Genre: Actie / Familie
Releasedatum: 11 oktober 1984
Bekijk via Netflix
Bekijk via Viaplay
Plot The Karate Kid
"Only the 'Old One' could teach him the secrets of the masters."
Daniel is nieuw in de stad, en wordt gepest door de plaatselijke 'bullies', die allemaal bekend zijn met karate. Vastbesloten om voor zichzelf op te komen besluit Daniel om zichzelf karate te leren, tot hij ontdekt dat er een karate-meester in zijn flat woont. Mr. Miyagi stemt toe om Daniel te trainen, en hij leert hem dat er meer is dan het gebruiken van geweld.
- Trailer (YouTube)
- The Karate Kid (MusicMeter)
- The Karate Kid (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Tommy
Dutch
Jimmy
Thomas83
De film blijft jeugdnostalgie voor me. Vond Mr. Miyagi vooral geweldig als kind (hij wordt goed neergezet door Pat Morita).
Maar ook toen ergerde ik me al aan Ralph Macchio. Hij is wel heel erg een watje. En hij ziet er daar ook zo jong uit, terwijl hij toen de twintig al een paar jaar was gepasseerd.
Verder valt het me tegenwoordig ook op dat de muziek vaak erg fout is. Van die foute eighties-muziek. En die Oosterse "wijsheden" vind ik nu vaak hilarisch, zo over de top wijsdoenerij.
Wie ook erg over de top is is de foute karateleraar. Echt een zeer komische opgefokt karakter. De humor in de film zit hem voor mij vooral in het gegeven dat de film zichzelf nog vrij serieus lijkt te nemen.
Een nog erg jonge Elisabeth Shue is erg charmant in de film. Ook de rol van de moeder van Daniel en Mr. Miyagi vind ik erg sympathiek.
Het acteerwerk in de film is soms wel heel erg slecht. Net als de dialogen. En jammer dat eigenlijk alle karakters zulke typetjes zijn. Verder zien de gevechten er soms echt niet uit. Maar toch vind ik dit nog altijd een zeer vermakelijke film om de te kijken. Vooral ingegeven door nostalgie waarschijnlijk, maar films waarin de underdog zich omhoog knokt zijn altijd wel leuk. Tegen het einde met de echte karatetrainingen en het toernooi wordt de film ook wat beter. Al komt The Karate Kid absoluut niet in de buurt van Rocky. Daar is de soundtrack fantastisch, hier heel matig. Daar krijg je nog wel enig sympathie voor de hoofdpersoon, in The Karate Kid heb ik dat nooit. Alleen plaatsvervangende schaamte. Er zitten wel erg veel scenes in de film waarin ik gewoon schaamte voelde voor het gedrag van Daniel.
Al met al 3.0* waard voor me. De film is niet goed maar wel onderhoudend. Wist niet meer dat hij ruim twee uur duurde. En in die periode heb ik me niet verveeld en nooit gedacht dat de film te lang duurde. Maar zonder de jeugdnostalgie was er wel een puntje van de score afgegaan.
Roowland
Natuurlijk niet echt een film met kwaliteit maar tóch leuk om naar te kijken. 3.0 *
Wat ik alleen NIET kan begrijpen is dat Ralph toendertijd al 23 was, ik had hem echt 10 jaar jonger geschat.
tommykonijn
Een erg Leuke en gezellige Familiefilm om te zien, Ik zeg niet dat het een aanrader is of dat je meteen hals over kop naar de Videotheek hoeft te rennen maar hij is absoluut maar zeker zéér Vermakelijk om eenst te bekijken.
***
monasteentje
aardig verhaal leuk om te zien maar is die vent echt daar al 23??
maar goed 3.5*
dvdfreak123
vond dit altijd toffe film van kind af is nog altijd plezant om te zien
hanna_23
Erg leuke film, als kind vaak gekeken, die kraanvogeltechniek hebben we nog vaak na proberen te doen
hellblazer93
Naar mijn mening juist zeer goed neergezette film, met sterke karatkers, wat er ook goed bij past. Niet altijd even realistisch natuurlijk, maar toch erg vermakelijk en leuk. De muziek was niet slecht vond ik. Ralph Macchio (Daniel) ziet er inderdaad erg jong uit. Ik had hem in deze film een jaar of 15 geschat, zeker niet ouder. Al met al een klasse film!
4 sterren!
drkoer
ik herinner mij alleen nog het "wax on, wax off"!!
verder geen indruk gemaakt.
missl
Vroeger veel gezien, en inderdaad wat hier boven gezegd word; de wax on, wax off scene kent bijna iedereen.
Film is wel leuk, niet heel goed geacteerd maar ik kon me er altijd wel mee vermaken. Maar misschien komt dat ook wel doordat ik toen zelf ook een week geinteresseerd was in karate en er alles van wilde weten.
Toentertijd een groot bioscoopsucces dat tegenwoordig een beetje gedateerd aanvoelt. Niet slecht, maar op pure nostalgie kan een mens niet leven. Redelijk.
Ralf81
Dit is toch wel een klassieker in de filmwereld, die nog geregeld op de tv komt. Ik mag hem dan ook graag zien! "Wax on, wax off"!
film88888
Geweldig vermaak, en ik vind dat deze film alleen maar draait om het vermaak, en de entertaining, en niets meer.
Pat Morita zette een leuke Mr Miyagi neer.
Verhaal is vlinderdun, maar vermakelijk met elke seconde.
De vechtscene's tussen Daniel, en de Bullies waren ook nog wel cool.
Verder een Teen High School verhaaltje paste er ook echt in.
Verder moest ik even aan Rocky, en Karate Tiger denken.
3,5
jackie chan
Er word een remake gemaakt van The Karate Kid met het zoontje van Will Smitsh Jardan Smith de rol van de leermeester word gespeeld door ... Jackie Chan(H)
Laat maar komen:D
Rebel80
Dat vindt ik nu weer jammer, deel 1 is heerlijke nostalgie maar een remake?
Ik denk dat die remake gaat floppen ondanks dat Jackie Chan erin zit.
JDSsmetje
Vond hem niet goed . Het verhaal is deze keer te simpel en vind het acteerwerk allesbehalve goed. Goed als een voorfilmpje en volgens mij een film die bij de kinderen (-10j)toch wel erg in de smaak valt. Als ik de film algemeen en uit meerdere opzichten zou gaan bekijken zou ik zeggen 2.5* maar uit eigen mening vind ik toch wel zwaar onvoldoende.
Nomak
Goede film die altijd leuk is om eens te herbekijken.
Daniel is de nieuwe jongen en geraakt in de problemen met de leden van de plaatselijke karateclub.
Mr. Miyagi leert Daniel dan karate op een vreemde maar doeltreffende manier.
De film heeft een uitstekende sfeer, is nooit saai en vooral het einde is erg goed.
Filmkriebel
Pure 80s nostalgie over zelfbeheersing en gezonde competitiegeest, gemaakt op maat voor een teenage publiek. Toen ik op school zat in die jaren was dit een erg populaire flick. En het mag gezien worden. Wie wil er niet gewaardeerd worden door voor zichzelf op te komen? En belangrijker : wie wil er niet een vriendinnetje als Elisabeth Shue die naar hem opkijkt?
deTuinman
Waha, je bent zelf 13. De film heb je niet meegemaakt toendertijd en je durft er zo over te oordelen.
speranza
Deze film heeft mee geen seconde weten te raken. Ik kan geen enkel pluspunt noemen.
danuz
Dacht toch echt dat ik deze ooit eens gezien had. Zal wel een vervolg geweest zijn dan..
Viel me alleszins mee. Wellicht omdat ik de laatste tijd sowieso veel 80s zie is mijn tolerantie voor "Your the Best" muziek vrij hoog. En vond hem - afgezien van het einde (zo'n gevecht doet me dan dus echt niks) - eigenlijk een best rustige film. Daniel hangt wat rond met z'n sensei, leert wat karate en de bijbehorende filosofietjes, gaat ondertussen eens wat uit met z'n knipperlicht vriendin. Meer down-to-earth dan verwacht nog, wat ik hier toch als positief opvat. Benieuwd hoe de vervolgen het doen.
Weertenaar
Over het algemeen gezien redelijk: 2.50 (2.60)
The Karate Kid. Een film die eigenlijk iedereen wel kent, maar voor mijn gevoel nogal verdeelde reacties oproept. Met name het enorme verschil tussen het gemiddelde hier op Moviemeter en op Imdb legt dat feilloos bloot. Ondanks de nodige cliches, slecht acteerwerk en het voorspelbare karakter van de film weet John Avildsen op een bepaalde manier toch een stevig fundament neer te leggen waar The Karate Kid op rust. Het is dan ook voornamelijk Avildsen zelf die de credits verdient mijn inziens, naast de zeer aandoenlijke rol van wijlen Pat Morita. Want hij zet deze prent op dat gebied toch wel naar zijn hand. Of ze nu Macchio, Shue, Kove of Heller heten, ze mogen de voeten van Morita niet eens kussen in deze prent. Een oscarnominatie vindt ik echter weer iets teveel van het goede, maar vooruit. Hoe Morita zich inleeft in zijn rol en de betrokkenheid die hij toont bij zijn personage zijn weliswaar van grote klasse, toch hangt er ook een geforceerde waas om hem heen die er maar niet vanaf lijkt te willen gaan. Overigens groeit Macchio nog wel enigszins in zijn rol naarmate de prent vordert, maar het niveau blijft uiterst karig.
Het script heeft niet veel om het lijf, maar daar zit hem ook niet echt de kracht van The Karate Kid. Die kracht weet enkel Avildsen mee te geven met zijn bijzonder kijk op het maken van film. Van veel hopeloos inspiratieloze scenes weet hij toch nog iets te maken door veelal lange, uitermate geconcentreerde scenes te schieten. Iets dat vandaag de dag overigens nauwelijks nog denkbaar is. Het geeft The Karate Kid tegelijkertijd een gedateerd, maar geheel eigen karakter en daar wordt een hoop, zo niet alles uitgesleept wat er in zit. Het plot wordt ondanks veel afgezaagde scenes heel behoorlijk op gang gehouden waardoor het nooit verveelt, ondanks dat het tempo met name in het eerste uur zeer laag ligt. Afgezien van het zwakke script en de op Morita na volslagen mislukte cast wil The Katate Kid maar niet mislukken en dat is enkel en alleen de verdienste van Avildsen, die zich niet gek laten maken en zijn eigen plan trekt. Overigens vindt ik het Moviemeter gemiddelde van deze prent wel heel erg schril afsteken. Doorgaans zit ik veel lager met mijn beoordelingen van dit soort films, ondanks dat dit gemiddelde me wel aan staat (en dat gebeurd niet heel erg vaak!)
Script / Verhaal:................ 2,00
Acteerwerk:....................... 3,50
Regie / Speelduur:...........3,50
Realisme:......................... 2,00
Cinematografie:............... 3,00
Positie: 232/358
The Karate Kid staat daarmee voor 'Thunderball' en achter 'Armageddon'
Weertenaar
Zie nu pas dat het acteerwerk eigenlijk een 2,50 moest wezen. tikfoutje!
Aapje81
Vroeger vond ik dit geweldig het heeft ertoe geleid dat ik ook ooit een judoles heb gevolgd. Toen dit zeer tegenviel heb ik gelijk de film afgezworen.
Aapje81
Ja inderdaad nu je het zegt maar dat leek me toen een nogal pijnlijke aangelegenheid.
Zelfs bij herziening wordt deze 80's niet hoger dan een 3*. Langs de ene kant klassieke scènes (wax on, wax off) en wat humor. Maar anderzijds ook zeer foute en irriterende muziek met momenten. Beetje (veel) foute film met leuke momenten, maar daar blijft het dan ook bij. Myjagi is wel een leuk figuur moet ik toegeven.
moviemafketel
- 19752 berichten
Fout goed hoeft niet goed fout te zijn.
The karatekid is en blijft jeugdsentiment. Lessen in hoe ik de auto van mijn ouders moest wassen en meteen weet hoe ik mezelf moet verdedigen zijn natuurlijk van onschatbare waarde geweest.
Colonel Dax
Ik vond het een erg onderhoudende film erg in de sfeer van de 80'er jaren. Het is natuurlijk geen topper ofzo maar een goede wegkijk film.
En Mr. Miyagi is een held natuurlijk.
hatebreeder
Leuke film die lekker wegkijkt. is ook niet vervelend om vaker dan 1 keer te zien.

Karate Kid: Legends
2025

The Next Karate Kid
1994

The Karate Kid Part III
1989

The Karate Kid Part II
1986

'The Karate Kid'-films binnenkort op Netflix: van de klassieker tot aan de remake
Iconische actiefilm 'The Karate Kid' vanavond (16 augustus) te zien op televisie

Sony stelt release nieuwe 'Karate Kid'-film uit vanwege laatste seizoen 'Cobra Kai', ook 'Kraven the Hunter' uitgesteld
Na het grote succes van Netflix-hitserie 'Cobra Kai' keren iconische acteurs terug in nieuwe 'Karate Kid'-film

Back to the Future
Sciencefiction / Komedie, 1985