Blade Runner (1982)
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
FunkStarr
- 1922 berichten
Na een zoveelste herziening toch een halfje omlaag. Die liefdesscene trek ik gewoon niet, en er zitten nog wat andere kleine stukjes in die de film geen goed doen. Erg jammer want verder is het een tijdloos meesterwerk.
Walkure
Een future-noir die zijn weerga niet kent, 117 minuten (uitgaande van de Final Cut) een andere wereld. Deze wereld is bijna tastbaar, visueel zo akelig realistisch. Een eenzame wereld waar het altijd donker is en de neonverlichting zich een weg in de duisternis boort, het alleen nog maar regent en wordt bevolkt door misantropen en einzelgängers. De toekomst. Ridley Scott heeft met Blade Runner een kunstwerk geschapen, elke scene, elke blik, elke beweging ademt sfeer. Je bekijkt de film niet zomaar, je ervaart hem.
De muziek van Vangelis, de synthesizers plus de beelden zorgen voor een unieke sfeer, een wereld waardoor je je aangetrokken voelt en je je diep van binnen ook werkelijk even in zou willen begeven, maar tegelijk deins je toch ook terug voor zijn sombere visie. Scott is er goed in geslaagd een afstotelijke en sombere maatschappij zo fascinerend en zo mooi te laten lijken voor de toeschouwer.
De acteurs spelen hun personage niet in deze wereld, ze zijn hun personage, de drie hoofdrolspelers, iedereen. Maar de twee personages die er voor mij echt uit springen zijn Roy Batty en Rachael, de kijker wordt constant gemanipuleerd in de emoties die de personages van Hauer en Young oproepen. Roy Batty, de machine, maar van binnen vermoeid en teleurgesteld in de mens, een verschoppeling van de maatschappij.
Rachael is zo afstandelijk en haar blikken ijskoud, maar tegelijk is ze zo teder, kwetsbaar en mooi. De dromerige, zwoele en emotioneel geladen liefdesscène (zeker ook dankzij de score van Vangelis) is wel het hoogtepunt, even ontwapend ze zich en zijn de vonken te voelen. Prachtig.
Ridley Scott neemt geen haast in het vertellen van zijn verhaal en forceert niet in drama en actie, alles heeft zijn beloop. Mij inziens ook een belangrijke reden waarom de film voor mij zo overtuigd. Blade Runner is ook niet zozeer een sci-fi/thriller zonder een sci-fi/drama film, een drama film over leven en identiteit.
Mijn nummer één.
LimeLou
- 2048 berichten
Ik heb de special edition kunnen kopen voor een prikkie. Ik weet nu al bijna zeker dat deze film gaat bevallen
Gish
Zelden was een speelfilm zijn tijd zo ver vooruit. In 1982 nog met de grond gelijk gemaakt door critici en commercieel nauwelijks een succes. Nu, 28 jaar later heeft de film een permanente cultstatus en een zeer grote schare fans. Een ware klassieker.
The-Batman
Deze film wist me totaal niet te vermaken eigenlijk,baar slechte acteerprestaties en de CGI was ook niet ju van het.
Montorsi
Dat dacht ik wel. Maar ook dan ben ik benieuwd welke SE je slecht vond.
psychopath
Haha batman is overduidelijk een mannetje van latere generaties als ik is na ze top 10 kijkt, als jij met je moderne verwende oogjes gaat lopen mekkeren over de special effects in 1982 weet je het totaal niet waar je het over hebt. Maargoed ik weet 100% zeker dat je geboren bent in zoals ik dat noem, de playstation generatie.
Dus hou het bij je filmpjes na 2000
The-Batman
Psychopaat je moet niet zo de pseudo intellectueel uit lopen hangen,anders ben je zoals velen hier op MM,en dat kan nooit je bedoeling zijn geweest
Montorsi
Het kan ook nooit de bedoeling zijn geweest geen kritiek toe te lichten.
sierrra
Begrijp je wel waar de film over gaat?
decicco
Erg grappig zeiken over special effects uit een film van 82. Als je eens goed nadenkt moet je deze special effects juist goed vinden uit een tijd als de jaren 80 maar goed wie ben ik?
psychopath
Ik loop in tegenstelling tot jou niks uit te hangen, ben gewoon mezelf
Montorsi
Goeie special effects zijn altijd goed, niet alleen in de tijdgeest, zoals hier dus.
LimeLou
- 2048 berichten
Erg vreemde sci-fi film. Veel heb ik van het verhaal niet begrepen maar de film is een lust voor het oog en er zaten leuke theorieën over de toekomst in. De film is ook erg koud en eenzaam, het zet goed de eenzame Deckard neer. Dit is zeker zo'n film die je meerdere keren moet kijken om het te waarderen aangezien ik nog steeds een beetje verbijsterd achterblijf.
FunkStarr
- 1922 berichten
Geloof me, hij wordt alleen maar beter hoe vaker je hem gaat zien.
Ik snapte hem ook pas echt na 4 keer ofzo.
thomaskm
Ik vind het prachtig hoe de scriptschrijver zo´n bizarre, indrukwekkende wereld heeft kunnen neerzetten. Het verhaal van de film is mooi, maar de actiescenes hadden wat minder gemogen van mij, vind niet dat dat echt is waar de film om draait. Al met al is dit zo'n originele film dat je hem haast wel goed mòet vinden. Pink floyd achtige synth-driven muziek, een omgeving die een sfeer neerzet als geen ander, en een mooi verhaal maken deze film geweldig. Halve ster aftrek voor de matige en overbodige actiescenes.
timbo_
Ben zeer benieuwd. Ga deze film morgen in de bioscoop eindelijk herzien.
timbo_
Dagblad de Limburger heeft een wekelijkse beste film ooit rubriek (Alleen films van voor 2000) in de krant die terugtelt van 100 naar 1. In samenwerking met de bioscoop in Heerlen wordt daar maandelijks één film uit die lijst (kaartje kost ook maar 5 euro) in de bioscoop vertoond. Heat en The Good the Bad and The Ugly kon ik helaas niet zien maar vanavond heb ik wel tijd.
Montorsi
Leuk initiatief. Heerlen is een beetje uit de route op z'n zachtst gezegd, maar het is wel een film die ik graag op een groot doek zou willen zien. Veel plezier in ieder geval!
AC1
Is het The Final Cut? De digitale projectie daarvan is echt verbazingwekkend.
timbo_
Is het The Final Cut? De digitale projectie daarvan is echt verbazingwekkend.
Yep was final cut. En was erg onder indruk. Geen idee waarom ik hem bijna 6 jaar geleden maar 3 sterretjes gaf.
timbo_
Zes jaar geleden zag ik Blade Runner voor het eerst en voor het laatst. Niet echt onder de indruk voelde ik daarna nooit de behoeft om de film nog een keer te zien, totdat ik gisteren de kans had om hem nog eens in de bioscoop te zien. En het moet gezegd. Ik heb geen idee waarom ik Blade Runner zes jaar geleden slechts beloonde met een magere zes. Vanaf de magistrale intro tot aan de meesterlijke ontknoping heb ik bijna twee uur genoten. De film ziet er prachtig uit, de soundtrack van Vangelis behoort tot de beste ooit en het acteerwerk is geweldig. Een beetje laat dat geef ik toe, maar eindelijk zie ook ik in Blade Runner niets minder dan een meesterwerk.
AC1
Ik weet niet wat het is met deze film maar de meeste fans vonden hem de eerste keer maar 'meh'.
Madecineman (moderator films)
Klopt. De eerste 2x viel ik zelfs in slaap

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation