• 9.377.419 stemmen

Alien³ (1992)

Sciencefiction / Horror | 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")

Alternatieve titel: Alien 3

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton en Charles Dance

Releasedatum: 28 oktober 1992

Plot Alien³

"The bitch is back."

Ripley (Weaver) strandt met haar ruimteschip op een gevangeniskolonie. Zonder dat ze het weet heeft ze per ongeluk een Alien meegenomen die zich aan boord had verstopt. Nu moet ze met hulp van de gevangenen de Alien proberen te vernietigen, maar dit is erg lastig aangezien ze niet over wapens beschikken.

Lt. Ellen Louise Ripley

Harold Andrews

Arthur Walkingstick

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Helaas niets meer dan een ordinaire sciencefinctionthriller.

Het beklijvende is eruit, de opbouwende scènes van deel 1 mis ik enorm. Toch wel jammer na de uitstekende voorgaande delen. De speelduur is overdreven, er gebeurt echt niet veel en alles is redelijk voorspelbaar. Dat was bij de vorige delen ook zo, maar je had dan veel meer waw-momenten.

De helft.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Wisselvallig.

Alien³ probeert de suspense van Alien te combineren met de actie van Aliens. Die mix werkt echter niet geweldig, en uit zich dan ook in een wisselvallige en onevenwichtige film.
Het eerste uur is nochtans sterk. De suspense van het origineel is terug (hoewel het nooit hetzelfde niveau haalt) en enkele scènes springen er dan ook uit (de geboorte van de Alien en de eerste moord zijn zeer de moeite).
Die suspense wordt ongeveer een uur lang vastgehouden, waarna het leukste personage in de persoon van de dokter uit het script geschreven wordt.
Wat volgt is een heleboel actie, tussen de gebeden door. Wat volgt is een fikse daling van het niveau. Spijtig.

Sigourney Weaver is net zoals in de vorige delen secuur als harde tante. Hier krijgt haar karakter wat meer diepgang, maar echt interessant is dat allemaal niet. Met haar kortgeschoren knikker doet ze trouwens aan GI Jane denken.

Een groot manco - misschien wel de grootste fout die gemaakt had kunnen worden - is de Alien, die hier als een lelijke computeranimatie rondhuppelt. In de close-ups is dat niet gedaan, en dan ziet de Alien er direct 100x beter uit.
De andere effecten zijn al terug wat beter dan de verouderde uit Aliens, maar het strakke van het origineel (13 jaar ouder toch) wordt wederom niet geëvenaard. Straf.

2,5

avatar van Demeter

Demeter

Jawaddedadde schreef:
Toch wat meer krediet (van mezelf dan) voor Fincher.

Werd pas op het einde van de pre-productie gecontacteerd, toen er al heel wat geld gepompt was in sets die gebaseerd waren op het script van de vorige regisseur. Toen die besloot niet verder te gaan (of de studio besloot niet met hem verder te gaan) werd Fincher opgezadeld met een script waar nog heel wat aan geschroefd diende te worden en een budget dat er haast doorgejaagd was. Komt daarbij nog dat de Alienfranchise toch wel een beetje het paradepaardje was van Fox en de studio dus best wel wat druk uitoefende. En dat allemaal als debuterend regisseur...

Onbegrijpelijk trouwens dat een aantal best gave scènes de final cut niet gehaald hebben.

Zo'n making of plaatst één en ander toch in een ander licht.

Inderdaad, in de making of wordt duidelijk dat de studio constant erg veel druk op Fincher legde. Daarbij dachten ze dat ze de debuterend regisseur wel naar hun pijpen konden laten dansen, maar daar hadden ze zich in vergist, want Fincher die zich helemaal niet gedroeg als een beginnend regisseurtje, bleef vechten om er zo veel mogelijk zijn eigen stempel op te drukken. Helaas vonden veel van zijn ideeën geen doorgang omdat er geen geld voor was en hij heeft veel beeldmateriaal zien sneuvelen op de montagetafel, wegens verschil van inzicht tussen Fincher en de studio.

Wat mij betreft gaat deze film op twee belangrijke punten de mist in: script en regie. Het script dat (en dat kunnen we de studio verwijten) nog niet eens af was toen Fincher moest beginnen met filmen, schiet tekort: te veel personages waar je niet om geeft en een belangrijk personage dat te vroeg dood gaat. Op het gebied van regie laat Fincher steken vallen bij het opbouwen van spanning. Talloze momenten waar mijns inziens meer uit te halen viel. Een sciencefiction-horror waarin de horror ver is te zoeken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Treat a queen like a whore and a whore like a queen. You can't go wrong

De herzieningen van de eerste 2 Alien films vielen me eigenlijk goed mee. Alien was nog even goed als ik me herinnerde en Aliens was zelfs een stuk beter. Deze Alien 3 heb ik echter altijd het zwakste van de trilogie gevonden (ik heb de 4e film nooit gezien, al komt daar binnenkort wel verandering in) maar als het mogelijk was dat zijn voorganger een volledig punt bijkreeg, dan kon dat hier natuurlijk ook gebeuren.

Maar dat is dus niet het geval want vergeleken met zijn twee voorgangers is deze Alien film een aanfluiting geworden. Het begint natuurlijk al meteen met het laten doodgaan van drie (!) van de vier belangrijkste personages uit de vorige film. Hicks krijgen we gewoonweg niet te zien, al heeft hij wel meer betaald gekregen voor het gebruik van zijn foto dan zijn hele rol in de voorganger, maar ook Newt wordt zomaar off screen uit de film geschreven. Enorm zonde en volgens mij had de film een stuk interessanter kunnen uitdraaien als deze personages het nog hadden overleefd. Zo vond ik de terugkomst van Bishop, hoewel het hem niet helemaal is natuurlijk, veruit het interessantste aan de film en ik hoop dat het 4e deel in deze lijn gaat verder gaan. Soit, dat er veel problemen waren met het script is in ieder geval wel vrij goed te merken want de film voelt nogal onsamenhangend aan maar ook het feit dat Fincher niets meer met de film te maken wou hebben en het tijdens de editing is afgetrapt doen de film niet veel goeds. Er zit gewoon geen vaart in het geheel en de op papier interessante setting met al de gelovige gevangenen draait in de werkelijkheid op niet veel soeps uit.

Het design van de alien zelf blijft natuurlijk een godsgeschenk. Zelden zo'n mooi vormgegeven buitenaards wezen gezien en het is dan ook zonde dat er in vergelijking met de twee vorige films voor de makkelijke uitweg is gegaan en dat de film af en toe gebruik maakt van CGI. De rennende alien ziet er dan ook werkelijk belabberd uit. Sigourney Weaver slaagt er voor de derde keer in om toch weer eens in de buurt van de alien terecht te komen maar ik moet zeggen dat ik haar hier vrij degelijk vond. De evolutie die ze doorheen de films heeft meegemaakt is interessant om te zien maar Weaver lijkt ook meer en meer in de rol gegroeid te zijn en dit resulteert in een sterk einde waar ze dan eindelijk eens het loodje legt. De kleine bijrol van Lance Henriksen is trouwens veruit de interessantste van alle bijrollen. Een geweldig acteur die een geweldig personage speelt, het kan niet fout lopen. Tussen al dat gevangenengeweld zit er ook nog één interessante rol tussen en dat is die van Charles S. Dutton als Dillon. De rest van de gedetineerden komt maar redelijk kleurloos over en laten geen enkele indruk na.

Ik ben aan het twijfelen wat ik hier aan kwijt kan geraken. Het feit dat praktisch alle personages uit de voorganger compleet om zeep worden geholpen stoort me erg hard maar het einde en de rollen van Weaver, Dutton en Henriksen maken het toch nog een interessante zit. Zonde van de CGI af en toe maar ik ga het op een erg nipte voldoende houden. Een van de volgende dagen slotluik maar eens kijken.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens voor het eerst bekeken en 'k vond deze toch minder dan de voorgangers. De actie zit er wel al direct in, maar echt meeslepend werd het nooit. Dit deel is toch ook weer bloederiger dan z'n voorganger. Ze hebben qua verhaal er wel weer iets origineels van gemaakt die dit deel toch weer iets anders gemaakt. Het einde vond 'k wel passend.

Geen topper, maar zeker ook niet slecht.

avatar van Insignificance

Insignificance

Foute keuzes. Dat is zo ongeveer wat dit deel kenmerkt. Zelfs met de muziek gaat het een paar keer flink mis, maar het zit al niet lekker met de verhuizing naar Fiorina 161. Ideale locatie, dat wel, maar de meeste bewoners zijn bloedirritant in daden en vooral woorden. Bovendien eist het gekonkel van het spul veel te veel aandacht. De alien is ook hier een fenomenale verschijning en wanneer het op jacht gaat, is de film op z'n best. Toch mist er iets.

Erg veel ruimte voor een dreigend sfeertje heeft het niet en zo'n scène als die met de fakkels, weet Fincher niet onder stroom te krijgen. Dat lukt hem eigenlijk nergens. De stotterende motoriek van het beest doet het gedraaf door de gangen geen goed, maar het hele gebeuren is tekenend. Halfslachtig. Spectaculair, spannend of wat dan ook wil het maar niet worden. Wanneer het Weyland-Yutani team arriveert, is de film definitief kapot geschreven.

