Blade Runner (1982)
Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Te zien in één bioscoop ()
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
J.F. Sebastian
Leon Kowalski
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
Net de Final cut gezien op blu ray en wat ziet het er fenomenaal mooi uit. Ik kreeg ook het idee dat de FC net iets prettiger in elkaar steekt dan de vorige twee edities al kan ik afgezien van de voice over en de droom sequence op het eind niet mij vinger op de verschillen leggen. Verder ziet de film er uit alsof hij nog geen jaar oud is. Slechts enkele effect shots en de ms dos beeldschermen hinten naar een oudere leeftijd....
Daarnaast ben ik van mening dat deze film de beste en sfeervolste art direction ooit heeft. Alles klopt, het is een perfecte creatie van een tijd en plaatsloos toekomstbeeld. Met iedereen die anders beweert wil ik graag de discussie aan gaan.
En dan mogen ook de prachtige muziek, schitterende fotografie en geweldige acteerprestatie van Hauer niet onvermeld blijven. En dat alles maakt de 'leegte' die soms in de film zit meer dan goed.
Halfje erbij. 5*****
The Last
Weet iemand hier of de Remastered DC het zelfde is als de Final Cut?
dragje
Doel je hier op de laatste 5 Disc versie verschenen uitgave? Nee, die is weer anders. Persoonlijk niet een enorme verbetering, mijn mening, maar het is wel een genot om nog meer scènes te zien die buiten zijn opgenomen.
Een aanrader voor elke fan!
dragje
Net de Final cut gezien op blu ray en wat ziet het er fenomenaal mooi uit.
Ik kan hier officieel melden dat ik een emotionele ervaring krijg bij het lezen van deze zin, één die ook bekend staat als jaloezie.
Mag ik vragen of je deze op de TV hebt bekeken (HD tv wel te verstaan) of op een scherm?
Pastichio Rocker
Weet iemand hier of de Remastered DC het zelfde is als de Final Cut?
Natuurlijk niet. De Final Cut is uit 2007, de DC uit 1991.
Iron Maiden
heb deze gister voor het eerst op blu-ray gezien en vond hem een beetje tegenvallen.
rutger hauer en ford halen alles uit de kast om te slagen en doen dit ook. over de rest, tsja.
het verhaal sprak me erg aan, maar ik vond hem te sloom en te vaag. ik had echt zoiets van: waar gaat het nou over?
dat hij die foto gaan uitvergroten, hoe komt hij uberhaupt aan die foto? einde was wel geweldig, en de ogen van Tyrell.
Pastichio Rocker
Die heeft Deckard gevonden in het appartement van Leon. Als je goed had opgelet had je Batty nog horen vragen aan Leon (de scene in de telefooncel): 'Did you get your precious photo's?'
lopmuk
top,laatste scene in memorabel. sfeer is ook geweldig,denk niet dat er ooit een film gemaakt is geweest met een betere sfeer.
Iron Maiden
als je goed oplet, ja.
als ik een actiefilm kijk wil ik gewoon een film die lekker wegkijkt.
als je goed oplet, ja.
als ik een actiefilm kijk wil ik gewoon een film die lekker wegkijkt.
Wat gaf je het idee dat het een actiefilm betrof?
stefan dias
En blijft na al die jaren nog steeds overeind. Een unicum toch wel…
TonyMontana
Wat gaf je het idee dat het een actiefilm betrof?
tja, als je nog nooit iets over deze film hebt gehoord en als je zo de plotomschrijving leest en poster ziet (Harrison Ford met gun), dan kan ik er wel inkomen dat men een actie-film verwacht....
The One Ring
Gisteren eindelijk herzien en zoals ik eigenlijk wel verwacht had vond ik hem nu veel beter dan de eerste keer. De eerste kijkbeurt verwachte ik vooral een iets snellere film. Nu was ik echter voorbereid op het lome tempo van de film en kon ik Blade Runner veel beter ervaren.
Zoals ik de eerste keer al schreef is het vooral de sfeer die Blade Runner maakt. En daar blijf ik bij, want er zijn weinig films die zo'n bijzondere sfeer hebben als Blade Runner. De decors zijn schitterend, de belichting is adembenemend, de special effects voelen totaal niet veroudert aan en de muziek, die me de eerste keer nauwelijks opgevallen is geloof ik, is van onvervangbare schoonheid. Op die manier wordt Blade Runner al een bijzodere ervaring. Het verhoogt allemaal existentialistische (blijft een leuk woord om te gebruiken) gehalte van het verhaal en geeft de films zelfs iets meditatiefs. De films is niet zozeer traag, maar eerder berustend, alsof het de dood ziet aankomen en er mee leert leven. Heel bijzonder dus.
De enige smet op dit gebied zijn de auto's. Wat is het toch met science-fictionfilms in de jaren '80 en auto's? Volgens mij zijn alle toekomstige wagens in al die jaren '80 films door dezelfde man ontworpen want ik tref telkens weer dezelde troep aan. Eerder al in Brazil en Total Recall (die laatste komt uit 1990, maar de auto was waarschijnlijk in 1989 al voor de film bedacht). Deze gewone auto's met een blokkig plastic omhulsel blijf ik onwaarschijnlijk vinden. Niet alleen zijn ze spuuglelijk, ze zien er ook totaal niet futuristisch uit en, al helemaal vreemd, totaal onveilig. Ik denk niet dat ik er in zou durven rijden want volgens mij zouden ze van het kleinste tikje al in elkaar storten. Extra vreemd is dan weer dat de vliegmachines in deze film er dan wel weer geweldig uitzien.
Het verhaal greep me nu ook veel meer. Ik blijf me afvragen of het filosofische gedeelte van deze film niet ietwat overschat is. Natuurlijk is dit wel aanwezig, maar de vraagstelling rondt wat een mens een mens maakt en hoe het met robots zit en zo was ook al voor Blade Runner gesteld (en daarna nog vaker) en ik vind niet dat Blade Runner daar echt dieper op in gaat. Maar het hindert niet, want diep of niet, het thema wist me dit keer meer te grijpen en ik kreeg meer voeling met de personages. Ford's Deckard blijft een beetje vlak, maar de bijrollen zijn eigenlijk allemaal gewoon ijzersterk. Rutger Hauer is eigenlijk de ster van de film, maar het pesonage van Sean Young wist me dit keer ook te raken tot mijn verbazing. Ook sterk is de rol van Edward James Olmos. Hij doet niet veel, maar zijn personage heeft iets mysterieus wat de sfeer ten goede komt. En hij heeft een van de beste teksten uit de film:
"It's too bad she won't live! But then again, who does?"
De beste monoloog van de film komt echter van Hauer, met deze terecht bekende tekst:
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
Zijn sterfscène is een van de bijzonderste en mooiste uit de filmgeschiedenis en wellicht het enige moment dat de film werkelijk heel erg de diepte in gaat. Ik las net op IMDB een stukje van de voice-over bij de laatste scènes uit de originele cut. Wat ben ik dan blij met de Director's Cut want deze voice-over kauwt de hele betekenis van de laatste scènes voor, wat ook het mysterie van het einde en de dood van Batty vrijwel te niet doet. Onbegrijpelijke keuze, die gelukkig gecorrigeerd is. Ik las zelfs dat deze voice-over verklapte dat Rachael een oneindige levenspanne heeft. Op het einde van deze kijkbeurt vroeg ik me nog af hoe lang Rachael (en misschien ook Deckard) eigenlijk zou hebben, maar dat wat nou juist een vraag die niet beantwoord hoefde te worden. God zegende de Director's Cut
Nu met stip een van mijn favoriete science-fictionfilms. Hij wordt zelfs tijdens het schrijven van deze tekst nog beter in mijn hoofd. Ik was van plan hem te verhogen naar 4*, maar ik maar er 4,5* van. Zeer bijzondere film; een om vaker te bekijken. En ik ben nu wel zéér benieuwd naar de Final Cut.
lesamurai
Blade Runner is weer zo'n meesterwerk qua Science-fiction en is dus weer een geweldig spektakel net zoals Alien alleen dit is echter wel sensationeel. Het is bevat een prachtig camerawerk en is origineel uitgewerkt. Het deed me daarintegen een beetje denken aan Brazil van Gilliam, maar dit verdient een hoger cijfer dan Alien omdat dit gewoon een spektakel is en Alien ook maar dit is veel beter uitgewerkt en bevat mooiere scenes.
Pastichio Rocker
Ik geloof niet dat je deze films met elkaar kunt vergelijken.
Inderdaad. Alien moet het meer hebben van de spanning dan het spektakel, dat juist meer in Aliens aanwezig is.
Maar het zijn beide goede films, dat ben ik dan wel helemaal met je eens
picah.q
deze film is zo zo vet, ik heb de final cut, blu ray 780p, goddelijk om naar te kijken, zo genoten, en ben zo fan, je merkt trouwens amper dat ie gevoiceovert is, en voor die tijd is de film zo goed, kwa special effects praat ik nu, enigste kleine dingetje is, de geluiden van de pistolen, zijn een beetje karig, maar dat maakt de sfeer er juist wel mooier op, waar waren de lcd schermen eigenlijl ?, allemaal beeldbuis nog in de film, top film hoort zeker in mijn top 3, trouwens gaar dat de scene met de eenhoorn droom van deckard niet voorkomt in de neit final cut, is toch wel z'n beetje de clue,
Pastichio Rocker
Als je de Making Of had gekeken dan wist je nu ook waarom dat zo is en had je het niet hoeven vragen.
picah.q
hoe moet ik uit het niets weten dat dat word verteld in de making of ?, dat kan je me toch niet kwalijk nemen als ik niet weet dat het daarin verteld word, toch ? ^^
Pastichio Rocker
Waarom denk je dat er een Director's- en een Final Cut is? Omdat Ridley Scott niet tevreden was met het resultaat, vanwege bemoeienis van de filmmaatschappij, die liever een iets positiever einde zag. Maar dat is al zo lang bekend...
waar waren de lcd schermen eigenlijl ?, allemaal beeldbuis nog in de film
Stomme vraag: omdat de film uit 1982 komt en LCD nog niet echt ingeburgerd was in die tijd. Bovendien moesten ze ook rekening houden met het budget.
Goodfella_90
Easy, pastichio. Wat jij toevallig weet is niet per definitie bij elke andere persoon bekend.
cinema.
Ja precies, laat die kerel toch of vertel het op een wat vriendelijkere manier
Madecineman (moderator films)
Off-topic berichten over spelling verwijderd.
picah.q
och jij bent niet zo aardig zo te zien, kijk ik heb niet zoveel research gedaan als jij over die film, dus alsnog je kan me niet kwalijk nemen dat dat verteld werd in de making of, die zin met waar waren de lcd schermen, was niet zo zeer serieus bedoeld, ik kan geen toontje aan de zin geven omdat het getypt is, dus kwam het serieus over wat niet bedoeld was, en wat je zegt "bovendien moesten ze ook rekening houden met het butget." is niet helemaal waar, als je ziet wat er allemaal wel niet inelkaar is geknutseld, hadden ze best een LCD inelkaar kunnen knutsellen, gegroet reinier (K)
The Last
Heb net de DC gezien. Het is een prima sci-fi film; mooi gefilmt, indrukwekkende sfx, intelligent verhaal en bovenal zeer geloofwaardig geacteerd. Ook ziet de film er helemaal niet uit alsof ie nog uit 1982 is, het is allemaal prachtig geremastered (remastered DC), maar goed, daar zal het denk ik niet alleen aan liggen, de art-direction is prima verzorgd. De muziek mag er ook zeker wel wezen, af en toe heerlijke jazz gecombineerd met typische 'sci-fi deuntjes'.
Blade Runner is verre van een standaard sci-fi filmpje, zo heeft de film meerdere bodems die je aan het denken zetten + (zoals ik al eerder zei) een zeer intelligent verhaal. Je kunt ook zien dat latere sci-fi films, zoals Paul Verhoeven's Robocop en Total Recall bijv. (beide uitstekende films hoor) inspiratie hebben opgedaan van Blade Runner, met name bij Total Recall kun je de stijl van die film het beste vergelijken met deze.
Oke, al met al, zeer goede film die je aan het denken zet, waardoor er bij mij zeker wel een aantal vragen open blijven staan...
Het origineel hoef ik niet te zien (omdat ik toch al weet hoe die afloopt), dus blijft er de FC over, waar ik zeer goede verhalen over heb gehoord en zeer benieuwd naar ben.
4 (grote) sterren voor nu.
O ja, de film is zeker niet voor iedereen, ik denk dat de gemiddelde 'actiefilmliefhebber' het niks aan zal vinden vanwege de sloomheid, de film is ook meer voor geinterresseerden (in sci-fi) of filmliefhebbers (kenners).
NathanMandjes
De sfeer is meesterlijk. De eerste keer duurde de film te lang maar vorige maand heb ik de final cut gekocht en het toekomstbeeld is grotendeels hoe je die nu ook zou schetsen. De auto's zien er niet uit, en de muziek (die wel briljant klinkt) is ook een beetje te veel synthesizerwerk maar het blijft prachtig. Echt een klassieker. 5 punten.
Tarkus
Blade Runner is natuurlijk een klassieker in de Science-Fiction, en heeft na 25 jaar nog steeds veel fans.
Ik vond de film indertijd wat donker opgenomen, en dat is deze versie (The Final Cut) nog steeds, al is de film wel prima gerestaureerd. Ook de muziek van Vangelis klinkt nog steeds prachtig, maar men had, naar mijn bescheiden mening, wat meer kunnen doen met de 6 sporen geluid die men toen had, om dit beter om te zetten naar een surround-track 5.1, daar merk je helaas niet veel van.
Verder is het verhaal natuurlijk zeer goed en de acteerprestaties uitstekend.

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation