Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 2 maart 2006
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Syriana
"Everything is connected."
Terwijl CIA agent Robert Barnes (George Clooney) de verontrustende waarheid achter het werk ontdekt waaraan hij zijn leven gewijd heeft, krijgt een jonge oliehandelaar (Matt Damon) te maken met een familietragedie en zoekt zijn heil in een vennootschap met een idealistische Arabische prins. Een zakelijke advocaat komt voor een moreel dilemma te staan tijdens de fusie van twee machtige Amerikaanse oliemaatschappijen, terwijl aan de andere kant van de wereld een Pakistaanse tiener ten prooi valt aan de rekruteringsmethodes van een charismatische geestelijke. Allemaal spelen ze een kleine rol in het immense en complexe systeem achter de olie-industrie, onwetend welke explosieve impact hun levens op de wereld zullen hebben.
Bob Barnes
Prince Nasir Al-Subaai
Arash
Mohammed Sheik Agiza

Fryce
Ik vond er werkelijk echt weinig aan. Langdradig, saai en geen lekker ritme.

Ghola
Dat de film wil laten zien dat de handel in olie net zo ondoorzichtig is als de zwarte vloeistof zelf wordt heel snel duidelijk. Het verhaal is op zichzelf al niet eenvoudig (ten minste niet voor mensen zonder voorkennis over bedrijfsovernames, zoals ik), en wordt dan ook nog eens verteld in korte scènes, met veel verschillende personages en ook op veel verschillende lokaties. Dat ik na afloop zelfs de samenvatting op Wikipedia tot twee keer toe moest doorlezen voor de puzzelstukjes in elkaar vielen zegt misschien iets over mijzelf, maar een film die geen moeite doet om toegankelijk te zijn weet op voorhand dat een deel van de kijkers zal worden afgestoten. Helaas.

Alonzo
Opmerkelijk en belachelijk hoe dit meesterwerk zulke slechte scores haalt. 3,11 ??
Waarom toch ? Te moeillijk ? Gewoon nog een keer kijken dan !
Echt dit is een belangrijke film die voorbestemd is klassiek te worden. Het script van deze film ligt erg dicht bij de werkelijkheid ben ik bang. Hopelijk zijn er meer gebruikers die mij hierin kunnen steunen.
Helemaal mee eens, maar de film is in Amerika natuurlijk erg afgekraakt voordat ie de bioscopen heeft gehaald.
Maar zoals je weet houden veel mensen niet van de werkelijkheid en de waarheid en soms is idd de waarheid totaal anders dan wat je dagelijks voorgeschoteld krijgt.
Corruption is our protection!

flaphead
behoorlijk pittige film om je doorheen te slaan, vol politieke en economische belangen. ik ben me ervan bewust dat ik naar een intelligente film zit te kijken en doe verwoede pogingen hem te volgen, maar frustreer me tegelijkertijd dat ik er geen grip op krijg. dan is de bekende vraag, is de film te complex gemaakt of snap ik hem gewoon niet? dat zorgt er dan weer voor dat je nog verder op afstand raakt van het verhaal, of in dit geval verhalen.
ik hou van intelligente films, waar niet alles uitgelegd wordt of panklaar wordt geserveerd, ook als het om complexe onderwerpen gaat. maar ik denk dat hier toch ook wel wat voorkennis nodig was geweest. toen ik met nogal wat vraagtekens achteraf heb ik (in plaats van meteen een dikke onvoldoende te geven zoals veel mensen geneigd zijn te doen met films die ze niet snappen) nog een uitleg over de film zitten lezen, waarmee ik hoopte hem alsnog te kunnen waarderen.
dan blijft de vraag, als ik dat moet doen, is het dan een goede film voor mij geweest. buiten het plot, is er genoeg te 'genieten'. acteerwerk, camerawerk en montage is prima, vond vooral de scenes waarin bij extroverte beeldmateriaal er juist voor gekozen werd de geluid te laten ontbreken en de muziek zijn werk te laten doen, erg goed.
ik hou het nu dan op een klein zesje en ga hem over een tijd weer bekijken.

blitzz
Boeiend en complex onderwerp. Door de veelheid aan verhaallijnen en lokaties lastig te volgen. Wellicht een afspiegeling van de werkelijkheid waar ook vaak moeilijk een vinger achter te krijgen is?
De documentaires van Michael Moore die telkens een boodschap en ook een veelheid aan informatie bevatten, zijn gemakkelijker te volgen dan deze film.
Hapklare brokken hoef ik lang niet altijd voorgeschoteld te krijgen. Een beetje denkwerk mag. Maar de suggestie die hier veelvuldig wordt gedaan om deze film vaker te bekijken c.q. terug te spoelen, is niet aan mij besteed. Daarvoor vond ik de film niet pakkend genoeg. Wat mij betreft een gemiste kans van de makers.

John Milton
ik hou het nu dan op een klein zesje en ga hem over een tijd weer bekijken.
goede instelling! Ik had hetzelfde probleem bij deze film, de 7 kan ik hem wel alvast geven, maar het is niet zo dat ik alle verbanden en belangen volledig helder had. Ik moet hem ook nog een keer kijken en misschien dat de laatste stukjes dan ook op hun plek vallen.

Koen87
Ik deel deze mening ook met jullie. Echter voor een speelfilm is de vind wat aan de oninteressante film. Waar het precies aan ligt kan ik niet 1,2,3 zeggen, wellicht zit het hem erin dat de boodschap en waar de film op af stevent na 20-25 min al wel duidelijk is.

jipt
Goede film, spannende politieke intrige, sterk verhaal en interessante personages 4*

jordybeukeboom
Vond de film niet zo geweldig, maar wat een goede Oscar speech is dit toch:

witboek
Geen onaardige film.
Echt origineel is hij niet maar qua acteurs en verhaal vind ik hem wel goed.

Tarkus
Sterk overgewaardeerde film.
Ik snap niet waarom George Clooney hiervoor een Oscar heeft gekregen.
Hoewel de film handelt over een zeer actueel onderwerp, olie, geld, de situatie in het Midden Oosten, Beiroet, terrorisme, is het allemaal zeer verwarrend en de verhaallijnen lopen zo door elkaar dat je er op den duur kop noch staart aan krijgt.
Ook het heen en weer springen tussen de verschillende, en te vele, locaties werkt de verduidelijking van het verhaal niet in de hand.
De film krijgt van mij 3 sterren, net omdat het een zo brandend actueel thema aansnijdt, maar het had veel beter gekund.
En ook de cast, met wel een paar indrukwekkende namen, zorgt er niet voor dat de film beter wordt.
Het is de tweede film met George Clooney die me op korte tijd teleurstelt (na 'Solaris'), ik denk dat ik voor een volgende aankoop met Clooney in een van de hoofdrollen toch zeer goed ga overwegen of het nog de moeite waard is.
Heb de film opnieuw bekeken, en vond hem nu nog slechter dan de eerste keer dat ik hem zag.
Score verlaagd naar 1,5, die bijna volledig op het conto van Matt Damon komt, Clooney.. neen hoor, niet mijn favoriete acteur....

des1
Gebaseerd op het boek See No Evil Hear No Evil van veiligheidsexpert en ex-CIA Bob Baer, die je af en toe kunt zien bij CNN als weer eens een discussie is over security matters. Clooney heeft ervoor gekozen om zo dicht mogelijk tegen de realiteit aan te zitten, qua verwikkelingen en jagon in de olie- en gas business. Dat kun je negeren zolang je de rode draad niet uit het oog verliest. Samenvattend zou je kunnen zeggen: geld stinkt, oliegeld corrumpeert daarbij ook nog eens flink. Westerse belangen zijn zo breed dat ze zelfs aan tegenovergestelde einden verkeren. Matt Damon (expert in oliederivaten) adviseert een troonopvolger die het oliegeld voor zijn land wil inzetten (met inbegrip van een pijpleiding naar en door Iran), in plaats van dat het verbeuzeld wordt aan Amerikaanse oliebedrijven die de hele handel onder controle willen hebben (van oppompen tot aan raffinage). Alleen zijn broertje wordt de volgende sheik. De CIA (zullen ze niet blij mee zijn deze film) schroomt niet om de idealistische zoon vanwege z'n connecties met Chinezen die meer bieden dan de Amerikanen en (vermeende) connecties met Hezbollah (waar Iran achter zit) te vermoorden met een drone aanval. Los draadje is een stel werkloos geworden Pakistani die als gastarbeider werken en die geindoctrineerd worden om een aanslag te plegen met een raket op een LNG tanker... overigens ook de nachtmerrie van alle tanker en terminal operators. Ontploft zoiets binnen 5 km van Rotterdam, dan wordt de helft van de stad weggevaagd. De tweede broer die wél opvolger is geworden, doet zaken met Connex-Killen, het net gefuseerde oliebedrijf dat een justitieel onderzoek heeft kunnen afwenden naar corruptie van Killen in Kazachstan. Een vreselijk moedige film waar Clooney zich niet populair mee zal hebben gemaakt bij veel Amerikanen. Aardige is dat de Bob Barnes die door Clooney zelf wordt gespeeld natuurlijk een speelbal is geworden. Poogt nog het vege lijf te redden (hij wordt door zijn eigen dienst opgeofferd) door Christopher Plummer te confronteren (de echte kwade genius aangezien hij zowel de consultant firm leidt die Connex-Killen adviseert als de voorzitter is van The Committee For the Liberation of Iran is). Barnes poogt het goeie te doen, terugvinden van de ene raket die klaarblijkelijk naar een andere partij ging (aan het begin van de film) dan waarmee hij rekening hield... en die we zien opduiken aan het eind van de film. En zoals we al uit de film The Peacemaker weten waarin hij ook speelde, het gaat niet om de hoeveelheid raketten die van handen wisselen, maar om die ene raket unaccounted for die echt zal worden ingezet.

