Blade Runner (1982)
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
Leon Kowalski
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
Dit?
Ik hoor er geen Blade Runner in.
Nogal zwalkend allemaal en (dus) niet het toonbeeld van een stevige grip op de zaak; iets wat wel een leuke eigenschap zou zijn voor een regisseur...
Blijkbaar ken je het systeem in Hollywood niet helemaal...
Leland Palmer
Dit?
Ik hoor er geen Blade Runner in.
de link doet het niet bij mij, maar misschien heb ik het ook wel mis hoor.......
Gagh
De perfecte decors, de perfecte belichting, de constante regen, de sfeer en visie die deze film uitstraald. Misschien is het een beetje vreemd, maar ik zou best wel wakker willen worden in het Los Angeles van 2019.
Het verhaal lijkt misschien van buiten een simpele "man moet 6 replicants doden + romantisch plotje ertussen door". Maar als je een beetje nadenkt, een beetje je fantasie gebruikt dan heeft deze film zo veel meer te bieden. Wat maakt een mens een mens? Empathie? En wat als die empathie bijna verdwenen is? En wat als je als mens wat gaat voelen voor iets wat feitelijk niet leeft? En wat als iets wat eigenlijk levenloos is meer empathie vertoond dan de alledaagse mens?
Het boek is een zekere aanrader, misschien vooral voor diegenen die de film niet echt iets vonden.
Pieter Montana
Die 5-Disc tinnen set, die op de Britse Amazon staat, is nu in de aanbieding voor zo'n 25 euro. M'n ideale kerstcadeau
Welke versie , The final cut nog even buiten beschouwing gelaten, raden jullie aan?
dragje
Geen!
Deze "final cut" staat ook al op mijn kerst lijstje
Alleen tip, bij play is die EUR 27.99 & ---> Free Delivery. Bij Amazon betaal je best nogal wat euro's aan verzendkosten.
- 12092 berichten
Net de director's cut gezien, maar ik miste eerder dingen dan dat er iets aan was toegevoegd. Desalniettemin blijft het een meesterwerk, de beelden, de muziek en de perfecte hybride daartussen. Het verhaal is eeuwenoud eigenlijk, maar zo origineel door Philip K Dick behandelt en recht gedaan door Scott dat dit altijd wel een filmklassieker avant la lettre zal blijven. Nergens wordt het plat, eendimensionaal of verjaart.. relevant tot op de dag van nu. Quite an achievement! Zal dus nooit uit mijn top10 verdwijnen. Jammer dat zoveel MoMe-ers deze film niet schijnen te apprecieren om de essentiele perfectie die hij is. Hier kan je echt geen I.robot of Minority Report tegen afzetten, kansloos!
een filmklassieker avant la lettre
Eh.... hoe zie je dat?
The One Ring
Het gaat hier niet om de 'final cut' of wel?
Persoonlijk vind ik het origineel erg goed, lekker rauw en geweldadig. Maar het end van the directer's cut is dan wel weer sterker. Hopelijk is the final cut the best of both. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de beelden op Blue ray. Heb indertijd the director's cut in de bios gezien, maar dat is al wer 15 jaar geleden.
Eh.... hoe zie je dat?
Aan alles, de grootsheid, de beelden, de muziek.. en natuurlijk het feit dat de film allang zo wordt gezien door opiniemakers en filmcritici
- 12092 berichten
Het gaat hier niet om de 'final cut' of wel?
Nee, director's cut staat op de hoes..
Maar avant la lettre.....?
Persoonlijk vind ik het origineel erg goed, lekker rauw en geweldadig. .
Dat is toch niet anders in de zogenaamde director's cut?
Jawel, zijn een aantal gore momenten uit verdwenen, waaronder het close up uitdrukken van iemands ogen door Hauer
- 12092 berichten
Maar avant la lettre.....?
Nouja, soms herken je gewoon een meesterwerk als je het ziet, dat had ik bij deze film 25 geleden al toen ik hem in de bios zag op mijn 12e, en daar is nu nog steeds niets aan verandert. Soms zakt iets genadeloos door het ijs, maar dit blijft gewoon een imposante film!
En ik had het gevoel alsof sommige momenten een beetje gekuisd waren hier. Ik zie door de bomen het bos ook niet meer bij al die versies van deze film
Aan het eind herinner ik me nog een tocht door het groen van Deckard en Rachel, maar dat zat er nu ook niet in.
Dat maakt het nog geen klassieker avant la lettre, natuurlijk. But nevermind.
- 12092 berichten
Volgens die definitie is eigenlijk geen enkele film dat..
Op het gebied van cyberpunk SF zou ik deze trouwens dat wel willen noemen, het is bijna ondoenlijk de hoeveelheid kopieen van deze film inmiddels te noemen
The One Ring
Ik zag alleen de director's cut en ik zou zweren dat er wel zo'n scène in zat. Maar misschien heb ik het fout. Lijkt me verder ook niet iets wat de film per se beter of slechter zou maken.
Artifact
Maar is die final cut ondertussen al te koop?
The One Ring
Ik geloof het niet. Volgens mij is hij nog alleen maar op een of meerdere festival(s) vertoond.
Zobor
iemand al nagedacht over de duif, en de spijker in de hand van Hauer?
Pastichio Rocker
Maar is die final cut ondertussen al te koop?
Yup, heb de 5 disc collector's edition hier thuis liggen. The Final Cut is zeker wel de beste versie, omdat ze hier een groot aantal foutjes verbeteren d.m.v. de huidige digitale technieken. Mooiste is toch wel wanneer de duif omhoogvliegt wanneer Roy Batty sterft. Hier zag je eerst blauwe lucht (!) wat nu is weggewerkt en is vervangen door iets wat meer past bij de omgeving. Erg de moeite waard is ook een 2 uur durende documentaire die echt alle kanten van het Blade Runner verhaal van het begin tot het einde belicht. Alle Blade Runner fans moeten deze editie gewoon aanschaffen!!!
iemand al nagedacht over de duif, en de spijker in de hand van Hauer?
- De duif vertegenwoordigt de ziel van Roy Batty die naar de hemel stijgt.
- De spijker heeft niks te maken met Jezus, als je dat toevallig denkt.
neo
Die zogenaamde foutjes wegwerken ben ik niet weg van. Was dat nu echt nodig? Als je het mij vraagt niet. Ok, ik heb het resultaat nog niet gezien, maar ben principieel tegen. Neigt naar Lucas praktijken...
Pastichio Rocker
Die zogenaamde foutjes wegwerken ben ik niet weg van. Was dat nu echt nodig?
Heb je 'm al gezien dan?
Bovendien hebben ze volgens de documentaire rekening gehouden met de foutjes die geliefd zijn bij de fans (er is een benaming voor, ben 'm effe kwijt) en de grove fouten, zoals het eerder genoemde duif-einde, de stand-in van Zhora die door de ruit valt en waar je duidelijk ziet dat het een stuntvrouw is met een verkeerde pruik, en het stukje waar Abdul Ben Hassan wordt 'ondervraagd' door Deckard, waarbij de lipsynch voor geen meter klopt.
Pastichio Rocker
Zie verdere uitbreiding van vorige bericht.
De film wordt er naar mijn mening alleen maar beter op, en dit is dan ook de uiteindelijke film die Ridley Scott voor ogen had.
Maar ach, alle versies zitten in deze editie. The Final Cut, Theatrical Cut, 1982 International Theatrical Cut, 1992 Director's Cut en de Workprint. Kies maar uit welke je het tofst vindt!
serpico
. Alleen zal ook het prijskaartje niet gering zijn... Wat heb jij ervoor betaald?

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation