Blade Runner (1982)
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
J.F. Sebastian
Leon Kowalski
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
Wat een gelul. De studio haalde hem uit zijn handen en liet hem de film nooit afmaken. Ook de zogenaamde director's cut was niet door hem approved. Volgens mij komen er geen nieuw gefilmde scenes in de nieuwe versie.
bawimeko
Mag ik U verwijzen naar pagina 118 van de augustus-uitgave van Empire? De nieuwe versie (ik ben de tel kwijt) heeft nogal wat verschillen met de Director's Cut. De bekende foutjes worden digitaal weggewerkt. Er is een korte scene met Joanna Cassidy (Zhora) herfilmd omdat in de originele film de stand-in duidelijk zichtbaar was.
Klinkt niet als nieuwe compleet scenes filmen, beetje retoucheren eerder.
Ik ben verder blij dat de originele versie eindelijk uitkomt en ben ook benieuwd hoe de 3e versie gaat worden. Ik vind het juist interessant dat er meerdere versies van zijn.
bawimeko
Klinkt niet als nieuwe compleet scenes filmen, beetje retoucheren eerder.
Het zal de verhaallijn niet veranderen, maar het is alsof Pete Townshend anno 2007nog even een stukje solo 'verbetert' in Won't Get Fooled Again.
Ik dat voor de fans het erg leuk is om zoveel mogelijk versies met zoveel mogelijk materiaal van één film te hebben. Ik zou best een anders samengestelde versie van The Big Lebowski willen. Of van sgt. Peppers
Aan de andere kant...de zoektocht naar de beste versie vind ik iets moeizaams hebben. Alsof Prince (om maar een ander voorbeeld te noemen) komende oktober z'n 5e versie van Sign of the Times uit gaat brengen; de eerste verkocht niet, de tweede versie was hij niet blij mee, enzovoorts.
Nogal zwalkend allemaal en (dus) niet het toonbeeld van een stevige grip op de zaak; iets wat wel een leuke eigenschap zou zijn voor een regisseur...
The One Ring
Het probleem is toch dat Scott ook geen grip op de zaak had. Maar daar kon hij verder niets aan doen, maar dat lag aan de studio. Scott was niet de eerste en ook zeker niet de laatste regisseur wiens film door de studio aangepakt werd. Je kunt een boek vol schrijven over dit soort verhalen en het ligt meestal niet aan de regisseur.
Beitel
Voor zover bekend was Ridley Scott beide keren niet in staat om de film te maken zoals hij die wilde: de Director's Cut was al een grote verbetering, maar voor zover bekend deed hij die zelf niet maar gaf er toestemming voor omdat hij bezig was met Thelma & Louise.
Dit is gewoon de afsluiting van het hele debacle rond Blade Runner. Het had allemaal wat beter gekund, maar nu is het voorbij en krijgt de film eindelijk ook een degelijke behandeling op dvd, vol met alle extra's. Ten opzichte van de vorige, ontiegelijk kale dvd-behandeling is dat meer rechtvaardigheid dan uitmelkerij.
De versie die ze laatst in Ahoy lieten horen was zeker geen exacte kopie van het originel en absoluut groots!
Mm. Dat had ook van mij niet gehoeven. Maar feit blijft dat dit de eerste keer is dat Scott de kans krijgt zijn favoriete cut te maken.
Jawel, maar dat wil niet zeggen dat het de definitieve versie was. Zo was de film tot Scott er af werd gehaald. Maar dan is een film nog niet af, natuurlijk.
Artifact
Om even terug te komen op die ''ultimate collecters edition'', kan iemand mij vertellen of daar ook de score uit '94 bij zit?
Norma
Lastig om een film te beoordelen waar je een bepaalde verwachting bij hebt; want als het dan enigzins tegen valt, ligt dit dan aan jou of aan de film?
De sfeer voldeed prima: verbluffend mooie decors en settings, leuk ook om te zien hoe men getracht heeft een toekomstbeeld neer te zetten terwijl de film eigenlijk zo'n mooi jaren 80 beeld geeft: felle neonverlichting,merken die toen helemaal hot waren, tv's met een antenne er op en van flatscreens had nog niemand gehoord zo te zien
Ook het gegeven van de film is leuk, maar helaas vond ik de uitwerking wat tegenvallen; het verhaaltje is recht toe recht aan en het einde onduidelijk. En Ford: tsja ik zal wel nooit een fan van de man worden vrees ik. Al met al een film die zeker de moeite waard is, maar ik val er niet stijl van achterover.
Jan W
Een film die speelt in 2019 maar eigenlijk zó jaren tachtig is. Niet negatief bedoeld hoor. Ik heb de director's cut laatst gekocht en weer eens bekeken (had de film nog deels in mijn hoofd). Na 25 jaar blijft de film op wat kleinigheidjes na nog steeds prima te kijken. Prachtige sfeerbeelden van een duister "Los Angeles" waar het voortdurend regent, Ford en Hauer die prima spelen en een mooie rol van Hannah. Waar Sean Young trouwens gebleven na die tijd? 4,0
A.L.I.E.N
deze futuristische film vind ik gewoonweg fantastische!
5*.
1,5 voor de special efects
3,5 voor het idee
1 voor het geluid
joostie
deze futuristische film vind ik gewoonweg fantastische!
5*.
1,5 voor de special efects
3,5 voor het idee
1 voor het geluid
niet 5
streeter
Blade Runner: The Final Cut opent vandaag in New York en Los Angeles. Ik heb m'n kaartje al voor vanavond.
niet 5
sorry hoor!!
vergissen is menselijk!
A.L.I.E.N
ik ga deze vanavond nog eens zien.
is al zo lang geleden.
maar waarschijnlijk vindt ik hem nog steen goed!
5* en geen 6,joostie.
Matchostomos
Het filmfestival van Gent zal deze eveneens in zijn programma opnemen. Laat ik dan ook hopen dat de heer Duynslaegher deze toevoegt aan zijn selectie voor de Focus festivaldag, aangezien we hier naar verluidt Scotts ware visie nu écht te zien zullen krijgen.
ghostman
Ik ben hier zeker benieuwd naar. Al ben sinds het begin een groot fan van 117 min. versie zonder voice over. Dit meesterwerk is de allerbeste Amerikaanse (Hollywood) film ooit. Blade Runner is een schoolvoorbeeld hoe alle Hollywood blockbusters horen te zijn: artistiek, enorm gedetailleerd en diepzinnig.
Glacius
Zou iemand nog uit kunnen leggen welke verschillen er nou precies tussen de eerste versie en de Directors Cut zitten?
Herisson
Kan helaas niet begrijpen waarom deze film zo hoog gewaardeerd wordt. Wilde hem zelfs na het 1e uur afzetten, maar dat ligt niet in m'n straatje. 2e uur was beter maar ik vond het nog steeds weinig waard.
2**
orbit
- 12092 berichten
Tsja, duidelijk een geval van 'niet voor iedereen'
Mad Man Mundt
Niet los erbij, wel achter de films natuurlijk...
Die Vangelis score uit '94 is hetzelfde als die uit '82, meen ik, het heeft alleen 12 jaar geduurd voordat 'ie gereleased werd
Alleen die workprint versie had alternate score.
Door rechtengedoe was er eest een opnieuw opgenomen orchestrale versie. Pas later kwam de originele uitvoering van Vangelis zelf uit.
A.L.I.E.N
in de originele versie zitten voise vertellingen van decard in
(zoals:"i was looking for 6 replicants in a city of 60 000 people")
de droom van de eenhoorn komt er niet in voor en
in de eind scéne rijden decard en rachel door een bergachtig gebied(in de director's cut niet)
p.s. deze info kun je ook(zoals ik)op het net vinden zoals"wikipedia"
enz...
Leland Palmer
Metallic Rain van Jean Michel Jarre en Vangelis is toch de score van Blade Runner?
Dat ken ik niet, maar Jarre heeft niks met Blade Runner te maken.
Leland Palmer
Vangelis heeft sowieso de score. Maar ik vroeg me af dat het nummer metallic rain die hij samen met Jarre gemaakt heeft in deze film voorkwam........

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation