• 9.406.443 stemmen

Genre: Fantasy / Drama

Alternatieve titel: Stephen King's The Green Mile

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tom Hanks, David Morse en Bonnie Hunt

IMDb beoordeling: 8,6 (1.552.879)

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 9 maart 2000

Plot The Green Mile

"Paul Edgecomb didn't believe in miracles. Until the day he met one."

Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...

Paul Edgecomb

Percy Wetmore

'Wild Bill' Wharton

Dean Stanton

olivier

Wel hier vind ik nu werkelijk niéts aan. 'The Green Mile' is een slecht vermomde tearjerker die pretendeert een modern sprookje te zijn maar niets meer is dan een veredelde smartlap. Was het daar echter bij gebleven was 'the green mile' nog wel te pruimen geweest (er wordt immers degelijk geacteerd en cameravoering is meer dan gemiddeld), maar bovenal is 'the green mile' schandàlig immoreel in zijn melodramatisch zijn. Zo blijken immers kindermoordenaars niet eens de slechtste te zijn, is de dodengang nog wel een aardige plek om je dagen te slijten en zijn de veroordeelden stuk voor stuk wel aardige gozers (behalve eentje: die is wel héél stout! ) En om te verbergen dat deze prent alleen maar hengelt naar een goedkope traan van de kijker, gooit regisseur Darabont er dan plots een vreselijk ongeplaatste executiescène in die niet zou misstaan in de gruwelijkste exploitationcinema. Vreemd genoeg schuiven de drie uur nog vlotjes voorbij en tom hanks speelt zijn eigen gezapige sympathieke zelf, maar veel goeds kan ik over 'the green mile' toch niet over mijn lippen krijgen. Een moderne klassieker? Het zegt veel over de actuele smaak van de filmkijker. 2*

BoordAppel

Zo blijken immers kindermoordenaars niet eens de slechtste te zijn, (...) en zijn de veroordeelden stuk voor stuk wel aardige gozers

Misschien is dat ook wel zo. Niet elke moordenaar beantwoord aan het stereotype beeld dat we zo graag ervan zien. Overigens is de kindermoordenaar een vrij onsympathieke gozer, dus waar je eerste uitspraak op slaat?

Wat een nare uitspraak.

avatar van hinie

hinie

Slaat nergens op deze uitspraak.

avatar van KrisV

KrisV

BoordAppel schreef:

Wat een nare uitspraak.

Ik begrijp de commotie omtrent deze uitspraak niet goed.

Moderne klassieker : de film is 7 jaar oud, mag dus genoegzaam modern genoemd worden. Klassieker : méér dan 700 MMers hebben de film in hun top 10 (beste films aller tijden) opgenomen, waardoor hij in de alternatieve top op de 7de plaats staat, een klassieker dus.

Wanneer Olivier vindt dat de film dit niet waard is (middelmatig verhaal, goedkoop sentiment, ...) lijkt het me, vanuit zijn redenering, niet dramatisch dat hij een probleem heeft met de "actuele smaak van de filmkijker".

Van die alternatieve top 20 zijn 17 films van de laatste 15 jaar, slechts 3 dus van de rest van de filmgeschiedenis. Het lijkt me dus niet zo bizar dat iemand zich vragen stelt bij de smaakvan de "actuele filmkijker" tenzij je effectief vindt dat 85 % van de betere films de laatste 15 jaar gemaakt werden.

BoordAppel

Op zich klopt die uitspraak ook helemaal. Maar in dit geval kleeft er een nogal naar hautain randje aan.

avatar van black_shadow

black_shadow

Deze film blijft prachtig hoe vaak je die ook bekijkt, Stephen King bewijst hier dat hij niet alleen goed is in het schrijven van horror maar ook in een pakkend drama, deze film laat je toch wel enkele traantjes pinken en er word bovendien ook magnifiek geakteerd Tom Hanks schitterd in zijn rol maar wie vooral de show steelt is Michael Clarke Duncan die de rol vertolkt van de vriendelijke reus.

na The Shawshank Redemption opnieuw een geslaagde film.

KrisV schreef:

Ja inderdaad, veel meer dan dat bedoelde ik daar ook niet mee, alleen dat het -en dit kan ik met zekerheid zeggen- een fout is te beweren dat 17 van de 20 beste films ooit zijn gemaakt na de jaren '90. Het spijt me, maar zo'n opinie valt niet te respecteren. Is dat hautain? Niet echt, vind het eerder hautain te beweren dat je de oude meesterwerken niet moet zien en dat je je kan beperken tot de moderne cinema, want dat is wat die top impliciet zegt.

Over 'the green mile' kan ik zeer kort zijn: het is naar mijn gevoel een op en top populistische film die mikt op laag sentiment en die nergens ook maar één moment een gevaar vormt voor de kijker. Uiteindelijk dient een goede film - van welk genre dat ook mag zijn - een kijker van zijn stuk te brengen. En hoewel 'the green mile' pretendeert bij wijlen te verrassen, te choqueren of te bewegen, is het uiteindelijk een prent die géén énkel moment een gevaar inhoudt voor de gemoedstoestand van de kijker. Cheap. En daarom niet moeilijk dat deze film scoort bij een groot publiek.

avatar van film_kaza

film_kaza

ik heb hem laatst weer gezien en toen wist ik het weer.

dit is de beste film ooit!

jasha

Wat mij betreft, is het een zeer degelijke film maar ik snap het punt wel van overwaardering. Dat het in de "Films top 11" zit, betekent niet specifiek dat (al) die mensen idioot zijn, maar dat ze gewoon nooit iets anders hebben gezien. Het zijn zo een mensen die ook liever een "American Pie 3" van god knows who gaan zien op tv dan een "La belle et la bête" van Cocteau op dezelfde dag. En ik kan me voorstellen dat veel mensen dan gaan denken "Maar wie is cocteau?" en daarmee gaan proberen lachen...

maar dat ze gewoon nooit iets anders hebben gezien

Wat een rare conclusies worden er af en toe getrokken op MM. Ik heb deze film op een 5 staan en heb toch een hoop andere films gezien.

avatar van Lee-john

Lee-john

maar dat ze gewoon nooit iets anders hebben gezien

alternatieve films waar weinig mensen naar kijken zijn volgens jou meteen beter?

avatar van KrisV

KrisV

Lee-john schreef:

Inderdaad, rare conclusies worden hier soms gemaakt. Als je de moeite had gedaan naar de stemmen van jasha te kijken zou je films van Chaplin, Kubrick, Hitchcock, Godfather, ... gezien hebben. Bezwaarlijk alternatieve films waar niemand naar kijkt te noemen

avatar van Mug

Mug

Goed....en nu weer terug naar de film.

avatar van JorritS

JorritS

Na een tijdje te hebben gekeken, krijg je als kijker nog moordneigingen tegenover Percy... De arme man is ook maar acteur, maar bewijst weer hoezeer je in de film raakt.

avatar van djelle

djelle

olivier schreef:

Ik vind deze film nu ook niet erg super, maar dit vind ik geen argument. Net hetzelfde kan je zeggen over films als Casablanca, Gone With the Wind, Ben Hur (59) en nog zovele 'oudere' klassiekers die goed gevonden worden -door jou onder andere- maar in feite evenzeer "cheap" publiektrekkers zijn.

Daarbij vond ik deze film nu net wél gewaagd. Zoals je zelf al zei: plots zo'n gruwelijke executiescene. Dan nog die rare magische fantasie erbij... 50 procent kans dat het publiek dat niet slikt.

avatar van Thomas83

Thomas83

Er zijn maar weinig films die ik leuk blijf vinden om te kijken, maar The Green Mile is daar zeker een van.

Een ontroerend verhaal, erg goed acteerwerk, ik raad iedereen aan om deze film te kijken.

Een film van meer dan 3 uur lang, en dan toch geen moment saai. Dat zegt al meer dan genoeg over The Green Mile denk ik.

avatar van syntaxerror

syntaxerror

Ik vond deze film leuk totdat hij kanker uit die vrouw begon te zuigen?

syntaxerror schreef:
Ik vond deze film leuk totdat hij kanker uit die vrouw begon te zuigen?

Over een foute deus ex machina gesproken... Mooi sprookje? Geforceerde melo-truuk

BoordAppel

Geforceerde melo-truuk kan je over discussieren maar het is geen deus ex machina.

BoordAppel schreef:

Het is een compleet uit de lucht gegrepen manier om plots de ziekte van die vrouw op te lossen, de enige echt tragische verhaallijn uit de film trouwens, maar inderdaad onze magiër deed in de prent wel meerdere vreemde zaken, dus met wat goede wil zou ik kunnen zeggen dat het deel uitmaakt van de typering van mans geweldige capaciteiten, al word ik er met de dag zekerder van: de magie is niet de magie van een sprookje, het is een commerce-truuk om een schijnbaar zware film (executies, dodengangen, kanker,...) om te vormen tot een vederlicht tussendoortje.

BoordAppel

Nee, want dat geef je zelf al aan met de volgende quote:

De hele zieke vrouw zit er nu juist net in om Johns krachten te laten zien en kan daardoor nooit een deus ex machina zijn.

jasha

deus ex machina: iemand die of iets dat op een beslissend ogenblik als het ware uit het niets te voorschijn komt en de oplossing brengt.

In deze kontekst dus het gebruik maken van een totaal onverklaarbare gift met als oplossing het terug in leven inblazen van die muis of het genezen van die kanker.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

*kuch* Genre: FANTASY / Drama

jasha schreef:

Hier dus niet het geval want Coffey heeft zijn krachten al vanaf het begin van de film. Hij wordt nota bene opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt de meisjes te hebben omgebracht terwijl hij ze met zijn krachten juist weer tot leven wilde wekken. Geen deus ex machina dus.

avatar van film_kaza

film_kaza

ik vond deze beter en leuker dan the shawshank redemption. voor mij blijft deze de besteen favo film ooit

avatar van rico_defender

rico_defender

Mooie film veel van me vrienden hun favorieten film

ik kan me helemaal leven met de personen 5,0*

avatar van -Jennifer-

-Jennifer-

Erg, erg , erg mooie film. Hoe vaak ik hem ook kijk ik heb er nooit genoeg van!

avatar van frankstruijk

frankstruijk

Topfilm, duurt ruim 3 uur maar die vliegen voorbij!

Goed acteerwerk, prachtig verhaal gewoon 5*!

avatar van NightWolf

NightWolf

Prachtige film. Eigenlijk één van de weinige drama's die me kon boeien.

Alleen een redelijk voorspelbaar einde. Maar dat maakte de film niet slechter.

5*.

avatar van magnifor

magnifor

Al een paar keer gezien en elke keer raakt de film mij. Een meesterwerk.

FAQ - Veel gestelde vragen

Welke Academy awards heeft The Green Mile gewonnen?

- Beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan) - Beste film - Beste geluid - Beste scenario

Wat is de speelduur van The Green Mile?

189 minuten