The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Mr. Tumnus
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
Aha. Dat bedoel je. Veel films. Films waarin CGI zit waar je het niet eens van weet.
Jeetje. De helft van de films die in de bioscopen komen tegenwoordig.
Stephan
Bekend is Zemeckis. In 'Contact' bijvoorbeeld is zo'n beetje elk shot digitaal bewerkt. Luchten veranderd, vogels in de verte etc.
Angrod_Pallanén
Ja, maar achtergronden namaken konden ze al jaren...ik had het over levende wezens, hoofdpersonen, King Kong, Aslan, Dobby, Gollum...Ik kan geen voorbeeld verzinnen dat het levensecht is (echter dan Aslan).
Hoofdrolspelers is andere koek (voorlopig), maar vogels, terinen, auto´s, helicopters, vliegtuigen, etc. gebeurt regelmatig zonder dat je het ziet.
Captain Pervert
Wat een vreselijk onzinnig lange titel heeft deze film.
Dat het op een boek gebaseert is boeit niet, het had makkelijk afgekort kunnen worden.
Grappig dat het niet zo ingeburgerd is als bij LOTR om van CON te spreken.
Angrod_Pallanén
Wat een vreselijk onzinnig lange titel heeft deze film.
Lange titels vind ik juist heerlijk, heb je tenminste iets om uit te spreken. Als je "saw" zegt moet je eerst een uitleg geven voordat iemand begrijpt dat het over een film gaat. Lange titels zijn vét en vooral als je nog moet raden wat ze beteken (Lion, Witch, Wardrobe?)
Jordy
Op een paar uitzonderingen na dramatisch slechte SFX inderdaad.
Het idee om het verhaal van Jezus naar een (nog erger) verzonnen wereldje te verplaatsen is aardig, in feite is dat bij The Matrix net zo, maar hier zit het helaas de dramatische ontwikkelingen een beetje in de weg, ik bedoel wat was dat nou eigenlijk voor onzin-reden die gegeven werd voor het herrijzen van die leeuw??. Verder een vrij aardig, simplistisch, goed vs. kwaad kinderfilmpje.
Iets met true sacrifice. Was niet best nee.
Angrod_Pallanén
Idd een beetje zwak, maar het ging dus om: dat als iemand die geen straf begaan had in een de plaats van een misdadiger werd bestraft de Stenen Tafel het ongedaan maakt.
Witch-king
Nogmaals, the Chronicles of Narnia is een reeks kinderboeken. Dan moet er al een belletje rinkelen. En de grote kerkklok zou moeten luiden indien je weet dat er ook een Nederlands-talige versie draait.
Geen slechte reclame, integendeel. Het is een kinderfilm. Dat mensen zich alleen maar laten leiden door een spectaculaire trailer zegt genoeg.
Harry Potter is ook een "kinderfilm", of hou je daar ook niet van, dat kan natuurlijk.
Maar wat ik wil zeggen is dat een "kinderfilm" niet echt slecht hoeft te zijn.
luuk1988
ja de titel vind ik best lache opzich als het eindigt op een klerenkast is dat wel droog
*Janita*
De film is gewoon goed, erg goed! Kijk naar het verhaal dat áchter de film zit..
koolwijk
Deed deze film me aan het begin nog aan de 1e harry potter denken. Op het moment dat de kerk verwijzingen en de kerstman zijn intrede maakt zakt de film als een pudding en mekaar. Wat overblijft is een leuke familiefilm voor op tv.
Julie
hele mooie en originele film
ja het deed een beetje denken aan hp enzo
maar het verhaal op zich is iets anders
heel mooi
feanaro surion
Origineel
, cliché op cliché. Origineel is 1 van de dingen die deze film zeker niet is...
Julie
Origineel
, cliché op cliché. Origineel is 1 van de dingen die deze film zeker niet is...
ik heb het over het verhaal
komt er maar eens op
Angrod_Pallanén
Zo moeilijk is het ook niet. Details als een kleerkast die, als je deel 1 hebt gelezen gemaakt is van het hout van een boom van een appel van een boom in Narnia, zijn natuurlijk wel leuk, maar niet echt diepzinnig of moeilijk. Het zijn simpele boeken en daarom zijn ze zo leuk.
Poisonthewell
Tsja, ik vond het een prima film hoor. Ik kan alleen niet zeggen 'voor jong en oud', want hij was duidelijk meer geschikt voor jongere kijkers. Maar dat stoorde me helemaal niet, alhoewel ik de humor wel een beetje miste. Visueel is het allemaal adembenemend (ik stel overigens niet bepaald hoge eisen aan cgi-kwaliteit
), en absoluut de moeite waard om eens op het grote scherm te zien. Een ruime 3,5*
Ik snap dat adembenemend niet. Zegt iedereen dat automatisch bij een prodcutie als deze? Ben ik de enige die de jurk van de koningin verschrikkelijk armoedig vond? Die de production design weinig indruk vond maken?
Dat deel werd wel later geschreven, toch?
Anyway, in de film zegt men daar toch niks over?
Poisonthewell
Hmmm nee ik vond de jurk eigenlijk wel passend. Het is nu eenmaal een kille 'ijskoningin', en die jurk was kaal en staalblauw/wit (net als Tilda Swinton's gezicht overigens).
Met adembenemend doelde ik trouwens voornamelijk op de schitterende landschappen en de dominante kleuren in de verschillende gedeelten van de film. Minpuntje vond ik dan wel weer het merendeel van de volgelingen van de koningin, die af en toe een beetje aan mislukte orcs deden denken.
Over het algemeen vond ik de cgi en de production design zeker niet uitmuntend, maar wel degelijk sufficient om de sprookjesachtige toon voldoende te dienen.
Hmmm nee ik vond de jurk eigenlijk wel passend. Het is nu eenmaal een kille 'ijskoningin', en die jurk was kaal en staalblauw/wit.
Maar die vorm!
(net als Tilda Swinton's gezicht overigens).
De kilte zat haar in de weg. Vond haar nu weinig indruk maken.
Ook dat vond ik tegenvallen. Wat hebben we nu eigenlijk allemaal te zien gekregen? Je zou het idee moeten krijgen dat Narnia een enorm land is, maar - zeg eens eerlijk - heb jij na het zien van de film het idee dat dit een groot rijk was? Ik had het idee dat alles bij elkaar om de hoek was.
Angrod_Pallanén
Die indruk kreeg ik niet echt, Peter, Susan, Lucy en de Bevers reisde over ijs, door sneeuw, water en land voordat ze eindelijk bij Aslan kwamen. Het duurde alleen niet lang voordat Aslan, Susan en Lucy bij het kasteel van de koningin kwamen, wat weer onlogisch was want Edmund deed er vanaf het huis van de Bevers er ook niet lang over om bij het kasteel te komen, wat zou beteken dat het ergens tussen Beversdam en Aslan's Kamp zou liggen. Maar als je bij Lotr de reizen weg zou halen en alleen zou zeggen dat het ver was, dan zou het dezelfde speelduur hebben als TCoN
girlygirl
oh wat een gave film............had hem al maanden voor hij in de bios kwam (kwam ik naderhand pas achter
verder een aanrader!!
Angrod_Pallanén
) maar goed heb hem gekeken en ik vond hem gewoon koeliejoelie alleen vond ik die tijd raar in narnia hadden ze al dagen erop zitten terwijl hier in (mensenland) het mischien 5 minuten wasverder een aanrader!!

Correctie, ze zaten daar al jaren, ze waren immers ver in de twintig op het eind.
Daphne
Super film!
Ik vond het een film met een goed verhaal.
En het is zeker een spannende film!

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Drama / Romantiek, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring