The Descent (2005)
Geregisseerd door: Neil Marshall
Met onder meer: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza en Alex Reid
Releasedatum: 2 februari 2006
Plot The Descent
"Scream your last breath."
Een groep jonge vrouwen met dezelfde hobby, namelijk speleologie, gaat op onderzoek uit in een diepe grot. Maar al gauw raken ze in de problemen en moeten alles in het werk stellen om weer levend uit de grot te geraken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Descent (MusicMeter)
Sarah Carter
Paul Carter
Jessica Carter
Crawler - Scar
Slynkin
Dus omdat hij/zij je mening niet deelt moet je maar gelijk iemand gaan beledigen. Iedereen mag hier gewoon zijn mening geven. Als je het daar niet mee eens bent kun je dat ook op een fatsoenlijke manier aangeven.
Fatsoenlijker kan het altijd ja. Maar een betere argumentatie kan ook altijd. Aan sommige vreemde conclusies waaraan geen beweegredenen worden gekoppeld kan ik me soms ergeren. Een oplossing met een grapje kan altijd vind ik. Maar dat is hoe ik er tegenaan kijk. Daarover kunnen meningen ook verschillen. Maar ff to the point, misschien was het een iets te hard commentaar op de man. Bij deze in ieder geval mijn excuses naar jou toe.
dsp9000
Verassend goeie film en veel beter dan Dog Soldiers (vorige film van deze regisseur). Lekker donker, goede spanningsopbouw en goede effecten en dat voor maar 2,50 in de aanbieding. Topaankoop geweest!
shrink
Zeer goede film. Het duurt een uur voordat de monsters komen, maar het kruipen door die gangetjes brengt de spanning er lekker in. Het einde is ook erg goed.
Greeneyelady1
Wanneer komt deel 2 van deze film uit?
mcdaktari
ik weet het niet, maar een tijd terug stond ie hier op moviemeter wel in de bioscoop agenda, maar nu staat ie er niet meer tussen , dus zal wel begin 2010 worden. teminste dat hoop ik
Greeneyelady1
In de bioscoop agenda.? Ja, nu je het zegt... Word nog even wachten dus.. thanks.
popkesaar
Ik vergeet deze film noooooit. Met een paar meiden 's nachts gekeken....ben nog nooit van andere films zo geschrokken. Hou van schrikfilms en deze staat op nummer 1!
handsomedick
Kijk, dit is nou een goede film!
Een verademing om naar te kijken, vooral omdat er al zoveel bagger uitkomt.
Jules15
Goede spannende film, af en toe beetje irritante reacties van "vriendinnen" hoe ze doen enzo.
Maar goed opgebouwde horrorfilm!
Joyy
best spannend, natuurlijk het bekende zet een aantal vrouwen bij elkaar en-het-komt-vanzelf-hysterie, maar nochtans goed in spanning opgebouwd
op het moment dat dat volk in beeld komt schoot ik echt in de lach
ineens was de film volkomen belachelijk
totaal onrealistisch in een vrij realistische film, het introduceren van een volk dat in een grot leeft, niets kan zien, maar wel buiten de grot hun eten vind, gebruik maakt van sonar, maar tig keer in de film de dames niet kan vinden al staan ze voor hun neus, en zo zijn er nog ene zooi voorbeelden te vinden die kant noch wal raken
dan nog het moddervette cliche dat de enige overlevende nu juist zij is die haar man verloor, oh oh melodrama, symboliek blabla , het lag er veel te dik bovenop
right, een magere 2
Zizzo
Maar goed opgebouwde horrorfilm!
sluit me hierbij aan
spannende horror.
maxo922
Ik heb al aardig wat Horror gezien, van alle soorten en maten, maar ik zal zeggen dat dit tot nu toe de beste is die ik ooit gezien. Het was en is een vreselijk goede, spannende, spectaculaire film. Het acteerwerk was ook tip-top in orde. Het verhaal is dan misschien op het einde wel erg verwarrend en een beetje ongepast, maar dat haalt de spanning en sensatie niet weg.
* 4,5
Movie-smile
Geweldige film!
dit is gewoon de engste horror film die ik ooit gezien heb.
alleen het einde vond ik een beetje verwarrend.
weet iemand of die vrouw het nou overleefd of niet?
wibro
Weer zo'n horrorfilm die je constant op het puntje van je stoel deed zuigen. Van alle horrorfilms wel de meest claustrobische film die ik gezien heb. Ik zou knettergek worden als ik in zo'n grot zat, ik zou er trouwens nog niet eens in durven afdalen; let wel, ik ga er gewoon even van uit dat er geen monsters in zitten.
Komen wij bij het verhaal;
het kan niet anders zijn dat wij naar een gruwelijke nachtmerrie hebben zitten kijken van Sarah wat alles te maken heeft met het tragische ongeluk wat haar is overkomen en waar zij een ernstig trauma van heeft overghouden. Althans, zo zie ik het. Wil deze horrorfilm enigszins realistisch overkomen, dan zie ik dit als de enigste mogelijkheid. Niettemin, als horrorfilm vond ik deze nachtmerrie in ieder geval zeer geslaagd. De horrorsfeer en ook de karakters van de meiden werden uitstekend weergegeven. Niet onvermeld mag blijven de prachtige fotografie, o.a. het gebruik van licht, die deze bloedstollende horrorfilm nog meer sfeer gaf. Soms duurde het gedoe in de grot mij af en toe wel eens te lang en verlangde ik toch naar het daglicht, dat er kwam maar niet voor lang.
btw De DVD van deze film gekocht voor slecht € 2,50! bij Boeken Voordeel in Nijmegen.
K@i
Geweldige film!
dit is gewoon de engste horror film die ik ooit gezien heb.
alleen het einde vond ik een beetje verwarrend.
weet iemand of die vrouw het nou overleefd of niet?
Ze overleeft het - zie deel twee
Sven639
Vond het op zich nie zo een slechte film maar vond dat het een beetje lang duurde vooraleer de "griezels" in beeld komen..
En eens dat die in beeld zijn vind ik de film minder spannend als voordien
maerk
De perfecte setting voor een horrorfilm.
Ik kan bijna geen betere plaats bedenken die nog angstaanjagender of claustrofobischer is dan de grotten in The Descent. Zeer beklemmend en zeer duister en enorm spannend.
Het verhaaltje draait om zes vrouwen die besluiten met zijn allen in een grot te klimmen. Gewoon als vrouwen onder elkaar, lekker lol hebben. Het eerste deel, voordat ze de grot ingaan, is niet bijzonder. Ik had niet echt het gevoel dat er een hechte band tussen de dames was. Maar de afdaling laat niet al te lang op zich wachten. Vanaf hier is het lekker schrikken geblazen. Marshall speelt mooi met licht en visueel ziet de film er prima uit. De crawlers zijn redelijk eng, maar zien er soms best nep uit. De sets zijn daarentegen levensecht. Een dikke pluim voor de decormensen want de grotten zagen er prachtig uit.
Het verhaaltje van The Descent is best mager, maar dat wordt goedgemaakt door de stijlvolle en bloederige uitwerking. Daarnaast zitten er echt hele goede schrikmomenten in. De eerste verschijning van de crawlers op videocamera is hiervan het hoogtepunt. Toch leunt de film naar het einde toe te veel op schrikmomenten. Het einde is ook wat vreemd.
Dog Soldiers viel tegen, maar dit is toch een stuk beter. Marshall overtrof zichzelf hierna met het geweldige Doomsday.
film88888
Nog eens uit de kast gehaald, en toch verhogen naar een kleine 4 sterren.
Blijft een heerlijke, maar vooral krachtige horror !
12JustMe11
na de vele positieve en negatieve reacties op deze film, was ik wel benieuwd wat hij te bieden had. hij begon wel vrij aardig, had niet meteen het gevoel van: o dit wordt een horror, eerlijk gezegd komt hij misschien zelfs een beetje traag op gang, voor mij werd het pas echt spannend toende gang instorte en ze dus 'gevangen' zaten. toen kwam dus dat hele overlevings/uitgang zoeken gedoe, hoop hysterisch gedoe, gegil blabla, pas toen het eerste 'beest' echt dichtbij in de camera zichtbaar was, werd het spannen ddat was voor mij echter ook het beste en enige goede schrikmoment (eerste keer dat ik van schrik 'gegild' heb bij n film
maar daarna werd het allemaal een beetje standaard, je wist dat je ze kon verwachten, wat ze deden, en wie er uiteindelijk overbleef, was bij mij ook al snel duidelijk, al had ik wel af en toe mijn twijfels. wat ik alleen niet vat, en nee, das niet het einde, maar toen juno en sarah samen achterbleven in de grot en al die beesten ze omringden en hoorden, terwijl ze (dacht ik) helemaal geen geluid maakten, vat ik niet ze waren toch blind?
desondanks een film die de moeite waard was om eens te kijken.
juhnzun
Komt niet vaak voor dat ik een horror echt goed vind
met deze is het zeer zeker gelukt
excelerator
Een zeer goede en spannende film. De film begint een beetje traag maar als de hoofdrolspeelsters één keer zijn afgedaald in de grot wordt het spannend...
Zoals door velen voor mij gezegd is de locatie origineel en erg indrukwekkend. Je krijgt dan vanzelf al een benauwend gevoel over je dat nog eens versterkt wordt door de instortende gang waar ze doorheen kruipen.
Ook de special effects zijn prima. Bloed vloeit er veelvuldig en dat is allemaal erg mooi in beeld gebracht, mede door te werken met verschillende lichten (zaklantarens / helmlampen / groene staven). Ook de monsters zien er behoorlijk echt en bloeddorstig uit. Mede doordat een groot deel van de film in het donker speelt wordt het allemaal extra spannend.
De cast speelt erg goed en past perfect bij de film.
Ik heb zelden een horrorfilm gezien die zo goed was als deze! Goede schrikmomenten gecombineerd met een goede cast, goed verhaal en een prima omgeving. Daarom geef ik 4,5 sterren.
DwarreI
Ik heb zelden een horrorfilm gezien die zo goed was als deze!
het kan niet anders zijn dat wij naar een gruwelijke nachtmerrie hebben zitten kijken van Sarah wat alles te maken heeft met het tragische ongeluk wat haar is overkomen en waar zij een ernstig trauma van heeft overgehouden.
Dit was niet de hallucinante, door-en-door claustrofobische nagelbijtfilm waar ik op hoopte. The Descent bevat niet genoeg suspense noch diepgang om echt te boeien en blijft te veel in de bekende horrorclichés hangen. Maar misschien leg ik mijn lat gewoon veel te hoog met films als Jacob's Ladder in het achterhoofd..
The Descent weet wat mij betreft het hoofd maar net boven de 'afgezaagde budget horrorfilm' te houden door de claustrofobische sfeer en het originele uitgangspunt.
Tegenvaller. 2,5*
Hoe kom je erbij een hallucinante film te verwachten a la Jacob's Ladder? Zie de vergelijking ook totaal niet. Dit is gewoon een recht toe en rechtaan horror thriller die met name inspeelt op gevoelens van claustrofobie. Verder is deze ik z'n soort gewoon ijzersterk.
DwarreI
Nou als in de trailer met termen als disorientation en hallucination gegooid wordt en in de daadwerkelijke film de enige hallucinatie het dochtertje van Sarah is die een paar verjaardagskaarsjes uitblaast dan vind ik dat ik nogal bedrogen uit ben gekomen.
De film speelt helemaal niet zo sterk in op gevoelens van claustrofobie aangezien de angstgevoelens vooral veroorzaakt werden door de ondergrondse wezens. Ik ging er vanuit dat de dames helemaal gek van waanzin zouden worden door elkaar en zichzelf maar dat gebeurde dus niet.
Kortom, ik vind dit gewoon een nogal afgezaagde horrorfilm met weinig diepgang. Als recht toe rechtaan horror thriller zal deze misschien ijzersterk in zijn soort zijn maar aan dat soort pulp besteed ik mijn vrije tijd sowieso liever niet. Ik hoopte dus op doordachte horror met een twist a la Jacob's Ladder en daarom ben ik nogal teleurgesteld door deze film.
Jammer dat een zo'n woordje je op het verkeerde spoor heeft gezet. Zie verder ook weinig hallucinatior in de trailer. Vond de film ook al erg goed voor de monsters kwamen. Maar hou ook heel erg van een goed gemaakte horror. Afgezaagd? Niet echt, juist origineel, en ik ken er toch een hele hoop...
Maar als horror je genre niet is, dan houdt het wel een beetje op.
mister blonde
Neil Marshall had mijn aandacht al met het vermakelijke Dog Soldiers, maar heeft mijn volledige attentie na the Descent, een van de beste horrorfilms van de laatste 10 jaar.
De aanloop is net iets te lang, maar eenmaal in de grotten is het geweldig. Het was al redelijk spannend voordat de wezens kwamen. Beklemmend en het woord dat iedereen wel gebruikt als het om deze film gaat; claustrofobisch. Eenvoudig en effectief in beeld gebracht. Als de wezens zich ermee gaan bemoeien wordt het echt puntje-van-je-stoel werk, hoewel het niet zo eng werd als ik had gehoopt, afgaande op sommige reacties hier. Wel een paar keer behoorlijk geschrokken, al vind ik het vaak wel een beetje makkelijk (opeens laat je iets zien en draai je het geluid open). De film staat dan niet meer stil. Grootste spanning is er wel af (misschien hadden ze iets sneller in de grotten in de problemen moeten raken en had juist meer tijd kunnen worden besteed aan de spanningsopbouw en pas later de wezen laten zien), maar de gore is goed en nogmaals het hoge tempo, maakt het eigenlijk wel goed.
Sterke horrorfilm. 4 sterren.
Het einde is toch helemaal niet open? Ze droomt dat ze ontsnapt, maar dat is niet zo...
Mja, ik twijfel nog hoe ik het ga interperteren. Wat ze nu uiteindelijk droomt (of de ontsnapping of dat ze weer in de grot is) wordt volgens mij niet helemaal duidelijk.
DwarreI
Maar als horror je genre niet is, dan houdt het wel een beetje op.
Het is dus eigenlijk jammer dat een element als horror een genre op zich geworden is. Waarom moet een film doordrenkt zijn met slechts één thema, het leven is toch veel veelzijdiger? Geef mij dan maar films van een David Lynch of Gaspar Noe, angstelementen en sex komen er gebalanceerd in voor zonder door te slaan in hersenloos geneuk of continu rondslingerende ingewanden.
Nou ik denk dat de insteek was dat de ontsnapping enkel een illusie was. Maar goed, in deel 2 komt ze er uiteindelijk toch uit maar daar heeft Neil Marshall waarschijnlijk niets meer mee te maken..
Droom of illusie... Komt op hetzelfde neer. En op een deel twee zit ik ook totaal niet te wachten. Vind een recht toe rechtaan horrorfipm eeder te vergelijken met een romantische film dan met porno. Je hebt ook verhaalloze horror, dat is deze zeker niet.

The Descent: Part 2
2009