Genre: Fantasy / Drama
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Vanaf zondag 15 februari in 2 bioscopen
Plot El Laberinto del Fauno
"What happens when make-believe believes it's real?"
In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Das Labyrinth des Fauns (BoekMeter)
- El Laberinto del Fauno (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Garcés
Serrano
El Tarta
Leviwosc
Wat een prachtige film! Vanavond heb ik El Laberinto del Fauno gezien in de bioscoop. Voordat de film begon wist ik al dat de film spaanstalig zou zijn, het verhaal zich afspeelt in Spanje, ten tijde van dictator Francisco Franco en dat de film een fantasy element zou hebben. Veel meer wist ik niet en dus heb ik mezelf laten verrassen door het verhaal.
Ik ben geschokt door de wreedheid van Capitán Vidal. Vooral zijn aanval met de fles op één van de stropers. Gaf mij koude rillingen.
Eén citaat is mij bijgebleven; de laatste woorden van dokter Ferreiro: 'Pero capitán, obedecer por obedecer... sin cuestionarse... eso solo lo hace gente como usted....' (Gehoorzamen om het gehoorzamen... zonder vragen te stellen... is enkel iets wat mensen zoals u doen.)
De beeldkwaliteit is geweldig en ook zeker de speciale effecten zijn erg goed. Het verhaal is pakkend en uiteindelijk voel je echt mee met Ofelia; toen zij in de kamer van de pale man is en de regel breekt die de faun haar heeft opgelegd, vervloekte ik het kind stilletjes in mezelf.
Verder ook alle lof voor de muziek gebruikt in de film! Ik wil graag de soundtrack hebben.
Al wat ik kan zeggen, mooie film, goed verhaal, fantastisch uitgewerkt! 4 sterren!
Ronnievb
Wat ik in het bijzonder goed vind aan die scene, is dat je vooraf geen enkele waarschuwing krijgt. Bang, al je verwachtingen vooraf over de "feel" van de film kunnen de deur uit.
BoordAppel
Ik had precies hetzelfde. Zag dat totaal niet aankomen en was zowaar even geschokt. Als je eenmaal doorhebt wat voor film het is kan je je daar tenminste op instellen maar dat was hier helemaal niet het geval.
Leviwosc
Het was zo'n zinloze moord, misschien maakt dat het wel zo schokkend en confronterend. Nu zijn bijna alle moorden zinloos, maar soms gebeurt het in een film dat je denkt; 'net goed, jij verdient het!' Maar dit waren onschuldigen.
En de repliek van de andere man, 'hijo de puta' (hoerenjong) was kennelijk eveneens reden om te worden omgelegd. Heel erg koud en kil, zonder enig teken van grieven, loopt de Capitán weg.
Ik kan enkel zeggen, heel knap gespeeld! Die Sergi López zet echt een walgelijke vent neer, de ultieme bad guy. En toen hij in de schuur werd aangevallen door Mercedes (Maribel Verdú) vond ik het jammer dat ze hem niet in één keer goed heeft afgeslacht; met dat mesje van haar was dat goed te doen.
Ronnievb
Er ging ook een golf van walging door het publiek toen hij vervolgens zijn mond voor de camera ging dichtsnoeren. Zeer goed karakter inderdaad, by far de meest gelaagde bad-guy die ik in tijden zag.
Inperfections
Natuurlijk verwacht je de besproken momenten niet, maar toch had ik de film misschien liever zónder enkele van die momenten gehad het dichtnaaien van de mond vond ik geen niets toevoegen aan de film. de momenten met de fles mogen van mij dna weer wél blijven
Verder goed uitgewerkte film. Ik vond het geweldig gedaan dat je de hele film twijfelt of de Faun nu wel of niet goed gezind is
ewalk
Zien we hier de fantasie van een onbevangen onschuldig kind bevlekt door onrechtvaardigheid en geweld, of is hier inderdaad sprake van een andere magische wereld die wij niet kennen?
Lopez is een echte Kl@#tzak! voor het eerst dat ik een personage in een film zo vervloek!
inderdaad hadden de geweldadige expliciete scenes voor mij geen toegevoegde waarde. Zonder deze scenes zou de boodschap niet minder zijn
Magistraal!
4 ster
sSjorsz
Vanavond gaat het EINDELIJK gebeuren, wacht echt al zo lang om naar deze film te gaan, maar alle bioscopen zijn net iets te ver waar de film speelt. Ook eindelijk iemand overgehaald om mee te gaan. Vind het ook altijd zo stom dat mensen meteen afhaken zodra de film in een andere taal dan engels of nederlands is. Of als het geen standaard "Step Up" film is ofzo (die zo slecht en voorspelbaar was, dat je het niet meer zou verwachten in deze tijd, maarja:P)
Op zich heb ik best wel hoge verwachtingen wat ik wel jammer vind. Ik zou eigenlijk wachten tot ie op dvd kwam, maar dat ziet er voorlopig niet zo uit, kan het echt nergens vinden. (de dvd en/of release datum) Behalve bij bol.com maar dat is een import(en net weer ffies te duur:P)
Nou zal morgen me mening neerzetten!:D
Leviwosc
Ik weet zeker dat je de film goed zult vinden sSjorsz! En de release van de DVD dat kan nog wel een maand of 6 duren...
Bij DVD-winkels die import DVD's verkopen. De Britse DVD is er al tijden. De Nederlandse nog lang niet.
sSjorsz
6 MAANDEN!!! oh zo lang kan ik echt niet wachten hoor:P
Maarja..
Ik was echt ZEER onder de indruk van deze film. Zoals je misschien al in mijn top 10 is opgevallen speelt de muziek in de film een hele belangrijke rol bij mij. De muziek in deze film was echt heel mooi vooral het wiegeliedje van Mercedes, die wat mij betreft het best acteerde in deze film. En natuurlijk petje af voor Ivana Baquero die Ofelia speelt. Ze is echt geknipt voor de rol en dan komt vooral door haar hele lieve en vriendelijke blik.
Niet alleen de muziek en de actrices waren mooi maar ook de visuele effecten en dan vooral Pan zelf, heel knap gemaakt. Naast het Fantasie-deel is het verhaal in de werkelijkheid ook nog eens boeiend om te volgen. En bovendien vond ik dat de film Spaans is gesproken het allemaal wat echter maken (in de werkelijkheid dan:P) Als een film zich in Frankrijk afspeelt dan vind ik het ook stom als alle Franse Engels praten(en soms dan nog met accent) goed voorbeeld is Zwartboek, gewoon overal de echte taal.
Alleen waar ik het nou weer mee oneens ben is dat dit een soort sprookje voor volwassenen is, want voor mij is het niet echt een sprookje, maar wel heel mooi magisch, tragisch (leuke woordspelling:P) en aangrijpend. Voorspelbaar was het zeker niet, op sommige momenten dan, maar dat kan niet anders, elke film heeft dat. En het allermooiste aan de film was toch wel het einde, zo mooi neergezet. Het loopt slecht af, maar toch weer heel goed. Of juist andersom:P Zelf kiezen.
Ja, ik heb er nog eens heel lang over na zitten denken (wel de hele nacht:P) en ik heb in mijn hele leven nog maar 3 films 5 sterren gegeven(de LotR trilogie) en daar komt nu een vierde bij.
5 Sterren! Meer dan verdiend!
psycholamp
- 1960 berichten
En terecht!
.adham
Mooie film heel goed aangekleed vooral de faun zag er heel goed uit.
Mijn enigste minpuntje aan deze film is dat ik em te kort vond,
mischien was er wel teveel Capitán Vidal en te weinig ''Fantasy''
maar toch 3 sterren
luuk1988
O mooie film zeg! En fidel speelde zijn rol erg goed. Ik vind de hele film erg kil en kon tot het laatste moment geen voorstelling maken hoe de film zou aflopen. dat vond ik erg goed. ik denk dat ik maar rustig moet gaan na denken om de eindjes aan elkaar te knopen!
psycholamp
- 1960 berichten
En dat vind ik vreemd, want het einde is aan het begin van de film al te zien.
karamanoglu
Wat een smerige film zeg, maar voor de rest was het wel vermakelijk. In mijn ogen is het geen toppertje zoals veel van jullie beweren. En 4 sterren krijgt hij al helemaal niet... Ietsje lager wel.
Leviwosc
Waarom vind je het een smerige film? En waarom vind je het geen toppertje?
Als je iets stelt, is het ook leuk wanneer je die stellingname van je staaft met een motivatie.
karamanoglu
Waarom vind je het een smerige film? En waarom vind je het geen toppertje?
Alleen omdat je het leuk gaat vinden vertel ik je waarom ik het smerig vond, scenes met kikker, de mond opensnijden van de kapitein, die ene mummy met zijn ogen in zijn hand, martelen van de stotteraar, dit allemaal vond ik smerig, Misschien vond jij het heerlijk om ernaar te kijken, maar ik verwachtte ik niet dat er zo veel bloed te zien zou zijn. Ik dacht: feetjes pratende beestjes dus dan heb je niet zo veel bloed, maar nee hoor iedereen werd afgeslacht
Waarom ik het geen toppertje vind? Nou omdat ik de film niet zo geweldig vind, dit laatste kon je ook wel bedenken neem ik aan. Is het voldoende of wil je nog meer uitleg...
Leviwosc
Ik kan niet bedenken waarom jij een film slecht vindt, dat moet je uitleggen middels woorden; dat noemen we communicatie. En jij communiceert niet zo heel erg lekker.
Als jij slechts een ongefundeerde mening neerkwakt hier bij deze film, moet je niet zo raar opkijken wanneer iemand vraagt waarom jij die mening hebt. Als je liever je mening niet wil delen of niet wil toelichten kun je beter je mening voor je houden en je lidmaatschap hier bij moviemeter.nl opzeggen.
Hier komen mensen om een film te bespreken, mensen die daar lol aan beleven en zij hebben allerminst de behoefte aan zelfingenomen jongetjes die bij de vraag of zij hun waardeloze kritiek nader willen toelichten, dit met enorm veel misplaatst sarcasme doen.
Had dan niet gereageerd... met jou hoef je in ieder geval niet over films te praten, kennelijk is het je teveel moeite om je mening op een fatsoenlijke wijze te verwoorden.
Madecineman (moderator films)
El Laberinto del Fauno is een duister sprookje binnenin een duister sprookje. De film is erg grauw, duister, keihard en biedt uiteindelijk weinig mogelijkheid tot ontsnapping of een happy-end. Het rekent flink af met het beeld van sprookjes zoals dat vaak door Disney en consorten gebracht wordt. Gelukkig zag ik deze film zonder al te veel voorkennis, waardoor de eerste klap dan toch altijd weer de hardste blijkt te zijn, het zuigt in een klap alle mogelijkheid tot een vrolijke fantasiewereld uit de film. De toon is definitief gezet.
Dat de film een vermenging van de fantasiewereld van het meisje zou zijn met de harde realiteit van de oorlog is volgens mij slechts gedeeltelijk waar. Want wel beschouwt is het verhaal van de kapitein, de moeder en de rebellen ook een sprookje compleet met de moraliteit die hierin verwerkt is en de tegenstellingen tussen goed en slecht. De kapitein is het beeld van de bekende "boze stiefmoeder" zoals ik dat al lang niet meer gezien heb, want wat een enorm goed in en in slecht personage wordt hier neergezet. Mercedes en de rebellen kan je ook net zo goed zien als de wraakengel of de helden en spelen hiermee ook eigenlijk de rol van de bekende "jager" die het beest omleggen. Alleen het beest wordt wel omgelegd maar uiteindelijk vond ik het einde toch behoorlijk zwart en triest. Dat het meisje in de sprookjeswereld verenigd zou worden met haar ouders is natuurlijk niet waar. Want de wel denkende kijker weet dat sprookjes uiteindelijk niet bestaan en dat het hier de laatste fantasie op de laatste ademtocht van een onschuldig kind betreft.
