Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
yosemite44
aardige film, goede rollen van Robbins en Freeman, maar net als op imdb.com overgewaardeerd. beetje clichematig en naief, maar op zich een prachtig verhaal.
Sjan
Net voor het eerst gezien en ik heb er twee woorden voor: prach tig. 5*
frenzy
et einde vond ik helemaal niet onverwachts, past juust goed in de film
Tonyvdb
Ja, Jordy, kun je niet een block doen op het woord egt ? En doe dan ook maar gelijk 'tenenkrommend' en 'vet cool'. Dank
Beetje merkwaardige poster, aangezien Robbins niet in z'n gevangeniskloffie getoond wordt.
mister blonde
snap niet waarom iedereen deze film zo geweldig vindt.
OK goeie film, maar niet meer dan dat.
alle standaard ingredienten zitten er in;
sadistische bewaker, gemene gevangenis directeur, spectaculaire ontsnapping en het eind vind ik ook maar zo zo.
nu graag wat inhoudelijke opmerkingen, waarom de film zo geweldig is.....
Net als, 'voetbal volgens het boekje', heb je ook gevangenisdrama volgens het boekje. In beide gevallen een compliment.
mr.Frielink
Deze film moet het volgens mij dan ook niet van zijn geweldige verhaal hebben, of ingewikkelde plotwendingen. Het is juist prachtig door zijn eenvoud. Je wordt in het verhaal gezogen en laat je niet meer los. Ik heb zelden zo meegeleefd met een karakter als dat van Tim Robbins, die een prachtige rol neerzet. Ik vond het ook mooi om te zien hoe Robbins zich hogeropwerkt in het systeem, en uiteindelijk een prachtige onstnapping bedenkt. Dit is trouwens een van de weinige films met een happy end, die mij toch niet teleurstelde op het einde.
wackyboy
Ik vond deze film, toen ik hem wat jaren geleden voor het eerst zag, ook zeer de moeite waard, maar daarbij ben ik het ook eens met de mensen die niet begrijpen dat deze film zo hoog scoort in allerlei lijstjes.
Is deze film zoveel beter dan andere Stephen King verfilmingen zoals "the Green Mile" of "Stand by Me"?
The Shawshank Redemption is gewoon een goede, erg genietbare, degelijke film, maar mijns insziens geen meesterwerk, daarvoor verwacht ik toch een ingenieuzer en diepgravender script.
Is deze film zoveel beter dan andere Stephen King verfilmingen zoals "Stand by Me"?
Nou nee.
mister blonde
een goede film volgens het boekje????????
Op het moment dat films volgens het boekje gaan is er wat fout. Geen verrassingen, plot-wendingen of andere ingredienten die een film een op zichzelf staand project maken.
De vergelijking gaat voor mij geenszins op
nu zeg ik niet voor deze film geldt, maar ik reageer op de opmerking van kappeuter
- 1999 stemmen
...Eindelijk een verstandige opmerking, wat zeg ik? Een trefzekere observatie!
goga
echt een overschatte gevangenis film
alcatraz
midnight express
papillon
cool hand luke
dat zijn pas de echte top films
ik geef deze film 1 ster
DiPietro
Afschuwelijke film.
Ik ben het met goga eens. Het is volledig overgetaped van Escape From Alcatraz. Mensen die deze film 4 sterren of hoger geven hebben totaal geen verstand van films of hebben maar 1 film gezien: The Shawshank Redemption.
Queto Yurlunyur
Ik heb Escape from Alcatraz niet gezien, maar als ik mij niet vergis staat die te boek als een Amerikaanse kopie van Bressons klassieker Un Condamné à Mort s'Est Échappé (A Man Escaped), die trouwens jammerlijk genegeerd wordt in deze discussie.
mr.Frielink
243 tegen 1 trek zelf je conclusie
Ramon K
Zo ook het fantastische 'Birdman of Alcatraz'.
Afschuwelijke film.
...volledig overgetaped van Escape From Alcatraz. ...Een film moet origineel zijn, goed geacteerd zijn, erg leuke verhaal hebben om 4 punten of hoger te scoren. En dat is bij The Shawshank Redemption absoluut niet het geval.
Meen je dit nou serieus of is dit een dappere poging om de hele site over je heen te krijgen? Heb je wel een goede jeugd gehad? Wil je er over praten?
Armin
Sorry hoor, het gegeven op zich is misschien niet origineel maar als je van mening bent dat er in deze film niet goed geacteerd wordt, dan vraag ik mij serieus af wie er nou geen verstand van films heeft.
Queto Yurlunyur
Mwa, zo bijzonder was het acteerwerk in deze film in mijn ogen ook niet hoor (al kon het er best mee door).
DiPietro
Hoe kan een film nou 4 punten of hoger scoren terwijl het precies hetzelfde verhaal heeft als een andere film. Ik vat het niet. Voor originaleit krijgt het gewoon 0 sterren, acteerwerk 4,5. Als je uiteindelijk alles optelt komt het hooguit uit op 3,5 sterren. De mensen die deze film 4 sterren of hoger geven weten waarschijnlijk niet dat Escape From Alcatraz ook bestaat en eerder gemaakt is. En voor mensen die Escape from Alcatraz gezien hebben; natuurlijk is de Shawshank Redemption beter dan Escape from Alcatraz, Escape from Alcatraz is een oude low budget film. De meeste fouten zijn eruit gewerkt, er is beter geacteerd en er is meer geld aan besteed. Hoe kan het dan ooit een top 10 film allertijden worden. Dat is te belachelijk!
- 1999 stemmen
Escape from Alcatraz is een oude low budget film
low budget???
Zavo
Wat een onzin, ik heb beide films gezien en deze vind ik beter. Om te beginnen zijn ze niet hetzelfde, ten tweede, als het wel zo was en deze is beter uitgevoerd, dan is hij dus beter, origineel of niet.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972