• 9.381.258 stemmen

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Avontuur / Fantasy | 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Adamson

Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 21 december 2005

Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

"The beloved masterpiece comes to life."

Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.

Peter Pevensie

Mr. Beaver (stemrol)

Mrs. Beaver (stemrol)

avatar van Wouter

girlygirl schreef:

oh wat een gave film............had hem al maanden voor hij in de bios kwam *

Was waarschijnlijk de oude versie dan.

avatar van horrorkip

horrorkip

Echt een hele mooie film als je van sprookjesachtige films houd. De film is echt super mooi gemaakt, en een mooi verhaal erin. Stukken mooier dan die uit 1988, maar dat spreek natuurlijk voor zich in deze tijd. Ik weet alleen niet of de film geschikt is voor de kleintjes onder ons. Het verhaal moet je wel kunnen begrijpen anders snap je de film ook niet. Ik kijk uit naar deel 2

avatar van Wouter

Wat zouden ze niet snappen dan?

avatar van Nitra

Nitra

Chronicles betekent dat het verhaal uit een boek komt ? of een verfilming van een boek ?

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Chronicles betekent 'kronieken'.
'Geschiedschriften/schrijvingen' is ook wel een goede vertaling. Maar het is inderdaad een boekverfilming (de eerste van een serie).
Ik ben het niet met horrorkip eens dat de film niet geschikt zou zijn voor kleintjes; integendeel, ik vond m juist minder geschikt voor volwassenen (behalve misschien dan voor diegenen die er Christelijke symboliek in willen lezen ) hoewel de battlescenes aan het eind misschien wel een tikkie te intens zouden kunnen zijn voor de allerjongsten

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ik ben nu bezig in het boek, maar die raast er een stuk sneller door het verhaal dan deze film doet. Tot nu toe vind ik de film beter...

avatar van Flipman

Flipman

Mijn broer en ik hebben alleen de eerste twee Boeken gelezen, "The Magician's Nephew" en "The Lion, The Witch & The Wardrobe." Mijn broer heeft inmiddels ook deze Film gezien.

Toen hij het Boek uithad, stoorde hij zich enorm aan de Christelijke symboliek erin. Kreeg er zowat rillingen van over zijn rug. Ik vond het wel meevallen, ik wist wat ik kon verwachten en hé, het is een kinderBoek!

De verwijzingen naar het Christendom vielen hem erg mee! Hij vond het een mooie Film, dus de hoop dat ik iets moois ga zien van de week wordt weer aangewakkerd!

mister blonde

wat een slappe hap. erg flauwe en brave film waar je onmogelijk dood kan, als je aan de ongenuanceerde 'goede kant' staat. daardoor valt elke mogelijke vorm van spanning compleet weg. de acteurs (en personages die zij speelden) waren saai en totaal oninteressant, met uitzondering van de heks (hoewel ook wel weer erg standaard). goede rol van Tilda Swinton, dat wel. de dialogen waren te flauw voor woorden en het verhaal en zijn zogenaamde wendingen waren vooral erg voorspelbaar en makkelijk. als je dood bent, blijf dan dood .

verder qua spektakel en special effects viel ie ook al tegen. niets dat we niet (veel) beter hebben gezien in bijv. LOTR.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

mister blonde schreef:
als je dood bent, blijf dan dood .

heb je gelijk in, maar Lewis wilde hiermee juist de parabool Aslan/Jezus trekken (en ook door hem in de eerste plaats voor het verraad van een ander te laten sterven)

mister blonde

snapte ik wel, maar vond het erg flauw. bedoelde trouwens niet alleen de leeuw. ook die kleine verrader die tijdens de veldslag dodelijk werd getroffen en later niets mankeerde, al die figuren die in steen veranderde en net zo makkelijk weer tot leven kwamen. etc. te flauw voor woorden.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Aslan sterft in de wetenschap dat hij daarna toch weer vrolijk verder mag leven, dus dat is niet echt een opoffering - en een fundamenteel verschil met Jezus. (vind de parallel sowieso niet erg interessant, aangezien daar verder niets mee gedaan wordt)

mister blonde

het is natuurlijk wel een soort wederopstanding, net als Jezus zou hebben.

avatar van Amrod Calaelen

Amrod Calaelen

Tja. Er zaten zeker goede dingen in, het verhaal, het tempo en natuurlijk de landschappen. Tempo lag zeker niet te hoog, iets dat me niet zou hebben verbaasd. Wat ik heel sterk vond, was dat sommige gebeurtenissen ik echt niet verwacht had. Helaas ook een paar erg voorspelbare dingen, en
Aslan zag er nogal computereffect-achtig uit. Helemaal erg was de kerstman die wapens uitdeelde, en waar ik me nog het meest aan ergerde was dat de drie oudste kinderen opeens enorm goed konden vechten aan het einde.

avatar van zephyr

zephyr

Flipman schreef:

...De verwijzingen naar het Christendom vielen hem erg mee! ...

Ik heb deze film als op zichzelf staand sprookjes verhaal beschouwd, ook zonder dat ik het boek had gelezen, en vond het toen erg mooi. Was inderdaad mooi gemaakt en de witte heks speelde de sterren van de hemel. De twee bevers vond ik erg grappig. CGI is weer een stukje beter dan bij LOTR. 4*

Angrod_Pallanén schreef:

Met levendig bedoel ik dus zoals leeuwen in het echt ook zijn. Rustig (oftwel lui, de vrouwtjes doen het meeste werk) en "statig" als een koning dus. Ik vind Aslan één van de beste computer creaties (King Kong en Gollum zijn de andere), iets waar Stuart Little niet echt bij past. Hij ziet er lief uit, maar niet echt realistisch (die vacht ). Wat vind je daar dan zo indrukwekkend?

Ik geef trouwens toe dat de rotsen in TCoN wel érg game-achtig zijn gemaakt. Heel afgeraffelt en lelijk, maar komop zeg die dieren zijn toch allemaal net echt!

Die mensen zijn ook net echt... *zucht*

De meeste dieren zijn echt, behalve die bevers maar die zijn ook gewoon lelijk. Stuart Little heeft totaal geen indrukwekkende special effects en daarom refereer ik juist daaraan, om iets te zeggen over Narnia, niet over Stuart Little, anders had ik dit wel bij de Stuart Little draad geplaatst.

zephyr schreef:

Was inderdaad mooi gemaakt en de witte heks speelde de sterren van de hemel.

Het was zeker bewolkt...

avatar van *Hasjj*

*Hasjj*

Ik heb het boek niet gelezen, maar dit soort verhalen spreken me aan. Ik ben lotr fan, dus fantasie is mn favariet... de film begon heel leuk en ik zat er midden in.. maar ik vond het einde... toch wel slap hoor.... ik hoop dat er nog een vervolg komt... Lotr blijft beter... (valt niet te overtreffen)

avatar van espirito

espirito

Ik vond het een goeie film mooie special effecten alleen ik

vond de kindere in de film slecht maar het is niet its waar je echt last van hebt

avatar van Zelva

Zelva

Queto Yurlunyur schreef:

Huh?

avatar van Cine_fiel

Cine_fiel

"The Chronicles of Narnia" is een mooie sprookjesachtige film met massa's speciale effecten. De effecten zijn zeer goed gelukt en de werelden prachtig. Het begin is langdradig en het einde nogal kort, maar er komt genoeg actie aan bod met goeie achtergrondmuziek. Het verhaal is boeiend en zit goed in elkaar. Het is een "Lord of the rings" maar dan voor kinderen.

VOOR MIJ HEEL GOEIE PUNTEN

avatar van flipsen

flipsen

Ik kan me niet zo goed snappen dat mensen vinden dat deze film "goede special effects" heeft.

Kijken jullie dan geen andere films? Lord of the Rings bijvoorbeeld, of King Kong? TCoN ziet er allemaal toch zo ontzettend veel amateuristischer uit? Ik bedoel, kiddo's op schuimrubberen blokken in een zwembad moet een smeltende uisrivier voorstellen en een leeuw die gedurende een fors aantal shots op een blauw weerberichten scherm geprojecteerd wordt... om twee voorbeelden te noemen. Ik vind het er vrij prutserig en amateuristisch uitzien allemaal.

flipsen schreef:

Ja.. Het lijkt wel alsof sommige mensen denken dat je een foto maakt van een acteur en hem dan met cgi laat bewegen. En dan maar roepen dat het prachtige trucage is.

Sorry, maar zelfs een kind van 4 herkent hier waarschijnlijk eerder het weerbericht in dan een sterke fantasy-film

espirito schreef:

Ik vond het een goeie film mooie special effecten alleen ik

Net zoiets als aambeien?

avatar van Isabel81

Isabel81

Ik vond hem geweldig, heb hem niet in de bios gezien maar gewoon thuis (ja ja i know foei foei want dat mag eigenlijk niet maar goed als je ME heb gaat het effe niet anders)

Ik vond hem spannend, Grappig, lief, ontroerend en ja het is een echte familiefilm daarom een beetje voorspelbaar want die moeten altijd goed aflopen maar dat vind ik juist heerlijk (anders zit ik weer een hele dag met een rbok in mijn keel hihi)

Kortom heerlijk voor de hele familie

ik heb hem gezien en hij is super.

ik vond de film egt zo goed dat ik nie kan wachten tot tie uit is op DVD.

ik geef dees het hoogste cijfer

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Ik wil wel inzien dat er met de wederopstanding een parallel met Jezus wordt getrokken, maar wat is dan vervolgens de meerwaarde daarvan voor de film? Het zegt niet meer over Aslan dan we al wisten, en er wordt in de rest van de film ook niet meer op de parallel teruggekomen. Vandaar dus mijn opmerking dat ik zo'n verwijzing op deze manier niet erg interessant vind.

mister blonde

dat ben ik zeker met Q eens. het lijkt nu een excuus voor een flauwe plotwending. die hele wet (mensen die de film hebben gezien weten wel waar ik het over heb) sloeg natuurlijk nergens op. Aslan had gewoon tegen die heks moeten zeggen dat ze de pleuris kon krijgen.

avatar van Hanne

Hanne

Ik vond hem goed voor een familiefilm. Ik vond de veldslagen heel mooi ook al kwam er geen bloed in voor. Alleen het gezicht van dat meisje irriteerde me heel erg :S

hij krijgt van mij 3 ***

avatar van Finduilas

Finduilas

Helaas heb ik het "The Chronicles of Narnia" níet gelezen, dus eerst de film gezien. De film vond ik de eerste film na the Lord of the Rings and the Return of the King de moeite waard te zien in de bioscoop. Ik vond het een goede film, met een sterk staaltje van Tilda Swinton als Jadis, "Queen of Narnia". Het landschap was prachtig, het acteerwerk van 'Edmund' en 'Lucy' was heel goed, echt heel natuurlijk ook, wat ik van de oudste 2 kinderen niet kan zeggen, daar had ik me echt behoorlijk aan geërgerd. Ik vond de animatie ook goed, Aslan zag er heel echt uit, en de andere wezens waren ook erg mooi! De hele film leek heel erg op een sprookje. Wat ik wel jammer vond, is dat die kinderen aan het einde volwassen waren, en toen weer terug door die kleerkast gingen, en ze weer gewoon kinderen werden. Hoe moet het dan met Narnia?

Maar goed, deze film is zeker 4 sterren waard.

avatar van Zelva

Zelva

Queto Yurlunyur schreef:

En het leuke is dat de parallel tot aan de kroning doorgaat