avatar van The Beast

The Beast

Aliens 3, het deel waar ik toch minder over te spreken ben, dit komt vooral door de verschrikkelijk uitziende 3D aliens in de film, ze hadden echt bij de oude aliens moeten blijven.
Ook het herhalende verhaal begint nu iets minder te worden, ze blijft maar crashen of aankomen op onbekende plaatsen waar dan weer toevallig een alien is meegekomen, zonde van de filmreeks.
De opening is inderdaad wel goed Beertje45, alleen jammer dat het maar zo blijft herhalen, op het laatst toch nog alien on board, of dat ze denken dat ze veilig zijn en dan ineens in het volgende deel alsnog een alien meegekomen is, daarom vind ik het jammer als het zo uitgemolken word over eigelijk teveel delen, omdat er dan flink wat herhaling in gaat zitten als er geen origineel verhaal rondom de aliens bedacht kan worden.
Natuurlijk heeft elk begin en einde van de Alien delen als je naar de details gaat kijken toch wel zn originele dingen, maar over het algemeen zijn de verhalen veel van hetzelfde.
Een redelijk deel, heb me niet verveeld wel geérgerd aan de slechte special effects etc, maarze hebben toch nog een leuk filmpje weten neer te zetten.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De minste van de reeks. Slecht begin van Finchers carrière, hoewel we hem de faling niet geheel kunnen toeschrijven; de studio roerde voortdurend met de vinger in de pap en creatieve vrijheid kreeg Fincher niet. De aansluiting van Aliens met het eerste half uur van Alien 3 was nog te pruimen maar de setting viel tegen, en de film verwijderde zich verder van het originele idee dan het opnieuw te benaderen. Dit was nauwelijks nog een zenuwslopende suspense dan wel een wat vreemdsoortige science-fictionfilm die niet spannend overkwam. Dat Ripley zwanger was van een alien blijf ik een bizarre plotwending vinden en het is gissen hoe die in haar lichaam is gekomen. De dialogen zelf blijven er ook vaag over . Positief punt was de jacht op de alien met point of views vanuit het oogpunt van de alien.

avatar van baspls

baspls

"There's nothing "for sure" in this place."

Goed vervolg op Aliens.

Een van de beste punten aan deze deel drie is dat Sigourney Weaver en Lance Henriksen weer terug komen. Pete Postlethwaite vond ik ook een goed acteur, ik dacht zelfs een paar tellen dat het Patrick Stewart was.

Elliot Goldenthal's muziek was wel goed maar haalt het nooit met de muziek van Jerry Goldsmith en James Horner.

Waar Aliens meer een actiefilm was gaat dit deel weer wat terug naar deel een en is het meer een thriller. Het verhaal is op zich in orde. Ik vind het ook erg origineel dat ze hoofdpersonages eerder laten sterven dan onbeduidende personages, de hoofdpersoon overleeft het niet eens en een onbenullige gevangenen wel. De CGI hier is een beetje erg gedateerd en ziet er helemaal niet goed uit. De aliens in CGI zijn het top-punt. Ze hebben een groene gloed en de animatie mist frames en is heel houterig. Gelukkig zijn er wel een paar goede shots van de alien ik vermoed dat die niet in cgi zijn maar met animatronics zijn gedaan.

Goed filmpje maar haalt het niet bij de vorige delen.

avatar van NYSe

NYSe

Stuk beter dan Aliens: hoewel Fincher net als Cameron niet meer dan een B-film van het materiaal weet te maken (iets dat Scott, overigens ook in het prima Prometheus, met gemak wist te overstijgen) voegt hij er wel een stuk meer sfeer aan toe.

avatar van John Barry

John Barry

Deze film hoort bij de middenmoot . De film is niet echt slecht, maar ook niet echt goed.

Alien 3 is het vervolg van de film Aliens uit 1986. Na Aliens gezien te hebben was ik benieuwd wat de filmmakers voor het vervolg zouden verzinnen en wat voor rol de overleven zou worden in deze film. En ik moet zeggen dat ik in dat laaste aardig ben teleurgesteld. Ripley komt terug maar de rest van de personages worden eruit geschreven, belachelijk als je het mij vraagt. Alleen Bishop heeft dan nog wel later in de film een klein rolletje. Een kleine troost Maar Hicks, Newt hadden ook gewoon een rol in deze film moeten hebben

Ondanks deze teleurstelling vond ik dit wel een vermakelijke film. Deze film is op bepaalde momenten nog best spannend. Deze film kijkt makkelijk weg. Toch word het spanningsniveau van de twee voorgaande films niet gehaald.

De sterkste scene van de film vond ik overigens dat een hond een Alien baart.

De special effects die we in deze film voorgeschoteld krijgen waren weer erg goed. De Alien zag er weer gaaf uit. De muziek is van de hand van Elliot Goldenthal en zijn muziek is aardig, maar niet memorabel. Ik vond de manier van filmen tijdens de scènes als de Alien achter iemand aanzit wat minder geslaagd. Het kwam op mij wat druk over.

Het acteerwerk is goed in deze film. Sigourney Weaver weet haar mannetje te slaan in haar rol als Ripley en ook de rest van de cast acteert naar behoren.

Al met al is Alien 3 een vermakelijke film. Niks meer, niks minder. Het was wel weer leuk om te zien hoe er tegen de Alien word gevochten. De special effects zijn goed en het acteerwerk is ook wel aardig . Toch haalt deze film niet het niveau van zijn voorgangers. Zoals ik aan het begin van dit stukje al aangaf: Deze film is niet echt slecht, maar deze film is ook niet bijster goed.

3 sterren voor deze film.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Na een intens, overtuigend en uitstekend eerste Alien van Ridley Scott, volgde een sequel in de vorm van een actiefilm. Met James Cameron aan het roer werd er een zeer degelijk vervolg afgeleverd, die goed bij het origineel aansloot. Lange tijd wist ik niet eens van het bestaan van een deel 3 en 4 af; en toen ik er eenmaal achter kwam, heb ik ze links laten liggen. Toen ik laatst weer opnieuw genoot van de films van Scott en Cameron, vond ik het toch wel eens tijd worden om dit werkje (en tevens het regiedebuut) van David Fincher te bekijken. Ik heb overigens niet The Assembley Cut gezien, maar de gewone bioscoopversie.

Al binnen enkele ogenblikken wordt duidelijk dat dit niet het niveau van de twee voorgangers ging worden. Zoals hier voor mij al reeds meermaals aangehaald is, lijkt de film naar een soort van middenweg te zoeken tussen Alien en Aliens als het gaat om het genre van de film. Een middenweg die op de een of andere manier niet werkt. Het verhaal loopt ook niet helemaal lekker. Het voelt alsof er bar weinig gebeurt. De setting in de gevangenis is middelmatig. De nieuwe personages, de gevangenen zelf, zijn middelmatig. Maar bovenal is de alien zelf ook middelmatig.

In het begin lijkt het nog wel goed te komen. De geboorte van de alien uit de hond is zo'n moment waarbij dezelfde rillingen over mijn rug liepen als bij de alom bekende scène met John Hurt uit Alien. Maar op de een of andere manier gaat er, eenmaal volgroeid, een stuk minder dreiging uit van deze variant. Dit werd vooral duidelijk op het moment dat de alien Ripley geen kwaad aan doet. Uiteraard heeft dit een reden, maar het komt de sfeer nou niet bepaald ten goede. Die hele achtervolgingsscène door de gangen op het einde.. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Enerzijds is het een van de vlottere gedeeltes uit de film, maar aan de andere kant mist er ook een zekere spanning; iets dat in Aliens absoluut wel gerealiseerd werd tijdens de 'vlotte' scènes van die film. Overigens vond ik het vreemd om te zien hoe de overlevenden uit het vorige deel direct in het begin uitgeschakeld worden (op de korte terugkomst van Bishop na dan). Met name de moeder-dochter realtie tussen Newt en Ripley die werd opgebouwd in de vorige film is in één klap weg. Sigourney Weaver is overigens wel weer goed op dreef in de rol van Ripley. Ook verdient de film enigszins lof voor de climax. Die was goed uitgewerkt en daar kijk ik ook wel met een goed gevoel op terug.

Het blijft wel gewoon een film met een Xenomorph. Waarschijnlijk is de film alleen daardoor al voor een gedeelte vermakelijk. Je blijft gewoon kijken, omdat je benieuwd bent wat die onaangename verschijning nog allemaal gaat uitspoken en hoe de personages erin gaan slagen hem, zonder wapens, te verslaan. Maar als eindconclusie moet ik wel zeggen dat ik toch stiekem wat meer gehoopt had van deze film. Het is makkelijk kijkbaar, maar de film dankt veel aan de voorgaande delen. Het zijn met name de referenties naar en de terugkerende elementen uit de voorgangers die Alien 3 de moeite waard maken. Qua verhaal en uitwerking vond ik dit namelijk toch een behoorlijke stap achteruit.

Heb deze film herkeken, en ik moet zeggen dat de Assembly-cut stukken beter is dan de bioscoopversie. De chestburstscene met de os is echt claustrofobisch en veel beter dan in de bioscoop versie. De film is wel minder eng omdat bijna alle personages kale gevangenen zijn en je het niet erg vind dat ze dood gaan. Nog een minpunt zijn de computeranimaties van de alien, die zien er gewoon vreselijk uit. Het einde is spannend maar verliest zijn suspence doordat de scene te lang gaat duren. De scene dat Ripley dood gaat is wel verassend.

al met al een goede alien-film die qua actie bijna gelijk staat aan Aliens

avatar van JW182

JW182

Onderschatte Alien film, niet de beste maar zeker niet slecht, vind de film zeker een eigen uitstraling sfeer uitstraalt. leuk dat er aantal verschillende versies bestaan, geeft wel een kleine meerwaarde aan de film.

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Zeker het kijken waard,al is het maar voor het verhaal

Hierna komt namelijk mijn persoonlijke favoriete deel 4 Alien Resurrection.

Aparte sfeer,brute actie,en wederom goede muziek zorgen er echter voor dat ook deze film prettig kijkvoer is voor de sci-fi fan

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Bij veel franchises gaat het vaak bergafwaarts vanaf de derde film en bij de Alien serie is dat niet anders. De eerste film is een meesterwerk en het vervolg van James Cameron een uitstekende sequel. David Fincher kreeg de taak om het derde deel te regisseren met behulp van halve scripts en een enorme lading bemoeienissen van de studio. Geen wonder dat Fincher Alien 3 dan ook liever vergeet. En geen wonder dat Alien 3 ook op het scherm een behoorlijk zooitje is.

Het meest geslaagde aan Alien 3 is de toon. Fincher borduurt niet verder op de toon van Aliens van James Cameron, maar gaat weer terug naar de donkere toon van de eerste film. Bij tijd en wijle is Alien 3 zelfs grimmiger dan het origineel. En ook al kreeg hij weinig vrijheid, qua stijl zie je dat er een getalenteerde filmmaker achter de camera stond. Een filmmaker die tijdens de montage is weggelopen en dat is nu net het minst sterke van de film. De pacing van de film klopt van geen kant, de film hopt van scène naar scène, maar nergens wordt je in het verhaal getrokken. Dit komt mede doordat weinig personages boeiend zijn, maar ook omdat ritme compleet ontbreekt. De film is daarnaast ook niet leuk om naar te kijken, de entertainmentwaarde is erg laag en de spanning slaat voor een groot deel de plank mis. Wat dat betreft mist het met spanning en entertainment de twee krachtpunten van de vorige twee films. De Assembly Cut trekt bepaalde zaken in het verhaal recht, maar maakt er niet echt een betere film van.

