• 9.372.440 stemmen

Payback (1999)

Actie / Misdaad | 100 minuten / 90 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 100 minuten / 90 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Brian Helgeland

Met onder meer: Mel Gibson, Deborah Kara Unger en Kris Kristofferson

Releasedatum: 4 maart 1999

Plot Payback

"No More Mr. Nice Guy."

Ook al is het maanden geleden dat zijn vrouw hem in de rug schoot en voor dood achterliet, zijn gevoelens voor wraak zijn er niet minder om geworden. Hij wil het deel van de buit hebben waar hij recht op heeft, en zijn vrouw noch zijn misdaadpartner of diens vrienden van de georganiseerde misdaad, kunnen hem in de weg staan bij het verkrijgen van die $70.000.

avatar van Phoenix

Phoenix

Ha! Geweldig dat deze film andere mensen ook aan het geweldige Max Payne doet denken. Net zo grauw, stoer, cool, smooth en over the top. Heerlijk! Zelfde setting ook en natuurlijk een soortgelijk verhaal inclusief voice over. Zelfs sommige personages (corrupte politie, Gibson zelf, geflipte gangster) lijken op mensen uit het spel . Wel jammer van het liefdesverhaaltje dat af en toe de vaart er wat uit haalt, gelukkig werd er niet meer tijd aan besteed. De humor (en de martelscène) doen me ook een beetje aan de baseballbatboy-cartoons uit het spel denken .

Denk niet dat de film over Max Payne die eraan komt (wier regisseur trouwens ook nog 5 andere spellen, waaronder de aankomende topper Far Cry, wilt verfilmen) aan deze kan gaan tippen. 4*!

avatar van gotti

Matig (en vrij fout) verhaaltje, vooral omdat het begrip realisme niet zo nauw wordt genomen. positief was de vrij verrassende Gibson en de grappige Lucy Liu.

Het geheel sprak mij niet erg aan, daarom 2*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Mmmh beetje een saaie film waarbij ik bijna in slaap viel. Nee Max Payne is hier niks mee vergeleken. Er zat maar enkel 1 schietpartijtje in die wel cool was. Voor de rest boeide het me niet echt. Gebeurde een beetje weinig in.

avatar van The Oceanic Six

De film begon wat wazig en een beetje saai, maar na een half uurtje kreeg je wel een lekkere actiefilm met een Gibson die op zijn best is. De film werd best geweldadig en Gibson had een zekere coolheid over zich heen wat wel geinig was. Wat ik wel onprettig vond is dat de criminelen Gibson martelden door hem 2 tenen kapot te slaan met een hamer. Lijkt me zeer onprettig. Het einde was trouwens geweldig als hij hen naar zijn kamer leidt waar zijn telefoon in verbinding stond met een bom. Dezelfde bom waarmee ze eerder probeerden hem op te blazen. Nu waren juist zij het slachtoffer.
De film is verder niks bijzonders, gewoon een vermakelijke wraakfilm.

avatar van ®Tc

®Tc

Middelmatige film met een te donkere sfeer. Het verhaal vond ik nogal rommelig en saai, er gebeurd te weinig in de film en als er dan al iets gebeurd is het dom zoals die sm scens bevoorbeeld. De dialogen zijn ook maar saai en ondermaats. De prestatie van Mel Gibson mag wel als een pluspunt genomen worden.

1,5

avatar van neo

neo

Heb zelf de Regio 1 Director's Cut. De voice-over is eruit gehaald, het blauwe filter is weg, er zit een geheel nieuwe score in, het einde is anders, er zitten wat meer nieuw geweld in wat Porter nog minder sympathiek maakt.... Helgeland zet met de DC een serieuzere film neerzet met meer ruimte voor cynisme, maar ook als geheel wat beter aansluit bij het jaren '70 misdaadfilm idee wat hij voor ogen had. Maar of ik nu meer hou van de gladde, meer toegankelijke versie of de wat ruwere DC...Voor liefhebbers van oudere misdaadfilms is de DC absoluut de betere keuze, maar dan mis je wel die ouderwetse, rokerige voice-over.

De nieuwe score van Scott Stambler is helaas wel echt een minder element van de DC . Hij werd erbij gehaald om de originele score als muziek editor in de DC te plaatsen, maar dat lukte niet goed. Daarna is hij eens wat gaan schrijven en vond Helgeland dat ie, voor het eerst in zijn leven, als componist mocht fungeren. De oorspronkelijke componist, Chris Boardman, schreef een overduidelijk jaren '70 score met invloeden van onder andere David Shire. De groovy en funky geluiden gecombineerd met moderne suspense elementen paste perfect bij de toon van de film. Stambler, die eerst ook in dezelfde richting schreef, kwam met een meer hedendaagse score, maar nog steeds met voldoende jaren '70 sporen. Het probleem is dat hij sommige scenes onnodige spanning meegeeft en soms een veel lichtere emotie bewerkstelligt (de gitaar). De balans is helaas wat zoek, ondanks dat zijn dreiging door de film heen ook redelijk in orde is. Het enige wat had moeten gebeuren was een meer in toon gematigde score versie van Boardman eronder te plakken en hem dus enkele stukkente laten re-scoren en op de proppen komen met wat nieuw materiaal. Dat is helaas dus niet gebeurd.

avatar van OlafK

OlafK

Ik begrijp niet waar deze film een nog zo behoorlijk gemiddelde (zowel op MM als op ImdB) vandaan haalt.

Payback is een zéér zéér matige actiefilm, met een Mel Gibson die maar nergens echt stoer wil worden. Daarnaast is er getracht de nodige humor in de film te stoppen, wat vaker niet dan wel werkt.

Nee, absoluut geen aanrader. 1,5 *

avatar van 606

Vond het echt een geweldige film en leuk einde.

Mel deed het aardig en ook de rest van de cast.

Verhaal was beetje standaard maar werd goed omkleed met actie.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Misschien 2 vloeiende actiescenes dekten allerminst de lading in deze erbarmelijke praatfilm, die naast de nodige spanning vooral lef en een eigen smoelwerk mist. De zogenaamd grappige interventies werkten absoluut niet, het heeft allemaal wat weg van die geforceerde grappigheid uit Lethal Weapon of Rush Hour ( waar je hoort te lachen als men even een dansje doet ) maar dan zonder buddygedoe hier. 1*

avatar van Lennert

Lennert

Sterke misdaad thriller met een klein film-noir sausje, waar de gedachte dat kwaad zichzelf alleen maar in de weg zit goed naar voren komt. Gibson speelt geen persoon waar je snel sympathie voor zal opbrengen, maar de rol van nietsontziende klootzak (met een klein zwak voor een dure prostituee) is hem op het lijf geschreven en komt zeer overtuigend over.

Persoonlijk begrijp ik de kritiek van mensen op de humor niet helemaal, al kan het er ook aan liggen dat ik nergens het idee had dat men krampachtig probeerde grappig te zijn. Het cynisme wat zich door deze film verspreid kwam op mij in ieder geval logisch over en in geen geval als hinderlijk.

Naast het sterke acteerwerk van eigenlijk de gehele cast, was ik voornamelijk zeer te spreken over de look van de film, die er om de sfeer er in te houden zeer grauw is. De actie zelf kwam helemaal rauw over en deed me meerdere malen sterk inleven in de gebeurtenissen. Alles bij elkaar een goede film.

avatar van thunderball

thunderball

Hoewel soort van remake van de legendarisch Marvin klassieker Point Blank heeft deze film toch nog heel wat te bieden.

Het is zeker geen standaard doorsnee Hollywoodfilmpje geworden over een hoofdpersoon, die uit is op wraak en daardoor zeer zeker niet al te sympathiek overkomt.

Het schijnt dat de oorspronkelijke regisseur het allemaal NOG cynischer en harder wilde, maar dat Gibson dat niet wilde/aan durfde en hem ontslagen heeft.

Hoewel het niet kan tippen aan het origineel uit de jaren '60 is het eindresultaat toch zeker niet slecht.Verder met een goede supporting cast, waarvan zeker de rol van Liu hilarisch is.

Alleen het einde vond ik wat te makkelijk en daardoor een beetje een tegenvaller.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Goede actiefilm met een aardig goede Mel Gibson. Soms probeerde hij iets te stoer over te komen maar over het algemeen vond ik dat ie wel lekker bezig was. De film heeft ook een best sterk verhaal, terwijl het plot eigenlijk alleen maar gaat over een man die bedrogen is en nu wraak wil. Er zaten ook wel goede actiescenes in, zoals schietscenes en de explosies. Verder ook wel een aantal keren moeten lachen.

