Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 100 minuten / 90 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Brian Helgeland
Met onder meer: Mel Gibson, Deborah Kara Unger en Kris Kristofferson
IMDb beoordeling: 7,1 (147.270)
Releasedatum: 4 maart 1999
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Payback
"No More Mr. Nice Guy."
Ook al is het maanden geleden dat zijn vrouw hem in de rug schoot en voor dood achterliet, zijn gevoelens voor wraak zijn er niet minder om geworden. Hij wil het deel van de buit hebben waar hij recht op heeft, en zijn vrouw noch zijn misdaadpartner of diens vrienden van de georganiseerde misdaad, kunnen hem in de weg staan bij het verkrijgen van die $70.000.
Porter
Carter
Pearl
Det. Leary
Insignificance
Niet onaardig. Al die tijd laten liggen vanwege Mel Gibson, maar van hem geen last gehad. Hij doet het naar behoren als vastbesloten kerel, op zoek naar zijn 70k. En wat warmte van een blondine, want dat mag natuurlijk niet ontbreken. Een film verpakt in een donker blauwe gloed die een beetje het midden houdt tussen een neo noir en wat meer flamboyant bloodshed gedoe, waar hier en daar wat stoere en koude humor om de hoek komt kijken. Prachtige cast met een hoop bekende koppen die hier helemaal passen en toch is het Lucy Liu die het meest in het oog springt. Haar Pearl houdt wel van een tikje. Het mist wat flair en er is niet echt iets dat er bovenuit steekt, maar het hele Outfit gebeuren is precies wat zo'n filmpje nodig heeft. Genadeloze fun.
Ajax&Filmfreak
Mijn stem slaat vooral op de directors cut, de bioscoop versie zou bij mij misschien net 3* halen...
Payback zoekt z'n weg tussen de wraakfilm en de filmnoir, maar dan wel als luchtige hap met de nodige oneliners. Verschil met films als Death Wish, Taken of The Punisher is dat Porter (Gibson) niet echt een overtuigend motief heeft voor z'n daden. Zelfs z'n tegenstanders geloven hem niet echt als hij zegt wat hij wil.
De vlotte montage brengt wel wat tempo in de film en de combinatie van typische actiehumor (denk aan films met Bruce Willis of the Lethal Weapon reeks) en de nodige actie zelf natuurlijk. Al is daar dan ook alles mee gezegd. Echt creatieve ondernemingen zijn er niet en ook al klinkt de muziek soms wel leuk, het blijft een reeks ouwe bekende nummers (bvb Jimi Hendrix) die nu ook weer niet echt steeds goed getimed zijn. Leuk om te zien, al is het niet echt speciaal.
Dat de film wat gaten vertoont zal veel mensen opgevallen zijn. De scores zijn dan ook wisselvallig hier. Het is een wraakfilm met film noir elementen. Maar op vlak van scenario, karakters, motieven, .... is het niet echt bijzonder. Regisseur Brian Helgeland is nochtans vooral bekend vanwege zijn screenplays voor films als L.A. Confidential en Mystic River. Hier laat hij die job over aan een ander en is hij enkel regisseur. Wat maakt deze film dan toch nog goed?
Niet dat het er zo hard in slaagt, maar het lijkt wel een ode aan de Franse neo-noir films. Gibson liet weten dat deze film eigenlijk in zwart-wit moest verfilmd worden, maar in een tijd van kleurenfilms is dat te gewaagd voor een doorsnee Hollywoodfilm. Daarom werd aan een wat gelijkaardige look gewerkt. De film straalt dan ook dezelfde sfeer uit als de neo-noir van vroeger, maar iets donkerder.
Zet er bovendien een grote reeks bekende namen op en je kan een film dat voor bandwerk bedoeld is, opwerken naar net dat ietsje meer. Een klassieker zal dit niet worden, maar het was toch wel genieten.
RedorDead
Onlangs weer eens gekeken en hij staat nog steeds als een huis.
Heerlijke soundtrack met een weergaloze Mel Gibson. Keiharde film vol met pakken, leren jassen en roken. Heerlijk stadssfeertje ook waar geen seconde zonlicht is in te bekennen.
IH88
“You are crazy! That's why I love ya.”
Sterke film noir/thriller. Payback barst van de sfeer, en regisseur Helgeland heeft duidelijk goed gekeken naar andere en soortgelijke film noirs. Donker, regenachtig en naargeestig, precies hoe dit soort films zouden moeten zijn. Acteurs als Gibson, Bello, Henry, Paymer, Kristofferson en Lucy Liu hebben in tal van dit soort films gespeeld en weten precies de goede toon aan te slaan. Payback is een lekkere wraakfilm met een fantastisch einde.
des1
Mensen de kleine dingen opgevallen, de knipogen e.d. zoals de SM prostituee. Stegman: "This one is on me"... Val Resnick: "Do you see me reaching for my fucking wallet?" De laatste was met name erg goed op dreef als humoristische edoch sociopathische bad guy.
perdona
Waarom lees ik zo vaak: het tempo had wel wat hoger mogen liggen?
Nou ben ik een enorme Sergio Leone (helaas veel te vroeg overleden) fan, en er is toch niets mooier als te genieten
van mooie filmbeelden.
Leone was de masterpiece in het "rustig verhaal" vertellen.
Alle tijd om scenes met indringende close ups te brengen.
Maar tegenwoordig moet alles binnen 90 minuten, en met een snel tempo.
Hééééééél jammer.
stratmans
Degelijke film, heeft hij nu toch 130000 gekregen ? Dat is dan voor de plastiek chirurg
- 12041 berichten
Goeie film over een crimineel die voor dood is achtergelaten, terugkomt om het deel van zijn buit op te strijken. Deze wraakfilm kent een vrij simpel plot, maar er zit genoeg vooruitgang in en genoeg goeie scenes. Vermakelijke en ietwat dik aangezette personages en het is vrij stijlvol in beeld gebracht allemaal. Een fijne rol van Mel Gibson die hier prima gecast is.
Voor het eerst ook de director's cut gekeken, die een geheel andere toon heeft en ook een geheel ander einde. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de theatrical cut.
Brabants
- 2046 stemmen
Payback is qua verhaal een beetje een middelmatig filmpje qua niveau. Het zijn voor de typetjes en de setting die het interessant maken. Vanuit dat oogpunt is het best een leuke film.
Kondoro
"Crooked cops. Do they come in any other way? If I'd been just a little dumber, I could have joined the force myself.”
Toen ik laatst naar de TV zat te kijken (ik was eigenlijk aan het zappen, ik kijk verder nooit echt normaal TV) kwam ik een spotje tegen op de zender ‘RTL 7’ waar het woord ‘testosteron weken’ voorbij kwam, en daar heb ik toch wel om moeten lachen. Ik zie die huisvaders alweer voor de TV zitten, en weer de duizendste keer dat ‘Steven Seagal’ voorbij zou komen. Daardoor heb ik hem ook in mijn “Voor zondag”- lijstje gezet, aangezien dat vaak wel de mooie avonden zijn om een hersenloze actieprent op te zetten. Na het zien van deze film moest ik eigenlijk direct weer aan dat spotje denken, want deze film zou daar perfect voor zijn. Alles wat deze film namelijk doet is “stoer”, al ligt ‘Helgeland’ daar wel erg boven op. Deze Actie / Misdaad film is namelijk meer een dertien in een dozijnen film, het is overigens al eens beter gedaan en dat maakte het soms niet zo bijzonder. De spanningsopbouw was daarnaast nou ook niet echt van hoge klasse, en had ook vele malen beter gemogen en gekund.
Eigenlijk het grootste wat mij interesseerde in deze film was toch wel de rol van ‘Mel Gibson’, die ik tot zoverre alleen nog in goede films heb zien spelen (al is zijn nieuwere werk van de afgelopen jaren niet heel bijzonder). In deze film deed hij het niet heel bijzonder verder, al was zijn rol daar ook niet echt naar. De rol die hij namelijk vertolkt is sowieso nogal simpel, helemaal niet bijzonder verder en dat hoefde volgens mij ook niet echt. Voor de rest deed ook de prachtige ‘Maria Bello' haar ding leuk, geen bijzondere rol ook maar wel prima vermaak en prachtig om te zien. En zeker die ‘Lucy Liu’ had een leuke rol om met genot naar te mogen kijken, past precies bij het eerder benoemde TV moment !
Maar, daaromheen is deze film niet echt bijzonder. Het script is nogal slapjes en daar hangt een prima maar nogal saai verhaal om heen, die eigenlijk nergens echt boeiend werd en ook nergens echt spannend wist te worden. Het was allemaal iets te makkelijk, zeker voor de rol van ‘Porter'. Dat zeggende ligt het puur aan de actie wat deze film echt nog vermaak geeft, wellicht ook de nonchalante rol van ‘Gibson’ die het juist weer wat leuker maakte. Enige komedie, de droogheid, ik ging er wel goed op. En hij zit lekker in een vertrouwde rol zoals hij het graag speelt, dat haalt het beste in hem naar boven, al deed hij er niet veel voor. En ik denk dat ze daar dan ook wel weer een puntje laten liggen, als er misschien wat meer druk op werd gelegd en als ze qua personages misschien iets beter hun best deden, weet ik ook wel zeker dat de film nog sterker werd maar wel nog serieuzer, iets wat je juist wil vermijden.
Qua verhaal was het niet heel bijzonder. ’Gibson’ wil zijn zeventig duizend terug en gaat achter de personen aan om dat geld op te halen en wraak te nemen op de mensen die hem hebben aangepakt, dat is eigenlijk wel gewoon de rode lijn in het verhaal, waar daarnaast niks bijzonders noch spectaculairs bij gebeurd buiten het feit om dat er genoeg actie en explosies zijn.
Leuk voor de zondag avond, en vooral leuk voor het popcornvermaak maar, zeker niet bijzonder genoeg om puur te kijken voor het verhaal, daar is de film toch wat te zwak voor misschien of gewoon niet boeiend genoeg. Ik heb me notabene weten te vermaken maar, de zeikerige scenes weerhouden mij er toch van om deze film met hogere notering te bestempelen. Daarvoor is het toch té doorsnee en té cliché. Elke scene word er een peukje gerookt, en de houding van ‘Gibson’ zegt genoeg.
mcdaktari
Ik blijf dit een fijn filmpje vinden van Mel Gibson. Toen nog in zijn goeie periode. Hij heeft daarna natuurlijk nog wel aardige films gemaakt, maar ik zag liever de jongere Gibson. Wel jammer van deze film vind ik dat James Coburn en Kris Kristofferson totaal verkeerd gecast zijn voor deze rollen, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Ik vond die karakters gewoon niet bij hun passen. Verder wel een heel vermakelijk filmpje. Niet één van zijn beste maar leuk om gezien te hebben.
Filmkriebel
Topper met Gibson. Remake van The Outfit waarin de 70s muziek respectvol verwijst naar de classic met Robert Duvall. Een ruw filmpje met veel knokwerk, maar ook gekruid met goede stoere humor. Porter wil zijn 70 grand terug en gaat op zijn eentje het misdaadsyndicaat te lijf, waarbij hij vooral met zijn sluwheid bewapend is. Hij is geen kereltje die je zomaar afwimpelt. Vind Payback nog iets beter dan het origineel dankzij de fijne balans van geweld en humor. Vooral die Aziatische SM meesteres en de manier waarop Porter met die twee corrupte flikken afrekent zijn leuke stukken. Een favorietje, jazeker.
Deze tien films scoren momenteel het hoogst bij HBO Max
De achtste Horrorfilm Challenge staat op losbarsten: Dit zijn de 25 beste films uit het beginjaar
'Beetlejuice Beetlejuice' hernieuwt populariteit van het origineel op HBO Max
De tien beste films over de aanslagen van 11 september