2,5 sterren.

avatar van The Oceanic Six

Net als de voorgangers ook deze Alien 3 opnieuw bekeken op bluray via de Assembly Cut die zo'n 2,5 uur duurt, maar ook deze aangepaste versie weet bepaald niet te overtuigen. Bijzonder dat je na 2 topfilms zo'n beperkt derde deel af kan leveren. Nota bene door een vakman als David Fincher, die volgens mij door de studio's tegengewerkt is om zijn gewenste versie te maken. Althans, zoiets heb ik eens gelezen. Deze Assembly Cut lijkt al meer bij zijn visie uit te komen. Maar het blijft een film met een zwak verhaal en een setting die best tof is, maar waar veel te weinig wordt uitgehaald.

Daarnaast zijn de special effects van de Xenomorph bij vlagen echt lelijk, wat best raar is omdat dit in de oudere voorgangers veel beter is gedaan. Neem de scene naast het ziekenhuisbed, met Ripley op de grond waar de Xenomorph gaat rennen. Zag er echt niet uit. Gelukkig brengt Fincher de sfeer wel weer terug richting het origineel, met veel meer suspense en angst in plaats van de massale slachtingen uit Aliens. Maar de spanning komt nooit in de buurt van deel 2, laat staan de eerste. Er zitten geen memorabele momenten in en ook Sigourney Weaver speelt een stuk minder voor haar doen. Alles bij elkaar kan ik er wel een voldoende voor geven, het is nog vermakelijk genoeg, maar wel zoveel minder dan wat het had moeten wezen.

3* blijven staan.

avatar van El ralpho

El ralpho

3 times less suspense, 3 times less danger, 3 times less terror

Oké dit derde deel begon eigenlijk best vervelend te worden. Na een uitstekende eerste en tweede deel lijkt deel 3 voor een herhalingsoefening van het origineel te gaan en deze blijkt helaas allerminst geslaagd. Het eerste deel was ook niet perfect, maar de spanning, het gevaar en de terreur die de Alien zaaide waren daar toch duidelijk aanwezig. Hier is de mate van deze aanwezigheid flink naar beneden geschroefd, en het echte ''Alien gevoel'' komt alleen in de finale nog maar een klein beetje terug.

Dit komt onder meer vanwege het feit dat je hier nooit echt het verhaal ingezogen word omdat het ook nooit echt spannend wil worden. Dat je scherm bevolkt wordt door personages die stuk voor stuk vervangbaar lijken te zijn maken het er niet veel beter op. Ook de Alien boet hier flink aan dreiging en kracht in. In close-up ziet deze er nog uitstekend uit, maar de CGI die eveneens met regelmaat toegepast wordt is werkelijk waar om te huilen. Eigenlijk is het een doodzonde als je je bedenkt hoeveel titels vandaag de dag verslechteren of aan de totaalervaring afdoen vanwege hulpeloos verouderde computereffecten. Hier is dit helaas geen uitzondering op de regel. Ik ben dan ook een groot voorstander van praktische effecten, ook vandaag de dag. Hoewel ik nog wel veel zin heb in Prometheus, juist omdat deze een andere weg in schijnt te slaan, zie ik nu nog wel flink op tegen Alien 4. Ripley die uit de dood herrijst door middel van klonen? Come on..

Nee, dit derde deel doet overduidelijk een aantal stappen terug ten opzichte van zijn voorgangers. Scene's worden veel te veel herhaald en uitgekauwd (Bijv. de achtervolgingsscènes door de tunnels), de regie trekt je niet mee in het verhaal en de personages hebben geen enkele diepgang. Dit derde deel kent nog wel een paar leuke opzichzelfstaande momenten maar verder is dit alleen voor de echte fans nog leuk.

avatar van Leno

Leno

Een stap terug ten opzichte van het spannende deel 1 en de ijzersterke actiefilm die deel 2 was, maar zeker niet slecht. De setting is minder boeiend en uiteindelijk te eentonig en de karakters zijn saai op Dance na maar die gaat er al snel aan. Henriksen brengt meteen het charisma mee dat je mist, maar dat is pas helemaal op het eind.
Het reddingsschip had eerder mogen komen bijvoorbeeld. Verder zorgen de computer effecten ervoor dat dit deel gedateerder overkomt van het origineel 13 jaar eerder. Kostuums werken echt beter dan derderangs effecten, zelfs tegenwoordig nog.
Weaver speelt hier een boze vrouw en mist in haar karakter het wat meer genuanceerdere uit de eerste 2 delen. Al mag je best boos zijn na de derde keer..

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Helaas stukken minder dan de vorige delen. De geweldige sfeer en spanning uit andere delen is hier ver te zoeken. Erg jammer dat Newt en Hicks verder niet meer te zien zijn in dit deel. De locatie is wel interessant maar de bewoners zijn hartstikke irritant op Clemens na, die helaas al snel sneuvelt. De achtervolging vindt ik toch wel de beste scène van deze film. Sigourney Weaver doet het wel weer uitstekend als Ellen Ripley. De eindscène met de maker van Bishop kwam voor mij wel als een leuke verrassing. Dat Ellen Ripley op het einde zelfmoord pleegt was denk ik wel de beste oplossing, ik denk dat The Company gewoon zat te liegen dat ze het zal overleven omdat ze graag de Embryo willen hebben.

avatar van Fisico

Fisico

Tja, wat kan ik erover zeggen? Elk vervolg is telkens een beetje minder? Het grootste probleem bij vervolgfilms, zeker wanneer je het gaat over een originele film waarbij spanning en mysterie centraal staat, is dat je net dit effect verliest en de verrassing weg is.

Al bij al nog een leuk vervolg op een interessante locatie en eigenlijk teruggaand op het origineel: slechts één Xenomorph en die moet je bestrijden zonder vuurwapen. Het grootste manco zal wellicht de invulling van de personages zijn. Weaver is en blijft top, niets op aan te merken, integendeel. De andere personages boeiden me totaal niet, leken veelal op elkaar (behalve Dillon dan) en zijn gewoon niet goed genoeg uitgewerkt. Toch probeert Fincher er de sfeer in te houden. Die grote ventilatoren, die donkere rioolgangen geven een beklemmend sfeertje die richting het origineel gaan.

Hier en daar wel wat plotfoutjes. Heeft er iemand die hond ontdekt (of heb ik dat nét gemist?). Het einde met het ruimteschip van The Company vond ik vrij overbodig en leidde tot niets. De zelfmoord van Ridley deed me denken aan Terminator 2 (dat een jaar eerder uitkwam dacht ik). Voor een herkauwde film best nog ok, net voldoende dus met 3,0*!

avatar van Kondoro

Kondoro

Gisteren de Alien ‘saga’ weer eens doorgezet en hebben we besloten het derde deel van de originele reeks weer eens aan te schoppen. Helaas, achteraf gezien viel de film nog behoorlijk tegen (zeker na de topper van een voorganger Aliens (1986) valt hij weinig te compenseren). De reeks word een beetje uitgemolken en het verhaal (dat nog wel leuk was in deze film) begint te rekken. Het concept was leuk maar David heeft er een veelte lange film (van bijna twee en een half uur) van gemaakt waardoor het een behoorlijk lange zit is, er gebeurt vrij weinig om de 145 minuten te vullen (dan zie ik dat ik ook nog eens de overdreven lange versie heb zitten kijken).

David Fincher een best grote naam in de Hollywood-scéne weet hier een mooi begin op zijn carrière te zetten maar het is tegelijkertijd toch wel zijn minste film in zijn lijstje (want hij heeft een hoop toppers). Ik vond Alien 3 niet meer tippen aan de goed en hoogheid van Scott en Cameron en helaas wist bijvoorbeeld James Cameron in deel twee een stel mooiere aliens neer te zetten dan Fincher dit weet te doen in de begintijden van de CGI. De computer effecten zien er barslecht uit (dit had ik ook bij de film ‘ Species (1995) ’ die wellicht drie jaar later is uitgekomen). Fincher mag dan wel de film niet zelf gemonteerd hebben, de verschrikking in de film is niet bepaald aanwezig, toch weet Fincher wel de sfeer van de eerste ‘Alien’ film weer te geven en dan niet in goedheid maar eerder in de spannende sfeer. We zien dit keer geen Ripley die een heel planeet van Aliens ziet uitmoorden waar Alien na Alien vermoord word (wat tevens wel mijn lieveling deel is), we zien weer een rustige setting waarbij de komst van een alien totaal onverwachts is en men hier niet op voorbereid was, een ware kat en muisspel keert terug waar ik toch wel aan kan wennen.

Sigourney Weaver speelt natuurlijk weer een leuke rol als Ripley die in deze film ook weer eens ergens gestrand is wat helaas nu al de zoveelste keer is dat het minder leuk begint te worden. Charles S. Dutton speelt een goeie rol als Dillon wat op den duur de meeloper van Ripley begon te worden die haar hier en daar beschermde tegen de dreiging in de gevangenis (de mannen daar). Voor de rest weet Alien 3 een redelijke cast te behouden waarvan ik niet altijd even warm van werd.

Het verhaal is wel geinig. We volgen Ripley die weer eens wist te ontsnappen maar nu strand op een gevangenis planeet, een planeet vol met gevangenen die iets zwaars hebben gedaan. Wanneer Ripley aangekomen is en mee genomen word blijkt het dat ze niet alleen zijn en er zit ook een xenomorph in het schip dat zich uiteindelijk genesteld had in een koe. Eenmaal vrij gekomen moeten de gevangen zich weren tegen de Xenomorph maar ook tegen het feit dat Ripley een draagster is van een embryo. Ze zetten alles op alles om veilig uit handen van de Xenomorph te blijven door slimme trucjes om de Xenomorph te ontvluchten, ontwijken en noem zo maar op.

Nee, dit derde deel viel niet in de smaak en zeker tegen de ontzettend goeie delen die voorafgaand waren van deze was dit niet wat. Op naar deel vier om toch de ‘saga’ af te maken al heb ik daar ook niet een ontzettend fijn en goed gevoel bij want de serie is helaas dalende in zijn niveau.

avatar van IH88

IH88

“There's definitely something in here with us!”

De ‘Assembly Cut’ gezien. En na het zien van Alien 3 zat ik toch een beetje met gemengde gevoelens. Het acteerwerk is sterk, de locatie is prachtig vormgegeven, sommige gedeeltes zijn oprecht spannend en als sluitstuk voor Ripley’s ‘character arc’ werkt Alien 3 perfect. Alien is horror, Aliens is actie en Alien 3 is een drama, en als je zo naar de film kijkt werkt het wel.

Maar David Fincher praat nooit over Alien 3 en ziet het niet als zijn eigen film, en dat begrijp ik wel. Want de studio en Weaver hadden een grote vinger in de pap, en Fincher’s visie is tijdens het maken van de film steeds meer naar de achtergrond verdreven. De film maakt ook een paar keuzes die niet goed uitpakken. De keuze om Newt en Hicks gelijk aan het begin van de film dood te laten gaan pakt desastreus uit, de nieuwe personages zijn niet al te interessant, de Xenomorph ziet er nep uit, en hetzelfde geldt voor de meeste special effects. Maar het grootste probleem is dat het aan spanning ontbreekt, en vooral het laatste gedeelte lijkt een eeuwigheid te duren. Fincher wilde met dit derde deel terug naar de claustrofobische spanning van Alien, maar dit is een flauw aftreksel. Gelukkig is Weaver weer fantastisch op dreef en met haar kaalgeschoren koppie weet ze de film moeiteloos te dragen. Ripley is een icoon, en haar schitterende laatste scene is een passend einde voor het karakter.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Het debuut van David Fincher, maar tegelijkertijd ook een film die niet als Fincher aanvoelt. De keuze om Ripley alleen te laten overleven na de gebeurtenissen uit Aliens en het op onbegrijpelijke wijze afserveren van Newt en Hicks zorgde bij mij al voor vele vraagtekens. Kon het eigenlijk amper bevatten dat deze keuze werd gemaakt en dat zorgde enigszins al voor wat afbreuk aan Alien 3. Helaas volgt een tegenvallende film waarin de karakters op Ripley na vrij saai zijn en een setting die niet geheel interessant was in mijn ogen. De film focust zich meer op het creëren van sfeer, en dat lukt op zich wel. Probleem is dat het gewoon nauwelijks spannend wordt. De special effects zijn zo nu en dan zo belabberd, dat zelfs de Xenomorph jaren na de vorige films er maar zwak uitziet. De assembly cut duurt zo ontzettend lang dat het ervoor zorgt dat Aliens een vrij vermoeiende zit is. Het kan op geen enkel vlak ook maar in de buurt komen van zijn voorgangers.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

Eindelijk dit derde deel eens bekeken en het haalt bijlange niet het niveau van de twee voorgangers. Het verhaal is weinig boeiend, de personages ongeïnspireerd en het monster, de Xenomorph, ziet er erg nep uit. Het enige hoogtepuntje is Sigourney Weaver, die weer de rol opneemt van de stoere Ripley. Ik dacht aan het einde van de film dat dit nu echt het laatste deel moet zijn aangezien Ripley het niet overleeft, maar ik zag hier op MovieMeter dat er ook nog een vierde deel gemaakt werd dus dat deel wil ik ook wel eens zien. Maar het ziet er naar uit dat deel één en twee de beste delen zijn!

avatar van des1

des1

Minder slecht dan je op grond van de prima eerste twee delen mocht verwachten. Ergens tussen 3 en 3,5 *. Ongewoon gloomy finale, zelfs binnen dit genre. Maar dit is dan ook een Fincher film. Jammer dat te zien was dat in sommige scenes de Alien overduidelijk een vent in een slimy suit is. Ongelooflijk dat deze film alweer ruim een kwart eeuw oud is.

avatar van Shadowed

Shadowed

Finchers debuut.

Naar mijn mening toch wel de minste Fincher en minste deel in de Alien reeks. Deel 1 en 2 blijven de beste delen, dit deel kijkt makkelijk weg maar de spanning en sfeer zijn er niet meer. Ook het lompe geweld zie ik vrij weinig terug.

De alien vonk is er niet echt meer. De aliens zelf zien er wel redelijk uit, maar het is allemaal wel rommelig geworden. Geen emotie bij de acteurs, ondanks de sterrecast. De film begon nog vrij veelbelovend, maar is daarna minder.

Niet het slechtste van het slechtste, maar toch wel een beetje een domper. Zeker in vergelijking met wat Fincher later maakte.

avatar van Don Homer

Don Homer

Alien³ differentieert zich sterk met zijn voorgangers hoewel het toch wel duidelijk een vervolg is met terugblik, de herkenbare Alien(s) natuurlijk en weer een nieuw slag volk, zware criminelen, die de strijdt aangaan tegen deze gedrochten.

Het is best een aardige film met veel spanning die vanaf de eerste secondes geïntroduceerd wordt, goede actie en leuk camerawerk. Het is echter bij tijden ook rommelig, de personages vond ik minder interessant en de Alien(s) worden minder episch in beeld gebracht.

Het Lord of the rings einde vond ik wel mooi.

avatar van Alathir

Alathir

Deze film gaat terug meer richting deel 1 op bepaalde vlakken (slechts 1 alien en geen zwaar geschut, al heerst er wel een andere sfeer. Ik vond het wat lijken op een ondergrondse Waterworld / Mad Max. De personages zijn allesbehalve interessant. Allemaal puur uitschot dus het interesseert me geen moer als er eentje sterft. Ik vond dat een beetje een rare keuze van Fincher. Nu was dit wel zijn debuutfilm en is hij duidelijk verbeterd sindsdien. Echt slecht was het niet maar ook qua actie is dit weer meer richting deel 1. Visueel nogal eentonig ook.

Het begin vond ik al redelijk slecht, iedereen die het haalt uit deel 2 sterft, behalve Ripley die later de nieuwe koningin blijkt te dragen. Persoonlijk vond ik dat behoorlijk jammer. Natuurlijk zal dat kind er 6 jaar later een heel stuk anders hebben uitgezien, maar ik vind het spijtig dat ze voor deze simpele, goedkope oplossing zijn gegaan. Het einde heeft een paar kleine twists, wat ik wel graag zie zolang ze wat doordacht zijn. Dat Ripley hier zou sterven wordt duidelijk na haar scan, maar de makers slagen er toch in dit zo lang mogelijk uit te stellen. Als je dit vergelijkt met deel 1 is Ripley echt een vrouwelijke Terminator geworden. In dit deel lijkt ze gewoon geen enkele vorm van angst meer te hebben. Ik heb na dit deel het gevoel dat er wat roest zit op zowel de decors als de creativiteit, en dat gaat in de volgende delen alleen maar verder achteruit.

avatar van FlorisV

FlorisV

Voor het eerst de Assembly/Director's Cut gezien. Omdat David Fincher de film nog steeds haat en er door een hoop problematiek tijdens de productie nooit achter heeft kunnen staan, is Assembly Cut waarschijnlijk de meest toepasselijke titel. Het rommelde met teveel kapiteins op 1 schip, meerdere scriptschrijvers en eerdere regisseurs die ervandoor wilden. Deze cut is maar liefst een half uur langer. Een belangrijke afwijkende scene is die waarbij Ripley letterlijk gestrand is. Verder is de slotscene anders en doet de film alles wat rustiger aan (ik zou zelf niet zo snel weten wat er verder afweek).

Waarschijnlijk de meest onderschatte film uit de reeks. Mede onderschat wegens de (vaak bekritiseerde) effecten, die toch erg knap zijn gedaan. Je moet toch nagaan dat je de alien hier niet alleen veel duidelijker kunt zien, maar dat deze ook een zodanig formaat heeft dat een man in pak de meeste scenes niet kon doen. En dit was voor de cgi tijd. Dus is er heel knap gebruikt gemaakt van puppeteering (3 mannen met stok en kabel die de alien als marionet bedienden zodat deze als een soort hond kon bewegen). Dat van de hond: in deze cut wordt de alien uit een os geboren en dit maakt zijn uiterlijk en bewegingen weer ietwat merkwaardig. Ook had ik het idee dat het beest in de ene scene veel kleiner was dan in de andere, met te dunne beentjes. Wat er vooral minder goed uitziet is de slotscene waarin Ripley in het vuur valt (te duidelijk blue/green screen, het vuur is te vaag).

Qua spanning is het geen Alien 1, maar de scene waarin de kop van de alien vlakbij het hoofd van Ripley is blijft geweldig. De acteurs zijn goed. Het bijzondere van de setting is dat het niet alleen om gevangenen gaat, maar ook om mannen met 2 Y-chromosomen (lager IQ). De casting hiervan is best goed. Wel een erg klein rolletje van Pete Postlewaithe. Ook had ik graag veel meer van Charles Dance gezien. Zijn karakter is erg goed uitgewerkt en het is elke keer een feest om hem aan het werk te zien. De rol als gortdroge, stoicijnse arts, waar toch duidelijk emotie onder borrelt, zit hem ook als gegoten. Natuurlijk is Weaver ook weer erg goed. Charles S Dutton is ook sterk, overtuigend als leider, met net genoeg controle over zijn eigen gewelddadige neigingen, en heeft helaas te weinig rollen van hetzelfde kaliber mogen spelen.

Alien 3 is duidelijk de minst publieksvriendelijke uit de reeks. Het is deprimerend (met een wat eentonige set), met weinig actie en weinig karakters om veel sympathie voor op te brengen. Het belicht christelijke thema's (de zondigheid van de gevangenen, de mythische duiding van de alien als draak/duivel) en zaken als zelfopoffering. Verder wordt van begin af aan het publiek nu niet bepaald op de wenken bediend door meteen Newt en Hicks af te schrijven. Verder is de basis voor het verhaal niet logisch omdat we weten dat de queen bitch in deel 2 geen ei gelegd heeft op de Sulaco. Toch is er een facehugger geweest die Ripley "bevrucht" heeft en daarna ook nog die os (of het waren er twee).

Toch een heel redelijke film, het is weer eens wat anders en geen zielloze cashgrab ala Aliens vs Predator, bovendien mocht Fincher toch alvast oefenen voor het grote werk dat hij nog zou leveren.