Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Italiaans en Engels
Releasedatum: 2 november 1990
Bekijk via Netflix
Plot Goodfellas
"Three decades of life in the mafia."
Henry Hill wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway, een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen. Dan merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffiawereld.
James Conway
Frenchy
Billy Batts
Morris Kessler
JeroenFR08
De film is gebaseerd op het leven van de echte 'Henry Hill', daarom krijgt deze personage veel aandacht.. Heb echt genoten van deze film en is gewoon een klassieker en misschien wel beter dan The Godfather in mijn ogen.
Qua wat vind jii hem dan beter dan the Godfather?? The Godfather is voor mij eigenlijk maffiafilm der maffiafilms.
Illum Sphere
Ik spreek niet namens hem, maar het tempo in deze film is een stuk sneller (met uitzondering van het einde waar het een beetje inkakt naar mijn mening) dan bij The Godfather die soms op momenten dodelijk saai is (vooral het derde deel heeft hier enorm last van). Ik zou het niet echt 'beter' noemen, maar moest ik kiezen tussen Goodfellas of The Godfather dan zou ik eerder naar eerstgenoemde kijken.
stefan dias
The Godfather en Goodfellas zijn beiden magistrale films.
Maar waar de maffia in The Godfather een glamoureuze benadering krijgt (grootse decors, moed, loyaliteit, gestileerd geweld, erecodes enz.) focust Goodfellas vooral op de kleine en lelijke kantjes (banale decors, laf egoïsme, wantrouwen, verraad, brutaal geweld). En dat laatste kan ik beter appreciëren dan het eerste.
Vdk_Movie
The Godfather part 1 & 2 staat ook gewoon in mijn top 3 films net zoals Goodfellas. Beide films hebben iets geweldigs, The Godfather moet het meer hebben van de romantiek, respect, eerwraak wat de film prachtig maakt. En Goodfellas is meer een film van de lelijke kantjes (egoïsme, verraad, geld, grof geweld) en dat trekt mij net iets meer aan.
Beide gewoon 5 sterren waard
Black Math
De eerste keer dat ik deze film zag, vond ik er al weinig aan, dat is nu niet veel veranderd. Positief zijn een tweetal longshots in het begin, wat ik dan mis in vergelijking met soortgelijke shots als in Boogie Nights is de soundtrack die het plaatje compleet maakt.
De muziek die wel klinkt in de film is verre van slecht, maar is weinig functioneel. In de eerste helft viel de muziek nauwelijks op. In de tweede helft vielen nummers van de Stones (een drietal), Cream, Derek and the Dominoes, en George Harrison op, maar het voelt aan alsof ze gewoon onder de beelden geplakt zijn zonder een echt idee erachter. Jammer.
Het plot is een rise-and-fall verhaal dat zich afspeelt binnen de georganiseerde misdaad. Opvallend is dat er na enige tijd ineens een tweede voice-over komt, van de vrouw van het hoofdpersonage. dat kwam enigszins apart op me over. Voor de rest veel stoere praat wat ook vaak voortdurend herhaald wordt door de personages in een enkele dialoog: "What's the matter with you?" en Pesci's personage dat zichzelf niet onder controle kan houden. Ik heb er weinig mee. De hoofdpersoon heeft weinig uitstraling, is weinig sympathiek en tegen de tijd dat de onvermijdelijke fall inzet, kan ik haast niet wachten totdat het afgelopen is.
Misdaad in film kan leuk zijn, als het maar slim gespeeld wordt, of als de gangsters juist niet al te snugger zijn. Deze film lijkt misdaad als "cool" te willen afschilderen, ik kan het er niet in ontdekken. 1,5*, met name voor de paar longshots.
maxo922
Ergens blijft de film beklijven met een duister gevoel, maar ergens anders is hij ook vrij saai, wat voor mij resulteert in een nogal middelmatige film.
stefan dias
Lijkt me toch de essentie van deze film: verteld door een 'wise guy' maar ondertussen ontdekken we alleen maar wantrouwen en verraad in een neergaande spiraal. Onthullend en onthutsend. Maar wel met verschrikkelijk veel schwung verteld.
Bweapon96
Deze film heb ik nu voor het eerst gezien en ik vind het een topper! Bijna alles wat een film moet hebben heeft deze film: Goede acteurs, Verschillende soorten sferen, Humor, actie en goed geweld, Karakters met een goed verhaal enz. De speelduur van deze film is best lang maar ik had er totaal geen moeite mee. Ik keek hem lekker weg op mijn dode gemak. Als je van Maffia en Gangsters houd is deze film een goede aanrader!
Majestics
De film is me bij latere herzieningen toch een beetje tegengevallen. Ik ben nooit een fan geweest van voice-overs; ik vind het maar saai en het haalt voor mij de momentum uit een film, ik zie liever gewoon de personages met elkaar praten zonder de hele tijd een voice-over erdoor heen te horen praten. Ook vind ik de scenes met Henry Hill's vrouw overdreven dramatisch. Ik ben toch meer van de Godfather-films dan Goodfellas. Moet wel zeggen dat de maffia een bizar fenomeen is, een paar van de meest bekende en meest gequote films ooit gaan over de maffia. Dat zegt wel iets over wat voor een machtige organisatie het was op haar hoogtepunt, dit waren de grote jongens in de misdaad en de FBI probeert ze al decennia helemaal op te rollen maar dat zal hoogstwaarschijnlijk nooit lukken. Ook al zijn het criminelen en gewelddadige psychopaten, toch heb ik ergens een fascinatie voor de maffia vanwege de sluwheid, de macht en invloed die zij hadden.
Tommy De Vito
Oprollen kan in realiteit nooit en dat zal ook nooit lukken. Simpel; nieuwe generatie jongens nemen het stokje over van de ouderen e.n.z.Traditionele 'Italiaanse' maffia, volgens de traditionele regels, sterft wel steeds meer uit, maar goed georganisseerde misdaad/ criminaliteit zal altijd blijven.
Nino_1993
Het blijft een lange zit maar nog steeds 5 sterren
Gish
Veel beter dan het geromantiseerde beeld dat van de Mafia wordt voorgeschoteld in "The Godfather 1-2-3" Deze film laat de leden van mafia juist zien zoals ze in werkelijkheid zijn.
Tommy De Vito
Geweldadig, streetwise, geldbelust, dom en psychopatisch.
Ja, dat komt doordat je in The Godfather meer te maken hebt met 'de kopstukken' van de maffia. Die geven meer opdrachten, dan dat je ze uiteraard zelf aan het werk ziet. Daarnaast staat 'de familie' in The Godfather centraal. Indien in The Godfather een verhaal zou worden gemaakt over het leven van de capos 'Luca Brasi' of 'Tessio', zou er zeker meer geweld bij komen kijken.
Maar dat staat misschien allemaal los van je mening dat je het mooier vindt om naar Goodfellas te kijken. Het gaat er allemaal inderdaad veel gewelddadiger aan toe, wat Goodfellas gewoon tot een één van de beste maffia films aller tijden maakt. Als niet de beste!
stefan dias
'Veel beter dan de Godfather' vind ik persoonlijk overdreven of zelfs onnodig.
Maar persoonlijk hou ik meer van deze aanpak, die vooral meelijwekkend is. In beide komt geweld, verraad en achterdocht, maar in 'Goodfellas' wordt wel komaf gemaakt met begrippen als 'erecode' en bijgevolg 'mannen van eer'. Niets glorieus aan deze 'Goddfellas'.
Zwolle84
Geweldadig, streetwise, geldbelust, dom en psychopatisch.
Dit kun je toch niet tegen The Godfathers afzetten als rauw versus gelikt etc.? The Godfather gaat over de grote dons, Goodfellas gaat daarbij vergeleken over de straatschoffies die hun handen vies maken.
Ik vind beide prachtig hoor, maar ik zou ze niet snel in één adem noemen.
des1
Foutje. Shot van vliegveld Idlewild anno 1963, en je ziet een Boeing 747 overvliegen. Die werd pas in 1969/1970 operationeel. Goeie film, misschien wel Scorsese's beste. Alleen irriteert de wiseguyerige voice-over af en toe. En ik ben allergisch voor Joe Pesci. En er zit altijd een sfeer van verheerlijking van geweld bij Scorsese's films. Reden dat ie zo laat z'n eerste Oscar kreeg? Ray Liotta is vintage goed. Maar De Niro en Liotta kunnen niet door voor twintigers aan het begin van de film.
job98
Goodfellas.
een film waar 2 elementen geweldig samenkomen. maffia en vriendschap. de verhaallijnen waren geweldig en Robert DeNiro was geweldig. Ik heb dr haast geen woorden voor.
MaartenTuinstra
Helemaal mee eens. Mooie top 10 trouwens!
JeroenFR08
Dankje! Joune ook niks mis mee, kan alleen part III niet zo goed plaatsen maar ok;).
MaartenTuinstra
Sterke film, maar geen Godfather.
Een film van kwaliteit, dat zeker. Het plot staat als een huis, de sfeer is lekker duister en de dialogen zijn fenomenaal. Pesci speelt waanzinnig goed, evenals De Niro, maar Liotta bleef achter. Die voice-over aan het begin had van mij niet gehoeven, maar aangezien velen hier lovend over zijn, zal dat aan mijn smaak liggen. De scenes met Pesci zijn een genot om te zien en de zwarte humor is zowel realistisch als grappig. Een goede film is het absoluut, maar het geniale heb ik niet ontdekt. Met name Pesci maakt deze film de moeite echter zeker waard.
Tja, moet dat dan?
Ik heb ze beiden op 5. Maar Goodfellas toont de keerzijde van de medaille. The Godfather is geniale cinema. Maar Goodfellas veegt de vloer aan met begrippen als 'code' en 'honor' (op virtuoze wijze). Daarom heb ik 'm net iets hoger staan… (En Gomorra gaat nog vééél verder, maar dat is weer een heel ander verhaal)
Tja, moet dat dan?
Dat hoeft zeker niet, maar ze worden vaak vergeleken. Persoonlijk vind ik de Godfather qua cast, plot en sfeer toch een niveautje hoger. Goodfellas behandelt een andere kant en dat kan ik zeker waarderen. Het zou jammer geweest zijn als het een herhalingsoefening van de Godfather was geweest. De Godfather blijft echter mijn favoriet. Ik vrees dat het een kwestie van smaak is.
Niets te vrezen, vriend.
Het zijn inderdaad twee invalshoeken. Ook niet vergeten dat er 20 jaar tussen de twee producties zit. The Godfather is cinema op zijn grootst: grootse decors, heel veel figuranten, briljante scènes, onvergetelijke karakters. Goodfellas is kleiner.
Nino_1993
Goodfellas is kleiner....dan beleef je de film dronken mijn vriend
IH88
“What do you mean I'm funny?”
Eindelijk Goodfellas gezien en wat een geweldige filmbelevenis. Goodfellas is het bekende "rise and fall" verhaal en het is leuk om nu eens een man te volgen die van jongs af aan bij de maffia wil horen omdat daar het grote geld te verdienen valt en de vrijheid om te doen wat je wilt. Deze Henry Hill begint als loopjongen maar krijgt steeds grotere klussen en hij gaat steeds meer geld verdienen en krijgt steeds meer status (Hij is half Iers dus hij zal altijd een buitenbeentje blijven). Samen met Tommy DeVito en Jimmy Conway vormt Hill een drie-eenheid en hun avonturen zijn geweldig om te volgen.
De film heeft een aantal heerlijke scènes zoals de "what's so funny" monoloog, de scene waarin Henry en Karen een club inlopen en alles voor hun klaargezet wordt (dat tracking shot… Wauw!) en het laatste gedeelte wanneer Henry aan achtervolgingswaanzin leidt en het een zeer vermakelijke bende wordt van coke, pasta, geld en nog eens coke... Scorsese kan ik niet genoeg roemen want zijn regie is waanzinnig. De opbouw, het tempo, de camerashots, de geweldige dialogen, de kleurrijke personages, de muziek etc. Waanzinnig knap. Maar ook de acteurs verdienen alle credits met Ray Liotta, Joe Pesci en Robert De Niro voorop. Liotta acteert geweldig en draagt de film met zijn charisma en overtuigende spel. Pesci is fantastisch als Tommy, een man die elk moment kan ontploffen en je zonder pardon neerschiet voor alleen al het niet geven van een drankje. De Niro heeft een kleinere rol maar het is daarom des te knapper dat hij van Conway geen eendimensionaal personage maakt maar een interessante man waarvan je moeilijk hoogte krijgt, en die elk moment een pistool tegen je hoofd kan drukken. Ook de vrouwen, maffialeden en andere kleurrijke types worden stuk voor stuk door sterke acteurs en actrices gespeeld. De film is gewelddadig en keihard maar ook humoristisch met veel grappige dialogen en situaties. Goodfellas laat zien wat voor een aantrekkingskracht de maffiawereld op een jonge jongen kan hebben, maar dat het ook een wereld is waar je uiteindelijke niemand kan vertrouwen. Een meesterwerk van mr. Scorsese.
schrans
Na herziening een vrij flauwe film. Weinig verhaal, de acteerprestaties zijn naar de matige kant. Het doet me gewoon erg weinig. Muziek past regelmatig ook niet op hetgeen wat zich afspeelt en trekt daardoor abrupt de aandacht naar zich toe. Ik dacht eerst dat het enkel het begin was en ik had nochtans goede gedachten aan de vorige keer dat ik de film bekeek, onterecht zo blijkt.

Wereldberoemde misdaadfilm 'Goodfellas' van Martin Scorsese vanavond op televisie

Snel op Netflix: 'Goodfellas' met Robert De Niro en Ray Liotta binnenkort te streamen

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

The Shawshank Redemption
Drama, 1994