• 9.380.221 stemmen

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Avontuur / Fantasy | 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Adamson

Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 21 december 2005

Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

"The beloved masterpiece comes to life."

Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.

Peter Pevensie

Mr. Beaver (stemrol)

Mrs. Beaver (stemrol)

avatar van ~cinderella~

~cinderella~

tja., deze film is egt heel leuk, maar soms ook best wel saai, dat komt waarschijnlijk omdat er wordt gezegt dat deze film voor 6 jaar en ouder is.maar ik vraag me af of dat wel zo is, want in een ander blad stond dat hij voor 12 jaar en ouder is. Maar toen ik bij de voorpremiere was zater en toch echt kindjes van 8 jaar te kijken, er zij er zelfs 1 tijdens de 'battle' Oeeh dat doet pijn. dat was wel komisch

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Mooie film met smaak gemaakt.
Eigenlijk iets te zoet, maar een leuke familiefilm.
Soms wat onsamenhangend verschijnt bijvoorbeeld ineens de Kerstman.
Voor het overige een goede film die van mij een 3,5 krijgt.
Ben benieuwd naar het vervolg zijn meerdere boeken van.

Angrod_Pallanén

Is er eigenlijk al bekend wanneer de volgende "Narnia" film komt? (De rechten zijn al verkocht..)

avatar van mikoz

mikoz

Redelijk aangename film.

Het is eigenlijk een soort kinderversie van Lord of the Rings. Zat me meestal een beetje te ergeren aan het kindergehalte maar zo een film is het nou eenmaal.

De animatie is overgens wel leuk , veel grappige figuren alhoewel die koningin/heks er niet echt in thuis hoorde. Ook waren de kinderen soms erg irritant maar het gros was wel erg leuk bedacht.

Film is wel erg cliche en soms erg ver gezocht maar dat maakt deze animatiefilm er toch niet minder op.

Het eindgevecht was overgens best leuk gedaan.

Ik hou het op een krappe voldoende. 3*

avatar van tukker1966

tukker1966

Ik vind t toch een zeer goeie film,boeken en oudere serie niet gezien.

Dus was verrassend wat er allemaal in voor kwam.

Heb me prima vermaakt, had een gevoel van LOTR light,of een LOTR voor kids.

Ik geef 4 sterren,vond em gewoon goed.

Angrod_Pallanén

Het eerste boek gelezen en het einde maakt toch een hoop duidelijk wat ik me bij de film af vroeg. Aanrader dus.

avatar van Jordyvs

Jordyvs

Ik vond hem "opzich" wel leuk maar had er meer actie in verwacht als ik de reclame zo bekeek,.......

avatar van zoutzak

zoutzak

tukker1966 schreef:

had een gevoel van LOTR light,of een LOTR voor kids.

veel slechtere reclame kan je niet maken!?

avatar van Mug

Mug

Nogmaals, the Chronicles of Narnia is een reeks kinderboeken. Dan moet er al een belletje rinkelen. En de grote kerkklok zou moeten luiden indien je weet dat er ook een Nederlands-talige versie draait.

Geen slechte reclame, integendeel. Het is een kinderfilm. Dat mensen zich alleen maar laten leiden door een spectaculaire trailer zegt genoeg.

Angrod_Pallanén

Volgens mij is dit het bekendste boek van de reeks Want anders zouden ze hier niet begonnen mee zijn, maar hoe wouden ze de aandacht van al die andere films houden?

avatar van Miss////

Miss////

Yeah eindelijk dit weekend gaan bewonderen, heb er zin in!!!

avatar van Wouter

Mug schreef:

Geen slechte reclame, integendeel. Het is een kinderfilm.

Maar wel een voor twaalf jaar en ouder, in de orginele versie. Niet dat je er dan niet heenmag als je jonger bent, maar dan moet er een ouder mee.

feanaro surion

Hij begint erg sterk, het verhaal bouwt rustig op en de scènes in de 'echte wereld' zijn mooi. Ook in Narnia is alles spannend en mooi gemaakt tot het moment dat de kerstman verschijnt. Ook de eindveldslag is veel te netjes en schoon en de vele wezens die allemaal maar een paar seconde in beeld zijn maken de film ook niet geloofwaardiger, jammer, want hij begon goed. 3 krappe sterren...

Als je deze film gezien hebt en dan nog beweert dat hij schadelijk zou kunnen zijn(voor kinderen boven de twaalf dan want dat is de keuring) ben je redelijk ver heen trouwens...

avatar van Flipman

Flipman

Angrod_Pallanén schreef:

Het is het bekendste deel van de serie, maar ook de eerste die geschreven is. Op de rug van de uitgaven van de Boeken die ík bezit, zul je op die van "The Lion The Witch & The Wardrobe" een nummer twee aantreffen. Waarom?

Omdat C.S. Lewis later een soort van prequel schreef,

"The Magician's Nephew." Lewis wilde echter dat dit deel als het eerste deel gezien zou worden. "The Magician's Nephew" is dus het laatste deel dat geschreven is.

Maar omdat "The Lion, The Witch & The Wardrobe" nog altijd het bekendst is, wordt hier dus eerst een Film van gemaakt.

Angrod_Pallanén

Nee ok, want ik heb dus net The Magician's Nephew gelezen en dacht dus dat dát deel 1 was (is het dus ook) maar dat verklaart dus waarom ze The Lion The Witch and The Wardrobe als eerst hebben verfilmd, dankje flip

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Trailer zag er goed uit en vandaag ben ik gaan kijken.

De dingen waar ik me wat aan ergerde waren het overdreven sentimentele gedoe en ook dat deze film vrij cliché is.

Een aantal scènes hadden dus anders en een pak beter gekund.

Ook de hoofdrolspelers vond ik met momenten vrij irritant, maar gezien de doelgroep voor de film valt hier weinig op aan te merken.

Toch erg knap uitgewerkt en vrij indrukwekkend.

4 *

avatar van stefan1187

stefan1187

ze zeggen dat dit weer zo'n opvolger van harry potter wordt... niet qua verhaal maar qua hype kheb m nog niet gezien maar ga ik nog wel doen

avatar van ajkriek

ajkriek

In 1 woord: Jammer! In de zomer al een trailer gezien, hoge verwachtingen werden gecreerd, ik kon niet wachten tot de kerst en dus Narnia. Vanavond was het wat Narnia betreft zover. Maar wat een afknapper. Volgens mij heb ik door mijn hoge verwachtingen heen kunnen kijken maar bleef er toch maar weinig positiefs over.

Allereerst vond ik het een film met een hoog A-Team gehalte. Ik moest steeds denken aan die serie waar er vaak jeeps met schurken meermalen over de kop vlogen waarna de schurken er toch altijd weer ongeschonden uit kropen. Ook geen druppel bloed gezien. Absoluut niet nodig hoor in een film, maar om aan te geven wat voor film dit is. LOTR voor kinderen vind ik nog de beste omschrijving. Maar dan zonder ring, blijft over Lord of the...ja van wat, en waarom...? Niet echt stevig onderbouwd naar mijn mening.

Geen idee wat kinderen van Narnia vinden, maar dit oudere kind (27) vindt Narnia ongeloofwaardig, zelfs lachwekkend en tenenkrommend.

Om nog even terug te komen op LOTR, ik moest vaak denken aan die film tijdens Narnia. Sommige scenes, situaties, omgevingen en gebeurtenissen leken linea recta 'geleend' uit die film. Maar ik vond ze bij lange na niet zo goed helaas.

Peter, de oudste van de 4 kinderen, vond ik totaal ongeloofwaardig als leider. Al niet van zijn broer en zussen, laat staan van een heel leger. Jammer, want daardoor kon ik het eindgevecht, iets wat ik normaal in dit soort films toch altijd om te smullen vind, niet echt serieus nemen.

Soms vond ik scenes er ook ronduit nep uitzien. Vooral de scene als ze met z'n 5-en over een besneeuwde bergpas lopen en in close-up komen, een zeer hoog blauw-scherm gehalte. Misschien ben ik verwend maar ik vind dat niet meer kunnen anno 2005/6.

Zeker omdat Aslan de leeuw er wel erg mooi uitziet, evenals veel andere dieren en het landschap. Soms vond ik de film echt grappig, om nog even positief te blijven. Het meest enthousiast ben ik nog over de professor gespeeld door Jim Broadbent. Kort maar krachtig en het helpt dat hij ook speelt in een favoriete film van mij, Moulin Rouge.

Samenvattend, als Narnia een film is bedoeld voor kinderen, dan laat Harry Potter zien dat zo'n film ook voor volwassenen leuk kan zijn. Bij Narnia is dat wat mij betreft niet gelukt.

avatar van donnie darko

donnie darko

en het gemiddelde blijft dalen

feanaro surion

Nog belachelijk hoog, zou tussen de 2.5 en 3 sterren moeten...

avatar van aegron

aegron

Waar slaat dat nu weer op? een gemiddelde is precies dat een gemiddelde van alle stemmen. Dus niet zo zeuren.

feanaro surion

Als mensen het met me eens waren...

Goodfella_90

Door het lage aantal stemmen werken al die 5* van die mensen die alles wat nieuw is 5* geven, erg door in het gemiddelde. Dus hij kan zomaar gelijk hebben hoor.

Angrod_Pallanén

Ja, maar dat zijn ze niet, anders zou het wel heel saai worden op MM (en in de hele wereld) als iedereen het met je eens zou zijn niet?

Goodfella_90

Ik volg even niet helemaal wat je bedoelt eigenlijk. Wat zijn wat niet?

Angrod_Pallanén

Het ging om de post van feanaro surion, maar je had jouw post net wat eerer gepost dan ik..

avatar van stan

stan

Ik heb de film net voor de 2e keer gekeken en ik moet zeggen dat het inderdaad wat minder is dan de 1e keer maar toch nog zeker goed voor 4*

Angrod_Pallanén schreef:

Oh oke. Ja nu zie ik het. Stom.

avatar van mikoz

mikoz

feanaro surion schreef:

Ik vond het begin juist minder , en het einde sterker.

avatar van snakevega

snakevega

Toffe,aangename film,geen moment saai 4 sterren geen vijf omdat ie in mijn ogen gefaked is van lord of the rings