• 9.377.664 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.484)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van De GeuS

De GeuS

Denk je dat de TMF kids van tegenwoordig "Alien" of "Blade runner" nog kennen....

avatar van ghostman

ghostman

olivier schreef:

Wat is er gebeurt met deze ridley scott die ook nog blade runner maakte?

In het jaar 2K1 heeft hij meesterlijke Black Hawk Down gemaakt!

avatar van farhad

farhad

Het is onmogelijk voor welke regiseur dan ook om altijd top, goed of aardige films te maken. Je moet ook kunnen exprimenteren om van nu en dan een top film te kunnen inleveren. Ondanks dat er in Holywood weinig te exprimenteren valt. Er zijn hoop top regiseurs als Korusawa, Ford ... dat ook mindere films gemaakt hebben, ik hoef niet ze allemal leuk vinden, ik ben uiteindelijk een consument die opzoek is naar goede films.

avatar van Reinbo

olivier schreef:

Let wel op dat je de director's cut hebt hè!

Er is toch geen andere versie te krijgen...

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Ik vond Blade Runner heel erg tegenvallen. Alien is stukken beter. Vandaag na erg lange tijd nog eens gekeken. 4,5*

avatar van Wouter

Deze film was toch echt niet goedkoop hoor, heren.

Wouter schreef:

Deze film was toch echt niet goedkoop hoor, heren.

Ach, wat is goedkoop. By Hollywood standards..

Alien koste $11.000.000 Bladerunner $28.000.000

Als je hoort hoe bepaalde zaken zijn gedraaid bij Alien kan ik me voorstellen dat het geld snel op was en er inventief gedacht moest worden.

olivier

@Reinbo: bij ons is er helemaal géén "blade runner" te koop, dus enkel heel sporadisch eens in een sublieme videotheek. En die hebben ze soms beiden in huis.

@Wouter: neen dat was mijn punt dus ook.

@Stephan: Ja oke, maar die vergelijking gaat helemààl niet op, want "blade runner" was een énorme financiële flop voor hollywood. Bovendien is $11 miljoen nou ook niet niets he!? Vooral in '79 moet je dat toch even nuanceren.

farhad schreef:

Dat is zo, maar dat is nét wat me zo'n pijn doet bij scott: zijn films zijn zo conventioneel en braaf geworden en af en toe voél je nog wel dat hij het in de vingers heeft, maar het lijkt wel alsof hij niets origineels meer DURFT maken. Dat is natuurlijk ook altijd een groot gevaar, zie de flop van "blade runner"...

De GeuS schreef:

Vreselijk genoeg niet nee Hoewel het toch niet anders kan dan dat ze dat goed zouden vinden? Dit zijn toch geen films voor 100-jarigen of wel soms?? Dat die gameboy-jongetjes nou niet vallen voor 2001 of fellini, daar kan ik nog inkomen, maar dit is toch welkelijk ook nog heel cool!?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Natuurlijk kennen de TMF kids deze film. En Blade Runner waarschijnlijk ook. Kwam een aantal jaar geleden nog een spel van uit.

olivier schreef:

Dat de ene film een flop wordt en de andere niet heeft niets met het budget te maken. Hooguit heeft het invloed op het budget voor de volgende film. Vandaar mijn vergelijking tussen die twee.

Maar... "weinig" is inderdaad betrekkelijk, echter voor een SF-film is dat bedrag niet riant. Ook niet in 1979. Een andere film in het SF genre van die periode was Star Trek - the motion picture. $35.000.000 A.u.b.

olivier

Neen, stephan, ik drukte me verkeerd uit: ik bedoelde dat je blade runner en alien moeilijk kan vergelijken omdat blade runner net een echt dure film was en helemaal niet een doosnee budget voor elke film. Dat bleek maar al te goed aan hoe hard eht floppen een aantal productiehuizen zwaar heeft doen wankelen. Bovendien was blade runner een tiental jaar later!

BoordAppel schreef:

Kwam een aantal jaar geleden nog een spel van uit.

Exact wat ik bedoel

avatar van De GeuS

De GeuS

BoordAppel schreef:

Desalnietemin is Gladiator een beter uithangbord voor de(ze) jeugd....

avatar van mikey

mikey

Eerder een uithangbord.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Vond de director's cut geen verbetering. In het korte inleidende interview met Scott zegt hij dat hij in 1979 de uiteindelijke versie oké vond en ik vind het ook nu de beste versie van de twee.

De duidelijkste en langste terug ingevoerde scène op het einde vond ik persoonlijk te veel: dit zou een verscheurend en schokkend moment moeten zijn, maar er gaat niets van uit, vooral omdat er geen tijd meer is om er zover op uit te wijden op het einde. De scène lijkt mij dus beter weg te blijven.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Toch wel de film met een van de prachtigste prentjes. Films zelf vond ik niet zo bijzonder. Vervolg Van Cameron was stukken beter...

farhad schreef:

Kubrick

?

dutchtuga schreef:

Kubrick

Niet altijd top hoor... imho.

dutchtuga

Nou ik kan me geen mindere film bedenken eigenlijk.

dutchtuga schreef:

Nou ik kan me geen mindere film bedenken eigenlijk.

Barry Lyndon vond ik "wel aardig". Eyes wide shut ook niet echt top... Maar hé... alles in het perspectief van zijn andere films natuurlijk...

dutchtuga

Eyes Wide Shut is in mijn ogen 1 der beste films ooit. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen

avatar van frosty

frosty

Vind dit toch wel één van de betere scfi films ooit. Ook één van de weinige series waarvan deel 2 minstens even goed is.

detail ; heb nog jaren een Alien desktop theme gehad, maar dat terzijde

avatar van Remmmie

Remmmie

Toen ik deze film zag was ik een jaar of 7 a 8, wow heftig zeg, zat te rillen van spanning op de bank......sinds dien ben ik een fan van alien(s) ik geef een ***3,5*** alien 2 was toch net iets heftiger........

avatar van filmfn19

filmfn19

MISCHIEN WEL de BESTE SF HORROR MAAR NIET DE BESTE UIT DE REEKS MAAR IS EN VAN DE ENGSTE FILM DIE IK HEB GEZIEN 3,5

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

leestekens, caps lock, taalfouten en een 3,5 voor de engste film die je ooit heb gezien en de beste sf horror..wat telt er zwaarder.

Angrod_Pallanén schreef:

De eerste letter in een zin heeft een hoofdletter, maar ik snap je punt.