wordt stiefdochter van een barbaarse generaal die haar moeder enkel gebruikt als broedmachine om zijn nageslacht te verzekeren (sommige fragmenten zijn zo wreed, dat zelfs ik als 'grote mens' nauwelijks kon kijken). Ofélia ontdekt tussendoor ook een labyrint inclusief faun, waarvan ze te horen krijgt dat ze 3 onverantwoorde opdrachten moet vervullen opdat ze prinses zou worden van 'de onderwereld'.

Deze aparte combinatie van lugubere fantasy en reality-based oorlogsdrama zit geweldig goed in elkaar en geeft een magisch effect. Er valt te genieten: een zeer mooie cinematografie, verbluffende creaturen (erg huiveringwekkend met momenten), schitterende decors, prima acteerprestaties, prachtig montagewerk, een ijzersterk verhaal en nog veel meer.

Wrang, sfeervol en indrukwekkend is het minste wat je kan zeggen van dit creatief stukje cinema. Fantastisch werk van Del Toro; na Cronos, Mimic en Blade II -fratsen ondergaan te hebben was dit de laatste regisseur van wie ik zoiets wondermoois verwachtte.

Hele dikke 5 sterren.

avatar van djelle

djelle

Jimske schreef:

Ik denk dat men dat wat in het midden liet. Ergens denk je vaak dat ze het zich wel zal inbeelden - haar fantasiewereld als "afscherming" van de harde werkelijkheid waarin ze leeft- op andere momenten twijfel je dan weer aan die theorie. Uiteindelijk doet dat er niet toe, want het belangrijkste dat de film wou meegeven is volgens mij dat dergelijke toestanden naast vrijheid, ook de mens beroven van hoop, elk greintje speelsheid, levenslust en bovenal onze zin tot verbeelding, onze fantasie...

avatar van jimbo79

jimbo79

beste filmvan het jaar

neem een aanklacht tegen onrecht in de vorm van een oorlogsfilm, een kinderfilm, een fantasy en een horror meng dat op geniale wijze en je krijgt dit

de film blijft na afloop in je hoofd rondspoken en je moet er gewoon van bekomen alles is tot inde perfectie gedaan

dit wordt dit jaar niet meer overtroffen

avatar van KwintenS

KwintenS

idd een prachtige film. Een paar dagen geleden gezien en ben nog steeds onder de indruk. De film wisselt zeer goed af tussen fantasy en de realiteit, 2 elementen die op het einde perfect samenkomen.

Het einde vond ik trouwens heel erg mooi.

5* voor deze schitterende film

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Zo'n beetje alles dat ik ervan had verwacht bleek het te zijn, maar dat betekende vreemd genoeg niet echt dat ik het allemaal zo goed vond als ik had verwacht. Gewoon te grimmig om een mooi verhaal als dit te vertellen en had liever een 2-uur-durende ontdekkingsreis van Ofelia gehad dan dat er nogal veel aandacht werd besteed aan de afspelende oorlog. Maar die Del Toro heeft toch wel een unieke fantasie en visie dat op z'n minst wel 3,5* waard is.

avatar van argus

argus

Trailer ziet er mooi en intrigerend uit, nog even wachten tot 8 maart voor de bioscoop versie. Duurt nog lang, ik staat te popelen...

avatar van veron35

veron35

argus schreef:

Hij draait al wel in turnhoud.