Captain.janek
Een mooi vormgegeven film met een plot als een dichtbegroeid berkenbos, waar je dus werkelijk soms door de bomen het bos niet meer kunt zien.
Op dvd kun je nog even terugkijken ...
Inhoudelijk ga ik niet op de plot in, dat is hierboven al genoeg gedaan.
Wel de opmerking dat Clooney -die zich total geen zorgen maakt over zijn uiterlijk in deze productie > chapeau! - en Damon goed spelen!
ondanks de matige score de moeite van het kijken waard.

Panoramix
Film die nooit echt op gang komt, verwarrend is door overbodige plotlijnen (alcoholische vader van Holiday, de familie van Barnes en lastig te volgen. Geweldige cast maar ook daar wordt niet het maximale uitgehaald; weinig boeiende dialogen. Wel geweldige mooi geschoten en ondanks de verwarring een boeiend inkijkje in de smerige oliewereld.

IH88
“Americans love to drill holes in other people's countries.”
Veel verhaallijnen, een ingewikkeld plot, veel gepraat en veel politieke intriges, Syriana is geen gemakkelijke film en ik denk dat de meeste mensen wel een herziening nodig hebben om het allemaal te kunnen begrijpen. Realistisch is het allemaal wel, en regisseur Stephen Gaghan weet er ook een boeiende film van te maken. Hij verliest zich soms wel heel erg in de plotdetails, maar het is knap dat het uiteindelijk allemaal wel duidelijk wordt. Met dank ook aan IMDb en Wikipedia. En het prijzenswaardige acteerwerk van een corpulente George Clooney en de altijd geweldige Jeffrey Wright.

knusse stoel
Jammer, deze film kon ik niet inkomen.
Het is een, lijkt mij, prima film maar ik kan geen contact krijgen met de rolspelers.
Jammer, jammer. Vandaar dat ik hieraan geen cijfer meegeef. Laat je door mijn mening niet afschrikken want misschien vind jij de film wel geweldig!

Left4Dead
Burn notice......
Destijds had ik niet meer dan 2,5** over voor deze prent. Tja ik ben geen fan van Clooney en Damon en dat telde denk ik ook mee. Maar werkelijk, ik vond ze goed in deze prent. Maar de gehele cast met prachtige namen maken er een smulpartij van op het gebeid van natuurlijk acteren.
Oké ik ben het met meerdere hier eens dat het best een trage zit is en de film energie vreet aan het begin om erin te kunnen komen. Het begin doet chaotisch aan met de lijnen die op tempo je voorgeschoteld krijgt. Maar hoe verder je het verhaal ingezogen wordt hoe sterker het script wordt. Want het verhaal is heerlijk kil en realistisch, gewoon zoals het in het echt ook is.
Een flinke schop tegen de schenen van de Amerikaanse overheden, die zitten overal met hun poten aan. En dat ze de wereld verbeteren kan ik niet zeggen. Ja ik ben hun dankbaar voor hun strijd tegen de Duitsland maar als je de geschiedenisboeken gaat lezen over hun oorlogen en politieke agenda's in andere landen dan word ik altijd weer stil. Door ongeloof wel te verstaan, wat een corruptie daar vandaan komt.
Het zwarte goud, klinkt altijd heerlijk nietwaar?, is waar het hier om gaat. Ook al heeft het goedje een vriendelijke bijnaam, olie is nu eenmaal de bron voor bepaalde belachelijke oorlogen geweest. En wij hobbelden maar mee in sommige missies die uit goedheid opgezet waren. De leugen regeert.
De film herbergt heerlijke contrasten en vergelijkingen, de westerse wereld leeft in vrijheid in het Midden Oosten niet. Dat moet zo behouden worden om een grote deal met de Amerikanen door te kunnen laten gaan. Wie in de weg staat wordt uitgeschakeld, op welke manier dan ook. Het gaat om geld, grof geld en niemand laat zich dat afpakken. Dus wordt de schoothond een pitbull, politieke spelletjes op hoog niveau.
Tja zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Doet me altijd weer denken aan een uitdrukking van Einstein: "Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker". Syriana laat zien wat er op de achtergrond zoal gebeurd voordat de olie na bewerking als diesel in de tank van mijn autootje verdwijnt om daarna mij van a naar b te brengen en weer terug. De film pakt dit goed aan en zet de kijker aan het denken.
Een zeer geslaagde film met echt een sterk verhaal. Het is even je kop erbij houden maar toen ik eenmaal het verhaal ingezogen was heb ik zitten genieten. Daarom verhoog ik van 2,5** naar 3,5**. Een dikke 7,5/10.
Deze gaat zeker nog vaker bekeken worden.

