• 9.381.099 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: GoodFellas

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Ray Liotta en Joe Pesci

IMDb beoordeling: 8,7 (1.376.319)

Gesproken taal: Italiaans en Engels

Releasedatum: 2 november 1990

Plot Goodfellas

"Three decades of life in the mafia."

Henry Hill wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway, een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen. Dan merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffiawereld.

James Conway

Morris Kessler

avatar van ®Tc

®Tc

Youp Elzing schreef:

Het begin dat een uur duurde misschien?

Toch logisch dat in een biografisch drama er wat karakteruitdieping plaats vindt en er wordt laten zien hoe Henry zich bij de maffia opwerkte?

avatar van nacbreda076

nacbreda076

Hele vette film !

avatar van dikkop

dikkop

Geweldig goede film dit. Alle acteurs zijn goed. Verhaal is kei goed.

Lekker nostalgisch maffia film. Goeie actie en dankzij Joe Pesci echt lachen, super gewoon.

avatar van starbright boy

Enkele berichten verwijderd. Zeuren over iemands schrijffouten en andermans stemlijstjes erbij halen zijn buitengewoon irritant. Op de persoon spelen nog erger.

avatar van Youp Elzing

Youp Elzing

starbright boy schreef:

Ben ik het met je eens. Maar ik mag hier geen eigen mening hebben volgens mij. Als ik dit een langdradige film vind, vindt ik dat.

avatar van JohnnyBGood

JohnnyBGood

Tuurlijk mag dat maar bij dit soort films moet het soms langdradig zijn omdat ze anders niet alles kunnen uitleggen. Dan krijg je van die halve films. Beginnen mensen weer te zeiken dat ze het einde niet begrepen

avatar van ®Tc

®Tc

JohnnyBGood schreef:

Tussen lang en langdradig zit wel een groot verschil natuurlijk. Als je de film lang maakt omdat alles broodnodig is (zoals hier) kun je het moeilijk langdradig noemen.

avatar van JohnnyBGood

JohnnyBGood

Ja klopt helemaal,

persoonlijk vond ik het een geweldige film en echt niet langdradig

avatar van aerts007

aerts007

145 minuten genieten, alleen Ray Liotta vind ik iets minder.

Al bij al een juweeltje.

Ja klopt helemaal,

persoonlijk vond ik het een geweldige film en echt niet langdradig

Joe Pesci

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

De mooiste stukken vind ik met joe pesci, die altijd overal moet tegen opboksen

Doet ie dat niet altijd? Na Casino, Raging Bull en deze Goodfellas begint zijn typetje wel een klein beetje te vervelen.

avatar van speranza

speranza

Het acteerwerk van Joe Pesci en de muziek zijn pluspunten van deze film. Al met al vind ik deze film veel te langdradig. Deze overgewaardeerde film slaagt er onvoldoende in mij in mijn ziel te raken.

Don Dijk

Dan is ie niet overgewaardeerd, maar dan vind je hem gewoon niet zo leuk. Dat kan.

avatar van Youp Elzing

Youp Elzing

speranza schreef:

Je haalt de woorden uit mijn mond

hele goede film maar ik vind persoonlijk de film extra goed omdat het een echt gebeurd verhaal is en dat geeft de film een extra dimensie . ga de naam henry hill maar opzoeken op wiki.

avatar van abberline

abberline

ik heb de film voor het eerst gezien toen ik 13 was, ik vond het toen landradig, saai en het verhaal spraak me niet aan, ik heb de film heel vaak kunnen zien tussen die tijd maar steeds afgewezen omdat het mij een typische maffia film leek en omdat ik het ook niet leuk vond toen ik het voor het eerst had gezien.

Nu zes jaar later, met een betere visie van het leven heb ik die film herzien, en het was helemaal andersom, en was gwn 145 minuten lang genieten, het criminele verhaal spraak me zeer aan, de acterus hebben het geweldig gedaan en een paar rolling stones nummers!!!!!.

Goodgellas krijgt een dikke 5 van me!!!!!!!!!

F.Paap

Alweer een film die zwaar overgewaardeerd wordt. Hij is best aardig, maar meer ook niet. Er zijn veel betere van dit soort films, snatch bijvoorbeeld. Wel goed acteerwerk van Pesci.

avatar van Wouter

F.Paap schreef:

Alweer een film die zwaar overgewaardeerd wordt. Hij is best aardig, maar meer ook nieti.

Wouter schreef:

Grappig, dat vind ik ongeveer van jouw hele top tien.

Vind ik niet, alleen Shawshanks Redemption en the Sixth Sense misschien. The game en vooral Training Day worden flink ondergewaareerd

avatar van aerts007

aerts007

F.Paap schreef:

Ik snap wel de vergelijking Goodfellas/ Snatch niet helemaal, is toch geheel ander genre?

aerts007 schreef:

Nee, het zijn toch allebei misdaadfilms vanuit een hoofdpersoon verteld. Ja, er zijn verschillen (de een speelt in New York en de ander in Londen; de een gaat over de Italiaanse mafia en de ander over Londense gansters) en ze allebei anders uitgewerkt, maar in principe is het allebei die hoofdpersoon die over zijn leven verteld.

avatar van Wouter

F.Paap schreef:

Over. Uiterst doorsnee films.

avatar van Glacius

Glacius

Wouter schreef:

Grappig, dat vind ik ongeveer van jouw hele top tien.

Dat is nog mild uitgedrukt.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Martin Scorsese Masterpiece

Geweldige film dit !

Waar scarface en Casino veelste langdradig en niet boeiend kon blijven faalt Goodfellas niet.

Wat wel een minpunt is dat het nergens echt kon raken dat is wel jammer.

Verder zijn de acteerprestaties erg sterk

De muziek een prima keuze

Deze hoort eigenlijk op de plaats van de veel mindere Scarface te staan !

4.30 4.50

F.Paap schreef:

Niks ondergewaardeerd, niks overgewaardeerd. Slechts smaak bepaalt de feiten. Jij vindt deze niet zo leuk als bijv. the Game, nou dat kan.

avatar van niveau6

niveau6

Ik vond hem zeer aardig. Goed acteerwerk en kijkt lekker weg, maar ook ik vind de film wel overgewaardeerd. Ik vind het een vrij standaard maffiafilm. Niks speciaals vergeleken met andere in het genre...

niveau6 schreef:

Niks speciaals vergeleken met andere in het genre...

Welke bedoel je dan als ik vragen mag?

avatar van The Last

The Last

Ik denk de vele aftreksels die hierna zijn verschenen.

avatar van Poppe

avatar van erwku

erwku

Poppe schreef:

Vergeleken met......?

Zoals ik al eerder heb gepredikt; vind ik Goodfellas de moeder van vele moderne misdaadfilms. Het heeft een specifieke vertel stijl die nog niet eerder op deze wijze is vertoond. Veel misdaad films gebruiken enkele of soms alle kenmerken zoals Scorsese in Goodfellas voor het eerst heeft samengebracht. (niet heeft uitgevonden)

Vaak hebben ze dezelfde of enkele van deze kenmerken:

1. Er is een alwetende verteller die elke scene inleidt met waarom iets gebeurd en eindigt de scenes met een vooruitblik van de gevolgen. Hij kan situaties versnellen, of beelden stil zetten of slow motions zetten.

2. Scènes zijn over het algemeen kort en ondersteunen wat de narrowater wil vertellen. De tijdslijnen kunnen hoeven vaak niet chronologisch te zijn.

3. Er zijn vele personages , er zijn zeer vele scenes en situaties en er is over het algemeen een lange tijdslijn. ( een episode van een leven)

4. De camera is bijna altijd in beweging en de montages zijn kort,

5. Gebruik van een soundtrack van bestaande muziek, meestal uptempo en ook flitsend.

6. Het impliciet in beeld brengen van geweldig of moord, vrij realistisch maar ook af en toe humoristisch.

7. Spitsige dialogen vaak een mix van agressieve uitbarstingen en scherpe humor.

voorbeeld van films:

O.A Casino, Departed (Scorsese zelf) Lord of War, Blow, Get Shorty, City Of God, Lock Stock and two smoking Barrowls, Trainspotting, Carlito;s Way Donny Brasco, Snatch, deze lijst kun je nog wel aanvullen met een heleboel B films, en met een beetje fantasie ook Amelie en Y tu Mama Tabien.