De muziek is erg mooi en passend. Verder moet ik zeggen dat ik erg gecharmeerd was van het creature-design, vooral de paleman vond ik echt te gek gedaan. Ook is het een van die films waarbij de CGI en de effects ten diensten staan van het verhaal en de film en niet andersom zoals steeds vaker het geval lijkt te zijn. Gelukkig is het ook geen boekverfilming, het is duidelijk dat het script en het verhaal puur voor de film zijn geschreven. En dat is goed... want het voorkomt vaak moeilijke kunstgrepen die nodig zijn in de vertaling van papier naar beeld.
Dit alles samen met de uitstekende acteer prestaties (zeker ook van 12 jarige Ivana Baquero) maakt dit toch wel een van de meest bijzondere hedendaagse films die ik de laatste tijd gezien heb. Vandaar een mooie 4.5*
soom
Prachtige, sprookjesachtige, dromerige, grauwe en verpletterend adembenemende film. Werkelijk van elke milliseconde van de film, vanaf het begin tot aan het eind, weet Del Toro iets te maken.
Pan's Labyrinth is een geweldig mooie film. Een film als deze zie je echt niet elke dag. Sommige grimmige scenes doen me, heel erg in de verte, dat wel, denken aan Roman Polanski's the Pianist. Ivana Baquero is briljant meesterlijk, fenomenaal goed gecast als hoofdrolspeelster Ofelia. Een talent dat dit meisje heeft, werkelijk unbelievable. 4,5, dik en breed verdiend!
markie1978
Flauwe film, erg onrealistisch erg bloederig, het is ook erg jammer dat de film in het spaans is, niet om aan te horen en erg hinderlijk.
MisterRoboto
Meisje is ook beetje irritant en is te ingenomen met haar zelf.

Vond het een mooie film, de laatste scene maakte het verhaal kloppend, knap gedaan. Ook hoe je meeleeft met dat meisje en, zoals al eerder werd verteld, dat je de hele film afvraagd of die faun goed of slecht is.
KwintenS
Meisje is ook beetje irritant en is te ingenomen met haar zelf.
Zoals eerder al gezegd is: het zou pas onrealistisch zijn moest er in een spaanse film, met spaanse personages, engels gesproken worden.
Van zo een reacties word ik altijd niet goed. En zeggen dat zo'n mensen als jij het gemiddelde naar beneden halen.
FixX
dus de dvd met ned ondertitels kan nog lang duren als ik het goed begrijp of staat ergens al een datum geprikt want ik ben zeer benieuwd naar deze film
hetzelfde geld trouwens ook voor pathfinder
wie kan mij wat vertellen
maurice74
Wat een mooie film, ondanks een enkel walgelijk geweldadig moment, waardoor het absoluut niet de sprookjesachtige film is die het misschien lijkt. Veel spanning! Ik heb er echt van genoten. Dit is eigenlijk de film die Tim Burton nog hoopt te maken!

Welke sprookjesfilms weten ons het meest te betoveren?

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

De beste Spaanstalige films per genre, volgens Moviemeter

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008

Mary and Max
Animatie / Drama, 2009
spanjeweerstandservantanti herofeesprookjefranco regime (francoism)legerprinsesliefdebossenkoningcrueltyhidinglabyrinthmagisch realismemythologicaldark fairy tale children in wartimebrutal violencepost spanish civil warfaun