• 9.380.004 stemmen

Million Dollar Baby (2004)

Drama / Sport | 132 minuten

Genre: Drama / Sport

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Hilary Swank en Morgan Freeman

Gesproken taal: Engels en Iers

Releasedatum: 24 februari 2005

Plot Million Dollar Baby

"Beyond his silence, there is a past. Beyond her dreams, there is a feeling. Beyond hope, there is a memory. Beyond their journey, there is a love."

De bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) heeft al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.

Maggie Fitzgerald

Earline Fitzgerald

Mardell Fitzgerald

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Typisch een film, waarbij het loont om hem helemaal uit te kijken. Naarmate het einde nadert, wordt de film een stuk beter, terwijl het daarvoor een typisch uitgekauwd bokser-wil-kampioen-worden-verhaal is.

avatar van powerman

powerman

Een rustig vertelde parabel over schuld en vergeving, waarin Eastwood zijn cast de tijd en de ruimte geeft om hun karakters van emotionele diepgang te voorzien. De drie sterren leveren dan ook stuk voor stuk voortreffelijke acteerprestaties af, waar de onderlinge chemie vanaf spat! Ondanks dat het hier om vrij heftige emoties gaat, is dit toch een warme, en bij vlagen behoorlijk grappige film, waardoor dit boeiend blijft ondanks het feit dat het tempo zo nu en dan wel erg laag ligt.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Mooie film. Ja, die Clint Eastwood toch... één van de personen in de filmwereld waar ik de meeste bewondering voor heb. Op zo'n leeftijd nog zo presteren is gewoon klasse. Ook deze Million Dollar Baby was goed, maar wel heel anders dan verwacht.

Hilary Swank speelt goed, net als Clint zelf en uiteraard good old Morgan Freeman. Freeman is niet echt veelzijdig, maar in het spelen van een ingetogen, oude, aardige man is hij een meester. Net als in deze film dus. Het draait uiteraard allemaal om Clint Eastwood's karakter, die een prachtige omschakeling maakt van een norse, grappige, oude man, naar dé emotionele kant achter dit personage. De gevechten zijn goed, vond ze beter dan in bijv. Ali... al komt het waarschijnlijk omdat hier vrouwen in de ring staan. Daar ligt het niveau natuurlijk ook wat lager. De film kent al redelijk vroeg een behoorlijke (onverwachte), dramatische wending te verduren, wanneer Swank haar nek breekt. De droom valt in duigen en het leven hoeft niet meer. Vanaf dat moment kent de film een paar erg aangrijpende momenten (vooral Eastwood schittert vanaf dat moment nóg meer), al begint het ook wat voorspelbaar te worden en worden de cliché's uit de kast gehaald.

En ondertussen blijft het eigenlijk toch wel geweldig om naar de stem van Morgan Freeman te luisteren. Over het algemeen een erg mooie film dus, ondanks dat het misschien wat ''makkelijk'' gaat. Swank ramt in eerste instantie iedereen makkelijk knock-out, totdat dat enge mens haar een onverwachte ram geeft en ze wel heeel toevallig op het krukje belandt, terwijl die er nog nieteens hoort te staan. Nou, jah... kan gebeuren. Voor de rest heb ik toch aardig genoten. Clint is én blijft een held. 3,5 sterren.

avatar van stefan dias

stefan dias

Voorspelbaar of niet, de film 'raakte' me wel vol in mijn middenrif. Op een of andere manier had ik toch mijn dekking laten zakken waardoor alles snoeihard aankwam. Ondanks dat ik het eerste (half) uur mij toch afvroeg of ik deze film echt goed ging vinden en wat iedereen hier nu in godsnaam zo bijzonder aan vond.
Maar de dramatische wending zag ik niet komen en daarna was het puur genieten, een wat ongepast woord en wel met krop in de keel, maar toch.

avatar van theike

theike

avatar van stefan dias

stefan dias

theike schreef:

toch nog een 2 sterren voor clint

Kom op kerel: "Loyale legionair wordt voor dood op slagveld achtergelaten, gezin wordt uitgemoord, komt als slaaf 'toevallig' terug in Rome als gladiator en neemt wraak." Om maar aan te tonen dat je op die manier elke film kan neerhalen.

Vind je de film slecht? Geen probleem. Geef alleen wat argumenten of zeg anders niets.

Als het vervolg van deze film was 'met vallen en opstaan bereikt ze de top' dan had dit inderdaad een film van 13 in een dozijn geweest.
Maar ze bereikt de top niet, ze bereikt [i]rockbottom[/i]. Dat was de grote verrassing voor mij. 'ze gaat dood' is een pakkend gevecht om waardigheid dat bij mij dubbel zo hard is aangekomen net omdat ik me verwachtte aan zo'n dertien-in-een-dozijnfilm.

