• 9.381.150 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: GoodFellas

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Ray Liotta en Joe Pesci

IMDb beoordeling: 8,7 (1.376.319)

Gesproken taal: Italiaans en Engels

Releasedatum: 2 november 1990

Plot Goodfellas

"Three decades of life in the mafia."

Henry Hill wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway, een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen. Dan merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffiawereld.

James Conway

Morris Kessler

avatar van Don Dijk

Don Dijk

The Last schreef:

Ik denk de vele aftreksels die hierna zijn verschenen.

Schijnbaar...

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

erwku schreef:

2. Scènes zijn over het algemeen kort en ondersteunen wat de narrowater wil vertellen. De tijdslijnen kunnen hoeven vaak niet chronologisch te zijn.

3. Er zijn vele personages , er zijn zeer vele scenes en situaties en er is over het algemeen een lange tijdslijn. ( een episode van een leven)

4. De camera is bijna altijd in beweging en de montages zijn kort,

5. Gebruik van een soundtrack van bestaande muziek, meestal uptempo en ook flitsend.

6. Het impliciet in beeld brengen van geweldig of moord, vrij realistisch maar ook af en toe humoristisch.

7. Spitsige dialogen vaak een mix van agressieve uitbarstingen en scherpe humor.

Tarantino comes to mind?

avatar van erwku

erwku

B_B schreef:

Tarantino comes to mind?

Tarantino heeft misschien ook wel iets van Scorsese overgenomen, maar tarantino heeft zoveel films gezien en is door zoveel films geïnspireerd, dat ik niet kan zeggen dat hij een kindje van Scorsese is.

Verder vindt ik Tarantino in vergeleken met mijn andere genoemde films zich onderscheidden doordat hij juist wel de tijd neemt voor langere scenes en langere dialogen en minder leunt op techniek. Desalniettemin is hij de meest invloedrijke filmmaker van de jaren 90.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik geloof dat Tarantino deze film ooit eens als een van zijn 10 favoriete films noemde, dus het is zeker niet ondenkbaar dat de film Tarantino hevig geïnspireert heeft.

Echter vind ik dat niet echt belangrijk. Tarantino en Scorsese's stijlen verschillen genoeg om ze beiden te kunnen waarderen.

avatar van stefan dias

stefan dias

The One Ring schreef:

Het zijn beiden notoire filmfreaks die als echte sponzen heel veel hebben opgezogen, maar als ze zichzelf dan terug 'leegknijpen' komt er bij beiden toch een heel persoonlijke mengelmoes uit wat weer tot een heel eigen unieke stijl leidt.

Een gelijkenis voor mij is dat ze beiden van lange dialogen houden die eigenlijk nergens over lijken te gaan. Heerlijk.

avatar van Robin Peek

Robin Peek

Afgelopen week aangeschaft op bluray en vandaag weer eens gekeken. Het is en blijft een top film ! Goed verhaal, goed acteerwerk met natuurlijke de nodige namen. Voor een echte film liefhebber, zeker van dit genre, een echte 'musthave' !

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Behoeft weinig tot geen commentaar, het is en blijft een briljant misdaad epos en een van de weinige films waarbij een voice-over niet irritant is.

avatar van rikkie_90

rikkie_90

Overschatte film als je het mij vraagt. Verhaal vind ik langdradig en en er gebeurd in mijn ogen gewoon te weinig. Helaas is dit toch de standaard voor mafiafilms.

Het is dat het acteerwerk gewoon heel sterk is, maar de film in het geheel kon me niet echt boeien.

rikkie_90 schreef:

Wat had je dan verwacht? Heel de familie die werd omver geknald met een M16?

Goodfellas geeft een kijk over hoe de maffia een geld verdient en daarover is elke minut wat te zien.

avatar van rikkie_90

rikkie_90

®Tc schreef:

Wat had je dan verwacht? Heel de familie die werd omver geknald met een M16?

Nee dat had ik ook niet verwacht. Maar door goodfellas en The Godfather weet ik wel dat mafia-films niet mijn favoriete films zijn.

rikkie_90 schreef:

Fair enough.

avatar van BennyZ1991

BennyZ1991

®Tc schreef:

Wat had je dan verwacht? Heel de familie die werd omver geknald met een M16?

Ik ben het helemaal met rikkie eens, een saaie film waarin gewoon veel te weinig gebeurd. Het acteer werk is daarentegen gewoon heel goed maar het kan de film niet redden. Het geeft een inkijk in de maffia cultuur maar ik had toch graag wat meer actie gezien totaal niet boeiend. Je ziet dan wel hoe ze hun geld verdienen en het is waarschijnlijk allemaal heel realistisch neer gezet, maar ik had de hele film lang het idee dat er iets ging gebeuren waardoor het verhaal losbarste en daarmee de climax werd berijkt dit gebeurde echter niet, kortom sterk overschatte film.

BennyZ1991 schreef:

Dat is net de charme van deze film, geen 5 maffiabazen die even vermoord worden maar pure realiteit.

In de maffia is geen actie te zoeken. Actie zoek je beter in Chow Yun-Fat en Bruce Willis films. Niet te vergeten dat er in Goodfellas nog redelijk veel gebeurd want er is geen oorlog in de maffiawereld waar in zij leven. En ik vond dat Jimmy Conway hem nog redelijk veel kon permitteren om gewoon een associate te zijn.

Neen, voor actie moet je niet bij Goodfellas zijn of in het maffiagenre in het algemeen. Dat de maffia elke dag hun portie schieten doet is een vergissing. Misschien kan je de film binnenkort nog eens bekijken met de juiste verwachtingen.

avatar van The Last

The Last

Misschien wel de beste misdaadepos ooit. Het verhaal is misschien niet origineel, maar wat Scorsese hier verder aflevert is pure perfectie. Het script, de acteurs, het camerawerk, de locaties/settings/aankleding alles klopt gewoon. Van hoeveel films kun je dat zeggen??

@ ®tc: ik weet of je 't al kijkt ofzo, maar ik raad je The Sopranos aan indien je iets soortgelijks wilt zien (zitten zelfs een aantal acteurs uit GF in). Met name het eerste en laatste seizoen zijn geniaal.

The Last schreef:

Ken ik The Last, grote fan van The Sopranos. De dvd boxen liggen hier in de kast

avatar van pulze^ultra

pulze^ultra

Kort en simpel gezegd.....BESTE FILLM OOIT!!!

avatar van The Last

The Last

Glacius schreef:

Inderdaad..

Wat verwacht je wel niet, als je een film van 2,5 uur gaat vergelijken met een serie van 70 uur.

Desalniettemin is dit een geweldige film.

Ik vind het eerste seizoen bij momenten misschien zelfs beter, maar wellicht is dat omdat ik het veel eerder heb gezien dan GF.

Verder is het natuurlijk ook erg oneerlijk om 3 uur film met 6 seizoenen mafia serie te vergelijken (qua ontwikkelen e.d.), maar aan de oppervlakte is het haast identiek (IMO), dus wat dat betreft snap ik de vergelijking wel.

avatar van SSeagal

SSeagal

Na een herkijkbeurt, hoppa naar *****

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Hoog gemiddelde trouwens.

avatar van DeCol

DeCol

Sterk waargebeurd misdaaddrama. De film begint leuk waarin we kleine Henry zien opgroeien. De vertellende stem werkt gelijk goed, het verhaal wat overigens heel goed is trekt gelijk je aandacht en dit blijft de hele film zo. Op acteervlak wordt er heel goed gepresteerd. Allemaal zitten ze goed in hun rol en komen ze zeer overtuigend over. Het camerawerk is goed en waar alles zich afspeelt is goed voor de sfeer. Het past allemaal in het maffiaplaatje.

Over de hele film gezien gebeurd er misschien weinig maar dit vond ik niet erg. Vooral de vertellende stem wekt steeds weer interesse en zorgt ervoor dat de aandacht er constant bij blijft. Ik was dan ook zeer benieuwd naar het einde en die had ik min of meer toch anders verwacht. Of het echt bevredigend is weet ik niet maar ja, het is waargebeurd.

Toch weet ook deze maffiafilm mij net niet te raken. Qua gevoel mist het dat speciale waardoor het voor mij nu ook echt duidelijk wordt dat dit genre nooit mijn hart zal veroveren. Genieten? Dat zeker wel, ook bij Goodfellas! 4,0*

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Wat mij betreft, dé maffiafilm der maffiafilms. Schitterende acteerprestaties van De Niro, Pesci en toch vooral Ray Liotta, die de hele film draagt. Mooi sfeerbeelden van New York, prachtige soundtrack. Een echte aanrader voor wie hem nog niet gezien heeft, maar je moet - zoals bij elke film - ook van het genre houden natuurlijk...

avatar van powerman

powerman

Één van de beste in het misdaad/maffia genre, sterke rollen met o.a. Joe Pesci, Ray Loitta en Robert de Niro.

avatar van Martijnvz

Martijnvz

Zeker één van de beste mafia-films. Loopt wat sneller dan The Godfather (die soms best langdradig kan zijn). Joe Pesci is echt supertof in dit soort rollen!

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

glannestino schreef:

Ik snap wel waarom jij het niet veel aan vindt: Is gewoon niet jouw genre.

Jij houdt meer van 40 year old virgin, lord of the rings enz. Ieder zen smaak.. om het nou meteen te bestempelen als bagger vind ik wat kort door de bocht..

Ik heb het misschien een beetje overdreven . Ik ga hem denk ik maar nog een keer kijken, hopelijk kan ik hem nu wel waarderen.

avatar van stefan dias

stefan dias

[quote]FrisoBoei schreef:

Ik hou van Goodfellas én 40 year old virgin! En wat genres betreft: nu ja, horror en fantasay (Lord of the rings: beeuaaark) liggen me totaal niet, maar toch maerk je dat er soms echt goede films zijn die hun 'genre' als het ware overstijgen. 'back To The Future' is een mooi voorbeeld: een eenvoudige avonturenfilm, maar zooo goed verteld, met zoveel panache, daar kan je gewoon niet omheen…

avatar van timburton

timburton

FrisoBoei schreef:

Ik denk anders wel dat je gelijk hebt. In ieder geval vind ik Robert De Niro meestal zwaar irritant, maar ik ben toch benieuwd.

avatar van Roel B

Roel B

De beste in zijn genre!

avatar van %%%%%%

%%%%%%

De script is echt geniaal !!!

Is me nu pas opgevallen

avatar van JeanMaurice

JeanMaurice

Vooral Joe Pesci is hier weer geweldig op dreef! Je gaat hem bijna haten als hij die jongen in zijn voet schiet.

micheal

Deze film heb ik al zovaak gezien maar het blijft boeien tot de einde.

Vooral joe pesci en robert de niro zijn geweldig.

goodfellas en casino zijn de beste films van joe pesci en robert de niro.

Ray liotta speelt ook erg goed.

5 welverdiende sterren