Lovelyboy
Deze film heel wat jaartjes terug al eens geprobeerd, en een succes was dat niet. Ik vond er weinig aan maar had achteraf wel het gevoel dat ik geen moment in de film gezeten had en de film ook niet helemaal een kans gegeven had. Dus een herkijk was een kwestie van tijd.
Olie, olie en nog eens olie. Het is het zwarte goud en de handel daarin die bepaald. Het bepaald wie er aan de touwtjes trekt, wie op posities komen, wie prins wordt, wie er dood moet en vooral wie de winst op strijkt. Genoeg interessants zou je zeggen, iets dat in de film onvoldoende naar voren komt. Herkenbaar is de grootste afstand met de cultuur in de olie staten en de net zo bekende behandeling van immigrant arbeiders.
Maar ondanks de schimmigheid, het omvangrijke verhaal waar de tijd voor genomen wordt en de brede cast komt het verhaal niet over en ontbeert de film iedere vorm van spanning. Aardig is op zijn minst de soundtrack en vooral Mark Strong valt op met een goed optreden. Maar daar blijft het verder bij wat de goede dingen betreft. Syriana is zo'n typische film die waarschijnlijk op de tekentafel er goed uitzag maar in de uitwerking erg veel mist. Syriana is dan ook een film die wat dat betreft snel vergeten kan worden en zal worden.

pampelonne
stom vervelende film.
ik kon er geen touw aan vast knopen, aan de verschillende verhaallijnen.
en ik vind George Clooney niet leuk, dat kan het ook zijn...

Een politieke thriller over conflicten in het Midden Oosten. Of conflicten mét het Midden Oosten. Hoe het Amerika zich mengt de Perzische golf om er olie te kunnen inwinnen. Als het meer olie en geld opbrengt met een andere leider aan het hoofd, zullen ze dat ook mee sturen. Intern is het land dan weer in conflict door eigen corruptie en het extreme religieuze antwoord er op als alternatief. Politiek, kapitalisme en religie in een gevaarlijke cocktail.
Stephen Gaghan won eerder prijzen met het script van de drugsfilm Traffic. Hij zoekt niet meteen de sensatie op in Syriana, maar daardoor is er ook minder actie natuurlijk. Hij kan het helaas niet altijd even goed opvangen door sfeer op te bouwen. De film kent ook veel verhaallijnen en personages, waardoor de focus regelmatig verschuift. Gaandeweg komt het wel samen natuurlijk, maar je moet je hoofd er bij houden. Maar hij laat wel zien dat er in heel het verhaal geen goede figuren zijn, of toch amper.
Syriana is ook de film die tot nu toe voor de enige acteur Oscar gezorgd heeft van George Clooney. Geen slechte rol, maar ik zie niet in wat er nu zo bijzonder is aan die rol. Focus dus niet al te veel op die verdienste om de film te zien.

frans123
Film in huis...las het verhaal, en lijkt mij heel erg gaaaaaaaaaaaaaaaaaaap. Meeste films met Kloenie zijn gaaaaaaaaaaaap.

Netflix verwijdert binnenkort 'In the Land of Saints and Sinners' met Liam Neeson

Waargebeurde film 'Toen Ik Je Zag' gebaseerd op Antonie Kamerling gauw te zien op Prime Video

Netflix-kijkers zijn onder de indruk van de Poolse film 'Kler'

Vlaamse Netflix-series: deze drie reeksen scoren beter op MovieMeter dan 'Knokke Off'

Hotel Rwanda

JFK
Thriller, 1991

The Last King of Scotland
Drama / Historisch, 2006
anti terrorbommoordmidden-oostenlebanonciakapitalismeglobalizationverlies van geliefdepersiawar on terrorenergy policy petrolsamenzwering
Social media
- Registreer |