• 9.400.507 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars

Releasedatum: 11 november 1982

Plot Blade Runner

"Man has made his match...now it's his problem."

Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

iGeO

Wat een ongelooflijk gezwets over filosofie dit en filosofie dat... ... en dat allemaal over zo'n #$@B?€U$®*T! film.

Bijna nog saaier dan de film...

...en dat kan bijna niet eens.

• 12092 berichten

Tsja, sommige films zijn zo briljant dat ze stof bieden om over na te praten

Dat kan je van een kinderfilmreeks als lord of the rings niet zeggen natuurlijk

het gaat hier over Blade Runner. Kappen met het geneuzel over andere films graag.

iGeO

Je hebt gelijk, ik zal geen lullige opmerkingen meer maken.

T'is toevallig een die in de top 250 staat en dat is niet voor niks, lijkt me...

Ookal heb ik er zelf niks mee, wil nog niet zeggen dat deze voor ander ook gelijk niks is.

Respect...

• 12092 berichten

Ach, van mij mag je alles vinden hoor, inclusief dat je BR een rukfilm vindt.. maar ik zie altijd graag een onderbouwing van een mening. En die was een beetje niks.

En ik kan bij allerlei films die jij prachtig vind ook mijn ogen niet openhouden, dus saai is betrekkelijk en persoonlijk

avatar van thunderball

thunderball

Tja, ben het met bovenstaande meningen wel ergens eens.

Ik heb dit eigenlijk ook altijd een saaie film gevonden.

Zag hem voor het eerst als tiener, had er heel veel van voorgesteld, maar vond het toen eigenlijk meer een soort ouderwetse detective (denk hier bij aan de films met Humphrey Bogart uit de jaren 30), maar dan vermomd als SF film en stukken saaier.

Kreeg ook altijd de indruk bij deze film dat alles in het donker afspeelt omdat dan de sfx niet al te beroerd lijken. Ik bedoel er is geen enkele reden dat het telkens nacht moet zijn qua verhaallijn.

Ford is er trouwens een meester in om (behalve dan de Star Wars- en Indiana Jonesfilms) alleen maar zijn rollen heel saai te spelen.

Slaapverwekkend staat hij hier ook weer te acteren en dat is de film in zijn geheel ook!

ALLEEN de aanwezigheid van Hauer redt de film, zijn persoonlijkheid is zo aanwezig en groots dat je toch blijft kijken, zeker zijn eindscene is fascinerend en zeer goed geacteerd.

Het is een van zijn beste Amerikaanse rollen.

Daarom toch nog 3 sterren!

Volledig mee eens.

orbit schreef:

...ik wil hier eigenlijk nog wel wat op zeggen...,

...maar dat lijkt me beter van niet...

PS. sorry dat ik wat laat nog reageer, maar ik lag even een paar weken met m'n billen op 't strand

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Na een tijdje zoeken heb ik deze film (Director's Cut) weten te bemachtigen en eindelijk voor het eerst kunnen zien.

Na al die goeie recensies (normaal baseer ik mij hier zelden op) kon de film toch bijna niet tegenvallen. Helaas was het toch lichtjes teleurstellend.

Blade Runner gaat nergens vervelen, maar is ook weer net niet boeiend genoeg. Het verhaal leek me (op het eerste zicht) sterk te beginnen, maar naarmate de film vordert werd het me allemaal een beetje te standaard. Ik heb verder ook niet nagedacht over de zogenaamde 'dubbele bodem' die hier in zou zitten, hoewel het met momenten toch naar boven kwam.

Acteerwerk was ok, zeker niet bijzonder. Vooral het donkere gehalte en met momenten de muziekkeuze kwamen wel goed over.

Ik zal deze zeker nog wel is zien, maar voorlopig deed het me weinig. Ik mag hopen dat ik niet voor niets tijd & geld besteed heb aan deze film...

Ik hou het (voorlopig) op een krappe 3,5 *.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Eindelijk dan gezien en viel me behoorlijk tegen, visueel zag het er echt fantastisch uit, maar het verhaal wist me niet te raken. Zal hem nog maar eens herzien.

avatar van Quido

Quido

DVD Blade Runner D.C (release 6 december)

Science fiction klassieker van Ridley Scott waarin een detective (Harrison Frod) 5 replicas moet vernietigen die met een gekaapt ruimteschip naar de aarde zijn teruggekeerd. Hij vraagt zich steeds meer af wat menselijk is.

Bron: Warner Brothers (edit ->) Benelux

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Dus een uitgave met NL ondertiteling?

avatar van by_the_way

by_the_way

Pieter Montana schreef:

Dus een uitgave met NL ondertiteling?

Uiteraard..

avatar van dttom

dttom

Gaat deze nog in de bios komen, zoals onderhond een paar pagina's terug zegt??

Was overigens afgelopen weekend bij mijn ouders en zat tussen de video's te zoeken. En zag daar de VHS van Blade Runner, de originele uit 1983. dus die heb ik maar even "geleend" en tot mijn verbazing nog best goede kwaliteit. Overigens blijkt nu ook dat ik dus nooit de DC heb gezien, maar deze versie.

avatar van milus

milus

Toen ik de kijkhuisbios uitkwam destijds keek ik even anders de wereld in.

Deze film is weliswaar een sf film maar dat is slechts het voertuig van iets anders: wat ben je meer dan je herinneringen ? Ik kan niet verklappen wat er in de film mee gaat gebeuren, voor hen die de film nu nog niet hebben gezien (ja ze zijn er), maar geleidelijk word je van een naief kind met dit onopvallende maar invloedrijke aspect in aanraking gebracht. Hoe zit het met mezelf ? vroeg ik me af toen ik laat die avond door een regenachtige Denneweg liep (waar het filmhuis toen nog zat! Foei Den haag !). Het hersen-op-sap model is niet ver meer weg.

Ben je empathieloos en wat minder met levensvragen bezig dan zal je deze film niet kunnen waarderen; je moet een voelsprietje hebben voor wat levenstwijfel is.

De film heeft iets noir-achtigs. Het sluit daarmee goed aan bij het detective-achtige wat er een beetje doorheen in hangt. Op de soundtrack klinkt traag de 'Blade Runners Blues'. Het leven..we doen het er maar mee...

Fantastische muziek van Vangelis. Niet van deze tijd, heel eigen en nog steeds mooi.

Het is een film die bij me in de toplijst staat, het concept is te sterk om te worden aangetast door de mindere spectaculaire special effects; je gaat er graag in mee.

De opening van de film is me lang bij gebleven. De tingeltjes, de trage koperblaasachtige klanken, de vlammen...het oog...

Voor de liefhebbers: er gaan soundtracks het internet over die completer zijn dan de uitgebrachte, de orginele film met voice-over ook en schijnt een nieuwe dvd uit te komen. En dan is er ook nog een oud computerspel met verwarrende verhaallijnen die iets te maken hebben met een grote vraag onder de BR-liefhebbers die het liefste de film in willen kruipen is Deckert zelf een replica? . Van belang omdat dat toch de persoon is die je volgt. Dat is sinds de directorscut op dvd iets duidelijker geworden door de droombeelden van de eenhoorn .

5 sterren.

avatar van euroburger

euroburger

Sommigen snappen niet dat het 'zo vaak nacht' is in de film. Maar zeg nou toch zelf, het gegeven van de film vraagt daar toch zelf om.

Of ziet men serieus graag een androide op een vol strand zonnende mensen rondhuppelen?

Niks om SFX te verdoezelen, deze film is een juist een pareltje, omdat ie niet leunt op dat soort zaken.

Als de sfeer toch niet overkomt, dan zou ik zeggen, probeer dan Baywatch ofzo

• 12092 berichten

De oorspronkelijke titel van K. Dick's boek had me ook nog steeds erg toepasselijk geleken voor deze film "Do Androids Dream of Electric Sheep?". Ik moet hem nodig weer eens lezen en de film zien!

avatar van Wouter

Snap toch heel goed dat ze die titel veranderd hebben.

avatar van Rancid

Rancid

Kan ik me idd ook best iets bij voorstellen.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Opvallend duur deze dvd overal...

avatar van MXO

MXO

Klopt, ik heb hem dan ook ooit geruilt tegen The Butterfly Effect. Vond ik geen slechte ruil moet ik zeggen!

jordybeukeboom schreef:

Opvallend duur deze dvd overal...

Is de dvd met beide versies? Mooie extra's?

avatar van Quentin

Quentin

Nee gewoon een heruitgave van de matige oude release.

Redlop

De heruitgave eindigt anders dan de oorspronkelijke versie. De oorspronkelijke versie eindigt met een shot waarin Deckhard en Rachael in een woestijnachtige omgeving op de vlucht zijn. Dat is gewijzigd. Ook ontbreekt de voice-over.

Verder visueel nog steeds een groot spektakel, niet hinderlijk gedateerd, alhoewel kleding en make-up jaren '80 uitademen. Niet zo vervelend aangezien Sean Young er daardoor heerlijk uitziet.

Redlop schreef:

De heruitgave eindigt anders dan de oorspronkelijke versie.

Heruitgave van de dvd, bedoelden we.

Redlop

O ja. Maar die biedt dus niks extra's.

milus schreef:
...Dat is sinds de directorscut op dvd iets duidelijker geworden door de droombeelden van de eenhoorn .

In eerste instantie begreep ik niet wat die beelden bijdroegen aan die theorie, maar de eenhoorn zelf heeft geen functie als zodanig (denk ik) maar het feit dat hij eerst die droom heeft en daarna op het eind het origamiwerkje van Gaff in zijn woning vindt in de vorm van een eenhoorn, wilt zeggen dat Gaff duidelijk maakt dat hij zijn (geïmplanteerde) dromen kent.

avatar van ghostman

ghostman

Ik ben er al uit: Blade Runner is gewoon de allerbeste en geniaalste film ooit!

This was not called execution.

It was called retirement.

avatar van Quentin

Quentin

Redlop schreef:

O ja. Maar die biedt dus niks extra's.

Wel een betere transfer.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Digitaal gerestaureerd, correct beeldformaat en toegenomen beeldscherpte.

Toch bevat deze uitgave geen enkel spoor van extra's, een originele bioscooprelease en bovenal geen 5.1 soundmix voor dé ultieme ervaring.

Ben ik verplicht naast deze tekortkomingen te kijken en deze klassieker gewoon blind aan te schaffen, in afwachting van een eervolle dvd-release?