• 9.378.017 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

avatar van The One Ring

The One Ring

Een puur objectieve beoordeling komt al gauw neer op een technische analyse, wat voor mij maar een deel van de filmervaring is. Het is toch voor het grootste deel wat een film met je doet wat je ervaring bepaalt. Dat is puur subjectief en juist dergelijke subjectiviteit maakt recensies op deze site interessant. Objectief kom je al gauw met z'n allen op ongeveer hetzelfde oordeel. In jouw recensie van deze film sprak mij vooral het persoonlijke element aan, waardoor ik kan begrijpen dat je de film goed vond ondanks dat ik hem niet zo goed vond. Als je een film op persoonlijke ervaringen kunt betrekken is objectiviteit denk ik een stuk minder waard, hoewel niet altijd ongewenst.

Tulp

Je hebt gelijk. Eerlijk gezegd heb ik de persoonlijke ervaringen op deze site wat gemist. Die heb ik meer gezien op Amerikaanse site's. Dat zal ook komen door hoe gevoelig dit onderwerp daar is.

Deze heeft mij het meest geraakt:

"This was the most incredible movie I have ever seen. The depth of this movie in all aspects (acting, directing, music, filming) let the story unfold flawlessly. Because I didn't see a gay love story, but a love story between to individuals. It touch me directly and deeply. I had the most profound relationship while in the Marine Corps. I was gay and this may sound strange, but he was not. He said he fell in love with ME. We had plans after we came back from Vietnam to start a life together in Los Angeles (he was from a small town in Texas and as in the movie we were concerned about how people would except our relationship). Sadly he was killed in Vietnam two weeks before being transferred back to the States. I believe in all my heart that we would still be together. I never had a such a strong love again. This movie hit me hard -- I've seen it 6 times. I was very pleased by the response from audience. I read the story when it came out in the New Yorker....and found it in an old file with pictures of my friend. "

avatar van The One Ring

The One Ring

Tulp schreef:

Eerlijk gezegd heb ik de persoonlijke ervaringen op deze site wat gemist.

Ik bedoel dan natuurlijk niet dat een hoge waardering meteen betekend dat je een vergelijkbare persoonlijke ervaring moet hebben. Wie weet heeft niet op deze site verder soortgelijke ervaringen als in deze film. Het gaat mij er vooral om dat ik wel kan begrijpen dat als iemand zich herkent in een film hij/ zij hem erg hoog kan waarderen. Dat soort recensies zijn altijd de moeite waard om te lezen.

avatar van Film Pegasus

Een mooi verfilmd verhaal. De 2 acteurs stelen echt wel de show en acteren zeer sterk. Ang Lee heeft ook prachtige beelden geschoten van de natuur want Brokeback mountain komt er zeer mooi uit. Ook benadrukt hij hiermee de mooie Brokeback tegenover de andere plaatsen (stad en zo). Voor een 5 komt hij echt wel wat te kort. Vrij melig af en toe, Hathaway is echt wel ongeloofwaardig (dan doet Michelle Williams het toch beter) en ik denk ook dat het onderwerp vooral in het preutse Amerika nog een pak meer moet shockeren en Ang Lee daarom denkt dat hij hiermee al genoeg film heeft afgeleverd. Maar de film op zich is zeker wel een goeie film om te kijken. 4*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Film Pegasus schreef:

Hathaway is echt wel ongeloofwaardig

Vind je? Zo sterk en subtiel geacteerd tijdens die scène met Ennis aan de telefoon op het laatst. Sowieso is het acteerwerk het grootste pluspunt aan deze film. Gyllenhaal en vooral Ledger stelen de show. Een prachtig moment als Jack uit alle macht niet probeert te kijken naar een naakte, zichzelf wassende, Ennis.

avatar van Sooffiie

Sooffiie

Heath Ledger acteert hier heel goed, vind ik. Het is een totaal andere rol dan we van hem gewoon zijn.

avatar van gondwana

gondwana

Vond hem echt teleurstellend, ik had geen enkele sympathie voor de 2 mannen. Mij leken het beiden erg egoistische en egocentrische mannen. Ze kunnen nog zo goed acteren als ze willen, als een verahaal uitsluitend bestaat van sprongen in de tijd zonder veel visuele troeven (behalve landschap, maar dat maakt geen film) kan ik er moeilijk van genieten.

avatar van carlo72

carlo72

Gisteren Brokeback Mountain voor het eerst de film gezien.

Deze film heeft een diepe indruk op mij gemaakt en ik denk ook op nog vele anderen die daar niet voor uit kunnen komen.

In de tijd dat deze film in de bioscoop was had ik een geheime relatie met een hele mooie jongen. Het was voor mij de eerste keer dat ik verliefd werd op een jongen. En verliefd was ik zeker, ik zie hem nu al een tijd niet meer maar er gaat écht geen ene dag voorbij dat ik niet aan hem denk en ervoor denk hoe het zou zijn om mijn leven met hem te delen! Het verscheurt je, geloof me! Dat ik bisexuele gevoelens heb weet ik al heel lang, maar dat je dan ook verliefd kunt worden op een jongen was voor mij nieuw.

Het verhaal in de film is bijna mijn verhaal en daarom heb ik ook lang gewacht om deze te durven kijken. Nu ik hem gezien heb worden alle gevoelens van twijfel, liefde, gemis, verlangen weer versterkt. Als zulke gevoelens je overvallen en het voelt zo echt en goed, dan weet je echt geen raad meer.

Het verhaal in de film is voor mijn dus een absolute waarheid die vaker voorkomt dan iedereen zou denken. Stel je eens voor dat je zelf een relatie hebt met een vrouw, je hebt een gezin, iedereen kent je als een hetro, en je komt dan in zulke situatie terecht!! Dat is echt verschrikkelijk!! Deze film zal velen aangrijpen ook al durven ze dat niet toe te geven.

Zoals ik al zei, gaat er dus geen dag voorbij dat ik denk aan mijn geheime liefde van toen..maar als je een leven hebt waarin je keuzen maakte is het niet makkelijk om dan te kiezen voor hetgene je zo graag zou willen, je zult er dan alles, echt alles voor moeten opgeven. Bah ik moet ervan janken.

Maar de flim krijgt van mij een 10!

Tulp

Wat zal jij je eenzaam voelen.
Wat mij zo trof in de film was dat de grote gevoelens die Ennis en Jack voelden, met niemand anders konden delen. Ennis kon aan niemand vertellen wat hij voor Jack voelde, hoe hij zich na die zomer in 1963 voelde, hoe hij Jack miste en wat hij gevoeld moet hebben toen hij ontdekte dat Jack dood was. Volgens mij is dat echte eenzaamheid: dat je met niemand kan delen wat er werkelijk toe doet.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Echt tulp, hoe moeilijk kan het zijn om spoiler tags te plaatsen?

Tulp

Sorry, het is niet moeilijk om spoiler tags te plaatsen, ik had er niet bij nagedacht.

avatar van carlo72

carlo72

Ja.. je voelt je het eenzaam, het is het gevoel dat je niet "echt" bent. En dat is een klote gevoel.. Ik moet steeds aan film denken en aan de mooie momenten die Ennis en Jack samen hadden.. Ik zou ook wel eens willen ontsnappen aan de wereld waarin ik nu leef en kunnen zijn wie ik écht ben. De mensen om me heen van wie ik het meeste hou en mijn leven mee deel, weten niets van mijn grootste geheim en verborgen gevoelens. Er is een tijd geweest dat ik het echt niet meer zag zitten en ik het liefste.. nou ja je weet wel. Maar dat kun je de mensen die van je houden niet aandoen. Het is inderdaad zwaar shit dat je niet open kunt zijn over je gevoelens en verlangens, want als je dat doet zullen er maar weinig zijn die daarvoor begrip hebben.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Sterke film dit. Had misschien iets minder lang mogen duren hoewel dit voor mij geen struikelblok was. Acteerwerk is prima en ook het verhaal en de soundtrack zijn dik in orde.

Wat mij betreft een kleine 4 *

avatar van Carl

Carl

In zijn algemeenheid een goede film, door het simpele verhaal en de sterke sfeer + bijbehorende beelden.

Ik vond het verhaal wat traag op gang komen, en dat is toch wel een minpunt.

eveneens een kleine 4

avatar van tonniedorrie

tonniedorrie

Ik vond het een hele mooie ontroerende film over niet dus die 2 mannen waar de meeste mensen dan aan denken maar gewoon over 2 mensen en de keuzes die je maakt in je leven.

Het is of iets veranderen in je leven en doen wat je echt wil of doorgaan dat andere mensen niet gekwetst worden .

ik denk dat de meest e mensen in een groot toneelstuk spelen met van die maskers op , ja ik denk dat dit echt veel mensen zijn.......thats life.....

Maar denk ook ooit wie zijn de sterkere die altijd maar doorgaan wat ook best moeilijk is of degene die dan iets gaan veranderen in hun leven ??????

Van mij 4,5* omdat de film iets is om over na te denken

avatar van Els08

Els08

carlo72 schreef:

"If you can't fix it you've got to stand it."

Ik heb je een prive bericht gestuurd.

avatar van Vandernagel

Vandernagel

Een liefdesverhaal die het moet hebben van de landschappen en de acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers. Het eerste is prachtig maar de tweede teleurstellend. Ze acteren te ongeloofwaardig voor twee "in de kast gebleven" mannen, mompelen teveel en missen "feeling". Ook verouderen beiden (en hun vrouwen) nauwelijks over de vele jaren qua uiterlijk. Daar moest ik trouwens meer aan denken, wat ze willens en wetens hun gezin aandeden. Maar ja, dat is natuurlijk niet belangrijk bij deze film. De relatie, eenzaamheid, ... van de twee. Dat is wat belangrijk is.

Nee, deze film is mij te melodramatisch, mist een goed verhaal en is veels te langdradig. De hype en "beladen onderwerp" zorgen er echter voor dat mensen deze politiek correcte Hollywoodfilm niet slecht mogen vinden. Dat is "not done". En m.b.t. het kijken naar wie wat wint. Daar ben ik al lang geleden mee gestopt.

Misschien als ik kon bogen op soortgelijke ervaringen, dat ik het dan een meesterwerk zou vinden, maar aangezien dat niet het geval is:

2,5 sterren

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Het acteerwerk vind ik persoonlijk wel in orde. Het is alleen een erg lange film die maar voortsleept. Alles gaat zooooooo traag en met die romances had ik het op den duur ook wel gehad. Misschien als de film wat korter was geweest, hij zowaar nog wel te genieten had kunnen zijn. 2.5*

avatar van RodneyS

RodneyS

Ontroerende en boeiende film. Geweldig geacteerd van beide hoofdpersonen. Misschien een beetje lang, maar ik denk dat zoiets wel belangrijk is om de karakters goed uit te werken. Ik werd in het verhaal gezogen en vooral het eind was heel zielig.

avatar van Carolaah

Carolaah

Vond het een hele mooie film,

zat met een brok in m'n keel in de bios.

Voorheen wist ik niet waar de film over ging,

dus ik was half geshockeerd toen Heath en Gyllenhaal

met elkaar iets begonnen, haha.

Desalniettemin, mooie film.

Enig minpuntje is misschien een beetje de overkill aan drama en gezwijmel..

Toch een 4

avatar van TANTE CORRIE

TANTE CORRIE

Goede film. Je blijft van begin tot eind geboeit, gaat geen moment vervelen. De beelden die men laat zien van de natuur zijn prachtig. Wel denk ik dat door een homostel te laten zien dat de directeur dacht dat het al genoeg was.

Zeker het kijken waard.

avatar van A-neet

A-neet

de traagheid van de film heeft in dit geval een hele positieve uitwerking.

prachtige sfeermuziek zorgt er nog eens extra voor dat de film goed blijft hangen (helaas dat het een beetje uitgebuit wordt door alle jankprogramma's op tv)

avatar van Corcicus

Corcicus

Wel,

ik vond dat het tijd werd dat er eens een niet politiek-correct comment kwam op deze afschuwelijk slechte film. Ik heb altijd beweerd dat deze film enkel en alleen bedoeld was om homofilie "aanvaardbaar" te maken als ware het of deze mensen nog steeds gerechtelijk vervolgd worden. Vorige maand zette ik al mijn gezond verstand aan de kant en bekeek ik de film. Ik moet toegeven, zo iets verwacht niemand. Het was exact wat ik had voorspeld maar dan tot de vijfde macht. Het eerste half uur zie je twee kerels op een paard schapen bijeen drijven. Wie zijn ze? Waarom zijn ze gekleed en gedragen ze zich als cowboys maar hebben ze toch een jeansvest van Tommy Hilfigger aan, waar zijn ze? wat is hun job? Op al die vragen krijg je geen antwoord. Op geen enkele vraag eigenlijk, aangezien er geen woord wordt gesproken.

Plots bevinden ze zich in een tent en gedraagt één van de kerels zich totaal onverwachts als een tochtige zeug en gaat de andere hier gretig op in. Wat volgt is een hardcore neukscène van twintig minten waar ik onwel van werd.

Daarna heb ik de film afgezet, ik verkies leven boven sterven, ik verkies frisse lucht boven inhoudloos snot zoals Brokeback Mountain. Neem mijn advies ter harte, want ik kan je verzekeren dat mijn leven met dertig jaar is ingekort. Ik weet niet waar de rest van de film over gaat, maar iets zegt me dat het onmogelijk beter kan zijn dan de voorgaande huiveringwekkende 50 minuten.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Corcicus schreef:

Overdrijven is ook een vak...

avatar van niethie

niethie

Inderdaad een hardcore neukscene van twintig minuten waar heb je het in godesnaam over het duurde nog geen vijf minuten

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

En hardcore lijkt me ook niet echt een accurate omschrijving...

avatar van Rua

Rua

Ach, gewoon een zwaar overtrokken reactie van een jongetje van 17 die niet beter weet...

avatar van A-neet

A-neet

denk dat ie een beetje bang is voor de gevoelens die de film bij hem los hebben gemaakt...

avatar van MaxB52

MaxB52

A-neet schreef:

avatar van darkjaap

darkjaap

redelijke film ik vind de hype een beetje overdreven en het onderwerp sprak me ook niej echt aan .. toch 3 sterren vanwege het uitstekende werk dat die acteurs hebbe neergezet