• 9.375.132 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars

Releasedatum: 11 november 1982

Plot Blade Runner

"Man has made his match...now it's his problem."

Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

avatar van veron35

veron35

De 2e keer beviel hij me beter. Ik weet niet waarom. De sfeer is echt geweldig. Ook schitterende decors en goed geacteerd. Toch zeker niet een van de beste sf films ooit. Daar is hij toch iets te saai voor.

Pastichio Rocker schreef:

Yup, heb de 5 disc collector's edition hier thuis liggen. The Final Cut is zeker wel de beste versie, omdat ze hier een groot aantal foutjes verbeteren d.m.v. de huidige digitale technieken. Mooiste is toch wel wanneer de duif omhoogvliegt wanneer Roy Batty sterft. Hier zag je eerst blauwe lucht (!) wat nu is weggewerkt en is vervangen door iets wat meer past bij de omgeving. Erg de moeite waard is ook een 2 uur durende documentaire die echt alle kanten van het Blade Runner verhaal van het begin tot het einde belicht. Alle Blade Runner fans moeten deze editie gewoon aanschaffen!!!

- De duif vertegenwoordigt de ziel van Roy Batty die naar de hemel stijgt.

- De spijker heeft niks te maken met Jezus, als je dat toevallig denkt.

Ja OK maar waar koop je The Final Cut versie?

Import? Hoewel ik er van uit ga dat ie hier ook wel op koop-dvd zal verschijnen.

avatar van serpico

serpico

Ik heb de box bij de Free Record Shop zien liggen, maar verder nergens. Volgens mij ook alleen daar te koop in Nederland.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Dit was werkelijk een van de beste films die ik gezien heb wat sfeerschepping betreft. Het tempo is vééél te traag en eigenlijk gebeurd er niet zoveel. Daarom kon ik er moeilijk mijn aandacht bijhouden. Ook leek het wel alsof ze maar één decor hebben gemaakt. De hele film speelt zich af in de stad en dat begint wel tegen te steken na een eindje.

avatar van silverfaustx

silverfaustx

mensen die deze film saai noemen hebben geen smaak

avatar van dragje

dragje

Ja OK maar waar koop je The Final Cut versie?

Gewoon in de winkel. Je hebt de normale bioscoopversie, ik weet niet 1,2,3 waar die te koop is, maar dat is de eerste film die zogezegd op DVD uitkwam, voorts kwam de "directors cut", los verkrijgbaar.

even off topic reactie dan maar...

Nu is er nog (!) een nieuwe directors cut uitgebracht maar zover ik weet alleen te krijgen als je de hele nieuwe "set" koopt, kost iets van 28 euro inclusief btw en verzendkosten maar dan krijg je dus de originele dvd release, de directors cut en dus die nieuwe directors cut plus heel veel, veel(!), extra's. Zoals documentaires over de film, interviews enz.

Dat is dus niet duur voor die prijs en tevens geleverd in een mooie boks van metaal....

p.s. met engels ondertiteling...

Intresante uitleg dragje.

Ik weet dat je de gewone director's cut kan kopen

en nu The Final Cut versie maar weet je ook of de

originele versie te koop is?

Intresante uitleg dragje.

Ik weet dat je de gewone director's cut kan kopen

en nu The Final Cut versie maar weet je ook of de

originele versie te koop is?

Het origineel vind je niet in de winkel. Alleen de Director's Cut of de boxset, met daarin ook het origineel. Maar wat ik ervan heb gelezen is dat The Final Cut ook gewoon los op DVD te koop moet zijn als een 2-disc edition, en dat er ook een 4-disc boxset is, dus minus de workprint (welke disc 5 is) maar wel met alle films, docu's en making of's.

avatar van Big Yin

Big Yin

De enige tijdloze SF film die ik ken en die nooit gaat vervelen... Goeie cast ook.

Pastichio Rocker schreef:

Dat is spijtig,maar ja het zij zo(dat van die originele versie hé)

avatar van Jordy

Jordy

Goede balans, die nieuwe versie. Op een liefdevolle manier enkele ergerlijke dingen gefixed, zonder a la Lucas de film geweld aan te doen. Ik geloof dat ik dit wel de beste versie vind van de 3 die ik gezien heb (Bioscoop versie, '92 directors cut, en nu deze Final Cut)

Prachtige transfer ook , retescherp, prachtig geluid, en toch ouderwets warm en sfeervol

Was dat een blu-ray versie die je zag?

avatar van Jordy

Jordy

yup

avatar van LZA

LZA

Staks om 23:00 uur :Rutger Hauer over Blade Runner bij Pauw&Witteman.

avatar van Big Yin

Big Yin

Rutger is terecht nog steeds zeer fier op deze film.

avatar van stefan dias

stefan dias

…en toen ik het fragment zag (de sterfscène) was ik e-norm getroffen door de werkelijk for-mi-da-bele muziek van Vangelis, die op een heel prettige manier ook een beetje gedateerd is. Maar dat maakt het alleen maar mooier. Heb m' gelukkig op cd.

En wat zei Hauer? "prachtig…die muziek…"

avatar van dragje

dragje

En ziehier, Rutger Hauer heeft gelijk, de muziek is prachtig....

Lijkt wel een zin uit één of evangelisch geschrift, doch onderschrijf ik deze.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Vond sowieso wat Hauer te melden had bij P&W erg zinnig. Krijg ook wel weer zin in een herkijk. Ik hoorde de muziek van Vangelis pas op zich zelf en vond t toen toch wat over the top. Maar in de film is-ie fraai, onder meer bij genoemd fragment.

Werd ook nog over de titel gefilosofeerd, zoals al eerder hier beweerd had "Do Androids Dream of Electric Sheep?" ook niet misstaan. Heb de discussie over waarom gekozen is voor "Blade Runner" in dit forum nog niet nagelezen (zo al vindbaar). Heb wel van de zomer eindelijk Philip K Dicks boek eindelijk eens gelezen. Kon me eigenlijk niet herinnren dat in de film die hele dierenbusiness ook zit. Beide bestaan wat mij betreft met volste recht naast elkaar.

avatar van Beitel

Beitel

Voor de fans is het misschien ook de moeite waard achter het videospel te gaan, ontwikkeld door Westwood, dat de sfeer van de film combineert met elementen van het boek. Een bijzonder interessant spel was het, vol met sfeer.

avatar van FisherKing

FisherKing

Vreselijk mooi

Mochizuki Rokuro schreef:

Het is dan ook losjes gebaseerd op het boek. Uit de 'Making Of' komt naar voren dat de scriptschrijver gewoon alle verfilmbare dingen uit het boek heeft gelift en daar een eigen draai aan heeft gegeven. Later is er nog een scriptschrijver bij betrokken die de boel heeft afgewerkt, en natuurlijk heeft Ridley Scott ook zo zijn eigen ideeen op tafel gegooid en uitgewerkt. De muziek van Vangelis blijft fantastisch, zelfs na 25 jaar. Die kerel was zijn tijd ver vooruit toen hij deze muziek schreef.

avatar van mishad

mishad

De titel komt van een verhaal van Alan E. Nourse genaamd 'The Bladerunner'. Ridley Scott heeft ooit de rechten van alleen de titel van dat verhaal gekocht en hij heeft deze titel uiteindelijk gebruikt voor de film 'Blade Runner' welke weer losjes is gebasseerd op het boek 'Do Androids Dream of Electric Sheep' van Philip K. Dick en dus niet op het verhaal van Nourse. Scott vond 'Blade Runner' een goede klinkende codenaam voor Deckard en de rest van de speciale agenten die in de film ontsnapte 'Replicants' onschadelijk maken.

avatar van klute89

klute89

De beste sci- fi film die er is, het is eigenlijk bijna film noir, deze film straalt zo veel sfeer uit. geweldig en ook de muziek is echt subliem! 5,0*

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Sfeer is erg goed en ook visueel is de film mooi. Geen conventionele sciencefictionfilm. Echter, wat al vaker is opgemerkt, als na een uurtje de nieuwigheid er vanaf is wordt de film nogal saai. Er zit weinig vordering in het plot en er gebeurt gewoon niet zoveel. Met het einde kun je daarnaast elke kant op. Ik hoef heus geen happy-ending einde, maar ik zou wel een iets duidelijker/beter einde willen zien.

Wat mij opviel is dat Harrison Ford nogal koel, emotieloos en "onpersoonlijk" acteert. Vermoedelijk was dat de bedoeling, en ik zal het de film dan ook niet kwalijk nemen.

tukkerstein schreef:

Dat was ook precies de bedoeling van Ridley Scott. Perfect einde mijns inziens, aangezien er nog lang over is gediscussieerd of Deckard wellicht ook een Replicant is, of niet.

avatar van JVD

JVD

Een soms deprimerende film wat bijna perfect in beeld is gebracht....visuele hoogstand...bijna kunst......net als Ridley`s voorganger Alien....

Als iets zo goed en professioneel op het grote scherm wordt vertoond, dan hoeft voor mij het verhaal niet zo bepalend te zijn...

En onze Rudger speelt super natuurlijk.......

5 STERREN.....

avatar van Reinbo

tukkerstein schreef:

Dat was inderdaad de bedoeling, ook hij is immers een replicant. ....

Ik heb 'm zelf op BR besteld, ben erg benieuwd.

avatar van SilverGun

SilverGun

Gisteren de Final Cut gezien op DVD. Het blijft een wat lege film. Er zitten wel boeiende thema's in maar ik stoorde me meer dan eerder aan het karige verhaal, het hak-op-de-tak tempo en de gebrekkige uitwerking van de personages en de vaak onlogische keuzes die ze maken en handelingen die ze doen. Dat Deckard een replicant blijkt te zijn voegt weinig substantieels toe. De decors, sfeerschepping en de hele setting zijn erg knap gerealiseerd en compenseren een boel, maar dat zijn ook overduidelijk de aspecten waar de meeste aandacht aan is geschonken. Die vier sterren zijn te veel, maar ik wacht nog even met verlagen tot een herziening binnenkort.

avatar van SilverGun

SilverGun

De erg nare moord op Tyrell stond me ook wat tegen. Totaal niet functioneel om dat zo geweldadig uit te beelden.