Meesterlijk bokstacktiek trouwens van Eastwood. Eerst een paar plaagstoten en dan keihard doorkomen met die uppercut.

avatar van theike

theike

Was misschien een beetje overdreven hoe ik hier de film afbeeld.

Maar had er veel meer van verwacht.

Alle recensies waren zo lovend .

Maar toen ik hem zag was het een grote teleurstelling

avatar van daslekker

daslekker

goeie film..ik dacht eerst net een film als girlfight, die ik twee weken ervoor had gezien en ook goeie film is, maar deze krijgt een (eastwood) draai, waardoor hij meer indruk maakt en langer blijft hangen..top! plus geweldig die dialogen met Freeman als side-kick!

avatar van 074

wat een stom einde, maakt gelijk de film 1.5 punt minder voor mij...

avatar van 13woutie13

13woutie13

074 schreef:
wat een stom einde, maakt gelijk de film 1.5 punt minder voor mij...

stom einde?
Alleen iemand als Clint Eastwood kan zon prachtig einde maken.
Als ze dus was blijven leven, had jij 4.5* gegeven?
Lijkt me dan een gewone boksfilm

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Lijkt mij dat hij meer op dat hele euthanasie gebeuren doelt. Te vreselijk voor woorden, de rest was al oerconventioneel en niet veel soeps, maar als Clint Eastwood denkt dat hij iets controversiële brengt, opent hij in werkelijkheid nog eens wat open deuren, die het geheel tot op de koop toe nog even rekken met een half uur en voor een typische zeikfilm zorgen waar de zakdoeken niet aan te slepen zijn.....

avatar van 074

13woutie13 schreef:

stom einde?
Alleen iemand als Clint Eastwood kan zon prachtig einde maken.
Als ze dus was blijven leven, had jij 4.5* gegeven?
Lijkt me dan een gewone boksfilm

kom op zeg, ik zal ter illustratie dit filmpje erbij doen :
Million Dollar Baby

Het enige wat ik toch prachtig vind, is de opbouw van de film.

avatar van Xen0n

Xen0n

Goed verhaal, goed geacteerd, alleen het kon me allemaal niet zo raken. Normaal zou ik het allemaal heel erg vinden etc. maar dat was bij deze niet het geval. Ook vond ik het einde, wat wel geturfd en origineel was, niet zo goed. Ik ben niet zo'n fan van die al te negatieve einden.

Desalniettemin toch een bovengemiddeld drama. Clint doet het niet verkeerd als regisseur de laatste tijd, dat is duidelijk.

avatar van hkoster16

hkoster16

het laatste half uur vind het sterkste van de hele film

avatar van deft0nes

deft0nes

De film net gezien. Ik heb een dusdanig brok in mijn keel dat ik niet precies weet wat ik moet zeggen.

avatar van Natasja22

Natasja22

gewoonweg een super film vond en vind ik dit

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Ik vond het een geweldig film, hij grijpt je van in't begin bij de keel en laat niet meer los.

Zulke straffe films verdienen hun Oscars !

8/10.

Topklasse

Lang geleden gezien. Heb deze film een 4 gegeven omdat ik gewoon meevoelde met de characters in de film, en dat heb ik niet bij veel film. Zou huilen op het eind, maar mijn innerlijke macho liet dat niet toe

avatar van Xx_se7en_xX

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

theike schreef:

toch nog een 2 sterren voor clint

Ik denk dat je bij een aantal stukken in de film in slaap bent gevallen. Er gebeurt zeker wel wat meer.

avatar van neo

neo

Berichten verplaatst naar Film > Cast en crew > Michael Jackson

avatar van crowdsurfer

crowdsurfer

Geen slechte film maar naar mijn mening allemaal wat te langdradig.

Ik had er toch wat meer van verwacht...

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Na herziening minder goed.

Eerst vond ik het een erg mooie dramafilm met een goed verhaal met genoeg boeiende subplotten en karakterontwikkeling en mooie
rollen en. Het geheel had me heel erg geboeid en aan het eind zelfs wat ontroerd. Nu denk ik er toch wat anders over.

Soms was de film toch te simpel. De hele tijd werd er gedaan alsof Dunn alles kon en wist en de rest (andere trainers, artsen, etc.) kon helemaal niets. Hier en daar waren er ook wat dialogen die wat geforceerd overkwamen en de kleine hoeveelheid humor was ook misplaatst en flauw. Zo iemand als Danger voegt ook helemaal niets toe aan zo'n film, en was er alleen maar zodat Freeman/Scrap nog sympathieker kon wezen, terwijl hij al veels te goed was. De voice-over was vaak ook slap, maar met de fanatstische, rustgevende stem van Morgan Freeman kwamen ze er toch mee weg. Als laatste puntje wil ik nog even de muziek noemen - ook door Clint Eastwood -, die wel heel magertjes was.

Maar nu moet ik niet al te negatief worden, het blijft een goede film.
Het verhaal - toegegeven, niet heel origineel - had (toch) genoeg te bieden; de worsteling van 'trash' naar de top, een (voor mij) nieuwe kijk op boksen, een paar mooie personages met allemaal hun eigen demonen die ze moeten trotseren. Naar het eind toe gaat de film een beetje richting een ethisch standpunt voor euthanasie , en dat is ook redelijk overtuigend. Het acteerwerk is wel heel goed, met vooral mooie rollen van Morgan Freeman en Clint Eastwood, die weer op zijn eigen geweldige wijze de knorrepot uithangt. Maar ook van drama heeft hij kaas gegeten. Hilary Swank speelt ook de beste rol die ik van haar heb gezien, erg goed. Van de bijrollen springt niemand er verder uit, maar is allemaal van hoog niveau. Hier en daar heb ik dus wat moeite met het script, maar Clint filmt het wel goed. Het is geen snelle film en mocht wel ietwat korter, maar ik vond het toch allemaal goed gefilmd.

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Prachtfilm van Eastwood. Mooi sober verfilmd zonder Amerikaans sentiment of morele boodschap. Prachtige rollen van Swank, Freeman en Clint zelf. Conservatief Amerika is over deze film heen gevallen maar volkomen ten onrechte.

avatar van Thomas83

Thomas83

Deze film blijft zo ontroerend. De voice-over is wel vervelend, maar na een paar minuten wist de film me al te ontroeren. Swank speelt zo goed een kwetsbaar personage uit een laag milieu die er letterlijk door te knokken nog wat van probeert te maken, en haar chemie met de norse Eastwood is gewoon puur goud. Niemand kan misschien wel zo goed een norse man met stiekem een hart van goud spelen als good old Clint. Freeman is ook goed, niet te gladjes nu, oprecht ontroerend.

Er zitten ook nog wat andere aardige personages in de film (al is Danger een beetje misplaatst als (tragi)komische noot) en de dialogen zijn af en toe heel aardig. Het maakt verder niet zo uit dat de film soms wat teveel op sentiment is gericht. De uitwerking is rauw en oprecht.

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

Na wat heen en weer gezap kwam ik deze film tegen....hij trok gelijk mijn aandacht....de film was aardig met als hoogtepunt het laatste half uur.
ik moet zeggen dat ik een ander eind had verwacht bv dat ze er weer bovenop zou komen en wraak zou nemen

film bezorgde mij een brok in mijn keel
dikke 5

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Maar weer eens herzien en de solide 4,5 blijft gewoon staan.

Wat een geweldige film (oscar dik verdient). Geweldige regie (oscar dik verdient) en top acteerwerk van Hilary Swank (oscar dik verdient), Clint Eastwood en Morgan Freeman (oscar verdient).

De shots en de opbouw ook dik in orde en ook de gevechten zien er magistraal goed uit.

De film is lang en dat merk je ook en tegelijk verveelt het geen minuut.. interessant..

Wel merk ik ook deze keer dat ik iets van een wraak-vorm miste tegen het einde. Desalniettemin is het einde verder in orde en blijft het een geweldige en ontroerende film.

avatar van bjorgie

bjorgie

Goed geacteerd van Clint Eastwood maar niet echt goed geregisseerd..In het begin is hij heel bot en aan het eind iets te lief.

Het eind is wel mooi en de langzame stukken blijven heel erg boeien.

Ook weer een topfilm waar morgan freeman is speelt, die acteur is echt geweldig en heeft een prachtige stem om het verhaal te vertellen

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

bjorgie schreef:

Ik vind dat stukje character development juist erg fijn uitpakken.

avatar van canciser

canciser

Als er één regisseur is die zich zo goed aan één thema kan vasthouden, dan is dat Clint Eastwood wel. Wat een films maakt hij! Alles is goed aan de film, niets is perfect. Gewoon een film die je met veel plezier kijkt en waar geen extra emotie is ingepompt zoals bij vele andere films wel het geval is. 4*