$70.000, God damn it!

avatar van jordandejong

jordandejong

Lekkere revenge film. Geweldig hoe Mel Gibson het I Don't Give A F*ck type kan spelen. De actiescenes waren goed. Geweldig ook hoe hij de hele tijd overal weer uit ziet te komen.

4* wel verdiend.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ietwat simpel en standaard wraakplot, maar gelukkig is deze Payback érg leuk uitgewerkt en is Gibson weer geweldig. Dat ik deze als Gibson-liefhebber nu pas zag.

Het blijft (voor mij) toch een held hoor, die Mel Gibson; wát een charisma heeft die vent. De rest van de cast is ook prima. De film kent een paar heerlijk stoere scénes, een mooi duister sfeertje en regelmatig een uitstekend passende komische noot.

Bijzonder wordt het echter nooit echt, maar vermakelijk is het wel. De film deed soms wel wat aan 'Max Payne' denken. En ach ja, die $70,000,- Wat een grap.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Op een aparte manier in beeld gebracht deze film. Je moet er van houden, het is wat donker en rauw in beeld gebracht. De film boeit wel, maar om nou te zeggen dat ik er heel enthousiast van word... Dat nou ook weer niet. Maar toch wel een ruime voldoende.

avatar van Spetie

Payback is een film die het in eerste instantie niet van het verhaal moet hebben, want dat is wel eens vaker gedaan en stelt verder niet bijzonder veel voor.

De film kent echter een aantal goede cynische oneliners en ook de actie is niet onaardig. Het acteerwerk is echter niet van een bijzonder hoog niveau. Vooral bij Gibson heb ik hier echt het idee dat ik naar Gibson zit te kijken en niet naar een personage. Gelukkig kijkt het allemaal vrij gemakkelijk weg en zit er soms ook nog wat leuke humor door de film heen verweven. Het einde van de film is echter niet al te sterk.

Kortom een film met ups en downs, dfie duidelijk behoort tot de middelmaat.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Goede film die dankzij Gibson voor een voldoende zorgt. Op zich zat er niet echt een verhaal in maar hij keek wel lekker weg.

avatar van dave

dave

Vlotte actiefilm die qua beleving nogal kan verschillen van 'cut' tot 'cut'. Gibson is alleszins goed op dreef en het is de snelheid van zijn personage en derhalve de snelheid van de film op zich die de grootste troef voorstelt. 'Payback' is bovenal een genadeloze rit. Karakters worden niet bepaald uitgediept en aanvankelijk essentiële verhaallijnen worden doorlopend abrupt afgesloten. Voorts zijn enkele cameraperspectieven tamelijk knap en valt de soundtrack doorgaans goed mee.

3,00 (3,25)

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Payback maakt het wraakplotje interessant door twee dingen: na een uurtje is de rechtstreekse boosdoener reeds opgeruimd en klimt Porter de ladder verder op. Een tweede pluspunt is de film noir-aanpak.
De film is sober, donker, vuil, eenzaam en nog vele andere dingen tegelijk. Het onderscheidt Payback van een hele hoop genregenoten. Daar ligt meteen ook een zwakte: het tempo ligt nogal laag en had zo nu en dan wel wat vaart verdiend.
Ook de climax is maar niets: alle hoge pieten van een misdaadorganisatie gaan samen een onbeveiligd gebouw in en de hoogste piet neemt een verdachte telefoon op. Een knaller is het zeker, alleen niet in de juiste betekenis.

Mel Gibson is vrij goed op dreef. Zijn voice-over is hier niet bijzonder goed ingesproken, maar hij heeft wel de juiste kop om een afgeleefde gangster te spelen.
Ook de bijrollen worden vrij goed ingevuld. Gregg Henry is ontzettend lelijk; Kris Kristofferson en good old James Coburn zijn degelijk; Lucy Liu is komisch maar vooral ongemeen sexy.

Cinematografisch is Payback oké al hadden de actiescènes wel wat méér mogen zijn: harder, stoerder, meer no nonsense.
Verder had het tempo wat hoger mogen liggen, maar de vertelstijl is leuk en de film behoudt de hele speelduur zijn grauwe stijl.

Dikke 3

avatar van james_cameron

Herzien op blu-ray, zowel de bioscoopversie als de director's cut. Het is zeker interessant om de twee versies te vergelijken. De director's cut doet minder moeite om de sympathie van de kijker te verkrijgen en heeft een heel ander, meer somber einde. Het personage van Kris Kristofferson komt in deze versie zelfs helemaal niet voor! De voice-over van Gibson is verdwenen, het camerawerk is minder blauw (een hele verbetering) en er zijn een paar harde scenes teruggezet, zoals de scene waarin Porter zijn verraderlijke ex-vrouw in elkaar slaat. Welke versie is beter? Tja, ik vind beide versies wel hun charme hebben. In de bioscoopversie mis je bepaalde scenes die wel in de director's cut zitten en andersom ook. De director's cut is overigens tien minuten korter. Dat komt niet vaak voor.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Sterke film met een uitblinkende Mel Gibson. Dit zijn toch echt de films die hem op het lijf geschreven zijn. Deze wraakfilm staat als een huis.

De film ademt een koude sfeer, weinig frisse kleuren. Het zijn de donkere kleuren die de boventoon voeren. Dat is een prima keuze van de regisseur.

Alhoewel Mel Gibson dé ster van de film is, loopt het verhaal ook lekker. Geen moeilijk gedoe, maar gewoon een verhaal wat van A tot Z te volgen is en de kijker vermaakt met een lekkere brok actie!

Dikke drieënhalve ster!

avatar van blurp194

blurp194

Simplistische actie.

Het verhaal loopt lekker vlot door, dat moet gezegd. Maar van enige overbodige franje is dan ook geen sprake, alleen het minimale om van begin tot eind te komen. Vraagt niet echt veel van de acteurs, er komen geen diepe emoties uit en de karakters vereisen ook niet meer complexiteit dan een stuk bordkarton.

Toch best een aardig filmpje, want het is wel vakwerk. Mel Gibson is precies op zijn plek. Hoewel hij natuurlijk ook wel interessantere rollen aankan.

avatar van Bweapon96

Bweapon96

Deze film is simpel, makkelijk weg te kijken met je verstand op nul. Het valt onder puur entertainment. Er zit geen boodschap achter of iets anders wat je van binnen zou kunnen raken. Het verhaal is heel oppervlakkig en de karakters zijn niet boeiend. Het is omdat Mel Gibson erin speelt. Hij kan leuke en goede karakters neerzetten. (Denk aan Lethal Weapon en The Patriot.) Maar deze film is echter niet bijzonder. Wat mij wel aantrekt is de sfeer. De ‘dode’ sfeer van Chicago. Er zit totaal geen emotie in deze onderwereld. Het draait allemaal om geld en de naam die je draagt. Dat spreekt mij wel aan omdat ik de manier van denken van dat soort mensen interessant vind. Maar de film zelf stelt niet veel voor.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Mel Gibson, de man die we de laatste jaren enkel als matige badguy konden zien in Expendables 3 en Machete 2. De jaren van Mad Max, Lethal Weapon en ook deze Payback liggen lang achter zich en dat heeft hij grotendeels aan zichzelf te danken. Al een geluk is deze man lang genoeg bezig dat we genoeg oud materiaal hebben waarin hij zijn klasse kan tonen en dat doet hij ook in deze film.

Ik moet zeggen dat de film een hoog 'John Wick'-gehalte had. Maar waar in die film de spanning ontbreekt is die bij Payback wel vaak aanwezig. Vooral door het feit dat Gibson wel werkt als een man die onoverwinnelijk lijkt maar toch vaak het deksel op de neus krijgt en zichzelf moet heruitvinden. Die balans is perfect in evenwicht en geeft het personage iets extra. Het verhaal is best simpel maar toch pienter genoeg om nét niet rechttoe rechtaan te zijn. De grauwe kleuren en de heerlijke muziek geven ook een extra. De badguy's waren niet overweldigend maar de opstapjes naar uiteindelijk de big chief waren wel leuk. De finale was vermakend maar misschien net niet uitmuntend genoeg om Payback écht een uitzonderlijke actiethriller te maken. Mario Bello die er in deze film wel heel leuk uitziet zorgt daar half voor ondanks een zeer vlak geschreven personage.

Payback is een film waarbij je hoopt dat Gibson zo een film nog eens mag maken. Hij steelt de show en word gesteund door heerlijke muziek, solide camerawerk, een degelijke cast rond zich en een simpel maar strak geschreven scenario.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ik snap dat niet hoor, dat alles in een grijsblauwe en donkere tinten gefilmd moet worden. Ik vind dat echt zeer onaantrekkelijk om aan te zien. Het moet een kil en afstandelijk sfeertje creëren en dat doet het dus ook wel, maar Payback weet dan ook totaal niet te beklijven. Mel Gibson is op de wraaktour en meent recht te hebben op wat koffers gevuld geld. Om dat voor elkaar te krijgen, moet ie afrekenen met deze en gene. Anyway, naar het eind toe wordt het een rommeltje met gelukkig nog wat okeeje actiemomenten.

avatar van loneranger

loneranger

Misschien wel de beste film van Mel Gibson. Ik vind hem hier in ieder geval net wat fijner acteren dan in de Lethal Weapon films. De sfeer is lekker ruw, het beeld in gruizige blauwtinten en er wordt goed geacteerd. Het verhaaltje is natuurlijk wat over the top maar wat geeft het als het je wel honderd minuten prima entertainment bied.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Vermakelijke misdaadactiefilm met een grimmig sfeertje, een portie harde actiescènes, wat humor, oneliners en Mel Gibson in vorm. De rest van de cast speelt het ook voldoende. Het verhaal is wat simpel, maar wel leuk uitgewerkt.

avatar van Insignificance

Insignificance

Niet onaardig. Al die tijd laten liggen vanwege Mel Gibson, maar van hem geen last gehad. Hij doet het naar behoren als vastbesloten kerel, op zoek naar zijn 70k. En wat warmte van een blondine, want dat mag natuurlijk niet ontbreken. Een film verpakt in een donker blauwe gloed die een beetje het midden houdt tussen een neo noir en wat meer flamboyant bloodshed gedoe, waar hier en daar wat stoere en koude humor om de hoek komt kijken. Prachtige cast met een hoop bekende koppen die hier helemaal passen en toch is het Lucy Liu die het meest in het oog springt. Haar Pearl houdt wel van een tikje. Het mist wat flair en er is niet echt iets dat er bovenuit steekt, maar het hele Outfit gebeuren is precies wat zo'n filmpje nodig heeft. Genadeloze fun.

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Payback zoekt z'n weg tussen de wraakfilm en de filmnoir, maar dan wel als luchtige hap met de nodige oneliners. Verschil met films als Death Wish, Taken of The Punisher is dat Porter (Gibson) niet echt een overtuigend motief heeft voor z'n daden. Zelfs z'n tegenstanders geloven hem niet echt als hij zegt wat hij wil.

De vlotte montage brengt wel wat tempo in de film en de combinatie van typische actiehumor (denk aan films met Bruce Willis of the Lethal Weapon reeks) en de nodige actie zelf natuurlijk. Al is daar dan ook alles mee gezegd. Echt creatieve ondernemingen zijn er niet en ook al klinkt de muziek soms wel leuk, het blijft een reeks ouwe bekende nummers (bvb Jimi Hendrix) die nu ook weer niet echt steeds goed getimed zijn. Leuk om te zien, al is het niet echt speciaal.

Dat de film wat gaten vertoont zal veel mensen opgevallen zijn. De scores zijn dan ook wisselvallig hier. Het is een wraakfilm met film noir elementen. Maar op vlak van scenario, karakters, motieven, .... is het niet echt bijzonder. Regisseur Brian Helgeland is nochtans vooral bekend vanwege zijn screenplays voor films als L.A. Confidential en Mystic River. Hier laat hij die job over aan een ander en is hij enkel regisseur. Wat maakt deze film dan toch nog goed?

Niet dat het er zo hard in slaagt, maar het lijkt wel een ode aan de Franse neo-noir films. Gibson liet weten dat deze film eigenlijk in zwart-wit moest verfilmd worden, maar in een tijd van kleurenfilms is dat te gewaagd voor een doorsnee Hollywoodfilm. Daarom werd aan een wat gelijkaardige look gewerkt. De film straalt dan ook dezelfde sfeer uit als de neo-noir van vroeger, maar iets donkerder.

Zet er bovendien een grote reeks bekende namen op en je kan een film dat voor bandwerk bedoeld is, opwerken naar net dat ietsje meer. Een klassieker zal dit niet worden, maar het was toch wel genieten.

avatar van RedorDead

RedorDead

Onlangs weer eens gekeken en hij staat nog steeds als een huis.

Heerlijke soundtrack met een weergaloze Mel Gibson. Keiharde film vol met pakken, leren jassen en roken. Heerlijk stadssfeertje ook waar geen seconde zonlicht is in te bekennen.